Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan Forum sigurnosti

05 Pro 2019
1840 times

U dvorani Općine Vareš danas, 05.12.2019. godine održan je Forum sigurnosti, drugi i posljednji za ovu godinu.

Ovo je bila prilika da se predstavnici institucija i mjesnih zajednica upoznaju sa sigurnosnom situacijom u Varešu, ali i da iznesu probleme koji ih opterećuju.

Prisutne je pozdravio Mersad Đido , predsjedavajući Foruma i odmah je dao riječ zapovjedniku Policijske stanice Vareš Edinu Karamustafiću. „U proteklih 11 mjeseci ove godine, mogu reći kako je stanje, općenito gledajući, dobro. Za ovo vrijeme bilo je 36 narušavanja javnog reda i mira u kojem je sudjelovala 41 osoba. Uglavnom se radilo o međusobnim tučama u ili ispred ugostiteljskih objekata, a počinitelji su sankcionirani. Kada je sigurnost prometa u pitanju, imali smo 30 prometnih nezgoda sa materijalnom štetom i u kojima su 4 osobe zadobile teže, a 10 osoba lakše ozljede. Srećom, nismo imali prometnih nezgoda sa smrtnim slučajem. Napisano je 1003 prekršajna naloga iz raznih oblasti. Parkiranje, prebrza vožnja i alkoholizirano stanje su većinom prekršaji koje čine vozači. Krivičnih djela imali smo 12 i većina njih je riješena, a treba napomenuti rješavanje krađe u jednoj vikendici i razbojništvo u trgovinskoj radnji koji su uspješno riješeni. Ovo su samo neki od podataka koji su obilježili ovu godinu. Još jednom pozivamo građane, ali im se zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji, da nam dojave sve što je sumnjivo jer smo zahvaljujući građanima uspjeli riješiti neke od ovih težih slučajeva“, rekao je zapovjednik Karamustafić.

Predstavnici mjesnih zajednica Dragovići i Vareš Majdan istakli su probleme koji ih opterećuju, ali i zahvalili na dobroj suradnji s policijom. Šaban Ibrišimović, predsjednik MZ Dragovići naglasio je potrebu obilaska starijih osoba u ovoj MZ kao i problem nelegalne sječe iznad sela koje ugrožava dio ove mjesne zajednice. Mihret Džafo, predsjednik MZ Vareš Majdan istakao je goruće probleme rasvjete koja nikada nije riješena, potom autobusne linije za Vareš kao i nedostatak ambulante u Vareš Majdanu.

O problemima u osnovnim školama govorili su direktori i istakli neke od zajedničkih tema koje se tiču prijevoza učenika i postavljanja ležećih policajaca kod škola. Također je istaknut nedostatak stručnog kadra. U srednjoj školi ove godine upisana su 152 učenika od toga 38 u prvi razred. Novost od ove školske godine je novo zanimanje medicinske škole koja je uvedena, odnosno fizioterapeuta.

O aktivnostima u JU Centar za socijalni rad govorila je direktorica Nihada Gondžo i upoznala prisutne sa njihovim radom. U poređenju s prošlom godinom nije se mnogo promijenilo, odnosno približno je isti broj korisnika, s tim da se dosta radi na administrativnim poslovima i uvezivanju sa drugim ustanovama. Naglašeno je kako u ovu ustanovu dva puta tjedno dolazi logoped, te svi kojima je potrebna pomoć mogu se obratiti u centar.

„Na evidenciji Biroa za zapošljavanje ima ukupno 885 osoba što je za nekih 120 manje nego prošle godine, a to je pokazatelj stanja u općini, odnosno odlaska osoba u inozemstvo ili druge općine“, rekla je u svom izlaganju Jasna Operta-Svinčicki.

Generalni zaključak današnjeg Foruma sigurnosti je kako se o svim problemima treba razgovarati ali bi bilo potrebno staviti veći akcenat na rješavanje tih problema.

IMG1485-ForumSigurnostiP
IMG1486-ForumSigurnostiP
IMG1484-ForumSigurnostiP
IMG1483-ForumSigurnostiP

Last modified on Subota, 07 Prosinac 2019 07:42
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1029

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 6162

Ovaj Mjesec 166225

Ukupno 13950669

Currently are 77 guests and no members online