Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ispraćena prva četiri koncerta 9. VaClaF-a

28 Ruj 2021
925 times

Trinaestim Miholjskim koncertom u nedjelju 26.09., u župnoj crkvi sv. Mihovila u Varešu oduševljena publika ispratila

je prvi blok događaja ovogodišnjeg Vareš Classic Festivala. Pod temom "Ethos" miholjski nas je koncert poveo na putovanje oko svijeta - od argentinskog tanga Astora Piazzolle, preko tradicionalne perzijske glazbe i melodija iz Italije, Latvije i Ukrajine, do suvremenih djela austrijskih skladatelja Gabriele Proy i Meinharda Rüdenauera. Mladi i energični Oberton String Octet odličnom je svirkom sjajno uokvirio čitav koncert, a kao solisti briljirali su Amir Amiri na santuru, Ivana Nikolić na oboi i Andrea Nikolić na violini i violi, u raznolikim tradicionalnim i suvremenim djelima. Očarana, vidno dirnuta i zahvalna publika ispratila je izvođače iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Irana/Kanade, Italije, Ukrajine, Latvije i Mađarske dugotrajnim ovacijama. 

U subotu, 25.09. u prekrasnom ambijentu Stare crkve sv. Mihovila u Varešu solistički koncert "World is Home" održao je vrhunski umjetnik na santuru, tradicionalnom perzijskom instrumentu srodnom cimbalu, Amir Amiri. Brojni obožavatelji iz BiH i inozemstva popunili su do posljednjeg mjesta varešku crkvicu i kreirali nezaboravnu atmosferu, popraćenu čak i suzama. Dirnut prijemom i reakcijom publike, Amiri je priredio dva virtuozna dodatka te ostavio nam u pamćenju kao uspomenu jedan od najposebnijih koncerata festivala. 

Drugi koncert ovogodišnjeg VaClaF-a pod naslovom "Tangabile" priredio je sjajni Oberton String Octet iz Austrije, čiji članovi dolaze iz svih krajeva Europe, a pridružili su im se sjajni solisti: Nataša Mirković, vokal, Michel Godard, serpent, Ivana Nikolić, oboa i Andrea Nikolić, violina. Posebno se istaknula mlada oboistica Ivana Nikolić, koja je neizmjernom toplinom i prekrasnom bojom tona ispunila varešku crkvu izvevši već legendarno djelo "Gabriel's Oboe" slavnog filmskog skladatelja Ennia Morriconea. Uz virtuozna tanga fantastičnog okteta i nekoliko prekrasnih skladbi Michela Godarda, poseban doživljaj u središnjem dijelu koncerta bila je improvizacija sevdalinke "Evo srcu mome radosti" koju su zajednički izveli Amir Amiri na santuru, Nataša Mirković, Michel Godard i Andrea Nikolić na violini. Vidno dirnuta direktorica VaClaF-a Andrea Nikolić zahvalila je umjetnicima, ali i vjernoj publici, koja je uz poštivanje svih mjera bez daha pratila čitav koncert. 

Nakon otvorenja ovogodišnjeg VaClaF-a fenomenalnim koncertom Nataše Mirković i Michela Godarda u staroj vareškoj crkvi sv. Mihovila, bilo je jasno da će ovo biti jedan sjajan i veoma poseban festival. Međutim, ovo što se u Varešu proteklih dana moglo čuti premašilo je sva očekivanja. "Svjetska klasa" najčešći je komentar oduševljene publike koji je nakon koncerata odjekivao gradom. 

Sljedeći koncert 9. Vareš Classic Festivala je u četvrtak, 30.09. u 19h u staroj crkvi sv. Mihovila. Nastupit će "Rising Stars" Bosne i Hercegovine: Alma Dizdar na violini, Miron Konjević, čembalo i Belma Alić, violončelo. Nakon toga, u petak 01.10. umijeće će predstaviti mladi vareški pijanisti, a veliko finale festivala priredit će "Singer of Tales" Damir Imamović (&Friends) u subotu, 02.10.2021 u velikoj dvorani Centra za kulturu i edukaciju Vareš - Radnički dom u 19h. 

Dobrodošli u Vareš! 

Foto: Mladenko Marijanović

RX400985-Vaclaf20212
RX401012-Vaclaf20212
RX400945-Vaclaf20212
1632844186537RX400954-Vaclaf20212

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2142

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 34597

Ovaj Mjesec 201252

Ukupno 13768404

Currently are 139 guests and no members online