Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana sedma sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom Eastern Mininga

29 Lis 2021
1109 times

U dvorani Općine Vareš danas, 29.10.2021. godine održana je sedma sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining.

Odbor je neovisno tijelo u koje su uključeni predstavnici mjesnih zajednica i institucija iz naše lokalne zajednice i sjednice se održavaju svaka tri mjeseca. 

Na početku sjednice prisutne je pozdravio predsjednik Odbora gospodin Igor Šimić i upoznao prisutne s dnevnim redom. Ispred kompanije prisutni su bili direktori Paul Cronin i Adnan Teletović, te Vildana Mahmutović, Aida Ahmedović, Danira Zanović i Aldin Đinić. Članovi odbora su upoznati s aktivnostima koje je kompanija uradila u protekla tri mjeseca, s kojim poteškoćama se susreću i planovima za naredno razdoblje. 

Direktor Teletović izdvojio je nekoliko važnih činjenica koje su bitne za javnost. „Projekat ide naprijed, a to se može vidjeti u našoj Visibiliti studiji koja je objavljena. Kao što znate dobili smo eksploatacijske dozvole, glavni rudarski projekt je pri kraju, čekamo još vodnu suglasnost koja je u završnoj fazi. Najvažnija vijest, koju su objavili svi mediji, je da smo osigurali sredstva za izgradnju rudnika u iznosu od 244,5 miliona dolara. Intenzivno radimo na zapošljavanju, cilj nam je svakako zapošljavanje domaćeg stanovništva i prema našim projekcijama u vrijeme rada rudnika bit će zaposleno oko 320 osoba. Dobra suradnja se nastavlja s lokalnom vlastima i lokalnom zajednicom i vjerujem da će se tako i nastaviti“, rekao je izvršni direktor Adnan Teletović.

Tijekom sjednice prikazana je prezentacija o Procjeni utjecaja na okoliš i društvo ESIA koji je uradio tim za okoliš i socijalno upravljanje. Prikazani su glavni segmenti budućeg rudnika, trase puta i postrojenja koja će se izgraditi. Za izradu ove studije o utjecaju na okoliš i društvo bilo je potrebno 18 mjeseci raznih vrsta mjerenja i obrade podataka kako bi se došlo do ovih rezultata. Svi podaci mogu se pronaći na web stranici kompanije ( https://www.easternmining.ba/esia-information/) i svi koji žele mogu uputiti svoje mišljenje, prijedloge, sugestije ali i pohvale vezane za ovu studiju. Rok za dostavljanje je 60 dana. 

Planiranom trasom puta u dužini od 25 kilometara, širine oko 5 metara prometovat će 91 kamion i u planu je da će prolaziti 4 kamiona na sat. Također, planirano je da se radovi odvijaju 24 sata dnevno svih dana u godini. Važno je napomenuti kako je planirana drobilica, koja je trebala bit instalirana na Tisovcima, premještena na lokalitet Rupice. 

Obuhvaćeni su svi mogući utjecaji na okoliš, a o svemu je upoznato lokalno stanovništvo kroz razna anketiranja i dijeljenjem promotivnog materijala ali i na oglasnim pločama. Bitno je istaknuti kako se o utjecaju na okoliš vodi računa prema najvišim svjetskim standardima koja u nekim dijelovima nisu obvezna u našoj državi, ali su ona urađena. 

Najviše razgovora je vođeno oko utjecaja na vodozaštitne zone i utjecaj rudnika na izvorišta. Pojašnjenje o svemu tome dao je direktor JKP Vareš Zafer Kamenjaš i otklonio svaku sumnju, jer rad rudnika neće utjecati na izvorišta. Zbog važnosti problema, kompanija je i prije ovoga već angažirala stručne osobe koje će izvršiti istraživanja vezana uz moguće utjecaje na vodozaštitna područja. 

Građevinski radovi polako se intenziviraju, ali ako ih vremenski uvjeti spriječe u realizaciji, na proljeće se očekuje kako će Vareš zablistati u posebnom radnom ozračju. O svim ovim aktivnostima i detaljima možete se upoznati u Informativnom centru u Varešu.

IMG0607-7odborEM
IMG0608-7odborEM
IMG0609-7odborEM
IMG0610-7odborEM
IMG0611-7odborEM
IMG0612-7odborEM
IMG0613-7odborEM
IMG0615-7odborEM

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 815

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 33270

Ovaj Mjesec 199925

Ukupno 13767077

Currently are 105 guests and no members online