Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Završena 8. Međunarodna likovna kolonija Borovica

07 Lip 2022
962 times

Osma međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je jučer (06.06.2022.) u popodnevnim satima.

U prethodna četiri dana slikari iz cijele regije stvarali su umjetnička djela u grafičkoj i slikarskoj radionici na otvorenom, u čarobnom proljetnom okruženju sela Borovice.

Od prvog saziva ova kolonija noseći naziv „Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ okuplja umjetnike iz regije, promičući identitet Vareša, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno- povijesnih vrijednosti ovog kraja.

Okupljanje umjetnika počelo je već u četvrtak, što je dan prije od zvaničnog početka kolonije, jer neki od sudionika su zamolili svoj dolazak ranije zbog duljine putovanja. Na koloniji su sudjelovali: Krzysztof Bartnik (Poljska), Petra Jovanovska (Češka), Miroslav Majkić (Srbija), Robert Kormoš (Mađarska), Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), Slađana Zubić (Hrvatska), Valentina Grubačević (Hrvatska), Mario Parić (Hrvatska), Jerca Šantej (Slovenija), Tatjana Mijatović (Slovenija), Višeslav Lučić (Bosna i Hercegovina), Alisa Teletović (Bosna i Hercegovina), i Stjepan Šimić Pepi-urednik i voditelj ove kolonije.

Na radionicama kolonije urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerojatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 uradaka od kojih je jedan poliptih na 12 ploča. Ovogodišnja likovna kolonija vođena je i pod ozračjem skorašnjeg obilježavanja 100-godišnjice uspostave župe Borovica - Župe preobraženja Gospodinovog, pa je u sklopu kolonije postavljena posebna jednodnevna izložba Krzysztofa Bartnika iz Poljske, koji je inspiraciju za svoje radove geometrijskih transformacija rađenih tehnikom akvarela, našao u početnim riječima Biblije. Inače, ovaj dio njegovih radova prije nekoliko dana bio je izložen publici u Umjetničkoj galeriji  Kristian Kreković  u Tuzli pod nazivom  Krug i kvadrat II, u zajedničkom projektu sa umjetnicama Petrom Jovanovskom i Slađanom Matić Trstenjak.

Radovi sa osme likovne kolonije postavljeni su na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici. Sudionike kolonije i UG „Naš dom Borovica“ , kao domaćina ovog okuplanja, svojim posjetom su podržali načelnik općine Zdravko Marošević, vareški pisci Željko Ivanković i Mladenko Marijanović, a večeri su glazbom upotpunili profesor Igor Hinger, Mihael Šimić i Mladi vareški tamburaši. U znak zahvalnosti za smještaj u Župnom dvoru tijekom kolonije, sudionici H. M. Peruzović i V. Lučić su ispred svih kolega u ovom sazivu, darivali župnika Don Vladu Vrepca jednom svojom slikom i grafikom.

Radove sa ovogodišnje kolonije bit će prikazani na više izložbi u BiH tijekom ove godine, očekujemo izradu kataloga, a od kolovoza do listopada planirana je i kiparska radionica kao poseban dio Art Colony Borovica 2022.- ističu organizatori. Organizaciju ove kolonije poduprli su Općina Vereš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i šport Ze-Do županije i Federalno ministarstvo kulture i športa.

Foto Mladenko Marjanović

M-13--acb-22-grafiari
M-12-acb-22-Bobovac
M-10
M-11
M-8
M-9
M-7
M-6
M-5
M-4
M-3
M-2
M-1

Last modified on Utorak, 07 Lipanj 2022 13:20
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9651

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 43956

Ovaj Mjesec 134365

Ukupno 13918809

Currently are 260 guests and no members online