Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Koševina – stara tradicija mjesne zajdnice Strica Zaruđe

03 Srp 2022
1226 times

Mladost, sloga, zejdištvo, turizam, poduzetništvo, sve su to karakteristike mjesne zajednice Strica-Zaruđe

koja je najaktvinija na području općine Vareš. Sve to pokazuju kroz nekoliko decenija, a koliko vole i poštuju baštinu svog kraja pokazuju to svojim primjerom.

Već petu godinu za redom organiziraju ručno košenje trave kako bi očuvali tradiciju i ovaj veoma težak posao na selu. Ni ovaj put nije izostala potpora iz drugih mjesnih zajednica koji su došli da nešto nauče ali i prenesu tradiciju u svoja mjesta.

„Kov, čekić, vodijer, belegija, mrkonjička, lepara“, sve su to alati koji se koriste uz najvažniji resurs, ljudsku ruku. Pripremljene i otkovane kose došle su u vrijedne ruke mještana ove mjesne zajednice, a zvuk oštrenja kose odzvanjao je planinskim krajem. „Kosbaša“, kako se naziva onaj tko ide prvi, krenuo je u osvajanje ne baš laganog terena i poveo ostale kosce kako bi što prije odradili zacrtani posao.

Do dolaska modernih tehnologija, sve livade su košene na ovakav način, kada se po cijeli dan odrađivao ovaj vrlo teški posao. Međutim, kada se ruke slože i okupi desetak osoba ili više, onda se posao lako odradi. Košenje odrađuju muškarci, a vrijedne ženske ruke pripremaju obrok za umorne radnike. I ovaj put je tako bilo, jer je nastavljeno druženje nakon „oborene“ njive (tako se nazivala pokošena livada).

Tradiciju su sačuvali i prenose je na mlađe generacije jer u današnjoj koševini najmlađi kosac imao je 25 godina, a najstariji 60. One najmlađe generacije još uvijek se zagrijavaju, ali će sljedeće godine zasigurno dobiti priliku da se pokažu koliko su naučili od svojih roditelja. Tradicionalno košenje održano je u četvrtak, 30.06.2022. godine, a lijepo vrijeme omogućilo je da se trava lijepo osuši i uskladišti kako bi bila spremna za narednu zimu.

Čestitamo mještanima Strice i Zaruđa na pokazanom primjeru i čuvanju tradicije koju prijenose s koljena na koljeno. 

Kosevina-8
Kosevina-7
Kosevina-6
Kosevina-4
Kosevina-5
Kosevina-3
Kosevina-1

 

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1545

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 6460

Ovaj Mjesec 136718

Ukupno 13703870

Currently are 50 guests and no members online