Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareške na festivalu blagdanskih jela i običaja

14 Tra 2016
904 times

Članice Udruge građana Majka Terezija u nedjelju 24.svibnja 2015. godine boravile su u Novoj Biloj i

Vitezu. Naime, na poziv predsjednice Društva „Hrvatska žena kraljica Katarina“ Maline Kvasine sudjelovale su na ovogodišnjem Festivalu blagdanskih jela i običaja. Festival je organiziran u povodu 20. godišnjice djelovanja spomenutog društva.
Vareška udruga predstavila se u narodnim nošnjama vareškog i borovičkog kraja koje su odjenule članice Jelka Mrljić, Antonija Malbašić, Dragica Bubić, Jelena Ruf, Zrinka Bošnjak, Božana Lučić, Jela Kentrić i Gordana Lukić. Za festival su pripremile tradicijska jela vareškog kraja koja se blaguju za Badnju večer  - kombos, korice, posni grah, gibanica… Napravile su i janje od krušnog tijesta koje je krasilo svaki dom za božićne blagdane, a u ponudi su se našle i domaće rakije i likeri.
Kako smo doznali, cilj festivala  jeste očuvati autohtonost jela kojima se može obogatiti gastro ponuda BiH, te za pojedina jela pokrenuti postupak zaštite zemljopisnog porijekla i tako pomoći u razvoju gospodarstva.
Uz domaćine Društvo „Hrvatska žena kraljica Katarina“ iz Novog Travnika i varešku Udrugu Majka Terezija na festivalu su sudjelovale udruge i društva iz Fojnice, Rame, Grahova, Uskoplja, Brčkog, Jajca, Livna, Širokog Brijega, Čapljine i Bugojna.Na kraju su svim sudionicima dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje i uručena knjiga „Lašvanska dolina – običaji i jela“, koju je izdalo Društvo „Hrvatska žena kraljica Katarina“ 2000. godine.
Nakon prezentacije jela i konzumacije priređen je i zabavni program u kojem su nastupili svi sudionici festivala.
Bilo je lijepo na jednom mjestu okupiti sve bogatstvo tradicijske kulture, blagdanskih običaja, blagdanskog stola i narodnih nošnji i na taj način njegovati našu baštinu koja već pomalo pada u zaborav.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1424

Jučer 5926

Ovaj Tjedan 20645

Ovaj Mjesec 7350

Ukupno 14015304

Currently are 164 guests and no members online