Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Andrej Bielow predavač na 3. VaClaF-u !

14 Tra 2016
910 times

Od 20. do 27. septembra Vareš će po treći put biti domaćin međunarodnog festivala kamerne muzike, Vareš Classic Festivala.


Pored koncerata, ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i seriju majstorskih radionica za različite instrumente. Posebno interesovanje pobudio je dolazak znanog violiniste i pedagoga Andreja Bielowa koji će u okviru VaClaF-a raditi sa učenicima i studentima violine. Bielow je rođen 1981. godine u Ukrajini. Profilirao se kao jedan od vodećih ukrajinskih muzičara svoje generacije. Kao solista i kamerni muzičar snimio je preko 20 nosača zvuka za Naxos, CPO, Avi - Music, Hänssler Classics, Hänssler-Profil, Guttingi, Solo Musica, Genuin, Hyperion i Rakete Media. Njegov repertoar uključuje preko 30 violinskih koncerata i sve značajne violinske sonate. Kao solista sarađivao je s brojnim renomiranim orkestrima i dirigentima diljem svijeta: New Japan Philharmonic, Orchestra National de Radio France, NDR Radiophilharmonie, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Amadeus Chamber Orchestra, Kiev Philharmonic i Münchner Kammerorchester. Svoje muzičko obrazovanje započeo je u dobi od 5 godina, te je pod brižnim mentorstvom prof. Michaela Kusnetsova od najranijih dana koncertirao širom Evrope i SAD-a. Daljnje školovanje nastavio je u Hannoveru u klasi prof. Krzysztofa Wegrzyna, a usavršavao se i kod Gerarda Pouleta u Parizu, Hermana Krebbersa, Ide Haendel, Ane Chumachenko i Alfreda Brendela. Dobitnik je brojnih glavnih nagrada na velikim međunarodnim takmičenjima kao što su, između ostalih, Long-Thibaut Paris, ARD Munich, Hanover (Joachim), Citta di Brescia i dr, te važnih stipendija međunarodnih kulturnih fondacija (Ukrainian Culture Foundation, Gundlach Foundation, Deutsche Stiftung Musikleben, Förderpreis of the Lower Saxony).
Veliki dio svoje karijere posvetio je kamernoj muzici, koju strastveno promovira. U klavirskom triu 2011. godine pridružio se Kitu Armstrongu i Adrianu Brendelu, a od 2005. bio je prva violina Szymanowski kvarteta. Uskoro će biti objavljen i njegov najrecentniji nosač zvuka kojeg je snimio sa poznatim engleskim pijanistom Christopherom Glynnom, na kojem su zabilježene njegove izvedbe sonata napisanih za vrijeme Prvog svjetskog rata. Od 2013. Andrej je profesor na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu, gostujući profesor na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu, a održava i majstorske radionice širom Evrope, Amerike i Azije. Zajedno sa jazz gitaristom 2005. godine osnovao je i Musik braucht Freunde (Glazba treba prijatelje), fondaciju koja je omogućila stipendije za školovanje preko 130 talentovanih mladih muzičara Akademije u Hannoveru.
Podsjećamo: Koncertom “Tango i fandango” 3. izdanje Vareš Classic Festivala će svečano biti otvoreno 21. septembra u Staroj crkvi, a u istom će ambijentu vareška publika 23. septembra imati priliku slušati i zanimljiv koncert pod nazivom “Forgotten, Classic, New…?”. Centralna festivalska večer – Miholjski koncert pod nazivom “Glazba za početak i kraj vremena” rezervisan za 26. septembar i Župnu crkvu sv. Mihovila - bit će u znaku čuvenog “Kvarteta za kraj vremena” Oliviera Messiaena koji će izvesti Andrea Nikolić (violina), Sylvester Perschler (klarinet), Bas Jongen (violončelo) i Domagoj Gušćić (klavir), te izbora tradicionalnih pjesama Balkana koje će izvesti ženski vokalni ansambl Corona. 
Andrea Nikolić, umjetnička rukovoditeljica VaClaF-a
Organizatori : Udruga prijatelja glazbe "Emil Milo Cipra" Vareš, Petar Jelić – predsjednik;                                                                                   

 Župni ured Vareš

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2335

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 36830

Ovaj Mjesec 122647

Ukupno 14130601

Currently are 304 guests and no members online