Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavnice Centra za pravnu pomoć ženama Zenica u Varešu

14 Tra 2016
1242 times

U prostorijama Centra za socijalni rad u Varešu je danas (23. listopada 2015. godine) održan uvodni sastanak koji predstavlja

jednu od aktivnosti u okviru projekta „Iskorak ka unapređenju zaštite od nasilja“ koji implementira Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice. „Cilj sastanka bio je da zajedno s institucionalnim partnerima s područja Općine Vareš razgovaramo o problemima s kojima se suočavaju u radu na procesuiranju slučajeva nasilja u obitelji i nasilja prema ženama i djeci, kako bi zajedno inicirali postupak unapređenja postojećih mehanizama zaštite“, izjavila je Selma Badžić, menadžerica projekta.
Na sastanku su prezentirani rezultati istraživanja koje su na temu informatičkog nasilja uradile aktivistice Centra. Sastanku su prisustvovale predstavnice Centra za pravnu pomoć ženama Zenica Amra Bećirović i Duška Andrić,  predstavnice Centra za socijalni rad Vareš Nihada Gondžo, Đenana Hafizović, Emira Alihodžić  i predstavnica našeg medija. Specifični fokus sastanka bio je na davanju prijedloga u vezi zaštite od nasilja koje se čini upotrebom suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i uređaja. Zbog nepostojanja zakonskog okvira koji bi regulirao zaštitu od ove vrste nasilja Centar, kao i institucije sustava nadležne za zaštitu nasilja i nasilja u obitelji ostaju nemoćne.
Također se moglo čuti da je u razdoblju od 2 godine ( od 01.01.2013. do 31.12.2014.) usluge Centra koristilo je više od 2.500 klijentica.  Izazov prilikom pružanja pravne pomoći u posljednje vrijeme predstavlja sve češća pojava nasilja počinjenog uporabom moderne tehnologije na koje institucije sustava zbog nepostojanja zakonskog okvira ne mogu reagirati i sankcionirati počinitelje. Po podacima Centra vezanim za nasilje putem interneta i mobitela doživjela je ukupno 1.201 njihova klijentica, što iznosi 55,4%.
Inače, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice osnovan je 1996. godine i pruža besplatnu pravnu pomoć iz oblasti obiteljskog, obligacijskog, radnog prava, socijalne zaštite, diskriminacije po osnovu spola, nasilja u obitelji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3886

Jučer 6135

Ovaj Tjedan 10022

Ovaj Mjesec 47003

Ukupno 14054957

Currently are 163 guests and no members online