Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija knjige „Moj osmijeh je moja osveta“ u Varešu

22 Lis 2016
2408 times

U petak 21. listopada 2016. godine u velikoj dvorani općine

Vareš organizirana je promocija knjige „Moj osmijeh je moja osveta“ autorice Dževe Avdić.
Organizator promocije bila je Bošnjačka zajednica kulture Preporod Vareš,a upriličena je povodom obilježavanja 23. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.
na početku je sve prisutne pozdravila Saudina Beganović, predsjednica BZK „Preporod-Vareš“, a potom je direktorica Opće biblioteke Vareš prof. Jasmina Šijak preuzela ulogu promotora knjige i na jako emotivan način predstavila autoricu, mladu 30-ogodišnju Srebreničanku Dževu Avdić i njene tekstove skupljene u knjigu. Potom se Varešanima obratila i sama autorica knjige.
Knjiga je zapravo svojevrsna autobiografija o genocidu, proizašla iz sjećanja tada devetogodišnje djevojčice, koja govori o njenom izgubljenom djetinjstvu.  Najveća poruka knjige je da dobro pobjeđuje zlo. Izdavač knjige je Institut za istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
Na kraju knjige nalazimo i podatke o autorici Dževi Avdić, koja je rođena 1986. godine u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH zajedno sa svojom obitelji i sugrađanima bila je protjerana iz rodnog grada i postala izbjeglica u svojoj domovini. Tada devetogodišnjakinja prvo je privremeno živjela u Tuzli, a od 1996. godine živi u Vogošći gdje je završila osnovnu i srednju školu. nakon toga upisuje fakultet Političkih nauka u Sarajevu i 2008. godine stiče zvanje diplomirani žurnalista (PR).

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4723

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 48459

Ovaj Mjesec 208522

Ukupno 13992966

Currently are one guest and no members online