Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Poziv vlasnicima autohtonih pasmina životinja

09 Stu 2016
2233 times

Iz Službe za prostorno uređenje, urbanizam, gospodarastvo i financije općine Vareš dobili smo sljedeću obavijest:

Pozivaju se klijenti, uzgajivači izvornih zaštićenih pasmina životinja (bosanski brdski konj, domaća buša, domaći magarac i pas tornjak), da izvrše prijavu uzgoja navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja (samo za reproduktivna grla i podmladak) na  Prijavnom obrascu - P koji je sastavni dio ove Obavijesti i kojim se može dobiti u nadležnoj općinskoj službi.
Pored navedenog Obrasca, klijent dostavlja i sljedeću dokumentaciju:
a) potvrdu o upisu u RPG i RK,
b) dokaz da životinja pripada nekoj od navedenih izvornih zaštićenih pasmina životinja:
- potvrdu od Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnog  agromediteranskog zavoda Mostar da je životinja u tipu neke od izvornih pasmina (za bosansko-brdskog konja, domaću bušu, domaćeg magarca, psa tornjaka), ili
- potvrdu o porijeklu životinje za uzgoj u čistoj krvi (pedigre) izdat od uzgojne organizacije za izvorne zaštićene pasmine životinja, ili
- drugi dokaz o pripadnosti tipu neke od navedenih autohtonih pasmina životinja (ukoliko klijent smatra da životinja pripada nekom od tipova autohtonih pasmina), uz koji obavezno prilaže fotografiju životinje.
Ministarstvo će u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i organizacijama na osnovu prispjelih prijava napraviti listu životinja, po vrstama i pripadnosti pasmini, što će se u narednom periodu koristiti za uspostavu evidencije/registra autohtonih pasmina, te osigurati podršku za održiv uzgoj ovih životinja.
Prijavni obrazac i potrebnu dokumentaciju dostaviti u Federalno ministarstvo najkasnije do 30.11. tekuće godine, lično ili putem pošte na adresu:
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Ulica Marka Marulića br. 2
71000 Sarajevo

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4355

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 40366

Ovaj Mjesec 200429

Ukupno 13984873

Currently are 185 guests and no members online