Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Javni pozivi za pomoć pri zapošljavanju

23 Ožu 2017
2975 times

Iz općine Vareš dobili smo dva Javna poziva za pomoć pri zapošljavanju raseljenih osoba. U privitku su originalni

dokumenti. 

Na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine (,,Službene novine FBiH”, broj: 15/05), i Programa podrške ivesticijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika broj: 03-36-2-51/17 od 07.03.2017. godine, a u cilju planiranja, kvalitetne izrade i transparentne provedbe planova pomoći održivog povratka, u 2017. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavljuje

JAVNI POZIV

za učešće u Programu podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika

I - PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet javnog poziva je prikupljanje Prijava za odabir korisnika nepovratnih finansijskih sredstava koja će korisnik koristiti za sufinansiranje projekata izgradnje i rekonstrukcije poslovnih objekata, nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, opreme i alata i investicije uz obavezu zapošljavanja određenog broja povratnika.

II – PRAVO NA DODJELU SREDSTAVA

(1)Pravo na dodjelu sredstava imaju sljedeća pravna i fizička lica:

a)Privredni subjekti registrirani po važećim zakonskim propisima na teritoriji Bosne i Hercegovine: mikro, mala i srednja preduzeća, u većinskom vlasništvu državljana BiH, koja danom apliciranja u radnom odnosu imaju minimalno pet (5) zaposlenika, i koja će zaposliti najmanje (5) novih zaposlenika iz kategorije povratnika na osnovu ovog Programa.

b)Obrtnici registrirani po važećim zakonskim propisima na teritoriji Bosne i Hercegovine, koji danom apliciranja u radnom odnosu imaju minimalno tri (3) zaposlenika, i koji će zaposliti najmanje tri (3) nova zaposlenika iz kategorije povratnika na osnovu Programa.

c)Pravna lica i obrtnici iz dijaspore, koji će zaposliti određen broj povratnika.

(2)Pravo na dodjelu sredstava imaju pravna i fizčka lica iz stava (1) ovog člana ako imaju sjedište ili registrovanu poslovnu jedinicu na području:

(1)Općine entiteta Republika Srpska: Banja Luka, Kostajnica/Bosanska Kostajnica, Kozarska Dubica/Bosanska Dubica, Gradiška/Bosanska Gradiška, Novi Grad/Bosanski Novi, Kotor Varoš, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Han Pijesak, Foča, Novo Goražde, Sokolac, Rogatica, Rudo, Višegrad, Nevesinje, Gacko, Srebrenica, Bratunac, Milići, Osmaci, Vlasenica, Ugljevik, Lopare, Bijeljina, Zvornik, Pelagićevo, Brod/Bosanski Brod, Šamac/Bosanski Šamac, Modriča, Vukosavlje, Derventa i Doboj.

Općine entita Federacija BiH: Busovača, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Čapljina, Prozor/Rama, Stolac, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Livno, Doboj Jug, Olovo, Vareš, Usora, Zavidovići, Žepče, Čelić, Doboj Istok, Kalesija, Sapna, Teočak, Odžak, Foča (FBiH), Pale (FBiH), Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

(2)Izuzetno, pravna i fizička lica iz stava (1) alineja c) ovog člana, ako to pismom namjere dokažu, također imaju pravo na dodjelu sredstava, na područjima navedenim u stavu (2) ovog člana.

(3)Ukoliko podnosilac prijave ne ispuni naprijed navedene uslove, prijava neće biti uzeta u dalje razmatranje.

III– NAMJENA UTROŠKA SREDSTAVA

(1)Nepovratna sredstva mogu se koristiti za:

a)izgradnju i rekonstrukciju poslovnih objekata;

b)nabavku osnovnih sredstava;

c)nabavku opreme i alata;

d)ulaganje u obrtna sredstva do 20% od ukupne vrijednosti investicije.

(2)Svako korištenje odobrenih sredstva suprotno namjenama utvrđenim stavom 1. ovog člana smatra se nenamjenskim.

IV – CILJEVI KOJI SE ŽELE POSTIĆI

(1) Ciljevi koji se žele postići su:

Ekonomska održivost povratnika kroz zasnivanje radnog odnosa.

Pravna i fizička lica koji budu korisnici Programa, status zaposlenika iz kategorije povratnika će dokazivati sljedećim dokumentima, koje će nakon potpisivanja ugovora i zapošljavanja istih, biti u obavezi dostaviti Ministarstvu:

-Potvrda nadležne općinske službe o statusu povratnika, ne starija od 30 dana;

-Izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta, ne stariji od 30 dana;

-Lista osiguranih lica obveznika za predhodni mjesec u odnosu na dan dostave dokaza novouposlenim,

izdata od nadležne poreske uprave. Ova lista mora biti uvećana za broj jednak broju novouposlenih po Programu u odnosu na Listu dostavljenu na dan prijave na Javni poziv.

(2) Korisnici pomoći su dužni novouposlene radnike/povratnike, zadržati u stalnom radnom odnosu minimalno 36 mjeseci od dana zapošljavanja.

V – IZNOS SREDSTAVA ZA DODJELU

(1)Sredstva za namjene iz tačke 3. ovog Poziva dodjeljivat će se u iznosu koji je srazmjeran broju novozaposlenih povratnika koje će korisnik zaposliti, a maksimalan iznos ne može biti veći od 300.000,00 KM;

(2)Osnovica za dodjelu grant sredstava korisnicima pomoći za program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika iznosit će 15.000,00 KM po jednom novouposlenom radniku, što čini koeficijent 1;

(3)Koeficijenti za dodjelu grant sredstava korisniku se utvrđuju na osnovu privrednog sektora u kojem će novouposleni (povratnik) raditi, razvrstani prema strukturi Klasifikacije djelatnosti

KD BiH 2010 po područjima i oblastima djelatnosti, od 0,6 do 1;

(KD BIH 2010 Klasifikacija djelatnosti BiH 2010, broj: 1337/10 od 18. maja 2010. godine, izdaje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Sarajevo 2010 - http://www.fzs.ba/Reg/KDBiH2010-bosanski.pdf).

(4)Troškovi koji se priznaju odnose se isključivo na direktne troškove nastale realizacijom namjene definisane u članu 3. ovog Javnog poziva. U navedene troškove, mogu spadati i

troškovi garancije korisnika

VI – NAČIN PRIJAVE I POTREBNA DOKUMENTACIJA

(1) Kandidat prilikom prijave na Javni poziv obavezno dostavlja:

a)PRIJAVNI OBRAZAC (popunjen), koji čini sastavni dio ove aplikacije koji se može dobiti u Ministarstvu ili putem web stranice Ministarstva.

b)FINANSIJSKI PLAN ULAGANJA U INVESTICIJU (popunjen), koji čini sastavni dio ove aplikacije i koji se može dobiti u Ministarstvu ili putem web stranice Ministarstva.

c)OBAVEZNU DOKUMENTACIJU:

1.Rješenje o registraciji. Original ili ovjerena kopija. Ovjera ne starija od 3 mjeseca;

2.Dokaz da je podnosilac prijave pokrenuo proces registacije biznisa, (dokaz ne stariji od 3 mjeseca orginal ili ovjerena kopija) – ili Pismo namjere podnosioca prijave da će u periodu do 3 mjeseca od dana obavijesti od strane Ministarstva pokrenuti biznis (dokaz ne stariji od 30 dana, original ili ovjerena kopija) – samo za podnosioce prijave iz člana 2. Stav (1) alineja (c) ovog poziva;

3.Uvjerenje/potvrdu o urednom izmirenju direktnih poreza, doprinosa za PIO/MIO i doprinosa za zdravstveno osiguranje izdato od Poreske uprave ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja prijave;

4.Lista osiguranih lica za obveznika za predhodni mjesec u odnosu na prijavu na javni poziv, izdata od Poreske uprave;

5.Biznis plan, projekat/program za djelatnost, ili sažetak projekta/programa sa priloženim dokazima o vrijednosti investicije-ulaganja, postojećoj imovini i resursima potrebnim za djelatnost, kao što su: zemljište, objekti i druga materijalna sredstva, te posebnim obrazloženjem očekivanih rezultata u slučaju realizacije projekta i procjenom mjerljivih efekata koji idu u prilog stvaranju preduslova za zapošljavanje povratnika;

6.Izjava o spremnosti stalnog zapošljavanja, novih radnika/povratnika, sa navođenjem tačnog broja radnika/povratnika koje će uposliti, na minimalan period od 36 mjeseci (ovjerena kod nadležnog općinskog organa);

7.Neki od važećih dokumenata kojim se dokazuje da podnosilac prijave ima sjedište ili prebivalište u dijaspori ili je povratnik iz dijaspore u periodu od 12 mjeseci od dana objavljivanja Javnog poziva (lica iz Bosne i Hercegovine koja privremeno rade ili borave u inostranstvu ili su privremeno radila ili boravila u inostranstvu) – samo za podnosioce prijave iz člana 2. stav (1) alineja c) ovog javnog poziva.

Napomena:

-Kandidati iz dijaspore koji su u procesu registarcije bisnisa ili imaju namjeru da registruju biznis u Bosni i Hercegovini, što dokazuju Pismom namjere, nisu uz prijavu u obavezi dostaviti dokumentaciju pod rednim brojem: 1, 3, 4 i 5. Navedeni kandidati po okončanju registracije biznisa će biti u obavezi u roku od 15 dana od dana registracije, dostaviti nedostajuću obaveznu dokumentaciju.

-Kandidati su u obavezi dostaviti predračune sa specifikacijom troškova, izdati od subjekta od kojeg se planira nabaviti oprema, alati, obrtna sredstva, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji poslovnog objekta. Opširnije u originalnom primjerku u prilogu.

 

 

 

 Na osnovu Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj: 15/05), federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica, donosi:

PROGRAM

Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika

Član 1. (predmet programa)

Ovim Programom se utvrđuju uslovi, kriteriji i postupak dodjele nepovratnih finansijskih sredstava obrtnicima/preduzetnicima za sufinansiranje start-up (početnog biznisa) u cilju podrške projekata održivog povratka. (u daljem tekstu: Program)

Član 2.

(pravo na dodjelu sredstava)

(1)Pravo na dodjelu sredstava imaju:

a)Poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici:

-čiji su vlasnici ili osnivači povratnici u prijeratno mjesto prebivališta na području općina Federacije Bosne i Hercegovine ili povratnici iz Federacije Bosne i Hercegovine u prijeratno mjesto prebivališta na području Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine;

-koji su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti na dan objave javnog poziva;

-koji su registrirani po važećim zakonskim propisima u mjestu prebivališta i

-koji imaju konkretnu poslovnu ideju za razvoj ili proširenje sopstvenog biznisa.

Dokazi:

-Rješenje o registraciji. Original ili ovjerena kopija. Ovjera ne starija od 3 mjeseca.

-Potvrda/uvjerenje o ostvarenom povratku podnosioca prijave u prijeratno prebivalište izdato od strane nadležnog općinskog organa organa ili ministarstva, ne starije od 30 dana

-Izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta podnosioca prijave (vlasnika obtra/predutenika), ne stariji od 30 dana

-biznis plan (detaljno razrađen plan ulaganja i očekivani rezultati u naredne 3 godine).

b)fizička lica povratnici u prijeratno mjesto prebivališta na području općina Federacije Bosne i Hercegovine ili povratnici iz Federacije Bosne i Hercegovine u prijeratno mjesto prebivališta na području Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u fazi registracije obrtničke/preduzetničke djelatnosti kao osnovnog zanimanja, koji imaju konkretnu poslovnu ideju za pokretanje biznisa u općini povratka:

Dokazi:

-Dokaz izdat od nadležne općinske službe u mjestu povratka, da je podnosilac prijave pokrenuo proces registacije biznisa, (dokaz ne stariji od 3 mjeseca orginal ili ovjerena kopija)

-Potvrda/uvjerenje o ostvarenom povratku podnosioca prijave u prijeratno prebivalište izdato od strane nadležnog općinskog organa organa ili ministarstva, ne starije od 30 dana

-Izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta podnosioca prijave, ne stariji od 30 dana

-biznis plan (detaljno razrađen plan ulaganja i očekivani rezultati u naredne 3 godine).

Napomena:

Navedena lica su duzna proces registracije završiti u roku do 30 dana od dana objave javnog poziva i Rješenje o registraciji dostaviti u roku do 7 dana od dana izdavanja. Ukoliko ne ispune ovaj uslov, aplikanti će biti isključeni iz dalje procedure.

1

(2)Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti iz stava (1) ovog Člana ako ispunjavaju traženo iz predhodnog stava i imaju registrovanu djelatnost na području općina RS-

a:Banja Luka, Kostajnica/Bosanska Kostajnica, Kozarska/Bosanska Dubica, Gradiška/Bosanska Gradiška, Novi Grad/Bosanski Novi, Kotor Varoš, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Han Pijesak, Foča RS, Novo Goražde, Sokolac, Rogatica, Rudo, Višegrad, Nevesinje, Gacko, Srebrenica, Bratunac, Milići, Osmaci, Vlasenica, Ugljevik, Lopare, Bijeljina, Zvornik, Pelagićevo, Brod/Bosanski Brod, Šamac/Bosanski Šamac, Modriča, Vukosavlje, Derventa i Doboj

i sljedećih općina u FBiH: Busovača, Gornji Vakuf /Uskoplje, Jajce, Čapljina, Prozor - Rama, Stolac, Bosansko Grahovo, Drvar Glamoč, Livno, Doboj Jug, Olovo, Vareš, Usora, Zavidovići, Žepče, Čelić, Doboj Istok, Kalesija, Sapna, Teočak, Odžak, Foča (FBiH), Pale (FBiH), Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

(3)Ukoliko podnosilac prijave ne ispunjava naprijed navedene uslove, prijava neće biti uzeta u dalje razmatranje

Član 3.

(namjena utroška nepovratnih sredstava)

(1)Nepovratna sredstva će se koristiti za:

a)izgradnju i rekonstrukciju poslovnih objekata ili unajmljivanje poslovnog prostora

b)nabavku osnovnih sredstava, opreme i alata,

c)ulaganje u obrtna sredstva do 20% od ukupne vrijednosti investicije

d)refundaciju troškova uplaćenih poreza i doprinosa za uposlene u prvoj godini.

(2)Svako korištenje odobrenih sredstva suprotno namjenama utvrđenim stavom 1. ovog člana smatra se nenamjenskim.

Član 4.

(ciljevi koji se žele postići)

(1)Ciljevi koji se žele postići su:

a)Povećati stepen održivosti, razvoj i jačanje startup-a u vlasništvu povratnika Korisnici se ugovorm obavezuju da će se predmetnim biznisom nastaviti baviti u periodu ne kraćem od 36 mjeseci od dana dodjele granta, što će dokazati dostavljanjem izvještaja o radu na godišnjem nivou. Isti će u navedenom periodu biti predmet kontrola na terenu koje će provoditi Komisije za monitoring Ministarstva.

b)Samozapošljavanje/zapošljavanje povratnika.

Korisnik će za radnike, koje će eventualno zaposliti, status povratnika dokazati sljedećim dokumentima, a koje će nakon potpisivanja ugovora i zapošljavanja istih, biti u obavezi dostaviti ministarstvu:

-Potvrda nadležne općinske službe o statusu povratnika, ne starija od 30 dana.

-Izvještaj iz CIPS evidencije o stalnom mjestu prebivališta, ne stariji od 30 dana.

(2)Korisnici pomoći koji se obavežu da će kroz Projekat uposliti povratnike, dužni su upošljavanje radnika/povratnika izvršiti u roku ne dužem od 3 mjeseca, od dana dodjele sredstava namjenjenih za realizaciju projekta. Sve uposlene korisnik mora zadržati u stalnom radnom odnosu minimalno 24 mjeseca od dana zapošljavanja. U slučaju prekida radnog odnosa sa nekim od uposlenika korisnik se obavezuje da će u roku od 30 dana, na njegovo mjesto, uposliti novog radnika/povratnika.

Opširnije u originalnom dokumentu u prilogu

 

 

Last modified on Četvrtak, 23 Ožujak 2017 08:14
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2281

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 2281

Ovaj Mjesec 212496

Ukupno 13996940

Currently are 149 guests and no members online