Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fra Vjeko Tomić na KBF u Zagrebu obranio doktorsku disertaciju

05 Srp 2017
3798 times

Župnik župe Vijaka fra Vjeko Eduard Tomić,

član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, obranio je jučer, 3. srpnja 2017. godine disertaciju „Pokoncilska ekleziologija franjevaca Bosne Srebrene“ na KBF u Zagrebu. Mentor je bio Ante Mateljan, inače redovni profesor KBF u Splitu; predsjednik komisije profesor Ivan Karlić s katedre za dogmatiku u Zagrebu te profesorica s. Valerija Kovač docentica na istoj katedri.

Kandidat je rođen 1969, kod franjevaca u Visokom završio je klasičnu gimnaziju te 4. listopada 1987. stupio u novicijat bosanskih franjevaca. Studij teologije dovršio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, doživotne zavjete položio je 4. rujna 1993, za svećenika provincije Bosne Srebrene zaređen 29. lipnja 1994. Magisterij teologije završio je na Holy Apostles College and Seminary u mjestu Cromwell, država Connecticut, SAD, napisavši god. 2011. rad „Poimanje Crkve u pokoncilskom časopisu Jukić“. To je utjecalo da nastavi istraživati što su bosanski franjevci pisali ili prevodili o Crkvi nakon Drugog vatikanskog sabora u svojim disertacijama, knjigama, dva kalendara godišnjaka namijenjena vjernicima i časopisima koje provincija izdaje. Na 417 stranica građu je podijelio na uvod i pet poglavlja. U prvom poglavlju istaknuo je da konstituciju Lumen gentium smatra heremenutskim ključem za ekleziologiju Drugog vatikanskog. Prema njemu, glavne crte koncilske ekleziologije su: narod Božji, zajednica ili zajedništvo (communio), sakrament spasenja u Kristu za ljudski rod. U drugom poglavlju govori o društvenom i crkvenom kontekstu bosanskih franjevaca od drugog svjetskog rata do Koncila. Središnji dio disertacije je treće poglavlje u kojem u deset cjelina na 260 stranica analizira pisanje svoje redovničke subraće o Crkvi u časopisima Nova et Vetera, Jukić, Bosna franciscana i dr. O Crkvi su pisali i u pučkim kalendarima Dobri pastir i Sv. Anto. U četvrtom je obradio djela s ekleziološkom tematikom, posvetivši pozornost skriptama o Crkvi i trima knjigama fra Luke Markešića koji je kroz 43 godine predavao ekleziologiju na Franjevačkoj teologiji. U ovom je poglavlju analizirao i jedno djelo profesora fra Vitomira Slugića. Kratko je spomenuo disertacije fra Daniela Krželja i fra Minrona Sikirića priređene i obranjene u Rimu koje smatra ekleziološkim. U petom poglavlju za metodološku podlogu uzeo je knjigu američkog isusovca Averya Dullesa „Modeli Crkve“ iz god. 1974. te zaključio da su bosanski franjevci najviše pisali o sakramentalnom modelu Crkve, zatim o Crkvi-zajedništvu, hijerarhijskoj instituciji, služiteljici, Crkvi kao glasnici Radosne vijesti i Crkvi kao zajednici učenika Isusovih.

U zaključku izlaganja pred komisijom istaknuo radost i ponos da su njegova subraća posvetili doličnu pozornost Crkvi u svojim člancima i knjigama: „Ta zaokupljenost Crkvom pokazatelj mi je brige moje zajednice da Crkva, kako god je oni doživljavali u svojim tekstovima, glavama, teorijskim i praktičnim modelima, živi, napreduje, bude više Kristova i više Krist te nastavi sve učinkovitije služiti i spašavati čovjeka i okupljati ga u zajednicu. Franjevci moje zajednice, očito je, doživljavaju se kao organski dijelovi Crkve i živo su zainteresirani da ona bude sve jasniji znak Krista među nama“.

Uslijedili su interventi pojedinih članova komisije koji su pokazali što vide specifično uspjelo u disertaciji te na čemu bi kandidat trebao nastaviti istraživanje. U raspravi je doktorand spomenuo kako bosanski franjevci žele biti smatrani sastavnim dijelom Crkve te spomenuo spornu župu Haljiniće o kojoj su se o valjanosti osnutka god. 1977. i potrebi funkcioniranja nakon toga razilazili vodstvo franjevačke provincije i nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski. Po završetku rasprave komisija se povukla na kratko vijećanje i na koncu je profesor Karlić pročitao kako su se složili da je kandidat uspješno obranio svoj rad te mu za disertaciju i obranu daju ukupnu ocjenu izvrstan. Među gostima prisutnim na svečanom akademskom činu bili su fra Vjekini rođaci, zatim bosanski franjevci fra Bono Tomić (doktorandov rođak) i fra Joso Oršolić, direktor franjevačke karitativne organizacije „Kruh sv. Ante“; od vrhbosanskih svećenika bio je nazočan dr. Mato Zovkić koji je na zamolbu kandidata pratio rad u nastajanju. Od crkvenih služba, fra Vjeko je, između ostaloga, bio pet godina pastoralni djelatnik među Hrvatima Australije, gvardijan i župnik u Kraljevoj Sutjesci, zatim je bio zamjenik urednika Svjetla riječi gdje je stekao iskustvo lijepog, jednostavnog i jasnog pisanja, što u ispitivači posebno pohvalili. Sada je župnik u Vijaci koju vode franjevci. (izvor: kta)

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4443

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 40454

Ovaj Mjesec 200517

Ukupno 13984961

Currently are 129 guests and no members online