Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otkazan projekt VAMOS u Varešu

06 Lip 2018
2180 times

Konačno smo obaviješteni od koordinatora na naučno-istraživačkom EU/EC projektu Vamos, da se odustalo se od drugog testiranja opreme na lokalitetu Smreka u Varešu !

 

Nažalost, uzroci ove odluku su mnogi rizici na ovom istraživačkom i inovativnom projektu, koji su se pojavili u svezi testiranja u Varešu. Rizike su razmatrali predstavnici konzorcija u Timu za upravljanje projektom/PMT na radom sastanku održanom predhodnih dana.

Koji su to glavni razlozi za odustajanje? Identifecirani su sljedeći rizici:

1. Batimetrijsko snimanje dna jezera u tri navrata (GeoCentar Banja Luka, 2x I DAMEN), nije jasno utvrdilo  reljef dna i lokaciju za sigurno spuštanje automatizirane opreme na dno i njegovo pozicioniranje za istraživačka ispitivanja;

2. Utvrđena je velika količina sedimentnog materijala na dnu, koja je vjerojatno uzrokovana i od velike količine odronjene zemlje sa klizišta iznad “jezera”, koja može uzrokovati probleme za skupu ispitnu opremu (8-10 mil Eura);

3. Zaostali bager i druga oprema na dnu te moguća odbačena neeksplodirana sredstva/NUS iz rata;

4. Uvećani i nepredviđeni troškovi ispitivanja u Varešu (priprema ispitne baze, transport, personal i nepredviđeni dodatni troškovi, bankovne garancije, složene carinske procedure, odobrenja za privremeni uvoz opreme i boravaka radnog osoblja, itd );

I na kraju, pojavila se neopravdana negativna medijska kampanja nekih domaćih medija posebice lokalnih portala te neodgovornih pojedinaca facebook grupe iz lokalne zajednice, koji su se protiviili  testiranja u Varešu (iako smo dobili podršku i odobrenja od svih nadležnih institucija u općini, Federaciji BiH i BiH!). Sve ovo je doprinijelo da navedeni tim donese odluku da se odustane od testiranja u Varešu kao rizičnog i okonča ovaj uspješan projekt na drugom alternativnom lokalitetu! 

Sve ove okolnosti su dovele da je uloženi veliki trud i rad svih nas bio, nažalost, uzaludan! A nanesene su i značajne materijalne i nematerijaolne štete ne samo Varešu nego i BiH!

Informaciju dobili iz Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš.

Last modified on Srijeda, 06 Lipanj 2018 13:36
Rate this item
(3 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 122

Jučer 190

Ovaj Tjedan 679

Ovaj Mjesec 3238

Ukupno 6552341

Currently are 64 guests and no members online