Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

VaClaF 2018 pod temom “Glazba koju zovem Dom”

19 Ruj 2018
2169 times

Već šestu godinu zaredom koncem rujna/septembra Vareš je centar umjetničke muzike. Šesto izdanje Vareš Classic Festivala kroz deset bogatih festivalskih dana,

obuhvaćenih u temu “Music I call Home / Glazba koju zovem Dom” , ponudit će vareškoj publici veoma raznolik program, dosad najbogatijih svakodnevnih događanja . Uz vrhunske koncertne programe u prekrasnim vareškim ambijentima stare i župne crkve sv. Mihovila od 20. - 30. rujna/septembra 2018. publika će ove godine moći uživati i u književnom i likovnom programu.

VaClaF ove godine svoj pomno osmišljen i raznoliki program posvećuje, istražuje i pokušava objasniti kroz mnoga različita značenja i aspekte Doma. Nadovezujući se na prošlogodišnju temu Festivala “Zajedno” , VaClaF 2018 priča je o migraciji, diskriminaciji, integraciji, društvenoj i političkoj pobuni i (ne samo) umjetničkom aktivizmu i svojom ovogodišnjom temom želi poslati jasnu poruku - uz zajedničku suradnju, razvitak, napredovanje i propitkivanje može se postići puno. Slaveći time desetu obljetnicu prvog Miholjskog koncerta klasične glazbe u Varešu.  Umjetnička misija festivala zajedništva tako i ove godine sav program publici pruža potpuno besplatno.

Tako će u četvrtak, 20. rujna/septembrana svečanom otvorenju Festivala u staroj crkvi Nataša Veljković i Andrea Nikolić uvesti u Festival i pozdravit varešku publiku koncertom “Dobrodošli u Dom 100” . Festival će slaviti 100. obljetnicu ženskog prava glasa u Njemačkoj i Austriji, za mnoge od nas najčešće "izabrani domovi", zajedno sa stoljetnom obljetnicom smrti Claude Debussyja i Lili Boulanger, te rođendanom Leonarda Bernsteina. Na koncertu otvorenja fenomenalna Nataša Veljković predstavit će i djela Dore Pejačević - najveće skladateljice naših prostora.

U nastavku festivala bit će predstavljen Balkan Madness, dva osobna recitala o Vizijama Doma, jedan koncert rezerviran je za Borovicu - selu koje je simbol preporoda, zajedništva i nade. Također kroz Festival predstaviti će se  i nešto austrougarske prošlosti, francuskih poveznica i otvoreno raspravljati o Domu kroz Preobraženu noć. Za svečano zatvaranje Festivala ostavljen je simbol Majke kao Doma, na 10. tradicionalnom Miholjskom koncertu. A s novom generacijom mladih glazbenika sljedećeg jutra Festival će ostati kod kuće i time zaokružiti festivalsku priču.

-    Petak, 21.09. “BA Vizije Doma”;
-    Subota, 22.09. “Balkan Madness”
-    Nedjelja, 23.09. “U Borovici kod kuće”
-    ponedjeljak , 24.09. “Svijet Doma”
-    Utorak, 25.09. “Nekada je Austro-Ugarska bila Dom”
-    Srijeda, 26.09. “Francuska veza”
-    četvrtak , 27.09. “Next generation at Home”
-    Petak, 28.09. “Gdje i što je dom?”
-    Subota, 29.09. “10 godina kod kuće”
-    Nedjelja, 30.09. “Ostanimo kod kuće”

Programske detalje, umjetnike, termine, lokacije i rezervacije pronađite na službenim stranicama Festivala: www.vaclaf.com i www.facebook.com/VaresClassicFestival i pridružite nam se da zajedno podijelimo radost muziciranja! Dobrodošli!

Organizacija: Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, Petar Jelić - predsjednik, Andrea Nikolić - umjetnička direktorica; u suradnji sa Župnim uredom Vareš
Festival su omogućili brojni Varešani i prijatelji Vareša, uz podršku Općine Vareš, Austrijske ambasade Sarajevo i Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH, a najznačajniji novi sponzor Festivala je Eastern Mining.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6132

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 18073

Ovaj Mjesec 178136

Ukupno 13962580

Currently are 159 guests and no members online