Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obavijest iz Civilne zaštite Vareš

15 Ožu 2019
1255 times

Budući da smo na pragu još jedne proljetne sezone, kada započinju radovi na čišćenju poljoprivrednih površina,

te spaljivanju korova, suhe trave i niskog rastinja, a uzimajući u obzir da su prethodnih godina evidentirani brojni požari na otvorenom prostoru, u blizini šume i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali manju ili veću materijalnu štetu, upozoravamo građane općine Vareš da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl.

Posebno podsjećamo građane, koji budu vršili spaljivanje na otvorenim površinama, na sljedeće:

- da ne stvaraju divlje deponije smeća u blizini ili unutar šumskih kompleksa,
- da ne bacaju opuške i staklene predmete u suho rastinje,
- da ne vrše  spaljivanje drvenog otpada unutar šumskih kompleksa i šumskog zemljišta,
- da prilikom spaljivanja korova na njivama obrate pažnju i obezbijede zaštitu šumskog kompleksa, od mogućnosti zapaljenja zbog izvođenja radova,
- da su dužni mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre u potpunosti ugasiti,
- da je zabranjeno loženje vatre na otvorenom i spaljivanje korova na otvorenom prostoru za vrijeme prisustva vjetra i noću.

Dodatne mjere zaštite od požara pored građana dužni su da sprovode preduzeća i druga pravna lica koja u svom vlasništvu posjeduju zemljišne nekretnine.

Služba za civilnu zaštitu upozorava da će nadležni  organi u okviru svojih ovlaštenja poduzimati Zakonom propisane mjere protiv osoba  koje su izazvale požar, i time ugrozile život i zdravlje ljudi  i pričinili materijalnu štetu.

Sve informacije o eventualnom uočavanju opasnosti od nekontrolisanog požara možete prijaviti pozivom na besplatne brojeve Policijske stanice 122 i Profesionalne vatrogasne jedinice 123.

POMOĆNIK NAČELNIKA
Ibrahim Spahić

Last modified on Petak, 15 Ožujak 2019 13:24
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1833

Jučer 5599

Ovaj Tjedan 35749

Ovaj Mjesec 23528

Ukupno 7257777

Currently are 201 guests and no members online