Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Redukcije vode u Varešu???

31 Lis 2019
2612 times

Problemi stanovnika Vareša s vodosnadbijevanjem ponavljaju se iz godine u godinu krajem listopada i početkom studenog. Uzaludni su

pokušaji da dobijemo konkretnu informaciju iz JKP Vareš o čemu se radi, a stanovnici viših katova zgrada, te naselja Pruga i Selište već od 19 sati imaju slab pritisak vode. Od 22 sata  u potpunosti nestaje vode, a razlog „nepoznat“.

Upućen je dopis komunalnom poduzeću kako bi stanovnici imali konkretnu informaciju i znali se prilagoditi ovom stanju, no odgovora nema. Nije problem u nestanku vode, problem je što se o ovome šuti, a korisnici usluga su zakinuti. Još veći problem nastaje kada voda ponovno dođe jer tada zrak koji je ostao u cijevima, puno brže nego voda, okreće brojila na vodomjeru. Do kada će stanovnici plaćati zrak umjesto vode, kada će imati konkretne informacije, ali ne one poput „izvorište ima smanjen kapacitet“ i „treba ugraditi pumpe u zgrade“ ostaje da se vidi.

Pri završetku ove informacije stigao je odgovor iz JKP Vareš koji prenosimo u potpunosti.

„Na osnovu Vašeg zahtjeva br. 30-10-IL-01/19 od 30.10.2019. dostavljamo Vam informaciju o trenutnim poteškoćama u snadbijevanju vodom gradskog područja Vareš – Vareš Majdan.

Višemjesečna suša, koja traje još od jula 2019., uticala je na smanjenje vode na izvorištima, tako da su ona u drugoj polovini oktobra na do sada najmanjem izmjerenom hidrološkom minimumu. Svi gravitacioni izvori koji snadbijevaju vodom gradsko područje su minimalne izdašnosti, a neki su i presušili ( Semizova Ponikva, Sedrenik, Glavica, Planiničko vrelo).

Trenutno se snadbijevanje vodom gradskog područja vrši sa dva glavna izvorišta, i to: Jarčića-Šaški i Oćevija. Na vodovodu Oćevija, zbog smanjenja izdašnosti izvorišta, trenutno može raditi samo jedna pumpa. Sa vodovoda Oćevija vrši se prepumpavanje vode za Vareš Majdan i punjenje bazena za vodu Brlog, Selište, Semizova Ponikva, Glavica i Bukov potok.

Do pada pritiska na višim spratovima stambenih zgrada dolazi isključivo zbog toga što ne rade hidrofleksi u stambenim zgradama, odnosno hidro-podsistemi koji treba da obezbijede pritisak za više spratove stambenih zgrada. Redukcija vode još nije uvedena, a ukoliko se hidrološka situacija ne popravi postoji mogućnost uvođenja redukcije.

Nadamo se da ćemo i bez redukcije vode uspjeti prevazići trenutne problem u vodosnadbijevanju.

Direktor Zafer Kamenjaš.“

Kako protumačiti „redukcija vode još nije uvedena“ ako stanovnici pojedinih naselja i stambenih zgrada ostaju bez vode u približno isto vrijeme. Jesu li oni stanovnici drugog reda ili se trebaju preseliti u niže dijelove grada, a o radu hirdrofleksa u stambenim zgradama da i ne govorimo jer se sa time zaobilazi pitanje što je sa poslovnim i privatnim objektima, kućama.

Zar je teško napisati informaciju koja naselja, objekti i u koje vrijeme će ostati bez vode, očito da jest.

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4259

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38564

Ovaj Mjesec 128973

Ukupno 13913417

Currently are one guest and no members online