Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavljanje monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća" u Hrvatskoj matici iseljenika

11 Stu 2019
1476 times

Iz Hrvatske matice iseljenika dobili smo obavijest i zamolbu za objavu koju u cjelosti prenosimo.

"Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", prva monografija o tom bosansko-hercegovačkom gradu, bit će predstavljena u Zagrebu, u četvrtak 14. studenog s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3.
Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika profesora Mije Marića, uz glavnog urednika knjige i autora teksta renomiranog pisca Željka Ivankovića, o knjizi će govoriti jedan od najuglednijih hrvatskih književnika Miljenko Jergović; te Mladenko Marijanović, urednik fotografije dok će se u ime nakladnika obratiti nazočnima Mario Mirčić, predsjednik vareške podružnice HKD-a Napredak.
Svečana zagrebačka promocija održava se pod pokroviteljstvomSredišnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

O knjizi:
Riječ je o divot-izdanju i jedinstvenoj prvoj monografiji o Varešu i njegovoj dvo- tisućljetnoj bogatoj povijesti. Na gotovo 400 stranica, predstavljena su dva tisućljeća povijesti vareškog kraja, a sama monografija je teška čak dva i pol kilograma. Veliki, monografski format, tvrdi uvez, autorski dizajn s reljefnim foliotiskom u srebru, luksuzna zaštitna kutija, knjižni blok tiskan na najfinijem 135-gramskom GardaMatt Art papiru, preko 600 fotografija i ilustracija te dodatak - Leksikon vareških uglednika, informacije su iz "osobne iskaznice" monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća". Autor i glavni urednik je Željko Ivanković, ugledni bosansko-hercegovački književnik, Mladenko Marijanović je urednik fotografije, Mladen Divković, dizajner i likovno-tehnički i grafički urednik publikacije, Jelena Jurić, lektorica i redaktorica, te Vladimir Ruf, priređivač Leksikona uglednih Varešana na kraju knjige.

Čudesnu i neobičnu povijest Vareša obilježili su dugotrajni i brojni diskontinuiteti, ali u središtu su rude i rudna bogatstva zahvaljujući kojima je vareški kraj ušao u povijest i unatoč svemu, trajao, čak dva tisućljeća. Brojni istraživači, povjesničari, znanstvenici najrazličitijih struka diljem europskog kontinenta, bavili su se vareškim krajem i njegovim Bobovcem, Perunom, Borovicom, Jelaškama, Oćevijom i brojnim drugim mjestima.Raskošno opremljena i luksuzna monografija posvećena Varešu i vareškom kraju, osim što je tekstualno- slikovni hod kroz stoljeća, je i knjiga spomenik, najljepša čitanka namijenjena svima koji vole Vareš i njegove ljude, a najviše onima koji će ga tek upoznati i zavoljeti.
Veselimo se vašem dolasku!
Hrvatska matica iseljenika

Last modified on Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 21:55
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2463

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 7378

Ovaj Mjesec 137636

Ukupno 13704788

Currently are 63 guests and no members online