Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Menadžment kompanije Eastern Mining održao sastanak s vijećnicima Općinskog vijeća Vareš

14 Svi 2020
2471 times

Nakon održane izvanredne sjednice Općinskog vijeća, a na inicijativu direktora kompanije Eastern Mining

Miloša Miše Bošnjakovića danas, 13.05.2020. godine održan je sastanak s vijećnicima Općinskog vijeća Vareš. Razlog održavanja sastanka su odgovori na pitanja koja su postavljena na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća i ujedno upoznavanje vijećnika sa radom kompanije.

Prisutne vijećnike pozdravio je predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo i dao riječ direktoru Milošu Miši Bošnjakoviću. U opsežnom izlaganju direktor Bošnjaković osvrnuo se na dosadašnji rad i ulaganja u kompaniji i istaknuo neke važene činjenice. „Kompanija Eastern Mining  registrirana je u Sarajevu, a od prije nekoliko dana osnovali smo podružnicu  u Varešu. Sa zadovoljstvom mogu reći kako će se cijela kompanija i njeno sjedište u narednih mjesec dana u potpunosti preseliti u Vareš. Cilj nam je prije svega uspostaviti dobru suradnju s lokalnim stanovništvom ali i poštovati sve zakonske propise Bosne i Hercegovine. Moram naglasiti kako smo odnedavno i na Londonskoj berzi koja nam diktira rad u smislu poštivanja svih ekoloških i okolišnih dozvola koje su mnogo strožije od standarda koji se primjenjuju  u BiH“, rekao je direktor Bošnjaković.

Kolika je složenost zakonskih propisa u BiH govori podatak da su do sada dobili 61 dozvolu, a za otvaranje rudnika potrebno je preko 100 dozvola. „Koncesijom za istraživanje i eksploataciju  rude u Varešu obuhvaćena su područja Veovače i Rupica na kojima u ovim trenucima intenzivno radimo. Do sada smo dobili 61 dozvolu, a do početka eksploatacije morat ćemo dobiti preko 100 dozvola. Koncesijom su obuhvaćene dvije vrsta naknada, i to naknada za istražne radnje i naknada na iskopanu količinu rude kada rudnik počne s radom. Pojavom plemenitih metala, koji su sastavni dio svake rude, Vlada je promijenila odluku o visini naknade za koncesiju koja je sada 160% veća od one koja se odnoslia na olovo, cink i barit“.

Kada je riječ o suradnji s lokalnom zajednicom  i stanovništvom iskazana je veoma dobra suradnja. „Kao i do sada, naglašavam, mi smo kompanija koja ulaže u svoj rada ali vodi računa o lokalnoj zajednici. Spremni smo razgovarati o svim temama koje se tiču svih zainteresiranih te i ovaj put pozivam sve koji imaju bilo kakva pitanja da nam se obrate. Najviše pitanja usmjereno je na rad rudnika u Veovači, a prema sadašnjim rezultatima, otvaranja rudnika na lokalitetu Veovača neće bit. Razlog su male količine rude i velike količine žive u samoj rudi što u konačnici predstavlja velik trošak za njeno izdvajanje. Dakle, prema sadašnjim rezultatima sva naša daljnja ulaganja usmjerena su na lokalitet Rupice. Pokušali smo razgovarati oko otkupa zemljišta uz rubna područja na Veovači ali nismo uspjeli dogovoriti konkretnu cijenu sa lokalnim stanovništvom. Sve što smo uradili diktiralo nam je zakonodavstvo stranih zemalja, te smo angažirali agenciju iz BiH da izvrši procjenu nekretnina i zemljišta ukoliko se pojavi potreba otkupa istog. Kroz sve ove godine, kako smo prisutni u Varešu, nastojali smo pomoći lokalnoj zajednici kroz različite sportske, kulturne, humanitarne i infrastrukturne projekte. Trenutno se radi na adaptaciji puta od Vijadukta do Višnjića i kroz selo Pogar što nije nigdje navedeno u našem ugovoru o koncesijama. Ovo je samo početak radova koji će se intenzivirati kada rudnik počne s radom“, rekao je Bošnjaković.

„Glavni cilj nam je zapošljavati lokalno stanovništvo i uključiti lokalne firme na svim našim poslovima, te ću u narednim danima inicirati jedan sastanak s lokalnim privrednicima kako bi ih potaknuli na što veću suradnju“, rekao je na kraju svog izlaganja direktor kompanije Eastern Mining Miloš Mišo Bošnjaković.

Vildana Mahmutović diplomirani inženjer kemije obratila se prisutnima u svojstvu odjela koji je zadužen za zaštitu okoliša. „Ovih dana započeli smo aktivnosti na nekoliko vrsta mjerenja na koncesionom području,  a radi se o mjerenju buke koju mjerimo na 17 lokacija. Pored buke vršimo mjerenje kvalitete zraka na 14 lokacija i kvalitete površinskih voda na 16 lokacija. Pratimo aktivnosti o stanju podzemnih voda i imamo dvije meteorološke stanice, jednu na Veovači i drugu na Rupicama. Želja nam je prikupiti što više podataka o trenutnom stanju svih ovih parametara i kroz naš rad redovno vas izvještavati o svim promjenama“, kazala je Vildan Mahmutović.

O socijalnom aspektu odjela za okoliš i socijalno upravljanje govorila je Aida Ahmedović. „Kontinuirano radimo na što boljem upoznavanju lokalnog stanovništva o našem radu kako  kroz informativni centar tako i kroz izradu letka koji sadrži tehničke informacije o projektu, ali i kroz bilten koji će izlaziti kvartalno te će biti dostupan svima putem naše web stranice, a lokalnom stanovništvu će biti i djeljen. Do kraja mjeseca oformit ćemo Odbor koji će brojati preko 15 članova i koji će imati uvid u naše aktivnosti te će iznositi svoje stavove i mišljenja.“, naglasila je gospođica Ahmedović.

Jelena Visković govorila je o sistemu rada te praćenju radnika na terenu i poštivanja svih mjera koje se moraju primjenjivati.

Vijećnike je najviše zanimalo kada će rudnik početi s radom i odnos s lokalnim stanovništvom pogotovo na novim koncesionim područjima. Pored ovih pitanja zanimala ih je problematika poštivanja svih ekoloških standarda i lokacija gdje će se vršiti odvajanje rude od jalovine.  Na sva pitanja dati su konkretni i precizni odgovori koji su većinom rečeni u samom izlaganju direktora Bošnjakovića.
Na kraju su donijeli zaključak da do naredne sjednice kompanija Eastern Mining dostavi Općinskom vijeću konkretne podatke o svim ulaganjima u lokalnu zajednicu kroz razne donacije, sponzorstva ili druge projekte, ali i podatke koliko je do sada uloženo u sama istraživanja.

IMG3367-EMvijecnici
IMG3366-EMvijecnici
IMG3365-EMvijecnici
IMG3364-EMvijecnici

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5196

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 26489

Ovaj Mjesec 193144

Ukupno 13760296

Currently are 242 guests and no members online