Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rođendan Opće biblioteke Vareš

04 Sij 2021
803 times

Poštovani korisnici, dragi naši Varešani širom svijeta - dragi prijatelji,

U prilici smo da zahvaljujući dragom Nenadu Lučiću, koji nam je "poklonio web" stranicu, po prvi put se zvanično oglasimo na navedenoj platformi. To je bio Nenadov rođendanski poklon voljenoj Biblioteci, jedinoj u nas u gradu Varešu, koja je evo već punih šezdeset i tri godine na raspolaganju svim Varešanima i ljubiteljima knjige, koji su bili u prilici ili potrebi da dođu u prostorije nekadašnje "Narodne opštinske biblioteke Vareš" - sada "Opće biblioteke Vareš". Ovim putem se našem ljubaznom Nenadu Lučiću želimo zahvaliti ispred Ustanove i proglasiti ga "Počasnim članom Biblioteke".

Odluku o osnivanju naše Biblioteke donio je Narodni odbor opštine Vareš na osnovu Člana 16., 25., 27. i 57. Zakona o bibliotekama ("Sl.list br.43/57 NR BiH) i Čl. 25. Statuta opštine Vareš - dana 04.01.1958.godine, pod brojem 629, predsjednik NOO-a Ivica Džoja.

Tako smo se mi rodili i evo gazimo punih 63. godine. Smjenjivali su se zaposlenici ove Ustanove i svaki je od njih tokom rada sa korisnicima, ostavljao dio svoje osobnosti, dio svoje duše. Zahvaljujemo im što su ostavili u nasljedstvo nama, sadašnjoj postavi Biblioteke, prebogati i raznovrsni bibliotečki fond s kojim smo ponosni. Pogotovo je važno istaći činjenicu da njim možemo odgovoriti na brojne zahtjeve naših korisnika, koji su u potrebi da istražuju različite oblasti u cilju realizacije brojnih pismenih radova. Također, želimo istaći i ne malu pomoć naših sugrađana kada je u pitanju obogaćivanje knjižnog fonda. naime, već je duži niz godina postalo praksom da naši Varešani, naše kolege iz susjednih biblioteka širom BiH, doniraju brojne i dragocjene naslove, koji će poslužiti u budućnosti svima nama. Od početnih 2.600 bibliotečkih jedinica, danas naša Biblioteka raspolaže sa oko približno 40.000 bibliotečkih jedinica. U našoj bogatoj, raznovrsnoj građi možete pronaći mnoge i zanimljive sadržaje, koji su namijenjeni korisnicima uzrasta od jedne pa do sto i jedne godine. Pored centralnog odjeljenja, naša Ustanova ima i bogat stručni fond, opremljenu čitaonicu, dječiju igraonicu, arhivsku građu u kojoj su brojni godišnjaci i izdanja Arhiva BiH, zatim časopisi te raritetna građa iz perioda socijalističke Jugoslavije i sl.

Također,Opća biblioteka Vareš posjeduje i Zavičajnu zbirku, odjeljenje u kojemu je prikupljena pisana, štampana građa o zavičaju i okolini - Vareš i njegova okolina - za koju su zaslužni brojni naši Varešani svojim prilozima, objavljenim vlastitim izdanjima i sl. te zato, jer su svojim trudom učinili da ovo odjeljenje bude prepoznato kao važan segment Ustanove. Ovdje ne možemo zaobići jedno ime u tom smislu, a to je poštovani gospodin Borislav Topalić, koji je po riječima našeg prvog rukovodioca ovog Odjeljenja Krešimira Romića, dao svoj puni doprinos vanrednim angažmanom da zavičajna građa dobije i svoju zvaničnu formu. Trenutno, naša Biblioteka prati javne pozive prijavljujući projekte u kojima su pretočene, uglavnom, ideje i potrebe naših korisnika. N ataj način je u nekoliko prethodnih godina ostvarila brojne pomake u svom radu. Najveću podršku radu, Opća biblioteka ima od: Vlada ZDK-a, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, koji finansiraju plaće i doprinose na plaće zaposlenim te pripadajućim iznosom za materijalne troškove, zatim Osnivač općina Vareš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondacija za izdavačku djelatnost Sarajevo, Vlada R/Hrvatske, Fondacija ODRAZ, Biblioteke ZDK-a, sugrađani/Varešani širom svijeta, koji svojim pojedinačnim novčanim prilozima pomažu rad ove Ustanove, zatim svi oni koji su prepoznali važnost ulaganja u kulturu. Ako smo nekoga izostavili, molimo za oprost, jer na to nije bila namjera. Pozivamo sve Vas da nam dođete, da se družimo, da sarađujemo. Uz izraze velikog poštovanja i zahvalnosti na dosadašnjoj saradnji, Vaši: Ilijana, Fata, Amerita, Vedrana, Jasmina, Samida.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5117

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 10250

Ovaj Mjesec 170313

Ukupno 13954757

Currently are one guest and no members online