Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Usmena rasprava o ishodovanju eksploatacijske dozvole za lokalitet Veovača kompaniji Eastern Mining

19 Sij 2021
696 times

U sjedištu kompanije Eastern Mining na Tisovcima danas, 18.01.2021. godine održana je usmena rasprava o ishodovanju

eksploatacijske dozvole koju je održalo Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije. Pored predstavnika federalnog ministarstva na raspravi je bila predstavnica Kantonalnog ministarstva za privredu Selma Bašić, predstavnik Općine Vareš Ermin Musa, predsjednica MZ Pržići Jasna Mirčić i menadžment kompanije. Na usmenu raspravu bio je pozvan predsjednik MZ Daštansko ali je javio kako neće moći prisustvovati istom.

U uvodnom dijelu predstavnik Federalnog ministarstva diplomirani inženjer rudarstva Amir Halilčević iznio je osnovne podatke o kompaniji i zahtjevima koja su pristigla, a na osnovu kojih je ministarstvo poduzelo korake na rješavanju istih. Temeljem tih zahtjeva upućen je poziv za održavanje uviđaja na licu mjesta i održavanja usmene rasprave.  Cilj uviđaja na licu mjesta je upoznavanje ministarstva sa dostavljenom dokumentacijom i utvrđivanja valjanosti istih na osnovu prostorno planskih dokumenata, a pored ministarstva sa svim dokumentima upoznato je Kantonalno ministarstvo gospodarstva, Općina Vareš i predsjednici MZ Pržići i Daštansko.

Tijekom rasprave nije bilo primjedbi na dosadašnji rad, ali su upućene riječi hvale prema kompaniji na urednoj i obimnoj dokumentaciji kao i odnosu prema lokalnoj zajednici i Općini Vareš. Važno je napomenuti kako su riješeni svi imovinsko pravni odnosi u okviru koordinata na koje se odnosi ishodovanje dozvole.

Nakon ove rasprave, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije izdat će dozvolu za eksploataciju rude, i to je još jedna u nizu dozvola  prije početka radova. Ishodovanjem dozvole za eksploataciju kreće se u izradu glavnog rudarskog projekta, koji je već u završnoj fazi, te bi radovi na lokalitetu Veovača uskoro trebali početi u većem obimu. Ova dozvola odnosi se na lokalitet Veovača 1 i Veovača 2 , a radnje na ishodovanju dozvola za Rupice (MZ Borovica) uvelike su u pripremi.

IMG5826-EDozvolaEM
IMG5825-EDozvolaEM
IMG5824-EDozvolaEM
IMG5823-EDozvolaEM
IMG5822-EDozvolaEM
IMG5821-EDozvolaEM

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 493

Jučer 1302

Ovaj Tjedan 1795

Ovaj Mjesec 1795

Ukupno 9710989

Currently are 409 guests and no members online