Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lykos Metals istražuje bazične metale u BiH

09 Stu 2021
887 times

Nakon što se pojavila vijest da se na australijskoj berzi pojavila  kompanija Lykos Balkan Metals,

sa sjedištem u Bijeljini čiji je direktor Miloš Bošnjaković, potražili smo informaciju više kako bi saznali o čemu se radi.

 “Lykos Metals Limited putem Lykos Balkan Metalsa planira ulagati u geološka istraživanja bazičnih  metala na tri lokacije u BiH, na području Republike Srpske. Izlaskom na ASX Lykos je osigurao 12 milijuna australskih dolara (oko 7,3 mil. eura) za projekte u BiH. Istraživanja će se provoditi u općinama Petrovo, Doboj, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo te Čajniče. Lykos će istraživati ekonomski isplative rezerve bakra, kobalta, nikla i drugih pratećih metala  s ciljem otvaranja ekološki održivih rudnika”, rekao je direktor Bošnjaković, te dodao.

“Osnovali smo vrlo stručan tim međunarodnih stručnjaka iz područja geoloških istraživanja, osigurali potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo se upustiti u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva u BiH, (osnivač Eastern Mining d.o.o Vareš  i suosnivač Adriatic Metals Plc)  ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspjeh i donijeti ekonomiji BiH značajan financijski poticaj. Nema sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u području zaštite okoliša, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u Republici Srpskoj, ali i naših dioničara”, rekao Bošnjaković.

“Nakon što smo izašli na australijansku berzu dobio sam bezbroj poruka i telefonskih poziva iz Vareša u kojima su mi Varešaci  čestitali  i poželjeli uspjeh na novom projektu i izlazak  Lykosa na australijansku berzu. Vrijeme koje sam proveo u Varešu je za mene jedno prelijepo iskustvo i nikad to neću zaboraviti. Varešaci su posebni ljudi, posebno  kad ih dobro upoznaš, zato u Varešu imam mnogo iskrenih prijatelja, a porukama i telefonskim pozivima zadnjih dana su mi potvrdili da i oni mene nisu zaboravili što mi posebno godi”.

 Na pitanje šta je s projektom u Duboštici kod Vareša Bošnjaković je kratko odgovorio.

”Pripremamo se za početak rada u Duboštici, u posljednje vrijeme bio sam jako anagažovan na Lykosu ali sad je vrijeme da se okrenemo Duboštici i započetom projektu Seven Plus”.

 Inače, kompanija Seven Plus planira vršiti istražne radnje i eksploataciju rude kroma i pratećih minerala na ovom području za koje je dobila dozvolu prije godinu dana.

 

Last modified on Petak, 12 Studeni 2021 21:29
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6604

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27897

Ovaj Mjesec 194552

Ukupno 13761704

Currently are 302 guests and no members online