Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec ožujak

03 Ožu 2022
1320 times

Novosti za dan 31.03.2022. godine

TRANSFER ZA LIJEČENJE BRANILACA UTROŠEN U PROCENTU OD 100%: USVOJENA INFORMACIJA O NAKNADI TROŠKOVA LIJEČENJA I NABAVKE LIJEKOVA ZA POTREBE 3.306 BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA U 2021. GODINI

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 148. sjednici usvojila Informaciju o naknadi troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2021. godini.

Informacija prikazuje sprovedene aktivnosti, potrebu i opravdanost postojanja ovoga transfera. Obzirom da je određeni broj nezaposlenih iz reda ove populacije ili sa niskim primanjima koji teško održavaju osnovne funkcije i potrebe porodica: ratni vojni invalidi, demobilisani branioci i članovi porodica poginulih branilaca, kontinuirano se vrši dodjela sredstava ovog vida novčane pomoći.

-Ovom vrstom pomoći ministarstvo nastoji ublažiti postojeće teško socijalno-ekonomsko stanje boračke populacije, kao i stanje izazvano pandemijom. S ovakvom praksom ćemo nastaviti i ubuduće - rekao je resorni ministar Fahrudin Čolaković.

U 2021. godini ukupno je realizirano 3.306 zahtjeva pripadnika branilačke populacije i utrošeno 1.194000,00 KM, a sredstva su realizirana u 100-postotnom iznosu.

Među korisnicima najviše je bilo demobilisanih branilaca 2.641, zatim članova porodica poginulih boraca 191, ratnih vojnih invalida 456 te 18 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Po općinama, najveći broj korisnika je iz Zenice 584, Zavidovića 547, Visokog 493, Maglaja 421, Žepča 298, Tešnja 278, Kaknja 174, Olova 160, Breze 134, Vareša 109, Doboj Juga 68 i Usore 40.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je kontinuirano opredjeljenje Vlade da unapređuje položaj branilačke populacije te da svake godine povećava izdvajanja za liječenje boračkih kategorija.

Press služba ZDK

 

URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZDK PREDSTAVIO STRATEGIJU ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV KORUPCIJE ZA PERIOD 2022.-2026. GODINA

Ured za borbu protiv korupcije i Tim za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predstavili su danas Strategiju za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK-a za period 2022.-2026. godine, koju je na svom današnjem zasjedanju usvojila i Vlada ZDK.

Predsjednik Tima za borbu protiv korupcije i vršilac dužnosti sekretara novoosnovanog Ureda za borbu protiv korupcije Vlade ZDK Dževad Fejzić istakao je kako će, na osnovu Strategije, poduzeti značajne mjere i aktivnosti po pitanju prevencije i borbe protiv korupcije.

-ZDK je krenuo u proces prevencije i borbe protiv korupcije još 2016. godine. Strategijom stavljamo akcent na jako bitne stvari, a to je da je prevencija najvažnija u borbi protiv korupcije. To znači da ćemo u narednom periodu preventivno djelovati, ali je suština da će sve istražne radnje koje su potrebne da bi se utvrdilo ako je došlo do koruptivnih radnji, raditi nadležne institucije, a to sue MUP i Tužilaštvo ZDK-a - istakao je Fejzić.

Novina u ovoj strategiji u odnosu na prethodnu je da su, poštujući preporuke i smjernice Državne agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ali i Zakona o borbi protiv korupcije BiH, uključili i jedinice lokalne samouprave u sistem koordinacije borbe protiv korupcije u ZDK.

U tom su cilju, kazao je Fejzić, organizirali pripremne radionice sa svim koordinatorima te su na tim radionicama imali predstavnike svih jedinica lokalne samouprave, što je ocijenio kao pohvalno.

-Druga novina je da smo mapirali procese rizika. Treća, i najvažnija stvar, jeste da ćemo vrlo brzo raditi na uspostavi E-registara, što će podrazumijevati E-registar javnih nabavki, poticaja, imenovanih… Smatram da je ova strategija vrlo kvalitetan dokument, koji ćemo u narednom periodu razraditi kroz Akcioni plan, što je operativni dokument koji je proizvod ove strategije - pojašnjava Fejzić.

Tim i Ured će zaprimati prijave te ih ocjenjivati o elementima krivičnog djela i proslijeđivati MUP-u i Tužilaštvu ZDK. Revizijom diploma, po podacima iz juna 2021. godine, do tada je bilo obuhvaćeno 7.500 diploma, od čega 5.700 u obrazovnom sektoru.

Sve "nelegalne diplome" upućene su na provjeru MUP-u i Tužilaštvu ZDK, a povratna informacija je da je proces u toku i da će biti okončan. Nakon juna prošle godine do 31. januara ove godine kontrolisano je još oko 1.500, a trenutno je u postupku oko 400 diploma. O tome će, najavljuje Fejzić, vrlo brzo Vladi ZDK proslijediti informaciju te predložiti mjere.

Premijer Mirnes Bašić podsjetio je kako su aktivnosti na borbi protiv korupcije, kao Vlada ZDK, počeli još 2015. godine, a kruna ovih aktivnosti da je formiranje Ureda početkom ove godine.

- Na ovu smo strategiju čekali da državni nivo donese svoju strategiju, da bismo mi svoju strategiju i svoje strateške dokumente uskladili s višim nivoima vlasti. Međutim, znajući kakva je situacija na državnom, a i na federalnom nivou, da nisu donijeli svoje strategije, mi smo se uz saglasnost APIK-a odlučili da donesemo svoju strategiju – kazao je Bašić.

Napomenuo je kako će kroz pet strateških ciljeva planirati sve aktivnosti u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Strategiju je podržala i misija OSCE-a u BiH, čiji je predstavnik Daut Bajramović napomenuo kako od 2017. godine sarađuju s Timom za borbu protiv korupcije Vlade ZDK i ostalim tijelima na nivou ZDK.

-Redovno sarađujemo, provodimo aktivnosti na pripremi i izradi strateških dokumenata i akcionih planova, kao i provedbenih aktivnosti koje su sadržane u tim dokumentima. Ovu smo strategiju započeli izrađivati sredinom prošle godine, u junu mjesecu, na način da je Misija OSCE-a u BiH pružila ekspertsku pomoć – kazao je Bajramović.

Direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) Hasim Šabotić pohvalio je inicijativu da se Tim Vlade ZDK odlučio za izradu svoje strategije, za razliku od državnog nivoa.

-Mislim da je javnosti poznato da je APIK uradila državnu strategiju, za period 2020.-2024., ali nažalost nije bilo političke volje da se ta strategija usvoji. Međutim, mi smo krenuli sa inicijativom da ostali nivoi vlasti rade vlastite strategije, ne čekajući na državnu startegiju, jer nije bilo političke volje – istakao je Šabotić.

FENA/Press služba ZDK

 

U PONEDJELJAK OBJAVA JAVNIH POZIVA MINISTARSTVA ZA PRIVREDU ZA DODJELU SUBVENCIJA PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I PODUZETNICIMA

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa Programom razvoja male privrede Zeničko-dobojskog kantona za period 2021.-2024. godina, dana 04. aprila će objavit javne pozive za dodjelu sredstava po Programu utroška budžetskih sredstava u 2022. godini (subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima).
Sredstva za ovu namjenu planirana su Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 1/22), na poziciji Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 3.100.000,00 KM.

U skladu sa raspoloživim sredstvima biće objavljeno 9 (devet) javnih poziva i to:
1.    Javni poziv za odabir korisnika „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi ikontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu;
2.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata;
3.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namjenjenih subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture;
4.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju projekata razvojnih agencija;
5.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u period 2020. – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona;
6.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.
7.    Javni poziv za podršku samozapošljavanja i razvoju start up-a,
8.    Javni poziv podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u it sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja.
9.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje)  finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

U odnosu na javne pozive iz prethodnih godina, u 2022. godini biće objavljena 3 nova javna poziva i to:
1.    Javni poziv za podršku samozapošljavanja i razvoju start up-a,
2.    Javni poziv podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u it sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja.
3.    Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje)  finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Pored navedenog po Javnom pozivu za odabir korisnika „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi ikontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu privredni subjekti osim za tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa, mogu aplicirati i za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta, kao i za pristup tržištu i promocija proizvoda MSP.

Po Javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, u 2022. godini pored obrtnika koji obavljaju prerađivačku djelatnost mogu aplicirati i obrtnici sa područja Zeničko-dobojskog kantona koji obavljaju određene uslužne djelatnosti.

Javni pozivi će biti otvoreni 30 (trideset) dana od dana objave na web stranici Kantona, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 05.05.2022. godine, izuzev Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u period 2020. - 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je Javni poziv otvoren do 30.11.2022. godine i krajnji rok za dostavu zahtjeva je 30.11.2022. godine.

Javni pozivi će biti dostupni na web stranici Kantona – Javni pozivi.

Cilj objave navedenih javnih poziva je pružanje podrške u unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa potencijalom za rast i izvoz, unapređenju turističke ponude, infrastrukture i poduzetništva za održivi turizam, unapređenju poslovnog ambijenta i preduzetničke infrastrukture, razvoj poduzetništva i podršku osnivanju novih preduzeća, razvoj IT sektora, te podrška ženskom poduzetništvu.


Ministarstvo za privredu

 

VLADA ZDK DALA SAGLASNOST ZA POKRETANJE STUDIJSKOG PROGRAMA TJELESNI ODGOJ I SPORT NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U ZENICI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za pokretanje studijskog programa Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici .

Kako je nakon sjednice Vlade rekao resorni ministar za obrazovanje Spahija Kozlić, konačnu odluku o pokretanju ovog studijskog programa, po postojećim procedurama, dat će i Skupština ZDK-a.

Pojasnio je da Nacrtom novog zakona o visokom obrazovanju saglasnost Skupštine ZDK više neće biti tražena, nego će odluke o pokretanju novih studijskih programa donositi Vlada ZDK.

-Radi se o četverogodišnjem studiju, sa 240 ESCT bodova. Predviđeno je da bude samofinansirajući, a što se vidi iz strukture studenata koji će biti upisani. Radi se o pet redovnih, 30 samofinansirajućih i pet vanrednih studenata, a procjena je da će finansijski biti isplativ s pet redovnih i 11 samofinansirajućih ili vanrednih studenata - istakao je Kozlić.

Postoji, kako je dodao, društvena opravdanost za pokretanje spomenutog studijskog programa, jer na području ZDK-a egzistira "više stotina sportskih klubova" pa će ti kadrovi biti uključeni u rad klubova.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK DONIJELA ODLUKU O VANREDNOJ RASPODJELI DODATNIH 350.000 KM ZA PROLJETNU SJETVU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o vanrednoj raspodjeli dodatnih 350.000 KM podsticaja za proljetnu sjetvu registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu.

Resorni ministar Mirsad Hadžić rekao je da ovom mjerom nije moguće pratiti "divljanje cijena" repromaterijala na tržištu, ali da resorno ministarstvo i Vlada nastoje da taj iznos bude koliko-toliko prihvatljiv za poljoprivrednike.

-Mi ćemo s ovom mjerom biti prvi organ u FBiH koji će isplatiti poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu - naglasio je ministar Hadžić.

Napomenuo je da su sredstva za poljoprivrednu sjetvu namijenjena gazdinstvima koja su ostvarila poticaje u 2021. godini, tako da neće biti ni raspisivan novi javni poziv.

-Danas je zadnji dan za ažuriranje njihovih podataka i oni će nam biti referentni za raspodjelu. Mi njih imamo u bazi podataka i s ovom su se odlukom stvorili uslovi da im, već donošenjem uputstva najdalje za 10 dana, sredstva mogu biti isplaćena na njihove račune - najavio je Hadžić.

Najavio je da će programom ministarstva koji će biti donesen na jednoj od narednih sjednica Vlade biti predviđena sredstva "za sve nove zasade što se tiče poljoprivredne proizvodnje".

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 30.03.2022. godine

VLADA ZDK GENERALNI POKROVITELJ IZBORA SPORTISTE: AMEL TUKA I ELVEDINA MUZAFERIJA NAJBOLJI SPORTISTI U ZDK ZA 2021. GODINU

Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba "Zenica" i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba "ZE-2010", najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. Izbor "Sportiste godine ZDK" održan je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji NIPD "Naša riječ" Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Priznanja Amelu Tuki i Elvedini Muzaferiji uručio je premijer Mirnes Bašić koji je u svom obraćanju istakao da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljaju na sportskim borilištima širom svijeta.

Naglasio je da živimo u teškom i izazovnom vremenu, ali da Vlada ni u jednom trenutku nije prestala izdvajati sredstva za sport. Ove godine Transfer za sport iznosi 800.000,00 KM i u odnosu na prošlu godinu veći je za 80.000 KM.

-Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. Našom podrškom istovremeno animiramo građane da se bave sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh. Svaka marka uložena u afirmaciju sporta, ulaganje je u naše zdravlje - rekao je premijer Bašić.

-Oni koji koji budu naporno radili i trenirali, uz podršku društva i veću sportsku sreću, dobiti će odličja i postati vrhunski sportisti i naši sportski ambasadori - istakao je premijer ZDK-a.

Među top 10 seniora i seniorki su i Jasmina Merdić (KBS Titanium Usora), Vedad Karić (Biciklistički klub "Rotacija Spin" Zenica), Mesud Pezer (Atletski klub Zenica), Ajla Hadžić (ŽOK Bimal-Jedinstvo), Amna Mehinagić (Rukometni klub "Bosna" Tešanj), Ahmed Krnjić (KBV Isak-ZE), Leonora Jakić (Karate klub "Viktoria" Žepče) i Edin Konjić (STK "Mladost" Zenica).

Najbolji juniori su Davud Mešinović (TKD "Bosna" Visoko), Muhamed Čančar (AK Zenica) i Alen Bičakčić ( Ski klub ZE-2010 Zenica), dok su najbolje juniorke Nadina Mehmedović (Taekwondo klub Akademija Tešanj), Sajra Kajević (Taekwondo klub "Bosna" Visoko) i Sara Bajramović (AK Zenica).

Najbolji juniorski klubovi u 2021. u ZDK-u su Atletski klub Zenica, FK "Mladost" Doboj- Kakanj i Klub borilačkih sportova "Borac" Jelah, a najbolji ženski klub je Klub ritmičke gimnastike "Visoko".

Najbolji seniorski klubovi su Atletski klub Zenica, Stonoteniski klub "Mladost" Zenica i Streljački klub "Visoko", a najboljim ženski seniorski klub je ŽRK "Krivaja" Zavidovići.

Najbolji u sportu za lica sa invaliditetom su Zerina Skomorac (Streljački klub osoba sa invaliditetom Zenica) i Edib Šahman (Savez za sport i rekreaciju invalida Tešanj).

Plakete Prijatelj sporta dobili su Vlada ZDK, Izudin Neimarlija, BH Telecom d.d. Sarajevo, Direkcija Zenica i RM-LH d.o.o. Zenica, a ovogodišnji dobitnik Specijalnog priznanja za za razvoj sporta je sportski radnik i privrednik Suad Kaknjo.

Pored premijera Mirnesa Bašića, priznanja najboljim pojedincima i sportskim kolektivima, među ostalima, uručili su ministri u Vladi ZDK Azra Sinanović, Spahija Kozlić, Fahrudin Čolaković, Arnel Isak i Nebojša Nikolić, te predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Press služba ZDK

 

SVI STUDENTI IZ REDA BRANILAČKE POPULACIJE DOBILI STIPENDIJU : ISPLAĆENA PRVA RATA STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZA STUDIJSKU 2021/2022.GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je gradovima i općinama sredstva za isplatu prve rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.988 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za akademsku 2021/2022. godinu. Za isplatu prve rate izdvojeno je 274.800,00 KM.

Stipendija za studente prve godine prvog ciklusa studija iznosi 800 KM, za studente viših godina studija 1.200,00 KM, a isplatit će se u osam rata po 100,00 KM, odnosno 150,00 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK ove godine je za stipendiranje studenata-branilaca i članova njihovih porodica, pored ostalih transfera pomoći branilačkoj populaciji, opredijelilo sredstva u iznosu oko 2.200.000,00 KM, čime i dalje nastoji doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskog statusa branilačke populacije.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković naglašava da je izmjenama i dopunama Uredbe o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica, koje su stupile na snagu u 2021. godini, znatno poboljšan položaj studenata – pripadnika branilačke populacije, prvenstveno za studente čiji su roditelji pristupili Oružanim snagama kao maloljetna lica.

-Izvršene su i izmjene u dijelu načina bodovanja po različitim kriterijima, koji sada idu u korist studentima, te se samim tim od ove godine povećala mogućnost dodjele stipendija svim studentima koji ispunjavaju propisane uslove, tako da su od ove godine stipendije mogli ostvariti i studenti iz porodičnog domaćinstva gdje studira više članova domaćinstva - ističe Čolaković.

Premijer Mirnes Bašić potvrdio je opredjeljenje Vlade ZDK-a da nastavi unapređivati položaj branilačke populacije.

-Činjenica da su stipendiju dobili svi studenti iz reda branilačke populacije, koji su ispunjavali formalne uslove konkursa, jasno pokazuje politiku Vlade da branilačka populacija mora imati dostojan položaj u društvu - naglašava Bašić.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 66 (9.200,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 29.03.2022. godine

PROSTORNO-PLANSKI DOKUMENTI MORAJU ZAŠTITITI POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE KAO NEOBNOVLJIVI PRIRODNI RESURS

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić razgovarao je danas s direktorom Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje (KZUPU) Zeničko-dobojskog kantona Refikom Zekovićem o unapređenju saradnje ova dva organa na izradi prostorno-planske dokumentacije.

Zeković je rekao da je KZUPU pokazao spremnost i odlučnost da zaštiti poljoprivredno zemljište, ali i ostale resurse prilikom pripreme odnosno izrade prostorno-planske dokumentacije ZDK-a i jedinica lokalnih samouprava.

Predstavnici ovog zavoda informisali su ministra Hadžića i njegove saradnike o statusu prostornih planova svih općina ZDK-a, kao i naporima koji se ulažu prilikom njihove izrade.

Ministar Hadžić je rekao da su uposlenici ovog ministarstva pružili pomoć prilikom izrade prostorno-planskih dokumenata, kako bi se zajedničkim snagama uklonili nedostaci i u konačnici donijeli prostorno-planski dokumenti gradova i općina ovog kantona sa posebnim akcentom na zaštitu poljoprivrednog zemljišta kao neobnovljivog prirodnog resursa.

Sastanku su prisustvovali stručni savjetnik za arhitekturu i urbanizam KZUPU Alma Begović Hasanica, pomoćnik ministra poljoprivrede Ermin Tabak, šef Odsjeka za stručnu savjetodavnu službu biljne proizvodnje, poljoprivredno zemljište, novčane podrške i ruralni razvoj Hajrudin Bečić i viši stručni saradnik za poljoprivredno zemljište i ruralni razvoj Dalila Marušić Čišija.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 28.03.2022. godine

BAVRKA I HADŽIĆ RAZGOVARALI O DISTRIBUCIJI GORIVA ZA PROLJETNU SJETVU: FEDERALNA DIREKCIJA ROBNIH REZERVI PLANIRA OTKUPITI VIŠAK POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić razgovarao je danas s direktorom Federalne direkcije robnih rezervi (FDRR) Tončom Bavrkom o dinamici i načinu distribucije goriva za poljoprivredne proizvođače za obavljanje proljetne sjetve.

Direktor Bavrka je rekao da je Zeničko-dobojski pokazao najveću spremnost i odlučnost u realizaciji proljetne sjetve koju će Vlada Federacije BiH podržati sa 50 litara goriva po hektaru zasijane površine iz zaliha FDRR-a za registrovane poljoprivredne proizvođače u FBiH.

Informisao je ministra Hadžića da FDRR ove godine planira otkupiti sve viškove poljoprivrednih proizvoda po tržišnoj cijeni u datom momentu za što će biti raspisan poseban program otkupa.

-Kao ministar poljoprivrede apelujem i pozivam proizvođače da zasiju što veće površine na području Zeničko-dobojskog kantona, jer cijene energenata vrtoglavo rastu, a što je ozbiljna opasnost za buduća kretanja cijene hrane na tržištu. Zato uradimo što je do nas i zasijmo svaki pedalj obradive površine - rekao je Hadžić.

Sastanku su prisustovali pomoćnik ministra poljoprivrede Ermin Tabak i šef Odsjeka za poljoprivrednu proizvodnju i podsticaje Hajrudin Bečić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 25.03.2022. godine

ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U ZDK 3 MILIONA KM, ZA NABAVKU TESTOVA NA KORONA VIRUS 552.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu na poziciji "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti - za zdravstvo" u iznosu od 3 miliona KM.

-Raspodjelu sredstava ćemo izvršiti nakon donošenja Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova FBiH, kada ćemo znati koliko će sredstava biti dodijeljeno našim zdravstvenim ustanovama sa nivoa FBiH. Vlada ZDK je pokazala odgovornost prema zdravstvenim ustanovama i siguran sam da će one i tokom ove godine dobiti znatno veći iznos sredstava nego što su imale u prethodnom periodu - rekao je ministar zdravstva dr. Adnan Jupić.

Vlada je na prijedlog Ministarstva zdravstva odobrila sredstva za nabavku PCR, antigent testova i potrošnog materijala za vršenje testiranja na korona virus u bolničkim ustanovama. Kantonalnoj bolnici Zenica odobreno je 375.000 KM, a Općoj bolnici Tešanj 177.000 KM.

Usvojen je i Izvještaj o utrošku sredstava za period januar - decembar 2021. godine sa pozicije "Ostali transferi za zdravstvo - Tekući transfer zdravstvenim ustanovama za sprečavanje širenja bolesti izazvane korona virusom - COVID-19“.

Press služba ZDK

 

ZA OPREMANJE SLUŽBI CIVILNE ZAŠTITE U ZDK OPREDIJELJENO 206.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška budžetskih sredstava i Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2022. godinu u ovom kantonu, koji je prethodno dobio saglasnost Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ).

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić rekao je da se ovim programom i planom ispunjavaju primarne zadaće KUCZ, a to je opremanje i obučavanje struktura civilne zaštite s ciljem postizanja veće gotovosti i spremnosti civilne zaštite u spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Naveo je da je za opremanje službi civilne zaštite, KŠCZ-a i Operativnog centra planirano 150.000 KM namjenskih i 56.000 KM budžetskih sredstava.

-Planirana je nabavka lične opreme za Službu za spašavanje na vodi i pod vodom i Službu za spašavanje s visina, a po prvi put smo planirali nabavku uređaja za rano otkrivanje hemijskih ili bioloških akcidenata u firmama i okolini za potrebe Službe za hemijsko-biološku zaštitu - rekao je Aličić.

Press služba ZDK

POŽARI – APEL GRAĐANSTVU

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Kantonalna uprava za šumarstvo i Šumsko privredno društvo apeluju na stanovništvo da ne vrše paljenje otvorene vatre na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu u blizini šume.

U posljednjih 15-tak dana registrovan je veliki broj šumskih požara na području Kantona, zbog izuzetno povoljnih vremenskih uslova za izbijanje požara i pojačanih aktivnosti stanovništva. U ovom trenutku možemo reći da je situacija prethodnih dana bila alarmantna, jer se broj požara povećavao iz dana u dan. Šumsko privredno društvo ZDK nema kapacitete da gasi ovako veliki broj požara u ovako kratkom intervalu, gdje se na području jedne šumarije zna desiti da je istovremeno aktivno i nekoliko požara.

Želimo istaći da su nam na gašenju požara veoma često pomagala vatrogasna društva i mještani, te bi šteta na šumi i šumskog zemljištu bila puno veća bez njihovog učešća. Također, problem nam predstavlja i gašenje požara u miniranim područjima, gdje smo onemogućeni da pristupimo požaru i lokalizujemo ga u ranoj fazi nastanka. Jedini način gašenja ovakvih požara je putem helikoptera.

U cilju sveobuhvatne zaštite šumskih resursa od šumskih požara, pored svih aktivnosti koje poduzima Šumsko privredno društvo ZDK  i Kantonalna uprava za šumarstvo na gašenju požara i otkrivanju počinioca, smatramo da se u narednom periodu u rješavanje ovog problema trebaju uključiti i sve relevantne državne institucije. Potrebno je da se hitno reaguje, istraži i kazne pojedinci ili organizovane grupe (jer postoje indicije da su pojedini požari i namjerno podmetnuti) sa najstrožijim propisanim zakonskim kaznama za svu štetu koju su prouzrokovali paljenjem šumskih požara, a ona je trenutno nesaglediva na šumskim ekosistemima, kako u ekonomskom i ekološkom, tako i svakom drugom pogledu.

Čuvajmo šume od požara!


Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Kantonalna uprava za šumarstvo
JP Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona

 

 

Novosti za dan 24.03.2022. godine

NEOPHODNO REVIDIRATI KANTONALNI OPERATIVNI PLAN ODBRANE OD POPLAVA

Općina Žepče bila je domaćin sastanka o implementaciji Kantonalnog operativnog plana odbrane od poplava (KOP) na kojem su učestvovali direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić, pomoćnici gradonačelnika/načelnika u općinama/gradovima te predstavnik Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

Općinski načelnik Žepča Mato Zovko upoznao je učesnike sastanka sa stanjem civilne zaštite u ovoj općini, sa težištem na provedbu KOP-a.

Nakon rasprave zaključeno je da je neophodno u što kraćem roku revidirati KOP, uključiti sve nosioce u njegovu implementaciju, a resorno ministarstvo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona dužno je osigurati da se 20 posto sredstava vodnih naknada obavezno utroši u preventivne radnje u riječnim koritima.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 21.03.2022. godine

OPĆINA DOBOJ JUG NA SVOJ ROĐENDAN DOBILA OPĆU BIBLIOTEKU I SKLADIŠTE CIVILNE ZAŠTITE

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Mirnes Bašić, a u kojoj su bili i ministri Spahija Kozlić, Mirsad Hadžić, Fahrudin Čolaković i Zlatko Jelić,  prisustvovala je danas svečanom obilježavanju Dana Općine Doboj Jug.

Delegacija je položila cvijeće na Centralnom spomen-obilježju i Spomeniku civilnim žrtavama rata, a potom je upriličeno svečano otvorenje nove Opće biblioteke i skladišta Civilne zaštite, čiju je izgradnju finansirala Vlada ZDK-a.

Premijer Bašić je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uputio čestitke građanima ove općine, rekavši da Doboj Jug spada među manje općine ovog kantona, ali da njen razvojni put govori da je "velika općina sa ogromnim patriotskim srcem, snažnim poduzetničkim duhom te poštenim, čestitim i radišnim građanima".

-Bili ste na prvoj liniji odbrane ovog dijela Bosne i Hercegovine i neprijateljima priredili poraze kakve historija ratovanja rijetko kad bilježi. Spomenik jednoj od takvih bitaka je i "groblje tenkova" na Karušama, gdje su bosanske patriote polomili zube agresoru i spriječili njegov prodor na slobodni teritorij. Ta bitka je najbolja lekcija mladim naraštajima o žrtvi koju su podnijeli branitelji. Zato na ovaj dan odajemo dužnu počast šehidima i poginulim borcima koji su dali živote za našu slobodu, ali i svim drugim braniocima koji imaju posebno mjesto u našem društvu - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je ovo općina sa snažnim poduzetničkim duhom, koji je karakterističan za ovaj kraj ZDK-a i prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini, te da općinska administracija "radi odličan posao stvarajući uslove za jačanje lokalne privrede i privlačenje investicija".

-Stoga ne čudi što su vaše poduzetničke zone sve privlačnije za investitore koji otvaraju pogone i nova radna mjesta, dodatno jačajući privredu Doboj Juga, ali i cjelokupnu ekonomiju ZDK-a. Dodatna prednost će biti i budući autoput koji prolazi kroz ovaj kraj, tako da ne sumnjam da će ova regija ostati zamajac privrede našeg kantona, a poznato je da je privreda ZDK-a kičma privrede Federacije BiH - rekao je premijer Bašić.

Istakao je da Općina Doboj Jug ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona, koja se ogleda u podršci brojnim razvojnim projektima u svim oblastima - privredi, školstvu, vodnoj i drugoj infrastrukturi, a u kojima je kantonalni nivo u općinskoj administraciji imao istinskog partnera. Takvi projekti, dodao je, su i novootvorena zgrada Opće biblioteke i skladište Civine zaštite.

-Zajedno nastavljamo graditi bolje sutra za nas i našu djecu. Želimo nastaviti stvarati ambijent za ugodan i dostojanstven život svakog građanina našeg kantona, a jačanjem naših općina i gradova, jačamo kompletan ZDK, time i državu BiH. Imate ljude, volju, strateški položaj i prirodne resurse. Jednostavno, imate sve što je potrebno za uspjeh, a u nama imate partnera i prijatelja na kojeg se uvijek možete osloniti - rekao je premijer ZDK.

Općinski načelnik Mirnes Tukić uručio je premijeru Bašiću zahvalnicu Vladi Zeničko-dobojskog kantona "za nesebičnu podršku i doprinos razvoju Općine Doboj Jug".

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.03.2022. godine

VLADA ZDK ĆE ORGANIZIRATI PREZENTACIJU PROJEKTA ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović razgovarali su danas s vršiocem dužnosti direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH Riadom Kremićem o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba sa invaliditetom na osnovu javnog konkursa ove ustanove koji je raspisan u srijedu, 16. marta.

Fond je za ovu namjenu izdvojio sredstva u iznosu od 6.000.000 KM, te dodatnih 3.250.000 KM za programe održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom.

Na sastanku je ukazano na benefite samog projekta, kao i aktivnosti koje je neophodno poduzeti kako bi što se više osoba sa invaliditetom prijavilo na javni poziv i dobilo priliku za svoj radni angažman.

Premijer Bašić je izrazio spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona da uskoro organizira prezentaciju projekta u sjedištu ovog kantona, na koju će biti pozvani predstavnici relevantnih institucija, udruženja poslodavaca, komorskog sistema te kompanija koje su su zanteresirane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.03.2022. godine

DELEGACIJA DOMA NARODA FBIH POSJETILA VLADU I SKUPŠTINU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Delegacija Doma naroda Parlamenta FBiH koju su predvodili predsjednici klubova Bošnjaka i Hrvata, Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić, a u kojoj su bili i zamjenik predsjednka Kluba Bošnjaka Senad Čeljo te delegat Ramo Isak, posjetila je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastala sa premijerom Mirnesom Bašićem, ministrima u Vladi i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Duvnjak je rekao da je cilj posjete unaprjeđenje komunikacije, ali i saradnje u mnogim oblastima koje mogu doprinijeti boljem položaju građana, istakavši važnost kontinuirane sistemske saradnje različitih institucija i nivoa vlasti u FBiH i državi.

Razgovarano je i o pitanjima iz zajedničke nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i Doma naroda FBiH, a u tom smislu je istaknut značaj nedavnog usvajanja izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojim je unaprijeđena pozicija kantona, a čije je donošenje inicirano i iz ZDK-a.

Premijer Bašić se zahvalio delegatima Doma naroda FBiH koji su glasali za predložene izmjene, posebice delegatima iz ovog kantona Jasminu Duvnjaku, Ivi Tadiću, Rami Isaku, Mladenu Simiću i Jasminku Kapiću, te na taj način pokazali da štite i zastupaju interese građana ZDK-a.

Naglasio je da očekuje i skoro dnošenje Zakona o zaštiti porodice koji će donijeti važna nova prava građanima, prije svega pravo na značajno veću porodiljnu naknadu, a što će, smatra, biti jedna od najvažnijih populacionih mjera u FBiH.

Razmatrana je i trenutna sigurnosna situacija u državi i u regionu, ali i načini na koje treba zaštiti građane od stalnog povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, što je udar na ekonomsko-socijalni status građana. Naglašena je potreba uvođenja interventnih mjera na različitim nivoima vlasti kako bi se olakšao život ljudi.

Zeničko-dobojski je osmi kanton koji je posjetila delegacija Doma naroda FBiH, a uskoro planiraju posjetiti Kanton Sarajevo i Livanjski kanton.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA IZVJEŠTAJ ZZO-A, PROGRAM SUBVENCIJA ZA PRIVREDU TE RASPODJELU SREDSTAVA ZA REKONSTRUKCIJU OBRAZOVNIH OBJEKATA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj 146. sjednici, usvojila je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu. ZZO je prošle godine ostvario prihod od 201 milion KM, dok su rashodi iznosili 196 miliona.

-Ostvarili smo razliku prihoda nad rashodima od 4 miliona KM, s tim da smo pred kraj godine zdravstvenim ustanovama rebalansom podijelili dodatna 3 miliona KM, predvidjeli sredstva za povećanje plata zdravstvenih radnika za oko 10 posto, gdje je izdvojeno 5,5 miliona, izdvojili dodatnih milion maraka za povećanje usluga ortopedskih pomagala te izdvojili dodatna sredstva za lijekove sa fokusom na penzionere, kao najugroženiju populaciju u društvu - rekao je direktor ZZO-a Omer Škaljo.

Naglasio je da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvene radnike i osoblje u završnoj fazi, te da će ovim kolektivnim ugovorom biti predviđeno povećanje plaća zaposlenih za oko 10 posto, kao što je definisano prošle sedmice potpisanim kolektivnim ugovorom sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu.

Vlada je usvojila Program utroška budžetskih sredstava Ministarstva za privredu za Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u 2022. godini u ukupnom iznosu od 3,1 miliona KM.

Ministar privrede Zlatko Jelić rekao je da je program usaglašen sa važećom Startegijom razvoja ZDK-a te da je dobio podršku Ekonomsko-socijalnog vijeća za ZDK.

-Novina u odnosu na program za prošlu godinu je što ćemo u 2022. podržati žensko poduzetništvo, gospodarske subjekte iz IT sektora i Start-upe - rekao je Jelić. Najavio je da će javni pozivi za dodjelu subvencija biti raspisani krajem ovog i početkom narednog mjeseca.

Vlada je dala saglasnost na raspodjelu sredstava sa Transfera za rekonstrukciju i investiciono održavanje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport od oko 700.000 KM.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da će ova sredstva biti usmjerena za izgradnju šest novih školskih igrališta, potpunu vanjsku rekonstrukciju tri područne škole, fasade na četiri škole, stolariju u tri školske zgrade te rekonstrukciju amfiteatra na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Dodao je da su ova sredstva nezavisna u odnosu na postojeće projekte koji se trenutno realiziraju, a to je projekt Energetska efikasnost te projekti u okviru ranijih transfera.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU OSIGURALO 350.000 KM ZA PODRŠKU PROLJETNOJ SJETVI U ZDK

Kako bi ublažila negativne trendove koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je podržala prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je odlučilo da odobri sredstva kao vid interventne i vanredne pomoći poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve u iznosu od 350.000,00 KM.

Navedena sredstva su namijenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se u kontinuitetu bave biljnom proizvodnjom, a koja će ažurirati podatke u registru gazdinstava u tekućoj godini. Pored toga planirana su i redovna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvodnjama.

Resorni ministar Mirsad Hadžić izrazio je spremnost da ovo ministarstvo osigura sredstva za oko 1.100 Ha obradivih površina za poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou ili ukupno oko 400 poljoprivrednih proizvođača. Naglasio je da će poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju na federalnom i kantonalnom nivou, imati pravo i na gorivo iz robnih rezervi u količini od 50 litara po hektaru.

-Ovom mjerom i mjerom dodjele goriva iz robnih rezervi naši poljoprivrednici će biti podržani u prosječnom iznosu od  500,00 KM/Ha, odnosno 50 KM/dunumu. Napominjem da ćemo biti podržani svi oni koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou i koji ažuriraju podatke u registru gazdinstva u tekućoj godini - rekao je ministar Hadžić.

Naglasio je da sredstva ovog ministarstva ne isključuju mogućnost pomoći od strane višeg nivoa i lokalnih zajednica u realizaciji proljetne sjetve, ističući da se ovo ministarstvo stavlja na raspolaganje i pomoć pri realizaciji i mjera pomoći proljetnoj sjetvi sa viših nivoa, te da je u tom slučaju spremno opredijeliti i dodatna sredstva.

-Pomoć će biti realizovana uplatom novčanih sredstava na račune poljoprivrednih proizvođača navedenih u registru poljoprivrednih gazdinstava, a prema spiskovima koji su usaglašeni i ažurirani sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i sa lokalnom zajednicom tj. općinama i gradovima, a po usvajanju Programa utroška sredstava budžeta ZDK-a za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu koji će se naći na jednoj od narednih sjednica Vlade - rekao je Hadžić.

On je izrazio nadu i uputio poziv svim nivoima vlasti da, zbog ozbiljnosti situacije na tržištu, što prije osiguraju neophodna sredstva, koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

KRIZNI ŠTAB ZDK: ZA SEDAM DANA POTVRĐENA 162 NOVA SLUČAJA ZARAZE

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ), razmatrajući informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), na svojoj 120. sjednici, zaključio je da epidemiološka situacija u ovom kantonu ima trend poboljšanja, ali da se još uvijek ocjenjuje kao nepovoljna, s obzirom da je na snazi epidemija virusa korona.

U prethodnih sedam dana potvrđena su 162 nova slučaja zaraze, a taj broj kontinuirano opada od vrhunca četvrtog talasa pandemije u drugoj sedmici januara kada je potvrđeno čak 1.442 slučajeva infekcije. Zamjenk predsjednika KŠ i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić ističe da su svi epidemiološki parametri u padu, uključujući broj hospitaliziranih i broj umrlih.

-Prošle sedmice smo imali osam smrtnih slučajeva, od čega je 70 posto starijih od 70 godina sa sa drugim hroničnim bolestima, što je značajno doprinijelo smrtnom ishodu. Prema metodologiji procjene ugroženosti, sa svim parametrima se nalazimo na prvom, najpovoljnijem nivou prijenosa, dok je broj umrlih na drugom nivou prijenosa, ali ima trend pada - kaže Huseinagić.

Shodno tome, KŠ je predložio Vladi Zeničko-dobojskog kantona izmijenjene naredbe koje će u znatnoj mjeri isključiti dosadašnje restriktivne mjere u ovom kantonu, a koje se, između ostaloga, odnose na obdaništa, igraonice i ugostiteljske objekte.

-Naredbe koje je donijela Vlada FBiH na prijedlog Federalnog kriznog štaba su dovoljne da regulišu sve one mjere koje treba provoditi, prije svega higijenske mjere, održavanje distance te nošenje maski u zdravstenim ustanovama i ustanovama socijalnog staranja - rekao je dr. Huseinagić, apelirajući na građane da poštuju mjere kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 16.03.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I MINISTAR KOZLIĆ PRIMILI AHMEDA KRNJIĆA I TRENERA MIRZU PJANIĆA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić danas je u svom uredu, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem, primio našeg najboljeg i najtrofejnijeg kikboksera Ahmeda Krnjića i njegovog trenera iz zeničkog Kluba borilačkih vještina "Isak-Ze" Mirzu Pjanića.

Krnjić je krajem prošlog mjeseca u bugarskoj Varni pobjedom protiv Yukua Uriendala iz Estonije odbranio titulu teškaškog prvaka SENSHI organizacije.

Premijer Bašić je čestitao odbranu titule, rekavši da plejada mladih sportskih talenata i uspješnih boraca, poput Kakanjca Knjića, na ovaj način ponajbolje predstavljaju Zeničko-dobojski kanton i Bosnu i Hercegovinu.

-Vlada prepoznaje dobre rezultate i čini sve da vam bude podrška u karijeri. I ovaj prijem je način da vam se zahvalimo za fantastične rezultate i potvrdimo naše opredjeljenje da nastavimo podržavati razvoj sporta u našem kantonu - rekao je premijer Bašić, najavivši da će Ured premijera odobriti i novčanu nagradu za Krnjića i Pjanića.

Čestitke je uputio i ministar Kozlić, rekavši da resorno ministarstvo nastoji da svake godine poveća budžet za sport, a naročito uspješnim i perspektivnim sportistima osigura stipendije, te da izmjenama kantonalnog Zakona o sportu namjerava uvesti doživotno novčano priznanje za osvajače medalja, tzv. sportsku penziju.

KVB "Isak-Ze" je jedan od najtrofejnijih sportskih klubova u ovom kantonu, koji radi sa oko 120 članova u svim kategorijama. Krnjić i Pjanić su se zahvalili Vladi na kontinuiranoj podršsci, kojom su stvoreni temelji za rad kluba i osvajanje brojnih trofeja.

Osim titule prvaka "SENSHI" organizacije, Krnjić nosi titulu evropskog prvaka WAKO organizacije, a trenutno se priprema za odlazak na prvenstvo u Americi.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 15.03.2022. godine

PRVA GRUPA BRANILACA UPUĆENA U BANJSKO-KLIMATSKA LJEČILIŠTA NA MEDICINSKU REHABILITACIJU

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona ima zaključen trogodišnji ugovor vrijedan 1.100.000,00KM sa četiri banjsko-klimatska lječilišta i to: JZU Banjsko-rekreativni centar "Aquaterm" Olovo, JU Rekreativno-rehabilitacioni centar "Reumal" Fojnica, JZU Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje "Ilidža" Gradačac te Banja “Terme” Ilidža-Sarajevo.

Ministarstvo već duži niz godina izdvaja značajna sredstva za medicinsku rehabilitaciju branilaca i članova njihovih porodica te je samo u ovoj godini ovaj transfer povećan za dodatnih 60.000,00KM i iznosi 370.000,00KM. Sve ovo pokazuje jasan stav Vlade spram branilačke populacije, a zbog sve veće potrebe pripadnika branilačke populacije za medicinskom rehabilitacijom.

-Po usvajanju Budžeta i Programa utroška sredstava ministarstva obavijestili smo naše nadležne općinske/gradske službe za boračko-invalidsku zaštitu o mogućnosti podnošenja zahtjeva, i od 51 pristigli zahtjev banjsko-klimatsko liječenje je odobreno za 35 korisnika. Za pet zahtjeva zatražena je dopuna nedostajuće propisane dokumentacije, dok je sedam zahtjeva odbijeno s obzirom da su u prethodnoj godini koristili usluge medicinske rehabilitacije, a kako bi i drugi branioci imali priliku koristiti usluge banjko-klimatskog liječenja. Također, dva korisnika su odbijena jer nemaju status korisnika prava propisanog Uredbom, dok su dva korisnika upućena na nadležni CBR kako bi obavili prethodno neophodne tretmane prije upućivanja na medicinsku rehabilitaciju -ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Po strukturi korisnika odobrenih zahtjeva, radi se o 19 demobiliziranih branilaca, 10 ratnih vojnih invalida, dva člana porodica šehida, jedan dobitnik najvećeg ratnog priznanja, jedan član porodice umrlog ratnog vojnog invalida te dva pratioca za lica koja nisu u mogućnosti samostalno obaviti medicinsku rehabilitaciju. Ministarstvo za boračka pitanja će i u narednom periodu nastaviti sa upućivanjem branilaca, a sve do konačnog utroška sredstava na transferu medicinske rehabilitacije.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 14.03.2022. godine

POŽARI - UPOZORENJE GRAĐANSTVU

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemjištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Pozivamo građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, uslijed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apelujemo na stanovništo da izbjegava ovakav način uništavanja korova i čišćenja njiva.

Podsjećamo da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo

 

MINISTRICA SINANOVIĆ POSJETILA KANTONALNU PRIVREDNU KOMORU U TUZLI

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Azra Sinanović, sa saradnicima, posjetila je Privrednu komoru Tuzlanskog kantona gdje je s direktorom Nedretom Kikanovićem te pomoćnikom ministra za rad i zapošljavanje, pravne opće i ekonomske poslov u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Nurdinom Muhamedbegovićem razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dvaju ministarstava i privrednih komora u Zenici i Tuzli.

Bila je ovo prilika da se podijele iskustva iz ranije realiziranih projekata, te predstave aktivnosti i dosadašnji rezultati resornih ministarstava i komora.

Ministrica Sinanović je naglasila da ovo ministarstvo i cjelokupna Vlada Zeničko-dobojskog kantona imaju odličnu saradnju s Privrednom komorom ZDK na projektima iz oblasti zapošljavanja mladih i njihovom ostanku u BiH, što je glavni motiv za realizaciju zajedničkih projekata.

-Otvoreni smo za saradnju i sa resornim ministarstvom iz Tuzlanskog kantona i kantonalnom Privrednom komorom Tuzla, na zajedničkim projektima, sa zajedničkim idejama i naporima za stvaranje pozitivnog okruženja u BiH", rekla je ministrica Sinanović.

Direktor Kikanović je izrazio nadu da će saradnja u 2022. biti podignuta na viši nivo te da će u Tuzlanskom kantonu slijediti primjere dobre prakse u oblasti zapošljavanja, ostvarenog u saradnji Vlade i Privredne komore u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pomoćnik resornog ministra u Vladi TK-a Muhamedbegović rekao je da je zapošljavanje i ostanak mladih jedan od prioriteta te vlade te da će iskustva ZDK-a biti vrlo korisna za naredne projekte u TK-u.

Dogovoreno je da se novi sastanak održi u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a, te da se u narednom periodu intenzivira saradnja na više zajedničkih projekata, kao što je završeni projekt "Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih" u čijoj realizaciji su učestvovali Privredna komora Kantona Sarajevo, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalna privredna komora Tuzla, a kojeg su finansijski podržali Fondacija Helvetas-Moja budućnost i Federalni zavod za zapošljavanje.

Novosti za dan 10.03.2022. godine

ARCELORMITTAL ZENICA GRADI ŠKOLSKO IGRALIŠTE U PEHARAMA, VRIJEDNOST PROJEKTA 240.000 KM

remijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je u svom uredu s generalnom direktorom kompanije "ArcelorMittal" Zenica (AMZ) Nikhilom Mehta, a sastanku je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Premijer Bašić je informisao direktora AMZ-a sa aktuelnim projektima i mjerama Vlade Zeničko-dobojskog kantona za podršku privredi, sa fokusom na mjere u svim oblastima koje su poduzimane u vremenu pandemije virusa korona.

Izrazio je zadovoljstvo socijalnim dijalogom u ovom kantonu putem Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK-a, koje zastupa i interese velikih kompanija, među kojima je i AMZ. Također je istakao spremnost Vlade da bude podrška i servis AMZ-u u okviru svih nadležnosti Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Mehta upoznao je premijera Bašića sa poslovanjem ove kompanije, koja je najveći izvoznik u BiH, s akcentom na društveno odgovorne projekte koje realizira u gradu Zenica.

Direktor AMZ-a je potvrdio da će ova kompanija finansirati izgradnju školskog igrališta OŠ "Alija Nametak" Pehare. U mjesecu maju već bi trebalo biti u funkciji novo sportsko igralište dimenzija 33,9x49,10 m sa dvije tribine, ogradom i rasvjetom, a vrijednost ovog projekta je 240.000 KM.

Mehta je izrazio spremnost da AMZ tokom 2022. godine finansira još jedan projekat školske infrastrukture u Zenici, a ministar Kozlić je iznio konkretne prijedloge projekata.

Na sastanku je dogovoreno delegacija Vlade ZDK-a uskoro posjeti kompaniju ArcelorMittal Zenica.

 

TIM VLADE ZDK ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV KORUPCIJE U SARADNJI S TRANSPARENCY INTERNATIONAL BIH ORGANIZOVAO STRUČNO USAVRŠAVANJE ZA KOORDINATORE

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije u saradnji sa Transparency international BiH organizuje dvodnevno stručno usavršavanje za koordinatore u kantonalnim istitucijama i jedinicama lokalne samouprave u ovom kantonu.

Tema edukacije je Izrada/uvođenje planova integriteta kojom se želi istaći važnost Plana integriteta, što je svakako jedna od osnovnih aktivnosti u novoj Strategiji za borbu protiv korupcije ZDK za period 2022-2026.godina. U prethodnom periodu, planovi integriteta su izrađeni u velikom broju institucija ZDK-a, a potrebno ih je doraditi i usaglasiti sa novom Metodologijom za izradu Planova integriteta koju je izradila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

-Planovi integriteta predstavljaju jedan moderniji pristup sistemakoj i sveobuhvatnoj borbi i suprostavljanju korupciji, korupcijskom ponašanju i drugim oblicima narušavanja integriteta institucije i zbog toga je jako bitno da imamo prevenciju, koja u konačnici ima cilj uklanjanje uzroka korupcije i smanjenju rizika na korupciju - kazao je Dževad Fejzić, šef Tima Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Emsad Dizdarević, program menadžer u Transparency International u BiH, dodao je da je današnja obuka nastavak dugogodišnje saradnje izmedju TIBiH i Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije na implementaciji strateških antikorupcijskih dokumenata, te da TIBiH stoji na raspolaganju institucijama u BiH da pruži podršku u pripremi i implementaciji antikorupcijskih poliika.

Napomenimo da je ranije Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila Odluku o izradi Strategije za borbu protiv korupcije, te zadužila članove Tima za izradu da izradi ovaj dokument. Strategija je u fazi usvajanja, te će uskoro zvanično i početi njena implementacija.



NOVIM KOLEKTIVNIM UGOVOROM PLAĆE DOKTORA MEDICINE I STOMATOLOGIJE U ZDK POVEĆANE ZA 11,5 POSTO

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić potpisali su danas Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije ovog kantona, koji će biti na snazi narednih 20 mjeseci.

Ministar Jupić je istakao kako je zadovoljan načinom i vođenjem pregovora sa sindikatom s kojim je potpisao drugi kolektivni ugovor te da će povećanjem plaće, koje će se tokom ove godine realizirati u dva koraka - od 1. aprila satnica biti uvećana sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra ove godine 2,90 KM, odnosno ukupno 11,5 posto.

Naglasio je da su s povećanjem od prije dvije godine, plaće doktora medicine i stomatologije uvećane za oko 25 posto, a unazad pet godina za "više od 70 posto".

-Ovo je maksimalno što se ovog momenta moglo učiniti u smislu povećanja plaća uposlenika u zdravstvu Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, a da se dodatno ne slabi zdravstvena zaštita. Ja znam da ovo nije veliko povećanje, ali je maksimalno što se ovog momenta moglo ostvariti - istakao je ministar Jupić.

Cikotić je napomenuo kako je prethodni ugovor potpisan "tačno na današnji dan prije dvije godine", a novim su ugovorom predviđena dva povećanja plaća tokom ove godine.

- Povećanje plaće ove će godine biti negdje oko 250 KM. Trenutno je prosječna plaća doktora medicine i stomatologije 1.750 KM, a specijalista 2.300 KM. Kada bi se pravila uporedna analiza plaća zaposlenih u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, vidjeli bi da postoje značajne razlike. Ima javnih djelatnika koji su značajno bolje plaćeni od nas, ali ima i onih koji su manje plaćeni. Ovo je neka sredina - istakao je Cikotić.

S obzirom na posao koji obavljaju, dodao je, smatra kako plaće nisu velike, ali je zadovoljan da su u zadnjih "nekoliko godina stavarno uspjeli napraviti napredak, nakon dugog perioda, od 10 godina, u kojem plaće uopće nisu mijenjane”.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić zahvalio se socijalnim partnerima s kojima ima "visok stepen kolektivnog pregovaranja", napomenuvši da je u mandatu ove vlade potpisano više kolektivnih ugovora - 2020. godine za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, 2021. za državne službenike i namještenike pravosuđa i javne uprave, a ove godine i za policijske službenike MUP-a ZDK. Najavio je da predstoji kolektivno pregovaranje sa osnovnim, srednjim i visokim obrazovanjem te da očekuje dobar i kvalitetan socijalni dijalog.

Premijer Bašić je rekao da je ponosan na pregovaračke timove Vlade koji pregovaraju sa sindikatima te da su svi dosadašnji pregovori išli u tom pravcu da se podigne standard zaposlenika u svim oblastima.

- Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora na jedan način iskazujemo zahvalnost svim našim zdravstvenim radnicima koji se treću godinu bore sa pandemijom. Nastavit ćemo raditi na tome da dodatno poboljšamo standard naših zdravstvenih radnika, a isto tako da ulažemo prvenstveno u Kantonalnu bolnicu Zenica te pomognemo Opću bolnicu Tešanj i domove zdravlja, kako bi zanovili opremu i sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje a kako bi građani imali još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu - rekao je premijer Bašić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo napomenuo je kako su u budžetu te ustanove finansijskim planom predviđena sredstva za potpis ugovora za Sindikatom doktora medicine i stomatologije te Sindikatom zaposlenih u zdravstvu ZDK, kojih je ukupno u javnom sektoru oko 3.900.

-Planirana su dodatna sredstva za ovu namjenu u visini od 5,5 miliona KM. Nadam se da će u narednih 10-15 dana biti potpisan kolektivni ugovor i s drugim sindikatom te da se može ići u njihovu realizaciju. Ostale su još samo tehničke stvari, koje treba da provedemo, kao i sa ovim sindikatom - kazao je Škaljo.

Uporedo s povećanjem plaća zdravstvenim radnicima, Škaljo je napomenuo kako su osigurali dodatnih million KM za proširenje Esencijale liste lijekova ZDK, koja će uglavnom biti utrošena za uvećanje prava penzionera i udruženja ortopedskih bolesnika. Ukupno je za Esencijalnu listu lijekova u budžetu ZZOZDK planirano oko 35 miliona KM.

Novosti za dan 09.03.2022. godine

KŠ ZDK: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ULAZI U FAZU STABILIZACIJE

Krizni štab Ministastva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) na svojoj 119. sjednici, razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), zaključio je da su svi epidemiološki indikatori u protekloj sedmici bili u padu, te da epidemiološka situacija u ovom kantonu ulazi u fazi stabilizacije.

Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 204, što čini kumulativnu incidencu od 56,7 na 100.000 stanovnika. Do 06. marta ukupno je potvrđeno 32.162 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 620. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je osam osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 2,2/ 100.000 stanovnika i ova vrijednost je nešto niža u odnosu na prethodnu sedmicu (3,34).

Prema informaciji INZ-a, do sada je s jednom ili dvije doze vakcine imunizirano 34 posto stanovništva ZDK-a. U protekloj sedmici, najveći broj je onih koji su primili treću dozu (241 ili 0,08%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (29 ili 0,01%). Drugom dozom je vakcinisano 165 osoba (0,06%). Ako se uzme u obzir da je ne mali broj građana sa područja ZDK vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je ukupan broj vakcinisanih preko 44% odraslog stanovništva.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ-a dr. Adnan Jupić rekao je da je broj novooboljelih deset puta manji nego prije šest sedmica, te da omikron soj virusa doprinosi stvaranju kolektivnog imuniteta.

-Omikron soj još uvijek uzrokuje veliki broj novih pozitivnih slučajeva, ali sa puno blažom kliničkom slikom, tako da je ovo bio jedan oblik prirodne imunizacije. Prema analizama koje su rađene u proteklom periodu, u Federaciji BiH, gdje je epidemiološka situacija bolja nego u ostatku države, na ovaj način smo stekli imunitet preko 90 posto stanovništva i primakli se procentu koji bi opredijelio kolektivni imunitet - rekao je ministar Jupić.

Poboljšanje epidemiološke situacije osjete i u dvjema bolnicama u ovom kantonu, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, gdje su hospitalizirana 33 pacijenta, a broj novohospitaliziranih u posljednjoj sedmici bio je 24, tako da stopa hospitalizacije iznosi 6,7 na 100.000 stanovnika.

Jupić je najavio da će KŠ naredne sedmice predložiti Vladi ZDK-a nove epidemiološke mjere, usklađene s mjerama Federalnog kriznog štaba, te izrazio nadu da će mjere u FBiH, s obzirom na povoljan razvoj situacije, uskoro biti dodatno liberalizirane.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 08.03.2022. godine

POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA OSIGURANO GORIVO I POTICAJ ZA PROLJETNU SJETVU

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivredu i šumarstva (FMPVŠ) ministar Šemsudin Dedić jučer je održao sastanak sa kantonalnim ministrima poljoprivrede, a vezano za akt Vlade Federacije BiH koja je na 305. tematskoj sjednici održanoj 28.02.2022. godine donijela mjeru koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH iz postojeći robnih rezervi.

Zaključeno je da će FMPVŠ, u skladu sa zaduženjem, Federalnoj direkciji robnih rezervi dostaviti spisak poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju podršku za biljnu proizvodnju na federalnom nivou i koji će imati pravo na ovu mjeru prema usvojenim kriterijama (50 litara goriva po hektaru).

U cilju cjelovite realizacije navedene mjere, obaveza Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona je da dostavi kantonalnoj Vladi spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju sa kantonalnog nivoa u 2021. godini, vodeći računa da se za istu površinu ne dodjeljuje dvostruka količina goriva.

-Da bi Vlada Zeničko-dobojskog kantona potvrdila spiskove i dostavila Federalnoj direkciji robnih rezervi, neophodno je da poljoprivredni proizvođači sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su realizovali poticaje, što prije ažuriraju svoje obradive površine do 20.03.2022. godine, a sve sa ciljem da nadležno ministarstvo u što kraćem roku dostavi spiskove Federalnim robnim rezervama zbog organizacije i distribucije odobrenih količina goriva - naglašava ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirsad Hadžić.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o organizovanju proljetne sjetve i mogućnosti da kantoni iz budžeta svojih resornih ministarstava poljoprivrede pokušaju obezbijediti sredstva za proljetnu sjetvu kao vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Ministar Hadžić je izrazio je spremnost da Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a osigura jednak iznos sredstava kao i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a prijedlog kantonalnog ministarstva je podrška iznosi po 200 KM/ha sa oba nivoa ili ukupno 400 KM/ha.

Izrazio je nadu će dva nivoa vlasti što prije osigurati neophodna sredstva koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u ovom kantonu da nastave proizvodnju i obave proljetnu sjetvu.

-S obzirom na stanje na tržištu prijeko nam je potrebno da zasijemo što veće površine, kako bismo proizveli što veću količinu poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.03.2022. godine

ČESTITKA PREMIJERA BAŠIĆA I PREDSJEDAVAJUĆEG HUSKIĆA ZA DAN ŽENA: POTPUNA RODNA RAVNOPRAVNOST I JAČANJE POLOŽAJA ŽENE PRIORITET INSTITUCIJA ZDK-A

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćaizm Huskić uputili su čestitku svim Bosankama i Hercegovkama, a posebno građankama ovog kantona, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta.

U čestitki napominju da je dvadeseti vijek obilježila borba za ravnopravnost žene, društvena, ekonomska i politička prava, a što su temeljna prava i vrijednosti demokratskog svijeta, ali da se ona ne smiju prepoznavati samo u pravnom smislu, nego se moraju uspješno ostvarivati u svim sferama društva.

-Žene su svojim djelima pokazale da mogu biti izuzetno uspješne na svim poljima, a u isto vrijeme biti majke i stub porodice. Obaveza svih nas je da nastavimo djelovati u pravcu postizanja potpune rodne ravnopravnosti i jačanja položaja žena u našem društvu, boreći se protiv svih oblika diskriminacije i nasilja koji su apsolutno neprihvatljivi prema bilo kome, a posebno prema ženama. To je jedno od temeljnih opredjeljenja institucija Zeničko-dobojskog kantona. Sretan Vam 8. mart! - navodi se u čestitki.

 

Novosti za dan 04.03.2022. godine 

Vlada ZDK odobrila uvećanje satnice doktorima medicine i stomatologije u 2022. godini

ZENICA, 4. marta (FENA) – Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na prijedlog zaključka te ovlastila ministra zdravstva Adnana Jupića da potpiše kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK.

Po odredbama kolektivnog ugovora, satnica se od 1. aprila sa 2,60 povećava na 2,70, a od 1. oktobra i na 2,90 KM.

- Ovim bi ukupno povećanje plaća zdravstvenih radnika u mandatu ove vlade bilo povećano na nekih 25 posto, što je, s obzirom na stanje pandemije i sve što nas je u proteklom period pratilo, maksimalno što smo mogli učiniti za zdravstvene radnike, a da dodatno ne oslabimo kvalitet pružanja zdravstvene zaštite - istakao je ministar Jupić.

Napomenuo je kako su pregovori o kolektivnom ugovoru vođeni u “dobroj atmosferi” te se zahvaljuje predstavnicima pomenutog sindikata na “korektnom pristupu i razumjevanju situacije”.

- Plate doktora medicine i stomatologije u zadnjih sedam godina povećane su malo više - oko 75 posto, ali, također, i ostalih zaposlenika u zdravstvu. Nadam se da ćemo i s njima, u vrlo kratkom vremenskom periodu, potpisati novi kolektivni ugovor - najavljuje Jupić.

Plaće ostalih zaposlenih u zdravstvu ZDK u proteklih sedam godina povećane su između 55 i 60 posto.

- To je maksimalno što se ovog momenta moglo uraditi. Mislim da su i te aktivnosti na neki način usporile odljev zdravstvenog kadra, koji je prije nekoliko godina bio veoma opasan problem i prijetio je da zdravstvo ZDK-a i šire regije bude znatno oslabljeno - podvukao je Jupić.  

Vlada ZDK danas je, u okviru transfera drugim nivoima, odobrila realizaciju ukupno 700.000 KM.

- Na ovaj ćemo način nastaviti realizaciju bitnih infrastrukturnih projekata u oblasti obrazovanja. Nastavit ćemo graditi sportsku salu u Usori, za što smo namijenili 200.000 KM; fiskulturnu salu u Žepču, pored škole, također 200.000 KM. Sredstva su opredijeljena i za nastavak izgradnje područne škole u Goduši kod Visokog, u iznosu od 200.000 KM. Očekujemo da ćemo s ovim i sredstvima Grada Visoko, ove godine završiti izgradnju područne škole u Goduši - najavljuje ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Za realizaciju ugradnje kotlovnica u Općini Breza, za sve osnovne škole, odobreno je 100.000 KM.

- Očekujem da ćemo do početka naredne školske godine završiti sve kotlovnice u osnovnim školama u Općini Breza - kazao je Kozlić, koji je najavio da će, kada taj projekat bude realiziran, škole biti “skinute” sa vrlo nepouzdanog daljinskog sistema zagrijavanja u toj općini.

Ured premijera ZDK, napomenuo je Kozlić, sa 1.000 KM nagradio je Nejlu Kalabušić, koja je postigla “izvanredne rezultate na Univerzitetu u Sarajevu”.

Vlada je usvojila i programe utroške sredstava za finansiranje i samofinansiranje boraca te članova boračkih populacija, a za oba programa namijenjeno je 1.000.000 KM.

- Kao i proteklih godina, i ove smo godine opredijelili sredstva za programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije. Moram reći da smo zadovoljni realizacijom tih projekata u prethodnim godinama.

Samo smo prošle godine pomogli otvaranje 61 novu firmu čiji su vlasnici pripadnici boračke populacije - napomenuo je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Svaki pripadnik boračke populacije koji otvori firmu, dobit će subvenciju u iznosu od 8.000 KM, a za zapošljavanje u pravnim licima, ako zaposli pripadnika boračke populacije, sa visokom stručnom spremom subvencija je 8.400 KM te 7.200 KM za zapošljavanje osoba koje su niže stručne spreme. Subvencije se isplaćuju u 24 mjesečne rate.

Uslovi za apliciranje su 24 mjeseca aktivnog učešća u oružanim snagama za demobilisane borce, zatim ratni vojni invalidi. Mogu aplicirati i djeca šehida do 35 godina života, zatim djeca ratnih vojnih invalida i umrlih ratnih vojnih invalida te djeca umrlih demobilisanih boraca do 30 godina.

- Međutim, ove godine, a implementirajući Federalni zakon o pravima demobilisanih boraca, proširili smo listu. Znači, na ovaj program mogu aplicirati pripadnici boračke populacije koji imaju najmanje 12 mjeseci učešća u ratu, odnosno djeca demobilisanih boraca do 25 godina starosti - dodao je Čolaković.

 

AKCIJA POŠUMLJAVANJA NA PODRUČJU ZE-DO KANTONA POVODOM 21. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŠUMA

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Pozivamo javnost da 21. mart - Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini ili na neki drugi prigodan način, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

S ciljem očuvanja postojećih šumskih resursa Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona doo Zavidovići, svake godine, organizuje akcije pošumljavanja novih površina, kao i akcije provođenja mjera njege na šumskim kulturama koje su ranije podignute.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih šumskih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart Međunarodnim danom šuma 2012. godine kako bi se obilježavanjem tog dana podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma. Zemlje se ohrabruju da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore u organizaciji aktivnosti koje uključuju provoviranje brige o šumama, kao što su kampanje sadnje drveća.

Tema za 2022. godinu je “Održiva proizvodnja i korištenje šuma”.

Kada popijemo čašu vode, zapišemo nešto u svesku, uzmemo lijekove protiv groznice ili izgradimo kuću, nismo uvijek svjesni da uspostavljamo zapravo vezu sa šumama. Ovi, ali i mnogi drugi aspekti našeg života su na ovaj ili onaj način povezani sa šumama.

Održivo upravljanje šumama i njihovo racionalno korištenje izuzetno je važno za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i blagostanju sadašnjih i budućih generacija. Šume igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva i postizanju ciljeva održivog razvoja. Ipak, uprkos svim ovim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, uništavanje šuma u vidu njihovog krčenja i nepravilnog korištenja se nastavlja alarmantnom brzinom.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa.

 

MILION MARAKA ZA PROGRAME ZAPOŠLJAVANJA I SAMOZAPOŠLJAVANJA BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojena su dva programa Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona - Program poticaja zapošljavanja i Program poticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00 KM. Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi već dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim.

-Akcenat je na demobiliziranim braniocima koji imaju najmanje 24 mjeseca ratnog staža i ratnim vojnim invalidima, dalje na djeci šehida do 35 godine života, djeci umrlih ratnih vojnih invalida do 30 godine života te djeci umrlih demobiliziranih branilaca do 30 godine života. Novina u ovim programima u odnosu na predhodne godine jeste da su ove godine u programe uključeni demobilizirani branioci sa najmanje 12 mjeseci učešća u ratu te djeca živih demobiliziranih branilaca do 25 navršenih godina, referišući se na usvojeni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca Federacije Bosne i Hercegovine - ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Program samozapošljavanja podijeljen je na dvije varijante, i to "Prvi biznis" i "Biznis plus". "Prvi biznis" podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok "Biznis plus" podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u predhodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.

Što se tiče Programa zapošljavanja pripadnika branilačke populacije, odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje Ministarstvo subvencionira zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme, a 7.200,00 KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu.

Ministarstvo će u narednom periodu pripremiti javni poziv koji će dostaviti gradskim/općinskim službama na dalje postupanje.

Press služba ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ UPRILIČIO PRIJEM ZA POLICIJSKE SLUŽBENIKE KOJI SU UČESTVOVALI U AKCIJI HAPŠENJA NAKON RAZBOJNIŠTVA U APOTECI U ZENICI

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić upriličio je prijem za policijskog komesara Rusmira Šišića, načelnika Policijske uprave Zenica, komandira Policijske stanice Centar i šest policijskih službenika koji su 28. februara učestvovali u akciji hapšenja lica koje je izvršilo razbojništvo u apoteci "Dr. Weiss" u Zenici.

Premijer Bašić je rekao da je prijemom želio da pokaže da Vlada prepoznaje rezultate rada te da je materijalni položaj policije i opremanje Uprave policije jedan od najvažnijih prioriteta ove vlade.

-Na ovaj način šaljemo poruku svima koji imaju problema sa zakonom da imamo profesionalnu policiju koja je spremna da rizikuje i svoj život da bi zaštili imovinu građana i da bi se naši građani osjećali sigurno - rekao je premijer Bašić.

Policijski komesar Šišić zahvalio se premijeru Bašiću i Vladi na prijemu za policijske službenike koji su učestvovali u akciji, od kojih je jedan teško povrijeđen.

Naglasio je da policija ozbiljnim i profesionalnim pristupom daje maksimum u svom radu, te izrazio nadu da će Vlada nastaviti da na ovaj način prepoznaje dobre rezultate policije u ovom kantonu.

Press sužba ZDK

 

 

Novosti za dan 03.03.2022. godine

VATROGASCU MUHAREMU HUJDURU I POLICAJCU ERMINU MUJEZINOVIĆU ZLATNA ZNAKA CIVILNE ZAŠTITE

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona uručio je na svečanoj sjednici povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Svjetskog dana civilne zaštite, priznanja pojedincima i kolektivima za 2022. godinu.

Komandant KŠCZ-a i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak uručio je najviše prizannje "Zlatnu značku" Muharemu Hujduru iz Tešnja, članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah, za izuzetan doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja od požara i uspostavljanje Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, te Erminu Mujezinoviću, policajcu Policijske stanice Crkvice Zenica, koji je 20. marta 2021. godine spasio trogodišnjeg dječaka od utapanja u rijeci Bosni.

Pismenu zahvalnicu KŠCZ-a dobili su Amir Džinić iz Olova, MZ Bijela Ploča i UG "Fojničani" iz Maglaja te Benis Džinić iz Zavidovića, dok je Pismena pohvala KŠCZ-a dodijeljena Interventnoj spasilačkoj službi Zenica, Demiru Šabanoviću i Sanjinu Smriki iz Zenice, Selveru Mahmiću iz Maglaja, Mirzetu Suljagiću iz Breze te Suadu Pandžiću iz Visokog.

Na prijedlog KUCZ-a dodijeljena su priznanja za učešće u akciji pronalaska tijela dva turska državljanina, radnika kompanije "Cengiz", koji su se 08. novembra prošle godine utopili u rijeci Bosni nakon pada sa skele na gradilištu autoputa 5C. Jedinici za spašavanje na vodi Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta, koja je ustupila tim spasilaca sa sonarom, uručena je pismena zahvalnica, dok je Blaženka Mamić iz Općinske službe civilne zaštite Žepče dobila pismenu pohvalu za nesebičan angažman i koordinaciju spasilačkih timova koji su učestvovali u ovoj akciji.

Isak je rekao da je KŠCZ prošle godine izdvajao sredstva za opremanje i obučavanje, kako kantonalnih, tako i općinskih struktura civilne zaštite i spašavanja, te nastavak saniranja posljedica i šteta od ranijih prirodnih i drugih nesreća. Dodao je i kako je iz budžeta i sredstava civilne zaštite u 2021. godini izdvojeno oko 300.000 KM, dok je za preventivne mjere utrošeno oko 200.000 KM, prvenstveno na prevenciji klizišta u lokalnim zajednicama. Dodatno, nastavljena je praksa jačanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u ZDK-u, pa je za nabavku navalnog vatrogasnog vozila Službe spašavanja od požara u općini Tešanj izdvojeno 40.000 KM.

Posebno je istakao očekivanje od kantonalne i federalne službe civilne zaštite da u 2022. godini još aktivnije rade na jačanju struktura civilne zaštite, kao i edukaciji članova svih jedinica u sistemu civilne zaštite.

-Svi u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u kriznim situacijama, koji moraju biti na prvoj liniji, moraju u potpunosti preuzeti svoju ulogu spremni i obučeni. Ranije situacije su pokazale da moramo imati spremne i obučene ljude, a ne samo spiskove na papiru na koje se može samo djelimično računati - dodao je Isak.

Načelnik KŠCZ-a i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić rekao je da je civilna zaštita imala značajnu ulogu tokom pandemije virusa korona, te da je većina nabavki medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog i javnog sektora vršena preko ove uprave.

-Javnost je upoznata s aferama vezano za nabavke tokom pandemije, jer su mnogi zloupotrebljavali dobavljače koji su isporučivali opremu. Međutim, KŠCZ i Vlada ZDK su se opredijelili da svu opremu nabavljamo preko UNDP-a, tako da smo dobili kvalitetnu opremu po daleko nižim cijenama od tržišnih - rekao je Aličić.

 

Novosti za dan 02.03.2022. godine

PROGRAM OBAVEZNOG PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA U ZDK POČINJE 7. MARTA

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore o organizaciji i realizaciji Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) sa 14 javnih i privatnih predškolskih ustanova sa područja ovog kantona, koje su uključene u realizaciju ovog programa.

Vrijednost ugovora je oko 500.000 KM, a ugovorima su uređeni međusobni odnosi između ovog ministarstva i predškolskih ustanova u okviru pripreme, organizacije, realizacije i evaluacije POPOiO-a koji će se realizirati u prostorijama predškolskih ustanova, te centralnim i pripadajućim područnim školama koje imaju adekvatne uslove.

Predstavnici predškolskih ustanova su izrazili zahvalnost za saradnju i potpisivanje ugovora, koji smatraju velikim iskorakom u organizaciji navedenog programa.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo zbog poboljšanja epidemiološke situacije, jer POPOiO nije realiziran protekle dvije godine zbog pandemije virusa kovid.

-POPOiO počinje u ponedjeljak, 07. marta s 2.552 upisane djece. Predviđeno je da traje 180 školskih časova i trebao bi biti realiziran do kraja maja - rekao je ministar Kozlić.


Novosti za dan 01.03.2022. godine
PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: DA NIJE BILO REFERENDUMA, PITANJE JE DA LI BI BILO DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Skupština Zeničko-dobojskog kantona organizirala je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici svečanu akademiju povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učesnicima akademije, među kojima su bili premijer Mirnes Bašić, ministri u Vladi ZDK-a, federalni i kantonalni zastupnici, dobitnici najviših ratnih priznanja i članovi boračke populacije, obratio se predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je rekao da "hrabro koračati u budućnost, jedino možemo ako ne zaboravljamo prošlost".

Podsjetio je da se većina građana prije 30 godina na referendumu izjasnila za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, a nezavisnost su odbranili patrioti koji su se usprotivili brutalnoj agresiji.

-Da nije bilo referenduma prije 30 godina, pitanje je da li bi bilo države Bosne i Hercegovine. Bez obzira na kompleksnu unutrašnju strukturu, država je sačuvana, sačuvana je njena nezavisnost, potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet najljepše države na svijetu. Moja poruka građanima je da država nije za "svakoga", nego je za "domaćina". Budimo domaćini jer samo domaćinskim odnosom možemo izgraditi bolje sutra - poručio je predsjedavajući Huskić.

Naglasio je da bi građani trebali na ovaj dan da ističu zastave države BiH, kao što to rade institucije, da budu privrženi domovini i drže se puta koji su izabrali glasajući za nezavisnost.

-Moramo biti svjesni da samo građani mogu doprinijeti boljem sutra naše države, razboritim glasom i povjeravanjem države na upravljanje samo onima koji su je dostojni. Ne smijemo sebi dozvoliti da pomažemo onima koji su nastoje prikazati da je naša država nedovršena, odnosno država u kojoj nema perspektive za budućnost. Dozvolimo li to, njima ćemo olakšati da dovrše svoje namjere koje su davno pokušali da realiziraju - rekao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

U muzičkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni orkestar Zenica, učenici i nastavnici Srednje muzičke škole i OŠ "Edhem Mulabdić" Zenica te glumci Bosanskog narodnog pozorišta.


VLADA I SKUPŠTINA ZDK OBILJEŽAVAJU DAN NEZAVISNOSTI: POLAGANJE CVIJEĆA, PRIJEM ZA BORAČKA UDRUŽENJA I SVEČANA AKADEMIJA

Delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona predvođena premijerom Mirnesom Bašićem i predsjedavajućim Ćazimom Huskićem, poodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici.

Premijer Bašić je rekao da je dužnost svih koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu da na Dan nezavisnosti odaju počast najvećim sinovima koji su dali živote za nezavisnost i slobodu. Poručio je da se moramo okrenuti evropskim integracijama i NATO-savezu, koji će državi donijeti trajni mir i stabilnost.

-Moramo nastaviti raditi za dobrobit naših građana, a tamne oblake koji su se nadvili nad BiH rastjerati radom i napretkom. Podignimo visoko zastave, pružimo jedni drugima ruke, prevaziđimo probleme i političke različitosti i okrenimo se budućnosti - rekao je premijer Bašić.

Predsjedavajući Huskić rekao je da je ovo najsvečaniji dan za domovinu, ali da država nikad nije bila u težoj situaciji gotovo tri decenije.

-Svjesni smo da se Dan nezavisnosti obilježava u dijelu države. Ne znam dokle će biti tako, ali mi s ovog mjesta moramo poručiti svim građanima da ponosno istaknemo zastave i pokažemo da smo dostojni domovine - rekao je predsjedavajući Huskić.

Nakon polaganja cvijeća, u hotelu Zenica upriličen je tradicionalni prijem i druženje s predstavnicima krovnih boračkih organizacija iz ovog kantona proisteklih iz Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

Povodom Dana nezavisnosti BiH, Skupština Zeničko-dobojskog kantona večeras će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održati svečanu akademiju.

Last modified on Petak, 01 Travanj 2022 08:18
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 922

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 33377

Ovaj Mjesec 200032

Ukupno 13767184

Currently are 87 guests and no members online