Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec travanj 2022.

01 Tra 2022
842 times

Novosti za dan 29.04.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI PRVI MAJ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku za 1. maj - Međunarodni praznik rada.

U čestitki navode da Prvi maj simbolizira dostignuća, odnosno žrtvu koju su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća prava, te da nas ta borba treba podstaknuti da radom, vlastitim zalaganjem i pozitivnom energijom stvaramo stabilno ekonomsko okruženje u kojem će zadovoljni biti i radnici i poslodavci.

"Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona otvorene su za kvalitetan socijalni dijalog, što pokazuju uvažavanjem i korektnim odnosom prema sindikatima i poslodavcima kao socijalnim partnerima, ali i kontinuiranoj brizi za položaj radnika i potrebe privrede. Zato na Međunarodni praznik rada još jednom želimo ponoviti naše opredjeljenje i spremnost da zajedničkim snagama radimo na stvaranju boljeg ambijenta za rad i život svih građana", navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA 2021. GODINU: OSTVARENJE PRIHODA U PRVOM KVARTALU 90 POSTO

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu, prema kojem su u prošloj godini prihodi i primici iznosili 392.905.000,00 KM, dok su rashodi iznosili 390.605.000,00 KM, čime je ostvaren suficit u iznosu od 2.286.000,00 KM.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da su prihodi u odnosu na 2020. godinu bili viši 18 posto, dok su ostvareni rashodi viši za 7 posto.

-Ukoliko posmatramo ukupno ostvarene prihode, najznačajniji dio su prihodi od poreza i oni iznose 301 milion te čine gotovo 77 posto ostvarenih prihoda. Što se tiče rashoda, najveći dio se odnosi na plaće i naknade troškova zaposlenih u iznosu od 221 milion, što čini 56 posto ostvarenih rashoda - pojasnio je Lovrić.

Budžet ZDK-a za 2022. godinu iznosi 438 miliona KM. Prema riječima ministra Lovrića, ostvarenje prihoda u prvom kvartalu iznosi 90 posto, tako da se očekuje da će ukupni prihodi u 2022. godini biti na nivou budžetskog plana.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.04.2022. godine

PREDSTAVNICI SAVEZA UDRUŽENJA PENZIONERA ZDK URUČILI ZAHVALNICU PREMIJERU MIRNESU BAŠIĆU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je u svom uredu s delegacijom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona koju su činili članovi Upravnog odbora, predsjednici općinskih organizacija penzionera u Kaknju i Zenici, Irfan Imamović i Mirnas Buljubašić, te tehnički sekretar ovog saveza Suada Agić.

Upoznali su premijera Bašića s radom ovog saveza, koji je nedavno održao svoju Skupštinu, kao i trenutnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje položaja penzionera.

Premijeru Bašiću su ovom prilikom uručili zahvalnicu "za nesebičnu pomoć i nemjerljiv doprinos u radu Saveza".

Odlukom Skupštine zahvalnice su dodijeljene i predsjedavajućem Skupštine ZDK-a Ćazimu Huskiću te ministrici za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azri Sinanović.

 

Novosti za dan 25.04.2022. godine

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA ZDK IZDALO PREPORUKU DA 4. MAJ BUDE NERADNI I NENASTAVNI DAN

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdalo je preporuku osnovnim i srednjim školama da srijedu, 4. maj planiraju kao neradni i nenastavni dan.

-S obzirom da je većina osnovnih i srednjih škola u Godišnjim planovima i programima rada za 2021/2022. godinu planirala obilježavanje Ramazanskog bajrama dana 03.05.2022. godine, kada se istovremeno obilježava i Međunarodni praznik rada, preporučujemo da se Ramazanski bajram obilježi i dana 04. maja, tj. da se ovaj dan planira kao neradni i nenastavni dan - stoji u preporuci resornog ministra Spahije Kozlića.

Škole su u obavezi da blagovremeno informišu radnike škole, učenike i njihove roditelje/staratelje sa ovom preporukom, postavljanjem na oglasnim pločama ili putem školskih web portala.

Press služba ZDK

 

MINISTAR KOZLIĆ PRIMIO DRŽAVNU PRVAKINJU U KAJAKU LEJLU SLIPIĆ

Ministar za obrazovanje, nauku, u kulturu i sport prof. dr. Spahija Kozlić primio je danas Lejlu Slipić, kajakašicu AKK "Duga" iz Zavidovića, državnu prvakinju u disciplini sprint i viceprvakinju u disciplini spust.

Ove uspjehe Slipić je ostvarila na Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine u kajaku i kanuu na divljim vodama koje je održano 15. i 16. aprila ove godine u Banjaluci.

Ministar Kozlić je prvakinji i treneru Suadu Slipiću čestitao na ovom izvanrednom uspjehu kojim se Zeničko-dobojski kanton promovira kao mjesto sportskih uspjeha u gotovo svim sportskim disciplinama.

Budući da Lejla Slipić, inače studentica prve godine studija ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, ima velike planove za učešće na narednim Olimpijskim igrama, resorno ministarstvo će podržati njena takmičenja na kojima će se boriti za ispunjenje olimpijske norme.

Press služba

 

 

Novosti za dan 22.04.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI VASKRS

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su pravoslavnim vjernicima čestitku za Vaskrs, uz želju da praznik provedu u sreći, miru i blagostanju u krugu svojih najbližih, prijatelja i komšija.

-Poruka ovog najvećeg hrišćanskog praznika je mir i uvažavanje. Neka vam dani Vaskrsa budu ispunjeni radošću i vjerom u bolje sutra, dijeleći radost praznika sa svojim najbližima. Sretan Vaskrs! - kaže se u čestitki.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 21.04.2022. godine

U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U ZENICI SKRAĆENI ŠKOLSKI ČASOVI

U skladu sa preporukom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, osnovne i srednje škole na području grada Zenice, zbog prestanka isporuke toplinske energije u mreži gradskog grijanja, skratile su školski čas sa 45 na 30 minuta - potvrdio je resorni ministar Spahija Kozlić.

-Radi se o 18 osnovnih i srednjih škola koje se zagrijavaju putem daljinskog grijanja iz Toplane Zenica. Trajanje ove mjere zavisit će od vremenskih prilika - rekao je Kozlić nakon sjednice Vlade ZDK-a.

Vlada je na današnjoj sjednici, na prijedlog resornog ministarstva, usljed donacija različitih pravnih subjekata, donijela odluku o uvećanju budžeta Univerziteta u Zenici te nekoliko osnovnih i srednjih škola. Radi se o iznosima koji su prešli 110.000 KM.

-Najveći dio tih sredstava odnosi se na UNZE i osnovne i srednje škole, konkretnije, na području Grada Visokog. Kada je Visoko u pitanju, radi se o donacijama Grada Visokog u iznosu od preko 80.000 KM za nastavak izgradnje fiskulturne sale u školi u Poriječanima, za zamjenu stolarije u pojedinim školama… Budžet UNZE-a, prema ovim odlukama, uvećan je za oko 30.000 KM - istakao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

 

ČLANOVI VLADE I SKUPŠTINE ZDK ZASADILI STABLA ZA DAN PLANETE ZEMLJE

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić zasadili su danas nekoliko stabala oko zgrade sjedišta ovog kantona povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje, čime su ukazali na potrebu zaštite životne sredine. U tome su im asistirali zaposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK.

-Na ovaj smo način poslali poruku da se svi moramo truditi i paziti na naš okoliš te da na taj način ova poruka stigne do svih građana, a prvenstveno ZDK-a. Da čuvamo naš okoliš, da ulažemo te da na taj način sačuvamo našu planetu Zemlju - kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvi i vodoprivredu Mirsad Hadžić napomenuo je kako su i ove godine raspisali javni poziv za dodjelu sadnica i vlasnicima privatnih šuma. On je napomenuo da su svima koji su pokazali interes dostavljene sadnice.

-Svaki pojedinac može dati svoj primjer sadnjom sadnica drveća. Vlada se na ovaj način odazvala i poslala poruku da svako u svom dvorištu može uraditi sličnu stvar - kazao je ministar Hadžić.

Direktorica KU za šumarstvo ZDK Nevezeta Elezović rekla je da je odziv vlasnika privatnih šuma na ovogodišnji javni poziv bio jako slab, jer se prijavilo tek 15-ak zainteresiranih, od kojih samo jedan vlasnik privatnih šuma sa područja Grada Zenica.

-Uprava pruža stručnu pomoć kod sadnje u privatnim šumama i dodjeljujemo sadni materijal, ali, bez obzira što učinimo sve napore, nije visok odziv. Građani, jednostavno, nemaju dovoljno vjere da će dočekati dobrobit od sadnje. U tom dijelu ne možemo popraviti stanje, jer ne možemo protiv volje građana - ističe Elezović.

Press služba ZDK

 

MINISTAR ISAK I NAČELNIK BAJTAREVIĆ POTPISALI SPORAZUM: VLADA ZDK PODRŽALA REKONSTRUKCIJU EKO-KUĆE NA PONIJERIMA SA 150.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević potpisali su danas Sporazum o saradnji o finansiranju projekta Uređenje objekta "Eko kuća" na Ponijerima kod Kaknja. Vlada ZDK će, putem resornog ministarstva, u rekonstrukciju eko-kuće na jedinom ski centru u Zeničko-dobojskom kantonu uložiti 150.000,00 KM.

-Eko-kuća će upotpuniti turističku ponudu Ski-centra Ponijeri, a ona će biti opće korisna, jer će je moći koristiti GSS, planinarsko društvo i svi ostali korisnici, kao i naša djeca koja će gore vježbati skijanje - rekao je premijer Mirnes Bašić.

Ministar Isak je podsjetio da je resorno ministarstvo prošle godine podržalo izgradnju Eko-kuće Smetovi kod Zenice sa 300.000 KM, te da je projekat na Ponijerima nastavak politike razvoja turističke infrastrukture i zaštite okoliša, ali i cjelokupne turističke zajednice u ovom kantonu.

-Imamo školsku djecu, izviđače i brojna udruženja kojima je potreban ovakav sadržaj u prirodi, a ovo su i konkretni projekti koji će imati učinka na zatitu okoliša i od kojeg će koristi imati svi građani ZDK-a - rekao je Isak.

Podsjetio je da je resorno ministarstvo ove godine opredijelilo i jedan milion maraka za rekonstrukciju ceste prema Ponijerima, čime pokazuje da pridaje važnos svim aspektima zaštite okoliša i razvoja turizma.

-Eko-kuća Smetovi će biti završena ove godine, rekonstruišemo eko-kuću na Ponijerima, a u narednom periodu planiramo pomoći izgradnju eko-kuće u Zavidovićima. Sve općine i gradovi u ZDK imaju turistički potencijal ali nemaju dovoljno sredstava, tako da trebaju podršku kakvu im pruža Vlada ZDK-a - rekao je ministar Isak.

Načelnik Bajtarević je rekao da je Kakanj industrijski grad, ali da je u fokusu općinske administracije i razvoj turizma u koji ulaže značajna sredstva, a uz vrijednu podršku viših nivoa vlasti, posebno Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

-Ulažemo u naše Ponijere koji su jedino skijalište u ZDK. Cilj je prije svega da izgrađujemo infrastrukturu, a tu mislim na puteve, kanalizaciju, vodu i odvodnju voda, a isto tako i turističke kapacitete. Ski lift moramo zamijeniti novim, isto tako uređujemo eko-kuću i to je objekat koji je kupljen sredstvima Općine Kakanj i plaćen 450.000 KM - rekao je Bajtarević.

Sredstvima koja je dodijelila Vlada planiran je završetak objekta eko-kuće, a planirano je da radovi budu završeni do početka naredne ski-sezone.

Bajtarević je naglasio da se kroz Ponijere jača turistička ponuda Kaknja ali i kompletnog kantona, jer gravitira području koje je vezano za Zenicu, Visoko i Zavidovići.

-Sve te kapacitete treba uvezati u jedinstvenu ponudu kako bi turiste koji dolaze u ZDK zadržali što duže, odnosno kako bi lokalne zajednice imale što više prihoda od tih turista - rekao je Bajtarević.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA PRIVREDNOJ KOMORI 45.000 KM ZA PROJEKT PREKVALIFIKACIJE RADNE SNAGE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je Privrednoj komori ZDK (PKZDK) sredstva u iznosu od 45.000 KM za nastavak projekta „Aktivne mjere zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu za 2022. godinu“ koji će se realizirati u saradnji s Privrednom komorom ZDK.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da je Privredna komora i do sada imala podršku Vlade ZDK-a, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, te da će provesti aktivnosti na prekvalifikaciji i stjecanja kvalifikacija naših osoba s Biroa rada.

-Prema informaciji, koju smo sada imali na Vladi, oko 15.000 nekvalifikovanih radnika je na Birou za zapošljavanje ZDK-a. Nadam se da ćemo s ovim sredstvima određeni broj naših nezaposlenih dokvalifikovati ili prekvalifikovati, jer tržište rada ima potrebu za tom radnom snagom - kazao je premijer Bašić.

Naveo je da se uglavnom radi o stjecanju kvalifikacija iz metalne industrije, iz koje je bilo i najviše zahtjeva.

Press služba ZDK

 

PROGRAMIMA PODSTICAJA ZAPOŠLJAVANJA I SAMOZAPOŠLJAVANJA U 2021. GODINI ZAPOSLENO 296 PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila je Informaciju o realizaciji programa podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u 2021. godini.

Informacija obuhvata detaljan prikaz realizacije podsticajnih mjera i to kroz Program podsticaja zapošljavanja i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00 KM. Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi već dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim.

Program samozapošljavanja podijeljen je u dva potprograma i to Prvi biznis i Biznis plus. Prvi biznis podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok Biznis plus podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u prethodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.

Program zapošljavanja pripadnika branilačke populacije odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje Ministarstvo subvencionira njegovo zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme ili 7.200,00KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu.

-Programom podsticaja samozapošljavanja u prethodnoj godini pomogli smo otvaranje 61 nove firme na području kantona. Također, kroz program Biznis plus dali smo podršku za 222 firme koje su u prethodnim godinama otvarane uz pomoć ministarstva, a sve u cilju osiguranja egzistencije branilaca i članova njihovih porodica njihovim radom. Nadalje, sufinansirali smo zapošljavanje 13 branilaca i članova njihovih porodica kroz program zapošljavanja gdje su oni sami birali poslodavca. Sve ovo dokaz je stava ove Vlade spram jačanja privrede kantona jer mislim da trebamo biti svjesni šta znači svaka nova firma i svako novo radno mjesto u današnjim teškim ekonomskim prilikama u našoj zemlji. Ovo je također i dobar pokazatelj inventivnosti i hrabrosti branilačke populacije da se nosi sa novim rizicima, baš kao što su to bili i u godinama kada je to ovoj državi bilo najpotrebnije - ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.04.2022. godine

VLADA ZDK PRVA U FEDERACIJI ISPLATILA POTICAJ ZA PROLJETNU SJETVU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prva je institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je isplatila poticaje poljoprivrednicima za podršku u realizaciji proljetne sjetve - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.

Naveo je da je iznosom od 350.000 KM obuhvaćeno 350 poljoprivrednih proizvođača.

-To su oni poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili poticaj u 2021. godini i ažurirali podatke u 2022. godini. Naravno, ostavili smo dio sredstava za one koji su znatno povećali poljoprivrednu proizvodnju i koji se prvi put pojavljuju kao proizvođači - istakao je Hadžić nakon sastanka s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika ZDK-a, s kojim su usaglašavali Program poticaja ZDK za 2022. godinu.

Cilj ovog poticaja je da poljoprivrednici “prehrane zasijane površine”, ali i da dosiju nove površine te da podstaknu nove proizvođače da se odluče na sjetvu.

-Ono što nas ohrabruje, što su i zvanični podaci iz Ministarstva, da su se zasijane površine znatno povećale, što nas posebno raduje. S te strane, što se tiče našeg kantona, ne trebamo brinuti za hranu - poručio je Hadžić.

Registrovani proizvođači, napominje, dobili su 500 KM poticaja po hektaru, čemu su i težili. Odnosno, poticaj od 350 KM u novcu dobili su od ZDK-a te odlukom Vlade FBiH 50 litara goriva po hektaru.    

-Što se tiče plasteničke proizvodnje, za malinare… taj je iznos znatno veći i iznosi 300 do 500 KM po dulumu, zato što se radi o intenzivnijoj proizvodnji - kazao je Hadžić, koji je dodao kako je obrađeno i raznim kulturama ove godine zasijano oko 800 hektara u ZDK-u.

Premijer Mirnes Bašić podsjetio je kako još uvijek nije usvojen Program utroška sredstava u poljoprivredi za 2022. godinu te da je to jedini program kojeg, iz više razloga, nisu donijeli.

-Čekali smo usvajanje federalnog budžeta i on je usvojen krajem marta, tako da smo koordinirano radili na usaglašavanju svih poticajnih mjera, prvenstveno mjera zbog globalnog poremećaja na tržištu. Došlo je do povećanja ulaznih parametara za naše poljoprivredne proizvođače…Jučer je isplaćena proljetna sjetva za naše poljoprivredne proizvođače - istakao je Bašić.

Napomenuo je kako je ukupno za poticaje poljoprivredi u budžetu ZDK-a izdvojeno 3,5 miliona KM, ali da čekaju smjernice Federalnog ministarstva finansija te da se nadaju da će doći do rebalansa budžeta i povećanja tih sredstava.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnić smatra da poticaji mogu biti i veći, jer su “motivacijski faktor”. Kriza je, podsjeća, globalna i samo se reflektuje na našu zemlju.

-Svi ćemo ova sredstva, prevenstveno, iskoristiti za prihranu podignutih zasada i zasnovanih površina. Čisto da bi prinosi bili mnogo veći i da bi bilo u skladu s prethodnim godinama. Znamo da je gnojivo poskupilo drastično - preko 300 posto. Njegova neupotreba smanjuje prinos, a mi pokušavamo da, barem, prinos ostavimo na količinama iz prethodnih godina - kazao je Tutnić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Refik Alihodžić istakao je kako imaju dobru saradnju s Vladom ZDK, ali da očekuje da će rebalansom budžeta tog kantona za poljoprivredu biti uvećan iznos na 4,5 miliona KM.

Predsjednik Udruženja peradara ZDK Nermin Ahmić rekao je da je peradarstvo, koje je u državi najjače u ZDK-u, ove godine u situaciji u kojoj do sada nije bilo.

-To je grana koja je razvijena i radi se po evropskim standardima. Što se tiče same hrane, peradarstvo je u ogromnom problemu, jer 20-ak dana nijedan kilogram kukuruza i soje ne ulazi u BiH. Troše se zalihe. Do kada će se trošiti, to je pitanje. To je na državi i višim nivoima da nađu saradnju i da se odblokira uvoz žitarica iz Srbije - kazao je .

On se, također, nada većim poticajima te da će s tim sredstvima uspjeti održati proizvodnju i, prije svega, građane tog kantona snabdijevati "sigurnim i kvalitetnim proizvodima".

Press služba ZDK

 

GRADOVIMA I OPĆINAMA U ZDK MILION KM ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori s osam gradonačelnika i načelnika ili predstavnika gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u ukupnom iznosu od 1.031.000 KM.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da je ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica jedno od temeljnih politika Vlade ZDK-a te čestitao resornom ministru Zlatku Jeliću i njegovim saradnicima što su veoma brzo finalizirali ugovore i potpisali ih uoči početka građevinske sezone.

-Nadam se da će ova sredstva biti od koristi lokalnim zajednicama za njihove poslove zone, da će biti zadovoljni i potencijalni investitori te da ćemo zajedničkim ulaganjima poboljšati privredni ambijent u ZDK - rekao je premijer Bašić.

Sredstva su dobili Grad Zenica (Poslovna zona "Zenica 1"), te općine Tešanj (PZ "Bukva-Vila"), Vareš (PZ "Kram"), Maglaj (PZ "Liješnica"), Žepče (PZ "Radovlje"), Doboj Jug (PZ "Mravići"), Usora (PZ "Srednja Omanjska") i Olovo (PZ "Golubište"). Maksimalni iznos po jednom zahtjevu, koji je jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, je 150.000 KM.

-Sve općine i gradovi koji su aplicirali za maksimalni iznos, a koji su imale uredne aplikacije, njihovom je zahtjevu i udovoljeno. Nije bilo odbijenih zahtjeva - kazao je ministar Jelić.

Podsjetio je kako su to sredstva prikupljena od koncesija pa se na ovaj način "najbolje dobija dodatna vrijednost za uložena sredstva". Uspostavljanjem poslovnih zona privlače se, podvlači Jelić, investitori te se otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

-Kako je pokrenut ovaj program, od 2009. godine, do 2016. Vlada ZDK je odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana ukupno odobrena sredstva su pet miliona KM. To znači da je ukupan iznos dodijeljenih sredstava za poslovne zone u ZDK osam miliona KM - napomenuo je Jelić.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić rekao je da se efekti razvoja poslovne infrastrukture najbolje vide u pokazateljima broja zaposlenih, koji je za pet godina porastao sa 760 na 2.032. Nada se povećanju broja zaposlenih, jer u toku je izgradnja još dvije poslovne hale. Naredne godine planirano je formiranje treće poslovne zone i to na budućoj petlji autoputa na koridoru 5C.

-Vjerujem da će i ovakva politika Vlade ZDK, pogotovo kada se blagovremeno i na vrijeme uradi, i nama omogući da blagovremeno provođenje postupaka. Sve je teže provesti javne nabave, s obzirom da svi izvođači imaju manjak radnika - rekao je Anđelić.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić istakao je kako je "izuzetno visoka popunjenost trenutnih poslovnih zona" te imaju upite za nove lokacije za investriranje.

- I dalje imamo potrebu da razvijamo i otvaramo nove površine za investiranje. U ranijim smo godinama snažno, uz podršku Vlade ZDK i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ulagali i otvorili novu poslovnu zonu, ali i to je već prilično popunjeno. Očekujemo daljni rast i projekciju novih ulaganja - kazao je Huskić.

Pomoćnica gradonačelnika Zenice Amra Mehmedić naglasila je da će odobrena sredstva od 150.000 KM biti uložena u izgradnju nove saobraćajnice i oborinske kanalizacije u Poslovnoj zoni Zenica 1.

-U projektu je više aspekata koji su značajni, a najvažnije je da kreiramo ambijent, imamo dobru infrastrukturu i da imamo preduslove za privlačenje investicija - rekla je Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 19.04.2022. godine

OTKLONJENE NEDOUMICE OKO OSTVARIVANJA PRAVA IZ SOCIJALNE ZAŠTITE

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović održala je danas sastanak sa predstavnicima centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona.

Razgovarano je o otklanjanju i rješavanju nedoumice koje su prisutne u praksi kada je u pitanju ostvarivanje prava iz socijalne zaštite definisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ZDK-a.

Prema riječima ministrice Sinanović, sastanak je bio konstruktivan jer su usaglašena rješenja za sve uočene dileme u praksi, čime će biti napravljen značajan iskorak u primjeni navedenog zakona.

 

 

Novosti za dan 18.04.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ: GRB OPĆINE KAKANJ JE PRIZNANJE ZA CJELOKUPNU VLADU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić dobitnik je Grba Općine Kakanj, najvišeg javnog priznanja koje se dodjeljuje povodom 15. aprila, Dana Općine Kakanj.

Priznanje premijeru Bašiću, uručeno u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj, dodijeljeno je za izuzetne uspjehe u radu i ostvarenje nadprosječnih rezultata rada i poslovanja, afirmaciju i promociju općine Kakanj, te doprinos općini u privrednom razvoju i izgradnji infrastrukturnih objekata.

Obraćajući se prisutnim vijećnicima i gostima, premijer Bašić se zahvalio svima koji su ga nominirali za dodjelu priznanja, a Općinskom vijeću Kakanj što je prihvatilo nominaciju, naglasivši da je Grb priznanje za cjelokupnu Vladu Zeničko-dobojskog kantona, na čije je čelo imenovan prije dvije godine.

Podsjetio je da je kormilo Vlade preuzeo u jeku pandemije virusa korona koja je potresla čitav svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovinu i Zeničko-dobojski kanton.

-Međutim, uspjeli smo naći i volje i načina da prvo spasimo od kolapsa naše zdravstvo i privredu, a neki od projekata su bili pionirski u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nam je priznanje odala međunarodna zajednica, pa čak i politički oponenti, što se, priznaćete, rijetko kad može vidjeti u našoj zemlji - kazao je premijer Bašić.

Rekao je da je kanton prošle godine "stao na noge i godinu završio sa budžetskim suficitom", te da je Vlada, i pored pandemije, uspjela realizirati brojne razvojne projekte, poticati jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, jačati turizam, graditi poslovne zone i općenito unapređivati ambijent za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

-Najviše toga smo uradili vlastitim snagama i sredstvima. Zeničko-dobojski kanton je stabilan politički i ekonomski, možda najstabilniji u Federaciji BiH. Mi smo kičma ekonomije Federacije i Bosne i Hercegovine - rekao je premijer ZDK.

Istakao je da do ovih rezultata nisu "došli preko noći, već napornim i predanim radom".

-To je moja poruka vama, a posebno mladima bez obzira gdje planiraju živjeti, mada bih volio da to bude naša domovina Bosna i Hercegovina, da ovdje ostanu, dižu porodice, grade karijere i uživaju u ljepotama naše domovine. Bez predanog i mukotrpnog rada nema uspjeha, a uspjeh će se kad tad prepoznati i nagraditi - rekao je premijer Bašić.

Mirnes Bašić rođen je u Kaknju, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, doslocirana nastava u Zenici. Prije 21 godinu zasnovao je radni odnos u Rudniku mrkog uglja, a posljednjih sedam godina je član Vlade Zeničko-dobojskog kantona, prvo kao ministar, a potom kao premijer.

 

Novosti za dan 15.04.2022. godine 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI USKRS

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

-Želimo da Uskrs provedete u zdravlju i prijateljskom okruženju. Neka vas blagdan ispuni optimizmom i podstakne na jačanje zajedništva i solidarnosti, širenje dobra među ljudima i međusobnog poštovanja. Sretan Uskrs - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

USAGLAŠENI KORACI ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA UZURPACIJE DRŽAVNE ŠUME I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA

U Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak na kojem se razgovaralo o pitanju uzurpacije, odnosno neovlaštenog zauzimanja državne šume i šumskog zemljišta u ovom kantonu.

Sastanak je održan na inicijativu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, a pored predstavnika resornog ministarstva i inspekcije, učestvovali su predstavnici Kantonalne uprave za šumarstvo i Javnog preduzeća "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići.

Učesnici su usaglasili naredne korake kako bi se problem uzurpacije, odnosno neovlaštenog zauzimanja državne šume i šumskog zemljišta što prije riješio.

Osim uzurpacije razgovarano je i o drugim temama i problemima, a dogovorene mjere uskoro će biti realizirane na terenu, a sve u cilju zaštite šume na području ovog kantona.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN ARMIJE RBIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim pripadnicima armijskih jedinica, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima.

Ističu da je Armija RBiH priča o herojskom otporu agresiji i borbi naših najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine BiH te da na ovaj dan odajemo dužnu počast svim ratnim veteranima, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrjednije – svoje zdravlje, a mnogi i vlastiti život.

-Priču o herojskom otporu i podvizima ARBiH moramo ponavljati svaki dan, brinuti o ratnim veteranima i porodicama poginulih boraca i šehida. Naša odgovornost i obaveza je da ne zaboravimo nadljudske podvige koje su ostvarile armijske jedinice u borbi protiv agresora - navodi se u čestitki.

Naglašavaju da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza institucija Zeničko-dobojskog kantona, koje kontinuirano rade na unapređenju i sprovedbi ostvarenih prava, kao i sveukupnog položaja ove populacije.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku BiH. Pod zastavom ARBiH borili su se pripadnici svih bh. naroda.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.04.2022. godine

ZA SEDAM DANA POTVRĐEN 91 NOVI SLUČAJ VIRUSA KORONA: SVI EPIDEMIOLOŠKI PARAMETRI U STALNOM PADU

Svi epidemiološki pokazatelji u Zeničko-dobojskom kantonu su u posljednjih devet sedmica u stalnom padu i nalazimo se u fazi stabilizacije epidemije virusa COVID-19 - zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

U periodu od 04. do 10. aprila potvrđen je 91 novi slučaj virusa korona, što čini kumulativnu incidencu od 25,3 na 100.000 stanovnika, a umrla je jedna osoba. Zaključno s 10. aprilom u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 32.816 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 191.

Opterećenje bolničkih kapaciteta je 14 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda, broj novohospitaliziranih za posljednjih 7 dana je bio 11 tj. stopa hospitalizacije je 3,1 na 100.000 stanovnika i ona je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (1,9).

-Neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na eventualne promjene - zaključio je Krizni štab.

Kada je u pitanju imunizacija, ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 34% odraslog stanovništva, a ako se tome doda oko 10 posto stanovništva koje je vakcinu primilo u inostranstvu, procjenjuje se da je u ovom kantonu, s jednom ili dvije doze, vakcinisano preko 44 posto odraslog stanovništva.

U protekloj sedmici najveći broj je onih koji su primili treću dozu (206 ili 0,07%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (26 ili 0,009%). Drugom dozom su vakcinisane 52 osobe (0,017%).

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.04.2022. godine

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK PODRŽALO RAD ANU BIH SA 50.000 KM

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BIH) akademik Muris Čičić potpisali su memorandum o razumijevanju kojim se ovo ministarstvo obavezalo da će rad ANU BiH u 2022. godini podržati sa 50.000 KM.

Prema memorandumu, ANU BiH će sredstva koristiti za razvoj, unapređenje, podržavanje i promoviranje nauke i umjetnosti, afirmisanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, unapređenje naučno-istraživačkog rada, odnosno za podršku u radu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar Kozlić je rekao da će sredstva biti izdvojena sa Tekućeg transfera za naučno-istraživački rad, te da se ANU BiH obavezala da će učestvovati u izradi Strategije razvoja nauke u Zeničko-dobojskom kantonu.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i član ANU BiH akademik Mirko Pejanović.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.04.2022. godine

ZAVRŠENA IZGRADNJA CENTRALNOG SPOMEN-OBILJEŽJA ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA U BREZI

Općina Breza dobila je centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, na kojem su upisana imena 188 šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava agresije na našu domovinu.

Završetak izgradnje ozvaničen je na Dan Općine Breza 6. aprila, a prigodnom programu prisustvovale su brojne zvanice, porodice poginulih šehida i boraca, civilnih žrtava rata i patriote koji su dale svoj doprinos u vrijeme i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Izgradnja obilježja započeta je 2010. godine i odvijala se u tri faze, a koštala je 306.183,12 KM, od čega je Općina Breza osigurala 134.183,12 KM, Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK 130.000,00 KM, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice FBiH 20.000,00 KM, Ministarstvo za boračka pitanja KS 20.000,00 KM i Ministarstvo za boračka pitanja FBiH 2.000,00 KM.

Izvođač radova je firma Termobeton d.o.o. Breza, a Nadzorni organ firma Ekmasan d.o.o. Breza.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ovog spomen-obilježja.

Potvrdio je opredjeljenje Vlade ZDK i resornog ministarstva da nastave unapređivati položaj boračke populacije u ovom kantonu, podržavati obilježavanje značajnih datuma i događaja iz vremena odbrane od agresije te uopće njegovati kulturu sjećanja na herojske dane otpora u kojima su mnogi dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA MILION MARAKA ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA U OSAM OPĆINA I GRADOVA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ovog kantona u ukupnom iznosu od 1.031.000,00 KM.

Pravo na sredstva za uređenje poslovnih zona, iz sredstava koncesionih naknada, putem javnog poziva ostvarilo je osam lokalnih zajednica u ZDK-u, i to Zenica (Poslovna zona "Zenica 1"), Tešanj (PZ "Bukva-Vila"), Vareš (PZ "Kram"), Maglaj (PZ "Liješnica"), Žepče (PZ "Radovlje", Doboj Jug (PZ "Mravići"), Usora (PZ "Srednja Omanjska" i Olovo (PZ "Golubište").

-Misija Vlade i Ministarstva gospodarstva ZDK je ravnomjeran razvoj svih općina, što potvrđujemo ovom današnjom odlukom. Od 2016. do 2022. za formiranje i uređenje poslovnih zona ukupno smo izdvojili 5 miliona KM - rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Izrazio je zadovoljstvo što je sredstva dobila i Općina Vareš koja do sada nije imala poslovnu zonu, naglašavajući da većina gradova i općina u ovom kantonu imaju razvijenu infrastrukturu u poslovnim zonama.

-Naš cilj je da ulaganjem u poslovne zone jačamo jedinice lokalne samouprave, samim tim i privlačenje novih investicija, a kroz investicije i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Jelić.

Kao dobar primjer efekata formiranja poslovnih zona naveo je općinu Usora gdje je broj zaposlenih u posljednje tri godine povećan sa 800 na 2.035, a većina novih radnih mjesta otvorena je upravo u poslovnim zonama.

Press služba ZDK

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR SA SINDIKATOM RADNIKA UPOSLENIH U ZDRAVSTVU ZDK, DOGOVORENO POVEĆANJE PLAĆE OD 11 POSTO

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Zaim Begić potpisali su novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području ovog kantona. Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje satnice za oko 3.200 radnika u zdravstvu od 1. aprila sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra na 2,90 KM.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da je ZDK "primjer dobre prakse socijalnog dijaloga sa svim sindikatima u ovom kantonu" te se zahvalio sindikatima i pregovaračkim timovima Vlade na kvalitetnom socijalnom dijalogu. Naglasio je da je potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora zaokružen cjelokupan zdravstveni sektor, jer je prije mjesec dana potpisan kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

-S ovim kolektivnim ugovorom mi se na neki način zahvaljujemo zaposlenim u oblasti zdravstva. Ugovorom smo povećali standard zaposlenih u zdravstvu i time na neki način balansiramo globalni poremećaj na tržištu cijena osnovnih životnih namirnica - rekao je premijer Bašić.

Ministar Jupić je rekao da je Vlada ovime ispunila obećanje i sa Sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu potpisala ugovor sa parametrima istovjetnim kolektivnom ugovoru sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

-Mislim da smo jedini kanton u FBiH koji je na ovaj način regulisao prava zaposlenih u sektoru zdravstva. Ovim kolektivnim ugovorom plaće uposlenih u zdravstvu u mandatu ove Vlade ukupno su povećane 25 posto - rekao je Jupić.

Predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić rekao je ugovorom predviđeno povećanje plaće od 11 posto, te da je zadovoljan ishodom pregovora, ali da je povećanje „moglo biti i veće s obzirom na sve veće troškove života“.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo rekao je da je ovaj zavod učinio sve da većina zdravstvenih ustanova u vrijeme pandemije posluju pozitivno te da je za povećanje plaća u 2022. izdvojeno dodatnih 5,4 miliona KM. Naglasio je da je pored toga planirano i izdvajanje dodatnih sredstava za ortopedska pomagala.

Premijer Bašić je rekao da su u protekle dvije godine povećane plaće svim zaposlenim na budžetu, odnosno vanbudžetskim fondovima, prošle godine zaposlenim u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, a ove godine zdravstvu, policiji i zaposlenima u javnoj upravi.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 06.04.2022. godine

KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE IZVRŠILA INSPEKCIJSKI NADZOR KOD 55 TRGOVACA I 12 BENZINSKIH PUMPI

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu od 02.03.2022.godine do 04.04.2022.godine, izvršila je pojačan inspekcijski nadzor primjene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode ("Službene novine FBiH", broj: 26/21 i 28/21) i Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate ("Službene novine FBiH", broj: 26/21).

Inspekcijski nadzori izvršeni su kod 55 pravnih i fizičkih lica koji obavljaju trgovinsku djelatnost, od kojih je kod 21 subjekta utvrđen prekršaj i protiv kojih su izrečena 34 prekršajna naloga, dok su inspekcijski nadzori izvršeni kod 12 subjekata koji obavljaju prodaju naftnih derivate, protiv kojih su izrečena 24 prekršajna naloga.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, u narednom periodu nastavit će pojačan inspekcijski nadzor nad primjenom Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode ("Službene novine FBiH", broj: 26/21 i 28/21) i Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate ("Službene novine FBiH", broj: 26/21), te se pozivaju pravna i fizička lica da usklade svoje poslovanje u skladu sa navedenim Odlukama.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 05.04.2022. godine

JELIĆ: PREDUZEĆIMA I PODUZETNICIMA SUBVENCIJE U IZNOSU OD 3,1 MILIONA KM

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javne pozive za dodjelu sredstava subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima, za što je u budžetu ovog ministarstva za 2022. godinu planirano 3,1 miliona KM.

Raspisano je devet javnih poziva, i to za program podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi ikontrola kvalitete, patenti), subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture, subvencioniranje projekata razvojnih agencija, regresiranje kamata po kreditima odobrenim u period 2020. – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te refundaciju sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.

Novina u odnosu na ranije godine su tri nova javna poziva - podrška samozapošljavanju i razvoju Start up-a, podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u IT sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja te refundiranje finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Ministar za privredu Zlatko Jelić ističe da mala i srednja preduzeća, osim za tehnološko unapređenje, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizaciju poslovanja i proizvodnih procesa, mogu aplicirati i za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta, kao i za pristup tržištu i promociju svojih proizvoda.

Naglašava da su ovo dosad najveća opredijeljena sredstva za podršku privredi, obrtima i turizmu u ZDK-u.

-Sredstva su značajna jer dolaze u vremenu globalne krize. Na ovaj način želimo da olakšamo našim gospodarstvenicima i obrtnicima njihove investicije kroz tehnološka unapređenja, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage, kao i izgradnju proizvodnih pogona - rekao je Jelić.

Napomenuo je da su kod podsticaja za obrte proširene šifre djelatnosti, tako da se ove godine za dodjelu subvencija mogu prijaviti brojne male obrtničke djelatnosti koje su naznačene u javnom pozivu.

Javni pozivi su otvoreni 30 dana od dana objave na internet stranici zdk.ba, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 05. maj 2022. godine, izuzev javnog poziva za regresiranje kamata po kreditima odobrenim u period 2020. - 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a koji je otvoren do 30. novembra ove godine, kada je i krajnji rok za dostavljanje zahtjeva.

Jelić je najavio da će Vlada ZDK-a, na prijedlog Ministarstva za privredu, ubrzo donijeti odluku o raspodjeli sredstava lokalnim zajednicama za uređenje poslovnih zona. Za ovu namjenu opredijeljeno je jedan milion marakaa, a putem javnog poziva odabrani su projekti uređenja poslovnih zona u osam gradova i općina.


Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 01.04.2022. godine

HADŽIĆ I DŽAFIĆ RAZGOVARALI O IZDAVANJU POLJOPRIVREDNE SAGLASNOSTI ZA PODDIONICU PUTNIKOVO BRDO - MEDAKOVO

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić razgovarao je u svom uredu s izvršnim direktorom za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešefom Džafićem o izdavanju poljoprivredne saglasnosti za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko za projekat izgradnje autoceste na trasi koridora Vc, na poddionici Putnikovo brdo - Medakovo.

Ministar Hadžić i pomoćnica ministra Dalila Marušić Čišija upoznali su Džafića s poteškoćama kojima se susreće ministarstvo prilikom obrade zahtjeva za predmetni lokalitet, budući da se radi o obimnom predmetu.

Ministar je izrazio spremnost da se poljoprivredna saglasnost izda što prije, a predstavnici JP Autoceste FBiH su pokazali spremnost da maksimalno pomognu završetak ovih procedura.

-Zadovoljan sam ishodom sastanka jer smo utvrdili hodogram narednih koraka kako bi se što prije otklonile poteškoće i izdala ova saglasnost za izgradnju dionice autoputa za koju je odlukom Vlade FBiH utvrđen javni interes - rekao je ministar Hadžić.

 

RAMAZANSKA ČESTITKA PREMIJERA I PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku muslimanima povodom nastupanja mjeseca ramazana.

Navode da je ramazan najradosniji mjesec u životima muslimana - mjesec posta, ibadeta, milosti i oprosta, ali i mjesec radosti i veselja.

-Iskoristimo ramazan za ukupnu duhovnu obnovu i preporod, jačanje zajedništva i solidarnosti prema ugroženima. Muslimanima u BiH i dijaspori želimo dobro zdravlje i lahak post, sa željom da mubarek mjesec provedu u miru sa svojim porodicama i najbližima. Ramazan šerif mubarek olsun! - kaže se u čestitki premijera i predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Last modified on Petak, 29 Travanj 2022 12:18
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1958

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 34413

Ovaj Mjesec 201068

Ukupno 13768220

Currently are 135 guests and no members online