Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec svibanj

01 Svi 2022
580 times

Novosti za dan 31.05.2022. godine

AKTIVIRANJE AKCIONOG-OPERATIVNOG PLANA ZA SUZBIJANJE ŠUMSKIH KRAĐA NA PODRUČJU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

U cilju suzbijanja učestalih šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona, shodno Zaključku Vlade ZDK o usvajanju Infrormacije o šumskim krađama na području Zeničko-dobojskog kantona na području ovog kantona u 2021. godini sa prijedlogom mjera za prevazilaženje stanja, od koje je kao prva mjera navedena potreba aktiviranja Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području ZDK, danas je u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu održan sastanak na temu: „Aktiviranje Akciono-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona.  

Navedenom sastanku, sa svojim saradnicima, prisustvovali su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Spahić, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona Nevzeta Elezović, direktor Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići Jasmin Devedžić i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

Predmetni sastanak je bio konstruktivan, a zaključeno je da svi učesnici sa sastanka predlože kandidata koji će činiti radnu grupu, u cilju formiranja radne grupe koja će pratiti realizaciju Akcionog-operativnog plana za suzbijanje šumskih krađa na području Zeničko-dobojskog kantona (predložene aktivnosti, rokovi početka i završetka aktivnosti).

 
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK - Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ SA RESORNIM MINISTRIMA UGOSTIO TRI SPORTSKA KLUBA SA PODRUČJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem, ministrom zdravstva Adnanom Jupićem, ministricom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azrom Sinanović i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom danas je ugostio predstavnike  sportskih klubova: Ženski rukometni klub Krivaja Zavidovići, Stono-teniski klub Mladost iz Zenice, te predstavnice novoformirane ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedečoj odbojci.
Predstavnice Ženskog rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića osvojile su drugo mjesto u Kupu Bosne i Hercegovine, te ovim plasmanom pokazale snagu ovog kluba koji je zvanično  osnovan 1954. godine. Klub ima 140 registrovanih sportista u 4 selekcije, sa 4 sportska trenera. Predsjednica kluba Mirela Bašić zahvalila se premijeru i ministrima na prijemu i istakla da je današnji prijem od izuzetnog značaja za Ženski rukometni klub Krivaja iz Zavidovića koji će u narednom periodu nastojati da preuzme titulu Kupa Bosne i Hercegovine.
Premijer Bašić čestitao je rukometašicama kluba Krivaja iz Zavidovića na ostvarenom rezultatu u Kupu Bosne i Hercegovine i dodao: „Uvijek me raduje uspjeh mladih ljudi, a posebno ovih mladih žena, a ovaj rezultat je pokazatelj da napornim radom i trudom možemo uraditi više, te dodao da podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona neće izostati“.

Predsjednik Stono-teniskog kluba Mladost iz Zenice Haris Zlotrg tokom sastanka naglasio je da je pobjeda Mladosti jedna od najznačajnijih u historiji postojanja ovog kluba, te da je posebna čast biti prvak Bosane i Hercegovine, posebno što su nakon dugog niza godina učešća na državnom prvenstvu uspjeli savladati višestrukog prvaka STK Mostar. Stono-teniski klub Mladost iz Zenica osvajači su duple krune Bosne i Hercegovine.

Ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci formirana je u februara 2022 godine, a već u martu su imale svoj zvanični nastup u Sarajevu gdje su bili domaćin Zlatne lige muškaraca i Srebrene lige žena. Na ovom prvenstvu ostvarile su svoju prvu pobjedu protiv reprezentacije Francuske koja u ovom sportu ima višedecenijski kontinuitet. Novoformiranu ekipu ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci čeka prvi veći izazov, a to je Svijetsko prvenstvo koje će se u novembru ove godine održati u Sarajevu.

Tokom sastanka, premijer i ministri izrazili su spremnost da se sport u Zeničko-dobojskom kantonu dodatno osnaži i ojača kroz instituciju, te je naglašeno da će se rebelansom Budžeta za 2022.godinu biti opredjeljena dodatna finansijska sredstva za sportske klubove i kolektive koji egzistiraju na području Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.05.2022. godine

KUZIP IZVRŠILA POJAČANU KONTROLU IZDAVANJA FISKALNOG RAČUNA I ODOBRENJA ZA RAD

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, dana 20.05.2022. godine, izvršila je pojačan inspekcijski nadzor izdavanja fiskalnih računa na području Zeničko-dobojskog kantona u noćnim satima kod 13 subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona, dok je dana 23.05.2022. godine u ranim jutarnjim satima izvršen inspekcijski nadzor na lokaciji pijace Visoko, kada je izvršena kontrola posjedovanja odobrenja za rad nadležnog organa kod 44 subjekata.

Tokom inspekcijskih nadzora prekršaji su utvrđeni kod 7 subjekata i izdato je 7 prekršajnih naloga, dok je tokom inspekcijskih nadzora na području lokacije pijace Visoko utvrđeno da 13 subjekata nije posjedovalo rješenje za rad nadležnog organa i izdato je 13 prekršajnih naloga.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, u narednom periodu nastavit će pojačan inspekcijski nadzor subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK

 

 

Novosti za dan 26.05.2022. godine

USVOJENA INFORMACIJA O DODJELI SREDSTAVA NOVČANE EGZISTENCIJALNE NAKNADE ZA DEMOBILIZIRANE BRANIOCE U 2021. GODINI

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojena je Informacija o dodjeli sredstava novčane egzistencijalne naknade za demobilizirane branioce u 2021.godini. Informacija je obuhvatila brojčani prikaz korisnika novčane egzistencijalne naknade po gradovima/općinama kantona, kao i finansijski prikaz utrošenih sredstava.

Tako je u decembru 2021. godini broj korisnika naknade iznosio 3.735, a ukupna utrošena sredstva u 2021. godini su iznosila 7.033.282,00KM. Slijedom navedenog zaključuje se da je Ministarstvo utrošilo 98,92% raspoloživih sredstava namijenjenih u ovu svrhu.

Po lokalnim zajednicama, zaključno s decembrom 2021. godine najveći broj korisnika bio je iz Zenice 674 (1.190.108,00 KM), zatim Tešnja 601 (1.142.492,00 KM), Zavidovića 576 (1.170.320,00 KM), Visokog 453 (831.900,00 KM), Maglaja 356 (700.174,00 KM), Žepča 334 (647.604,00 KM), Kaknja 218 (376.812,00 KM), Doboj Juga 162 (274.280,00 KM), Olova 132 (259.116,00 KM), Breze 85 (163.684,00 KM), Usore 77 (144.476,00 KM) i Vareša 67 (132.316,00 KM).

U zaključku Informacije se konstatuje da Ministarstvo u saradnji sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona vodi računa o ugroženim kategorijama branilačke populacije, odnosno da nastoji poboljšati njihov materijalan položaj, što je bila i svrha donošenja Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković najavio je skoro donošenje nove Uredbe, što je inicirano Izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

-Navedenim izmjenama utvrđena je obaveza kantona da uredi uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supružnika umrlih demobiliziranih branilaca životne dobi do 57 godina - navodi ministar Čolaković.

Najavljuje da bi planiranim rebalansom budžeta, sredstva za isplatu egzistencijalnih naknada trebala biti povećana sa prvobitnih 7 na 7,5 do 8 miliona KM.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA ZA PROJEKT ZDRAVSTVENE ZAŠTITE SPORTISTA AMATERA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva, usvojila je Odluku o odobravanju sredstava JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za finansiranje zdravstvene zaštite sportista u iznosu od 150.000,00 KM.

Kako je pojasnio resorni ministar Adnan Jupić, iznos od 25.000,00 KM namijenjen je za određene manje projekte ove ustanove, a preostalih 125.000,00 KM za projekt zaštite amaterskog sporta.

-Projekt će se realizirati kroz niz aktivnosti, a jedan od segmenata projekta su i kontinuirani sistematski pregledi sportista amatera u ZDK-u - rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 25.05.2022. godine

LOKALNIM ZAJEDNICAMA U ZDK DOZNAČENO MILION KM ZA IZGRADNJU POSLOVNIH ZONA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je danas lokalnim zajednicama odobrena sredstva poticaja u iznosu od 1.031.232,51 KM namijenjena subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona.

Ugovori o dodjeli sredstava putem javnog poziva potpisani su sa osam lokalnih zajednica - Gradom Zenica (Poslovna zona "Zenica 1" - 150.000,00 KM), te općinama Tešanj (PZ "Bukva-Vila" - 143.686,36 KM), Vareš (PZ "Kram" - 118.150,80 KM), Maglaj (PZ "Liješnica" - 150.000,00 KM), Žepče (PZ "Radovlje" - 129.833,85 KM), Doboj Jug (PZ "Mravići" - 72.058,40 KM), Usora (PZ "Srednja Omanjska" - 150.000,00 KM) i Olovo (PZ "Golubište" - 117.503,10 KM).

Ministar za privredu Zlatko Jelić naglašava da se radi o sredstvima naknada od koncesija, te da se izgradnjom poslovnih zona dobija maksimalna dodatna vrijednost za uložena sredstva, jer se na ovaj način privlače investitori i otvaraju nova radna mjesta, a što doprinosi kvalitetnijim uvjetima života u tim sredinama.

Navodi da je od 2009. godine, kada je pokrenut ovaj program, do 2016. godine Vlada ZDK za izgradnju poslovnih zona odobrila sredstva u iznosu od tri miliona KM, a od 2016. do danas više od 5 miliona KM, tako da je do sada za ovu namjenu do sada izdvojeno oko 9 miliona KM.

Press služba ZDK

 

MINISTAR RAMIĆ I PREMIJER BAŠIĆ O PROJEKTIMA POVRATNIČKE ZAJEDNICE U ZE-DO KANTONU

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić sa ministricom Azrom Sinanović i pomoćnicom ministra Vildanom Kondić, razgovarali su o projektima koji će biti zajednički implementirani u povratničkim sredinama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izgradnja putne komunikacije u povratničkim mjestima, domova kulture, mostova i druge infrastrukture istaknuti su kao prioriteti u tekućoj godini.

Potpisivanjem sporazuma o udruživanju  sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Vlade ZDK će biti realizirano nekoliko značajnih projekata u nekoliko općina i gradova.

 

Novosti za dan 19.05.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA 150.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je više odluka kojima je odobrila sredstva podrške domovima zdravlja u Zavidovićima, Doboj-Jugu, Usori i Žepču te Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK-a.

Ukupno je opredijeljeno oko 150.000 KM, od čega je, kako je naveo ministar zdravstva Adnan Jupić, 90.000 KM namijenjeno za Zavod za bolesti ovisnosti ZDK.

Vlada, dodaje, nastavlja kontinuitet u pomaganju svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

-Kantonalni zavod dobija sredstva za razvoj određenih projekata iz svoje nadležnosti, a domovima zdravlja ćemo finansirati ili sufinansirati dio sredstava za nabavku opreme, koje će te ustanove nabaviti po javnim nabavkama. Radi se o EKG aparatima, defribilatorima i onom što je najneophodnije domovima zdravlja - istakao je Jupić.

Press služba ZDK

 

OPĆINA BREZA DOBIJA PRVI KRUŽNI TOK: U MINISTARSTVU ZA PROSTORNO UREĐENJE, PROMET I KOMUNIKACIJE POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 100.000 KM

U Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona potpisan je ugovor za projekt Izgradnje kružnog toka 2 - spoj R444 i ulice ZAVNOBIH-a u općini Breza.

Ugovor su potpisali resorni ministar Arnel Isak, direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač, načelnik Općine Breza Vedad Jusić te Selma Semić, direktorica preduzeća "MUŠINBEGOVIĆ-GRADNJA" d.o.o. Visoko, kojem je posao vrijedan 99.999,90 KM, s PDV-om, dodijeljen putem javne nabavke. Rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao.

Ministar Isak je rekao da resorno ministarstvo ima dobru saradnju s Općinom Breza i načelnikom Jusićem te da, zajedno s Vladom ZDK-a, čini sve da kroz ulaganja u putnu infrastrukturu poboljša ambijent za život i rad u svim općinama.

Najavio je da, pored ovog projekta, Kantonalna direkcija za ceste ZDK-a ove godine u općini Breza planira uložiti još oko 900.000 KM u rekonstrukciju regionalnog puta R444. U toku je e-aukcija, a uskoro bi trebao da bude poznat izvođač radova.

Napomenuo je da će u 2022. godini biti uložena najveća sredstva u putnu infrastrukturu svih općina, od Breze, Zavidovića, Kaknja, Visokog, Zenice...

-Sve lokalne zajednice će da osjete podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, što se nije dešavalo ranijih godina. Mlade osobe vode ovo ministarstvo i većinu općina, a građani osjete promjene - rekao je ministar Isak.

Općinski načelnik Jusić zahvalio se resornom ministarstvu i Vladi na ulaganju u prvi kružni tok u općini Breza. Naglasio je da je projekt važan iz više razloga, prije svega radi sigurnosti saobraćaja, ali i zbog uređenja centralnog dijela grada.

-Projekt će svakako obuhvatiti i uređenje kružnog toka i svih krakova i vjerujem da ćemo uskoro brzo ući u radove koji će biti završeni do kraja građevinske sezone - rekao je Jusić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI: ZA ANIMALNU I BILJNU PROIZVODNJU 3,5 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Budžeta za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu - pozicija "Subvencije za podsticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji", u ukupnom iznosu od 3,15 miliona KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić podsjetio je da je ovo ministarstvo ranije prvo u državi isplatilo podsticaj za proljetnu sjetvu u iznosu od 350.000 KM, tako da ukupni podsticaji poljoprivredi u 2022. godini iznose 3,5 miliona KM.

Naglasio je da je program usaglašen sa udruženjem poljoprivrednika, a obuhvaćena je većina dosadašnjih mjera podsticaja animalnoj i biljnoj proizvodnji.

Dodao je da je plan da se rebalansom budžeta povećaju sredstva podsticaja poljoprivredi, te da je preporuka EU da se za poljoprivredu izdvaja 2 posto budžeta.

-Naši podsticaji teški su 3,5 miliona, a budžet iznosi preko 400 miliona. Imamo ograničene mogućnosti, ali je naš cilj da podsticaje podignemo barem na 1 posto budžeta, tj. 4,5 miliona KM, što bi u konačnici značilo povećanje za dodatni milion maraka - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.05.2022. godine

KRIZNI ŠTAB: STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ZDK

Svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta virusa kovid u Zeničko-dobojskom kantonu, u proteklih mjesec dana pokazuju stabilne vrijednosti i oscilacije na sedmičnom nivou, za sada, nisu značajne - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK).

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao KŠ ZDK, u razdoblju od 9. do 15. maja potvrđena su 43 nova pozitivna slučaja virusa korona, što čini dnevni prosjek od šest slučajeva. Sedmicu danas prije ukupan broj pozitivnih je bio 35, a sedmicu prije toga 53.

-Neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene - zaključio je KŠ ZDK.

U posmatranom periodu umrla je jedna osoba, a u bolnicama u Zenici i Tešnju bilo je hospitalizirano pet osoba. Broj oboljelih u bolnicama u proteklom mjesecu kretao se od 6-13 pacijenata. Do 15. maja ukupno je potvrđeno 33.062 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 50.

Kada je u pitanju imunizacija, zaključno sa 08. majem zaprimljeno je i distribuirano 275.419 doza vakcine, utrošeno je 191.896 doza, odbačeno 37.539 doza, a neutrošeno 45.984 doza. Sa dvije doze ukupno je vakcinisano 86.034 građana.

Prema podacima INZ-a, u protekloj sedmici, najveći broj je onih koji su primili treću dozu (44 ili 0,01%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (19 ili 0,006%). Drugom dozom je vakcinisano 27 osoba (0,009%).

S jednom ili dvije doze ukupno je vakcinisano 44% odraslog stanovništva, uključujući i oko 10 posto stanovništva koje je vakcinisano izvan BiH.
KŠ ZDK je usvojio set naredbe sa epidemiološkim mjerama za građane i institucije, usklađene sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje će uputiti na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona s rokom primjene od 60 dana.

Press služba

 

Novosti za dan 17.05.2022. godine

CRVENI KRIŽ ZDK URUČIO ZAHVALNICU PREMIJERU MIRNESU BAŠIĆU

Predsjednik Skupštine Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona (CK ZDK) Marko Sinanović uručio je zahvalnicu premijeru Mirnesu Bašiću za kontinuiranu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona u radu i razvoju ove kantonalne organizacije.

Sinanović je na sjednici Skupštine, održanoj u Zenici, rekao da CK ZDK i Vlada ZDK imaju odličnu saradnju, koja je posebno intenzivirana imenovanjem Bašića na premijersku dužnost.

Zahvalio se Vladi i premijeru na finansijskoj podršci, od koje, kako je rekao, korist imaju svi korisnici usluga ove humanitarne organizacije, čije su osnovne aktivnosti organizacija dobrovoljnog darivanja krvi, edukacija iz prve pomoći, odgovor na prirodne i druge nesreće, javno zdravstveno prosvjećivanje te humanitarno-socijalna djelatnost.

Premijer Bašić je rekao da izuzetno cijeni rad Crvenog križa, koji zajedno sa Civilnom zaštitom ima veoma zahtjevnu zadaću u kriznim situacijama. Posebno se zahvalio ovoj organizaciji za pruženu pomoć stanovništvu i medicinskim radnicima tokom pandemije virusa korona.

Naglasio je da će Vlada ZDK-a nastaviti finansijski podržavati organizaciju Crvenog križa, te se založio za sistemsko rješavanje pitanja finansiranja ove organizacije u BiH.

U radu Skupštine CK ZDK učestvovali su delegati iz svih općina ovog kantona, a među gostima je bio i generalni sekretar Društva Crvenog križa FBiH Namik Hodžić. Zahvalnica je posthumno dodijeljena i dugogodišnjem aktivisti CK-a Borisu Penavi iz Usore, koji je preminuo krajem prošle godine.

PRESS SLUŽBA

 

 

Novosti za dan 16.05.2022. godine

VLADA ZDK U OŠ MAK DIZDAR ZENICA ULOŽILA 950.000 KM

U Osnovnoj školi "Mak Dizdar" u Zenici, na svečanosti povodom Dana škole, ozvaničen je završetak projekta utopljavanja školske zgrade za koji je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u proteklih godinu dana izdvojilo 950.000 KM.

Svoj 93. rođendan škola je dočekala u novom ruhu – sa novom fasadom, stolarijom i krovom, rekonstruisanim instalacijama grijanja te energetski efikasnom rasvjetom.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je ovo treća škola u Zenici u kojoj je završena rekonstrukcija u okviru programa "Energetska efikasnost u BiH", a bila je i među prvim školama koje su dobile produženi boravak za učenike.

-Ministarstvo će i dalje ulagati u ovu školu, a naredna ulaganja će, prije svega, biti usmjerena na rekonstrukciju mokrih čvorova, fiskulturne sale i sportskih školskih terena – kazao je ministar Kozlić.

Najavio je da je do iduće školske godine planiran završetak radova na svim školama i fakultetima Univerziteta u Zenici koji su obuhvaćeni projektom "Energetska efikasnost u BiH" koji finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona iz kredita Svjetske banke vrijednog 11 miliona KM, kao i drugih investicija koje se realiziraju sa međunarodnim partnerima.

Naveo je da je do sada u okviru ove jedne od najvećih investicija kantonalne Vlade u infrastrukturu obrazovanja završena rekonstrukcija 20 zgrada škola i fakulteta, a tokom ljeta očekuje se završetak radova na preostalim školama.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 13.05.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ ČESTITAO DAN POLICIJE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić uputio je ministru unutrašnjih poslova Dariju Pekiću, policijskom komesaru Rusmiru Šišiću, policajkama i policajcima te svim uposlenicama i uposlenicima Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova čestitku povodom 15. maja, Dana policije Zeničko-dobojskog kantona.

Iskazao je duboku zahvalnost policiji na marljivosti, posvećenosti i ustrajnosti u obavljanju redovnih, a često i veoma zahtjevnih zadataka, potvrdivši čvrsto opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da nastavi kadrovski i materijalno jačati policiju kako bi mogla još uspješnije štititi i provoditi zakone, boriti se protiv svih sigurnosnih izazova i najtežih oblika kriminala te jačati opću sigurnost u zajednici.

-Vlada je posvećena jačanju policije i njene potpune operativne nezavisnosti, jer želimo profesionalnu, efikasnu i dobro opremljenu policiju, koja je u svakom trenutku spremna da odgovori na zahtjevne zadatke i izazove te ostane garant sigurnosti našeg društva - rekao je premijer Bašić.

Odao je posebno priznanje policijskim službenicima koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine ili u obavljanju drugih službenih dužnosti.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK U REKONSTRUKCIJU MEDICINSKE ŠKOLE U ZENICI ULOŽILA 670.000 KM

U Medicinskoj školi Zenica svečanošću povodom dana škole obilježen je i završetak rekonstrukcije školske zgrade vrijedne 670.000 KM.

Rekonstrukcija je izvršena u sklopu projekta "Energetska efikasnost u BiH", koji finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona iz kredita Svjetske banke vrijednog 11 miliona KM.

Projektom je obuhvaćeno 30 obrazovnih objekata u ovom kantonu i jedna je od najvećih investicija Vlade u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola te Univerziteta u Zenici.

U sklopu rekonstrukcije zgrade Medicinske škole izvršeno je utopljavanje fasade i krova, zamjena vanjske stolarije, rekonstrukcija grijanja te zamjena rasvjetnih tijela. Škola je prvi put temeljito rekonstruisana od njene izgradnje 1959. godine.

-Rekonstrukcijom smo znatno popravili uslove za izvođenje nastave. Ovo je posebno bitna škola jer za nju postoji ogroman interes učenika i svake godine je puna - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji je presjekao vrpcu zajedno sa direktoricom škole Nedžadom Alispahić.

U okviru projekta "Energetska efikasnost u BiH" do sada je završena rekonstrukcija 20 zgrada škola i fakulteta, a planirano je da do početka naredne školske godine bude završena rekonstrukcija i preostalih škola.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.05.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN ZLATNIH LJILJANA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku građanima povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.

Navode da se za 9. maj vezuju događaji iz dalje i bliže prošlosti koji su veoma važni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Kapitulacijom fašističke Njemačke 9. maja 1945. godine slomljena je ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, zbog čega 9. maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom, a u to ime i kao Dan zlatnih ljiljana.

-Na ovaj dan odajemo počast najvećim i najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, a mnogi su dali svoje živote braneći temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta - ističu čestitki.

Francuski državnik Robert Schuman 9. maja 1950. godine predstavio je prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije, pa se ovaj dan slavi i kao Dan Evrope.

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić naglašavaju da su vrijednosti koje slavi ovaj dan - antifašizam i euroatlantske integracije, jedini put ka prosperitetu, stabilnosti i sigurnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

-Slavimo ovaj dan u nadi da će fašistička ideologija biti napokon potpuno poražena, a naša domovina postati dio Evropske unije i NATO-a, koji su garant naše perspektivnije budućnosti - navodi se u čestitki.

 

Novosti za dan 06.05.2022. godine

UČENICI ŠKOLE ZA DJECU SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU POSJETILI PREMIJERA MIRNESA BAŠIĆA

Grupa učenika i članovi menadžmenta JU "Škola za obrazovanje osoba s poteškoćama u psihofizičkom razvoju" Zenica, povodom 55. rođendana škole, posjetila je premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnesa Bašića.

Mališani su se družili s premijerom i njegovim savjetnikom Emirom Vračom, a potom su obišli prostorije Ureda premijera.

Direktor ove škole Tarik Salčinović zahvalio se premijeru Bašiću i kantonalnoj Vladi na kontinuiranoj podršci ovoj jedinoj osnovnoj školi za djecu sa poteškoćama u razvoju u ZDK-u te stvaranju uslova za normalno odvijanje nastavnog procesa za oko 50 đaka.

Premijer Bašić je potvrdio opredjeljenje ove vlade da nastavi ulagati u kadrovsko, materijalno i infrastrukturno jačanje obrzovnih ustanova, kao i unapređenje uslova za proces inkluzije u školama.

Učenici i nastavnici, u okviru obilježavanja rođendana škole, posjetili su nekoliko javnih institucija i ustanova.

Tako je ova grupa tokom dana posjetila i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahiju Kozlića te obišla prostorije resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda u Zenici.

 

Novosti za dan 01.05.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI RAMAZANSKI BAJRAM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su muslimanskim vjernicima čestitku za Ramazanski bajram, uz želju da bajram proslave u dobrom zdravlju, sreći i blagdanskoj radosti.

-Nakon mjeseca odricanja, oprosta, duhovnog pročišćenja i jačanja vjere, dočekujemo Ramazanski bajram. Uz želju da Bajram proslavite u blagostanju, a bajramsku radost podijelite sa najbližima, prijateljima i komšijama, želimo vam Bajram Šerif Mubarek Olsun - navodi se u čestitki premijera Bašića i predsjedavajućeg Huskića.

 

Last modified on Srijeda, 01 Lipanj 2022 06:55
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8717

Jučer 7691

Ovaj Tjedan 16408

Ovaj Mjesec 106817

Ukupno 13891261

Currently are 530 guests and no members online