Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec lipanj 2022. godine

03 Lip 2022
700 times

Novosti za dan 29.06.2022. godine

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ZDK STABILNA, ZA SEDAM DANA POTVRĐENA 62 NOVA SLUČAJA VIRUSA KORONA

Svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na Zeničko-dobojskom kantonu, u proteklih mjesec dana pokazuju stabilne vrijednosti i oscilacije na sedmičnom nivou, za sada, nisu značajne - zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

U periodu od 20. do 26. juna potvrđena su 62 nova pozitivna slučaja virusa korona, što čini dnevni prosjek od 17,2 nova slučaja. Sedmicu dana prije (13.06.-19.06.) ukupan broj pozitivnih je bio 12, a sedmicu prije toga (06.06.-12.06.) ukupan broj pozitivnih je bio 19.

U zadnjoj posmatranoj sedmici nije umrla ni jedna osoba.

Opterećenje bolničkih kapaciteta je jedna hospitalizirana osoba krajem ovog perioda, dok je broj
novohospitaliziranih za posljednjih 7 dana bio 4.

Zaključno sa 26. junom u ovom kantonu je aktivno 90 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Do sada je testirano ukupno 124.354 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 33.228 osoba.

Tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 179 testiranja (61 antigenskih i 118 PCR).

-Neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene - zaključio je Krizni štab.

Press služba ZDK

 

SKUPŠTINA ZDK USVOJILA NOVI ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: JAČANJE INSTITUCIONALNE AUTONOMIJE I AKADEMSKIH SLOBODA NA ZENIČKOM UNIVERZITETU

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić navodi da se na novom zakonu radilo dvije godine, te da jača institucionalnu autonomiju i akademske slobode na Univerzitetu u Zenici.

-Institucionalna autonomija se ogleda u tome da u ovom tekstu zakona Vlada ne daje nikakvu saglasnost za imenovanje rektora niti prorektora. Također, Vlada ne daje nikakvu saglasnost za usvajanje Statuta Univerziteta, što je bio slučaj u ranijem Zakonu o visokom obrazovanju - rekao je Kozlić.

Kada su akademske slobode u pitanju, navodi da su one dodatno pojačane zaštitom akademskog osoblja da se određeni instituti na Univerzitetu ne zloupotrebljavaju i ne koriste u neke druge svrhe, a kako bi na taj način izbjegli sudske procese koji se odvijaju na sudovima na području ZDK.

-Mislim da smo ovim tekstom zakona te stvari unaprijedili i mislim da će situacija generalno na području visokog obrazovanja u ZDK biti znatno bolja - rekao je Kozlić.

Zakonom je ograničena starosna dob profesora na 68 godina, kako bi se, kako je rekao, dala šansa mladim profesorima da se angažiraju na Univerzitetu u Zenici.

-Univerziteti sada nisu kao prije 50 godina kada zaista nije bilo doktora nauka, sada se situacija promijenila i postoje čak doktori nauka koji su na birou. Njima treba dati šansu. Sa druge strane, vidljivo je da određeni nastavnici sasvim sigurno mogu duže izvoditi nastavu od 65 godina i tu smo napravili neku vrstu srednjeg rješenja, a to je 68 godina starosti - rekao je Kozlić.

Naglasio je da je resorno ministarstvo, zajedno s Vladom, istovremeno sa izradom normativnog okvira radilo na infrastrukturnom jačanju Univerziteta. Rekonstruirana su četiri fakulteta i jedan amfiteatar te otvoreno novih osam studijskih programa.

-Ovo će biti novi zamajac i okvir za dalji razvoj Univerziteta u Zenici. Napominjem da nisam dopustio povećanje školarina, jer je prijedlog Univerziteta bio povećanje od 100 posto, i to je dodatni stimulans mladim ljudima da ostanu u Zenici, dođu u Zenicu i upišu jedan od studijskih programa - rekao je Kozlić.

Ističe da je Zakonom predviđena mogućnost uvođenja dualnog obrazovanja, što bi trebao biti veliki iskorak u odnosu na prethodni zakon koji nije ostavljao ovakvu mogućnost te da se na ovom radi i u srednjem stručnom obrazovanju.

U konačni tekst zakona uvršteno je osam od dostavljenih 15-tak amandmana, koji su predložili skupštinska Komisija za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te pojedini zastupnici.

Press služba ZDK

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON DOBIO ZAKON O TURIZMU

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Prijedlog Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da oblast turizma nije uređena od 2015. godine, kada je prestao da važi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH.

Usvojeni zakon objedinjuje i uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica, odnosno zakonom se jedinstveno za područje Zeničko-dobojskog kantona uređuje planiranje i razvoj turizma, uslovi i način obavljanja turističke djelatnosti i turističke subjekte.

Zakon predviđa osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo.

Jelić je najavio da bi Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona trebala zaživjeti do kraja ove godine.

-U cilju koordinacije aktivnosti između Turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje Turističkog vijeća kojeg će činiti direktor Turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu - rekao je Jelić.

Naglašava da novi Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike.

Zakonom je predviđeno i formiranje Registra za prijavu turista, koji će plaćati boravišnu taksu od 2 KM.

Planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno je sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti, koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

ISPLAĆENA ČETVRTA RATA BORAČKIH STIPENDIJA ZA 1.987 STUDENATA U IZNOSU OD 274.700,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i nadležnim gradskim i općinskim službama doznačila sredstva za isplatu četvrte rate  stipendija za 1.987 studenata-branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022. godinu u iznosu od 274.700,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković naglašava da je u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu opredijeljeno 2,2 miliona KM za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica, kao i niz dodatnih prava u oblasti obrazovanja ove populacije.

- Koristim se prilikom da sve pripadnike branilačke populacije pozovem da se prijave na Konkurs za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika–djeci branilaca za školsku 2022/2023. godinu koji je otvoren, a naša obaveza ostaje, kao i do sada, osigurati najbolje moguće uslove za obrazovanje djece iz branilačke populacije - istakao je Čolaković.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 28.06.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 1,1 MILIONA KM PODRŠKE RAZVOJU KONKURENTNOSTI PRIVREDE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, odobrila je sredstva u iznosu od 1.130.021,63 KM namijenjenih subvencioniranju Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promociju i sajmove, standarde i kontrole kvalitete te patente.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a zaprimljeno je 89 prijava privrednih subjekta za dodjelu poticaja, od čega je nadležna komisija prihvatila 56, dok 33 nisu ispunjavale uslove.

Komisija je konstatirala da će odobrena sredstva poticaja doprinijeti realizaciji investicija u ukupnoj vrijednosti od 3.363.593,05 KM.

Nakon odluke Vlade ZDK, s korisnicima će ubrzo biti potpisani ugovori o dodjeli sredstava te isplati subvencija.

Press služba ZDK

 

ODOBREN UPIS STUDENATA NA STUDIJSKI PROGRAM TJELESNI ODGOJ I SPORT FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZENICI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost na proširenje upisne kvote na Univerzitetu u Zenici, tako što je odobrila upis studenata na novoformirani studijski program Tjelesni odgoj i sport Filozofskog fakulteta.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je navedeni studijski program prošao sve zakonom predviđene procedure, saglasnost su dale Vlada i Skupština, a nakon toga je izdato rješenje da se može pokrenuti novi studijski program.

-Iskoristit ćemo ovu današnju odluku da otvorimo mogućnost studentima da se u okviru prvog upisnog roka prijave i upišu na studijski program Tjelesni odgoj i sport. Radi se o kvoti od 5 redovnih, 30 samofinansirajućih i 5 vanrednih studenata - rekao je Kozlić.

Planom upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2022/2023. godini predviđeno je ukupno 1.035 mjesta, od čega 613 redovnih, 335 redovnih samofinansirajućih i 87 vanrednih studenata.

Press služba ZDK



Novosti za dan 24.06.2022. godine

OBJAVLJEN KONKURS ZA DODJELU NOVČANE POMOĆI ZA NABAVKU OBAVEZNIH UDŽBENIKA ZA DJECU BRANILACA

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je konkurs za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika – djeci branilaca za školsku 2022./2023. godinu.

Pravo na novčanu pomoć u iznosu od 100,00 KM za učenike osnovne škole, odnosno 150,00 KM za učenike srednje škole, imaju djeca dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, djeca umrlih ratnih vojnih invalida, djeca umrlih demobiliziranih branilaca – učesnika rata (umrli DB koji je u Oružanim snagama proveo najmanje jednu godinu neprekidno u periodu od 20.06.1992. godine do 23.12.1995 godine), djeca ratnih vojnih invalida – učesnika rata, te djeca demobiliziranih branilaca koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992. godine do 23.12.1995. godine ili 12 mjeseci, ako su u Oružane snage stupili kao maloljetna lica, ili šest mjeseci po punoljetstvu.

Uslov je da imaju prebivalište ili boravište na području grada/općine u trajanju od najmanje 24 mjeseca neprekidno do dana podnošenja zahtjeva, odnosno 6 mjeseci ukoliko imaju status povratnika i prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ostvaruju u gradu/općini, kao i povratnici u Republiku Srpsku koji ostvaruju osnovna prava iz branilačko-invalidske zaštite i koji su na evidenciji nadležnog organa za vojne evidencije u gradu/općini.

U obzir neće biti uzete u razmatranje prijave kandidata koji obnavljaju istu godinu školovanja, čiji su članovi porodičnog domaćinstva vlasnici ili suvlasnici subjekta koji obavlja privrednu ili drugu djelatnost, registriranog kao privredno društvo te čija primanja po članu porodičnog domaćinstva prelaze iznos od 400,00 KM.

Izbor kandidata za dodjelu novčane pomoći u svrhu nabavke obaveznih udžbenika za potrebe redovnog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama vrši se na osnovu liste prvenstva, sačinjene bodovanjem, a kriteriji su ostvaren uspjeh u prethodnoj školskoj godini, socijalno-ekonomska situacija te učešće u Oružanim snagama.

Prednost bez bodovanja kod dodjele novčane pomoći imaju djeca poginulih, umrlih, nestalih dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja te djeca umrlih ratnih vojnih invalida i djeca umrlih demobiliziranih branilaca.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković navodi da su za ovu namjenu osigurana sredstva u iznosu od 220.000,00 KM te da je izmjenama Uredbe o prednosti u školovanju branilaca i članova njihovih porodica, koje je donijela Vlada Zeničko-dobojskog kantona, napravljen iskorak prema porodicama branilaca sa više djece školskog uzrasta.

Za razliku od ranijih godina kada je samo jedno dijete iz jednog porodičnog domaćinstva moglo ostvariti pravo na novčanu pomoć za nabavku udžbenika, ističe Čolaković, od ove godine mogu aplicirati sva djeca branilaca osnovnih i srednjih škola.

Kriteriji za bodovanje istaknuti su na oglasnoj ploči grada/općine i Ministarstva za boračka pitanja, kao i web stranici Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba.

Prijave se podnose gradskim/općinskim službama za branilačko-invalidsku zaštitu, a konkurs je otvoren do 12.07.2022. godine.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.06.2022. godine

 

VLADA ZDK UTVRDILA PRIJEDLOG ZAKONA O TURIZMU ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Javna rasprava održana je 21. marta, a potom je zakon u formi nacrta ponovo poslan lokalnim zajednicama, udruženjima privrednika i drugim zainteresiranim subjektima, a većina dostavljenih prijedloga i sugestija je uvrštena u prijedlog ovog zakona, o kojem će se izjasniti i poslanici u Skupštini ZDK-a.

Zakon objedinjuje i uređuje oblast obavljanja turističke djelatnosti i oblast uspostavljanja, finansiranja i djelovanja turističkih zajednica, odnosno zakonom se jedinstveno za područje Zeničko-dobojskog kantona uređuje planiranje i razvoj turizma, uslovi i način obavljanja turističke djelatnosti i turistički subjekti, turističke agencije, turistički vodič, turistički pratilac, turistički animator, usluge u turizmu, promocija i unapređenje turizma, turističke zajednice za promociju turizma, boravišna taksa, turistička signalizacija, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Zakon predviđa osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo. U cilju koordinacije aktivnosti između Turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje Turističkog vijeća kojeg će činiti direktor Turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu.

Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike.

Planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti, koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da oblast turizma nije uređena od 2015. godine, kada je prestao da važi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH.

-Zeničko-dobojski kanton će ovime dobiti kvalitetan zakon, koji će se, ako bude bilo potrebe, naknadno uskladiti sa Zakonom u turizmu FBiH, koji je prošle sedmice utvrdila Vlada BiH. Zakon ne predviđa nove namete, a gradovima i općinama je omogućeno da formiraju svoje turističke zajednice, promovišu i koriste lokalne turističke resurse i potencijale - rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK

 

U TOKU JE JAVNI KONKURS ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Javni konkurs za dodjelu javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona, Povelje Kantona i Plakete Kantona, koje se dodjeljuju povodom 29. avgusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona, otvoren je do 29. juna.

Povelja Kantona dodjeljuje se stranim državljanima koji su se istakli naročitim zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, razvijanju međunarodne saradnje, razvijanju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere, kulture i dr.

Plaketa Kantona dodjeljuje se kao priznanje fizičkim licima, privrednim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udruženjima građana ili drugim pravnim subjekatima za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, medicine, sporta, društvenih djelatnosti i umjetnosti.

Pravo predlaganja kandidata za dodjelu javnih priznanja imaju građani, poslanici, jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove, političke organizacije, udruženja građana, fondacije i drugi organi i organizacije.

Prijedlog treba da sadrži: ime, prezime i adresu kandidata, odnosno naziv privrednog društva, ustanove, vjerske zajednice, udruženja građana ili drugih pravnih subjekata koji se predlažu za dodjelu javnog priznanja.

Prijava se podnosi u zatvorenoj koverti, na kojoj se obavezno mora naznačiti ko podnosi prijedlog za dodjelu javnog priznanja, kao i činjenicu da se podnosi Vladi ZDK i Odboru za javna priznanja, direktno na Protokol Kantona ili putem pošte na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

 

 

Novosti za dan 17.06.2022. godine

PREMIJER ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA POSJETIO OPĆINE DOBOJ JUG I TEŠANJ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić u pratnji ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića i ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsada Hadžića posjetio je danas općine Doboj Jug i Tešanj.
Posjetom općini Doboj Jug, premijer Bašić zajedno sa direktorom Porezne uprave FBiH, Šerifom Isovićem otvorio je novoopremljene prostorije Porezne ispostave u ovoj općini. Prostorije Porezne ispostave u općini Doboj Jug, sada su u potpunosti opremljene  te su stvoreni dobri uslovi za kvalitetan servis i podršku građanima.
Premijer Bašić, sa ministrima posjetio je i OŠ 9. septembar „Medakovo“ u Tešnju, čiju izgradnju su zajedno finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Općina Tešanj. Tokom posjete Tešnju, premijer Bašić i ministrri Čolaković i Hadžić, prisustvovali su i vjerskom programu  obilježavanja 372. viteške brdska brigada koja je formirana je 18.juna 1992.godine kao 1.tešanjska brigada.
U povodu 30 godina od postojanja  Opće bolnice Tešanj, premijer Bašić posjetio je ovu zdravstvenu ustanovu, te s direktorom bolnice dr. Omerom Bedakom razgovarali o značaju tešanjske bolnice koja je u pandemijskom vremenu bila značajna podrška zdravstvenom sistemu JU Kantonalna bolnica Zenica. Ovom prilikom obišli prostorije Opće bolnice Tešanj i uputili čestite direktoru i uposlenicima u povodu 30 godina postojanja.
Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.06.2022. godine

ODOBRENA SREDSTVA ZA IZGRADNJU CENTRALNOG SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM PRIPADNICIMA MUP-A ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA U PERIODU 1992-1995. GODINE
POGINULI POLICAJCI KONAČNO ĆE DOBITI SPOMEN OBILJEŽJE KOJE SU DAVNO ZASLUŽILI

Nakon što je Ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona dostavljen zahtjev za izgradnju Centralnog spomen obilježja poginulim pripadnicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u periodu 1992.-1995. godine, na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona a na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja odobren cjelokupan potreban iznos za izgradnju istog u iznosu od 31.590,00 KM.
Treba istaći da se radi o kategoriji branilačke populacije s posebnim zasluga i velikim doprinosom u toku rata. Činjenica je da poginuli pripadnici MUP-a s područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona nisu imali jedno ovako Centralno spomen obilježje.

„Meni kao Ministru za boračka pitanja je zaista velika čast što mogu danas najaviti skori početak radova na izgradnji jednog ovakvog spomen obilježja. Opredjeljenje ovog Ministarstva je da treba pomoći izgradnju svakog spomen obilježja s urednom potrebnom dokumentacijom, imajući u vidu dug i obavezu države, cjelokupnog društva prema branilačkoj populaciji te značaju izgradnje spomen obilježja za uspomenu i sjećanje na branioce. Imajući u vidu da se radi o izgradnji Centralnog spomen obilježja za sve poginule pripadnike MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u periodu 1992. -1995. godina stava smo bili da ovo Ministarstvo treba iskazati senzibilitet i finansirati izgradnju spomen obilježja u cjelokupnom potrebnom iznosu sredstava“- ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Projektom je predviđeno da se spomen obilježje izgradi na lokaciji Trga Bosne i Hercegovine u Gradu Zenica, a izgradnju istog finansira Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona.
„Posebno se zahvaljujem Udruženju dobitnika najvećih ratnih priznanja Zenica koji su od samog početka realizacije ovog projekta dali svoj maximum kako bi ovaj projekat ugledao svjetlo dana“-naglašava ministar Fahrudin Čolaković.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 10.06.2022. godine

ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽIVOTINJA I VETERINARSKO ZDRAVSTVO 400.000,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za zdravstvenu zaštitu životinja u 2022. godini i Program utroška sredstava od prikupljenih veterinarskih naknada za mjere zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog zdravstva u 2022. godini u iznosu od 400.000 KM.

Korisnici programa su subjekti u poslovanju s hranom, vlasnici životinja, poljoprivredni proizvođači, pčelari, gradovi i općine, dijagnostičke ustanove, veterinarske stanice te subjekti koji se bave zbrinjavanjem leševa životinja i životinjskog otpada.

Prema riječima ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsada Hadžića, način utroška ovih budžetskih i namjenskih sredstava definisan je kroz šesnaest aktivnosti u oblasti zdravstvene zaštite i veterinarskog zdravstva, i to: kontrola zdravlja vimena, uzimanje uzoraka za ispitivanje Infektivne anemije konja, naknada štete za eutanazirane životinje, pomoć u provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, preventivna vakcinacija goveda protiv Crnog prišta, preventivna mjera pregleda mesa na prisustvo larvi Trichinella spiralis, realizacija nerealizovanih zahtjeva iz prethodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima, sufinansiranje veterinarskog zdravstvenog pregleda na farmama za tov brojlera, implementacija standarda kod SPH (Program samokontrole, Haccp i Halal), implementacija sistema upravljanja kvalitetom veterinarskih stanica, eutanazija i neškodljivo uklanjanje oboljelih životinja i dezinfekcija nakon uklanjanja, klinički pregled pčelinjaka na Američku gnjiloću i finansiranje svjedodžbe o zdravstvenom stanju pčela, laboratorijsko ispitivanje uzoraka pčelinjeg legla na Američku gnjiloću, dijagnostička ispitivanja životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarskog  inspektora, nabavka veterinarske opreme i opremanje laboratorija veterinarskih organizacija i obuke (edukacije) iz oblasti veterinarstva.

-Ministarstvo priprema Uputstvo za ostvarivanje prava na sredstva iz navedenih programa, koje će biti dostupno na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona, a za svaku planiranu aktivnost sredstva će se odobravati posebnim zaključcima ili odlukama Vlade - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.06.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ UPRILIČIO PRIJEM ZA STUDENTICE PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI KOJE SU OSTVARILE ZAVIDNE REZULTATE NA SVJETSKOM TAKMIČENJU U BEČU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić upriličili su prijem za dekanesu Pravnog fakulteta u Zenici prof.dr.sc. Larisu Velić i studentice takmičarskog tima ovog fakulteta koje su ostvarile zavidne rezultate na Svjetskom takmičenju iz međunarodne arbitraže koje je održano u Beču.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici ove godine su činili Zerina Spahić, Emina Hrnjić i Nirvana Jašarević, zajedno sa akademskim trenericama Aminom Hasanović i Medinom Šehić.
Premijer Bašić i ministar Kozlić uputili su čestitke studenticama i trenericama, naglasivši da je ovo izuzetno važan uspjeh Pravnog fakulteta u Zenici te dali punu podršku u daljem radu.

Naglašeno je da je Vlada u Budžetu za 2022. godinu obezbijedila dodatna sredstva za angažman asistenata na zeničkom Univerzitetu, a koji su tokom svog školovanja ostvarili zavidne rezultate i ostvarili odličan uspjeh.

Za studentice koje su učestvovale na ovom takmičenju obezbijeđena je novčana nagrada u iznosu od po 1.000,00 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.06.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ PRIMIO PIRUETICU ANIDU ALAJBEGOVIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić primio je danas u svom uredu devetogodišnju Anidu Alajbegović i njenu trenericu i predsjednicu Kluba ritimičke gimnastike "Pirueta" Visoko Aminu Hadžimehanović.

Alajbegović trenira ritmičku gimnastiku od svoje četvrte godine, a u klub "Pirueta" i u svoj grad Kakanj donijela je brojne medalje i pehare. Učestvovala je na turnirima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj i Rumuniji. Za 2018. godinu izabrana je sportsku nadu Općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona. Anida je do sada osvojila više od 60 medalja i desetak pehara.

Hadžimehanović se zahvalila premijeru Bašiću i Vladi Zeničko-dobojskog kantona na podršci klubu koji egzistira osam godina Visokom i pet godina u Kaknju, a svojim dosadašnjim radom, aktivnošću i rezultatima opravdao je povjerenje mnogih takmičarki i roditelja. Organizator je osam međunarodnih turnira, brojnih kampova i učesnik na prestižnim turnirima u Ukrajini, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Perjanica "Piruete" je i djevojčica Melika Ždralović koja je do sada osvojila preko 100 medalja, od čega više od 50 zlatnih. U gradu Visoko nagrađivana je kao sportska nada, najuspješniji sportista po granama sporta, a dobitnica je i specijalne nagrade Grada Visoko.

Svojim talentom i vještinama je izabrana da kao reprezentativka predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu koje će se ovog mjeseca održati u Tel Avivu. Ždralović je prva ritmička gimnastičarka iz Visokog i Zeničko-dobojskog kantona u historiji koja je ispunila normu za ovo takmičenje.

Premijer Bašić je uputio čestitke djevojčicama i trenerici Hadžimehanović, rekavši da je Vlada opredijeljena da jača sport te da prepoznaje vrhunske

rezultate najboljih sportskih ambasadora ovog kantona, najavivši da će pomoći i odlazak Melike Ždralović na prvenstvo u Izraelu.

Press služba ZDK

 

PREMJER BAŠIĆ PRIMIO DELEGACIJU VATROGASNOG SAVEZA ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas s delegacijom Vatrogasnog saveza ZDK-a o djelovanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u sklopu priprema za obilježavanje manifestacije "Oktobar mjesec zaštite od požara".

U delegaciji su bili predsjednik Skupštine Saveza Nedžad Smajlović, predsjednik UO Samir Mujagić, načelnik Halim Kulović i sekretar Edin Talić, a sastanku je prisustvovao i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Vatrogasni savez ZDK-a fomiran je 2015. godine i okuplja devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a osim prevencije i akcija gašenja požara, bavi se edukacijom. U planu je intenziviranje rada sa omladinom kroz predavanja u školama.

Premijer Bašić je pohvalio rad Saveza i dobrovoljnih vatrogasnih društava, koje Vlada podržava materijalno i finansijski putem Kantonalne uprave civilne zaštite, te se založio za iznalaženje sistemskog modela za finansiranje ovih društava s obzirom na njihov značaj za zajednicu.

Najavio je da će Vlada podržati aktivnosti Saveza u okviru obilježavanja manifestacije "Oktobar mjesec zaštite od požara", koja je prilika za dodatno jačanje svijesti o važnosti sistema zaštite od požara.

Direktor Aličić rekao je da je KUCZ od 2016. godine nabavilo i opremilo specijalnom opremom 11 vozila koja su data na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima, te da će fokus u narednom periodu biti na dodatnom opremanju i obuci dobrovoljnih vatrogasnih jednica.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.06.2022. godine

U UREDU PREMIJERA BAŠIĆA UPRILIČEN PRIJEM ZA JASMINU MERDIĆ I LEJLU SEJMENOVIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsadom Hadžićem, upriličili su odvojene prijeme za Jasminu Merdić, osvajačicu zlatne medalje i Lejlu Sejmenović, osvajačicu srebra na Svjetskom kupu u kickboxu održanom od 2. do 5. juna u Budimpešti.

Na takmičenju u mađarskoj prijestolnici učestvovalo je više od 3.000 takmičara iz 39 zemalja svijeta, a sjajne takmičarke iz Zeničko-dobojskog kantona pokazale su da su u izvrsnoj formi.

Članica Kluba borilačkih sportova „Titanium“ iz Usore Jasmina Merdić, nakon prošlogodišnje titule viceprvakinje svijeta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Italiji, nastavila je u odličnom ritmu. Briljirala je u svim mečevima i na kraju sasvim zasluženo ponijela titulu osvajačice Svjetskog kupa. Ovo je drugo zlato sa svjetskih kupova za Jasminu nakon što je u Istanbulu prošlog mjeseca osvojila Svjetski put Turkish open u jakoj konkurenciji 3.203 takmičara iz 44 zemlje.

Sejmenović, članica Centra borilačkih sportova „Tešanj“, u tri veoma teška meča savladala je protivnice iz Španije i Hrvatske, dok je u finalu tijesnom sudijskom odlukom poražena od predstavnice Italije. Višestruka je prvakinja države BiH, prvakinja Balkana, viceprvakinja Evrope te višestruka pobjednica evropskih, balkanskih i međunarodnih kupova.

Premijer Bašić čestitao je osvojene medalje mladim borkinjama, trenerima i upravi KBS "Titanium" i CBS „Tešanj“. Naglasio je da Merdić i Sejmenović spadaju među najbolje sportske ambasadore Zeničko-dobojskog kantona te najavio da će Vlada ZDK nastaviti podržavati razvoj sporta, a posebno uspješne i perspektivne sportske klubove.

Ministar Kozlić je rekao da Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport čini sve što je potrebno da stvori uslove za jačanje vrhunskog sporta u ovom kantonu te u tom smislu naglasio značaj pokretanju novog studijskog programa Tjelesni odgoj i sport na Univerzitetu u Zenici.

Izrazio je nadu da će Federacija BiH uskoro donijeti izmjene Zakona o sportu, a potom i institucije Zeničko-dobojskog kantona, kojima će se omogućiti uvođenje "sportske penzije" za vrhunske sportiste, čime će trajno biti riješen materijalni status vrhunskih sportista.

Ministar Hadžić je također uputio čestitke Jasmini Merdić i Lejli Sejmenović rekavši da je posebno ponosan što se radi o dvije borkinje iz tešanjskog kraja, te da će kao ministar, koji dolazi iz Tešnja, nastaviti podržavati takmičare i klubove koji na najbolji način predstavljaju ovaj kraj i Zeničko-dobojski kanton.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.06.2022. godine

ODRŽANA OBUKA O UPRAVLJANJU U KRIZNIM SITUACIJAMA

"Sposobnost upravljanja u vanrednim okolnostima" bila je tema redovne godišnje obuke koju je za članove Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ) u Neumu organizirala Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Zeničko-dobojskog kantona.

Predavač prof.dr. Zijada Rahimić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu naglašava da je tema veoma važna ne samo u doba pandemije virusa korona, nego i svim drugim vanrednim okolnostima u kojima djeluje KŠCZ, kao organ koji preuzima rukovođenje i zapovijedanje u stanjima prirodne i druge nesreće.

-Uz aktivno učešće svih članova KŠCZ-a i drugih učesnika obuke, analizirali smo koje su to kompetencije, znanja i vještine posebno bitne za upravljanje promjenama, i to kako planiranim tako i neplaniranim promjenama, zato što nam je fokus bio na upravljanje u vanrednim okolnostima - rekla je Rahimić.

Na obuci su učestvovali premijer Mirnes Bašić i dio članova Vlade ZDK-a, koji su u vremenu pandemije također donosili odluke u kriznim situacijama, na prijedloge i sugestije KŠCZ-a i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Direktor KUCZ Džavid Aličić naglašava da je osnovni cilj obuke bio dodatno podizanje kompetencija KŠCZ-a i članova Vlade, te da se ovakve edukacije redovno organiziraju i za sve službe za spašavanje koje djeluju u sastavu KUCZ-a.

-Svaka služba godišnje ima po nekoliko obuka ili vježbi koje KUCZ pomaže materijalno i logistički, tako da se možemo pohvaliti da unazad nekoliko godina to u potpunosti funkcioniše i da se redovno odvijaju obuke bez obzira na pandemiju koja je još uvijek u toku - rekao je Aličić.

Press služba ZDK

Last modified on Četvrtak, 30 Lipanj 2022 06:23
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 862

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 5777

Ovaj Mjesec 136035

Ukupno 13703187

Currently are 46 guests and no members online