Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec rujan 2022. godine

01 Ruj 2022
1340 times

Novosti za dan 30.09.2022. godine

MINISTAR KOZLIĆ NA AKADEMIJI POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA: RADITE JEDAN OD NAJPLEMENITIJIH POSLOVA U DRUŠTVU

Svjetski dan učitelja, 5. oktobar, obilježen je večeras Bosanskom narodnom pozorištu Zenica prigodnom akademijom koju su organizirali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona te kantonalne organizacije Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture FBiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

Resorni ministar za obrazovanje Spahija Kozlić čestitao je prosvjetnim radnicima ovaj dan, rekavši kako oni imaju jednu od najodgovornijih zadaća u društvu i rade jedan od najplemenitijih poslova.

-Odgovornost prosvjetnog radnika i učitelja je velika i vi ste svjesni težine svog zadatka. To sam više puta isticao na sjednicama Vlade kada sam rekao da prosvjetni radnici ne mogu za svoj trud i odgovornost nikad biti adekvatno plaćeni. Ne postoji plata kojom se može nadoknaditi ono što vi činite. Zato smo obrazovanje i vaš materijalni položaj stavili među najvažnije prioritete Vlade te ga značajno unaprijedili u posljednje četiri godine - rekao je ministar Kozlić.

Naglasio je da Vlada i resorno ministarstvo to pokazuju i značajnim ulaganjima u školsku infrastrukturu. U obnovu škola i fakulteta uloženo je 20 miliona KM, a planirano je ulaganje dodatnih 10 miliona, tako da će biti obnovljeno ukupno 70 školskih objekata.

Također, dodao je, u probnoj fazi je i primjena inoviranih nastavnih planova i programa, a planirana je i reforma nastavnih programa srednjih stručnih škola, uvođenje dualnog obrazovanja i prilagođavanje programa srednjih škola potrebama tržišta rada, kao i zaokruživanje nabavke besplatnih udžbenika za sve razrede osnovne škole.

Press služba ZDK

 

PENZIONERSKI DOM SA STACIONAROM ZDK PROSLAVIO MEĐUNARODNI DAN STARIH OSOBA

Međunarodni dan starih osoba, uz prigodan program, obilježen je u JU "Penzionerski dom sa stacionarom" Zeničko-dobojskog kantona.

Međunarodni dan starih osoba, 1. oktobar, obilježava se od 1990. godine, odlukom Generalne skupštine UN-a, kako bi se naglasila važnost osiguranja uvjeta životne sredine prilagođene potrebama i mogućnostima starih osoba.

JU "Penzionerski dom sa stacionarom" trenutno broji 172 korisnika koji su, zajedno s brojnim gostima proslavili ovaj značajan datum. Kroz program, organiziran u suradnji s dječijim vrtićem "Sindibad", UG "Budimo prijatelji", UG "Medica", KUD-om "BosniaFolk" i "Mošćanica" iz Zenice, stavljen je naglasak na jačanje svijesti mlađih generacija o značaju i ulozi osoba treće životne dobi i poticanju "zdravog starenja".

Ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice najznačajnijim suradnicima koji pomažu rad ove ustanove, posebno u prethodnom razdoblju: Azri Sinanović, ministrici za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Ivi Tadiću, dopredsjedatelju Skupštine ZDK, Josip Lovriću, ministru financija ZDK, "Rotary Clubu" Zenica, Udruženju građana slovenskog porijekla "Encijan" Zenica te dr. Anesi Smailbegović.

JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK

 

Novosti za dan 29.09.2022. godine

UPLAĆENA SREDSTVA POTICAJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je danas na račune gradova i općina sredstava podsticaja za 70 korisnika programa zapošljavanja "Prvi biznis" Ministarstva za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 560.000,00 KM.

Nadležne službe branilačko-invalidsku zaštitu isplatu odobrenih sredstava u iznosu od 8.000,00 KM, pojedinačno po korisniku, izvršit će u tri rate, s tim da će prva rata biti isplaćena odmah.

Ministar za bračka pitanja Fahrudin Čolaković kaže kako je ponosan na projekte samozapošljavanja i zapošljavanja koje je ovo ministarstvo kreiralo i uspješno realizuje dugi niz godina, kao i zbog toga jer su se pozitivna iskustva iz ovog kantona prenijela i na druge kantone u FBiH.

-Želim da se zahvalim premijeru Mirnesu Bašiću i ministru finansija Josipu Lovriću, jer je uplata izvršena samo nekoliko dana po potpisivanju ugovora, što potvrđuje njihovo opredjeljenje i pozitivan stav prema branilačkoj populaciji - ističe ministar Čolaković.

Napominje da su danas Zavodu za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona uplaćena sredstava u iznosu od 100.000,00 KM, a u sklopu realizacije Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih branilaca, koji zajednički realizuju Ministarstvo za boračka pitanja i Zavod za zapošljavanje ZDK-a.

Press služba ZDK

SINANOVIĆ: UBRZATI IZMJENU RJEŠENJA O PRAVU NA PORODILJNU NAKNADU OD 1.000 KM

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Azra Sinanović izjavila je da je većina centara za socijalni rad u ovom kantonu izvršila izmjene rješenja kojim se porodilje uvode u pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 1.000 KM.

Izuzetak je Centar za socijalni rad Zenica, gdje je najveći broj porodilja kojima je priznato pravo, a radi se o 349 zaposlenih i 42 zahtjeva nezaposlenih porodilja koje su ranije uvedene u pravo po starom zakonu.

-Centar za socijalni rad Zenica je uradio 42 rješenja i 42 za nezaposlene porodilje. Nisu urađena zamjenska rješenja za postojeće zaposlene porodilje, a kamoli za, prema našim podacima, preko 600 porodilja koje nisu koristile pravo te desetine zaposlenih porodilja koje tek trebaju ući u pravo. Obaveza centara za socijalni rad je da u roku od 45 dana dostave rješenja, kako bismo u oktobru mogli izvršiti isplatu porodiljne naknade za septembar od 1.000 KM - rekla je ministrica Sinanović.

Pojasnila je situaciju da, navodno, neki centri za socijalni rad na području ovog kantona imaju nedoumica u pogledu zamjene postojećih te izrade novih rješenja za isplatu porodiljnih naknada od 1.000 KM, rekavši da su izmjene i dopune predmetnog zakona jasno definisale koje porodilje na području ZDK-a imaju pravo na porodiljsku naknadu.

- Mi smo u svim saopštenjima, i ono što smo na Skupštini ZDK donosili, od 01.01. 2022. godine sve porodilje ulaze u to pravo. Nezaposlene porodilje koje su koristile pravo po starom zakon, njima će se po službenoj dužnosti od 1. septembra zamijeniti rješenja i ući će u pravo te nastaviti koristiti pravo do godine dana djeteta. Zaposlene porodilje isto tako, jer od 01.01. 2022. godine imamo određen broj porodilja koji se mijenja - istakla je Sinanović.

Sve porodilje, podvlači, ulaze u pravo s prvim danom tekuće godine, ali će se samo po službenoj dužnosti mijenjati rješenja.

-Ono što je možda nedoumica, a to su nezaposlene porodilje koje nisu mogle ući u pravo na osnovu prethodnog zakona - da li zbog imovinskog cenzusa, da li nisu podnosile zahtjev, ali i one od 1. septembra ulaze u pravo. Centri za socijalni rad i nadležne općinske službe dobile su upute o postupanju i prije donošenja zakona na Skupštini ZDK - da se organizuju u smislu posla, s obzirom da smo već u maju napomenuli da će ići izmjena zakona u ovom pravcu da sve porodilje na području ZDK-a dobiju naknadu u iznosu od 1.000 KM - napomenula je Sinanović.

Kazala je kako imaju podatke da je oko 3.300 porodilja na područku ZDK-a koje trebaju koristiti ovo pravo, ističući da čekaju da im centri za socijalni rad dostave rješenja kako bi mogla početi isplata.

Press služba ZDK

VLADA ZDK OSIGURALA DODATNA SREDSTVA ZA FINANSIRANJE RADA JU CENTAR ZA DJECU I ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, rebalansom Budžeta za 2022. godinu osigurala dodatnih 150.000,00 KM na ime finansiranja rada JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovaj način, resorno ministarstvo je obezbijedilo sredstva za povećanje plaća zaposlenih u iznosu od 10% i po prvi put isplatu regresa za zaposlene, prepoznajući značaj rada stručnog kadra koji radi sa posebno osjetljivim kategorijama.

Također, Ministarstvo je u ovoj budžetskoj godini, putem javnog poziva, odobrilo dodatna sredstva namijenjena za obilježavanje značajnih datuma iz nadležnosti ove ustanove te sufinansiralo učešće korisnika usluga Centra Igrama bez granica koje se održavaju od 29. septembra 2022. godine u Nikšiću, Crna Gora.

Resorna ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanovići ističe da je ovo ministarstvo opredijeljeno da i u narednom peridu osigurava dodatna sredstva za rad ove ustanove, koja je od posebnog značaja za sve građane Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

VLADA ZDK UPUTILA PREPORUKU DA ZENIČKE ŠKOLE PRILAGODE NASTAVU VREMENSKIM PRILIKAMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport donijela preporuku da škole na području Grada Zenica trajanje nastavnog časa mogu prilagoditi temperaturnim uslovima u učionicama.

Kako je nakon sjednice rekao resorni ministar Spahija Kozlić, imajući na umu informaciju da u Gradu Zenica centralno daljinsko grijanje neće početi na vrijeme, upućena je preporuka osnovnim i srednjim školama po kojoj će prilagoditi nastavni proces eventualnom smanjenju temperature vani i u učionicama.

Naglasio je da ta preporuka, između ostalog, podrazumijeva i eventualno skraćivanje nastave.

-Preporuka će biti poslana svim osnovnim i srednjim školama, u koliko postoji takva potreba, i u drugim gradovima i općinama na području ZDK-a. Škole će biti u obavezi da prilagođavaju nastavni proces toj situaciji, koja će se eventualno desiti - kazao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

Novosti za dan 28.09.2022. godine

OŠ MUSA ĆAZIM ĆATIĆ ZENICA DOBILA NOVI SPORTSKI POLIGON, VLADA ZDK INVESTIRALA 126.000 KM

Školskom priredbom i presjecanjem svečane vrpce ozvaničen je završetak rekonstrukcije sportskog poligona OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Zenica u koju je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona uložilo sredstva u iznosu od 127.000 KM.

Svečanu vrpcu su presjekli resorni ministar za obrazovanje Spahija Kozlić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i direktor ove centralne gradske škole Safet Turković.

Ministar Kozlić je naglasio da je rekonstrukcija sportskog poligona početak ulaganja u ovu školu, jer je ovo ministarstvo, u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, osiguralo 200.000 KM za početak radova koji će obuhvatiti zamjenu unutrašnje stolarije, mokrih čvorova, ugradnju led rasvjete, opremanje kabineta informatike te zamjenu podova u fiskulturnoj sali centralne, kao i područne škole u Blatuši.

Najavio je da je u drugom školskom polugodištu planirano da u centralnoj školi zaživi i produženi boravak za učenike.

-Vlada ZE-DO kantona je je obrazovanje stavila u vrh prioriteta, tako da smo protekle četiri godine izgradili četiri nove škole, pet školskih igrališta i obnovili 60 zgrada škola i fakulteta u šta smo uložili 20 miliona KM. U fazi početka radova je rekonstrukcija još deset škola u sklopu izuzetno povoljnog kreditnog aranžmana sa Njemačkom razvojnom bankom KfW - rekao je ministar Kozlić.

Naglasio je da je Vlada ZDK značajno unaprijedila materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju koji danas imaju najveće plaće u Bosni i Hercegovini.

OŠ "Musa Ćazim Ćatić" je jedna od škola u ZDK u kojima se eksperimentalno primjenjuju inovirani nastavni planovi i programi, a cilj inoviranih kurikuluma, kazao je ministar Kozlić, jeste unapređenje funkcionalne pismenosti kod osnovaca.

Press služba ZDK

ISPLAĆENA SEDMA RATA BORAČKIH STIPENDIJA ZA 1.987 STUDENATA IZ ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je nadležnim gradskim i općinskim službama sredstva u iznosu od 274.700,00 KM za isplatu sedme rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.987 studenata - branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022.godinu.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

U Budžetu ZDK za 2022. godinu za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica opredijeljena su sredstva u iznosu od 2.200.000,00 KM.

Stipendije iznose 800,00 KM za brucoše i 1.200 KM za studente viših godina studija, a isplaćuju se u osam rata.

- U narednom periodu će biti isplaćena i posljednja rata stipendija, nakon čega će biti raspisan novi konkurs za dodjelu stipendija - ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Ministarstvo za boračka pitanja

 

Novosti za dan 27.09.2022.

POTPISANI UGOVORI O ODOBRAVANJU SREDSTAVA ZA IZGRADNJU POSLOVNIH ZONA U BREZI, MAGLAJU I VAREŠU

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je s predstavnicima općina Breza, Maglaj i Vareš ugovore o odobravanju sredstava za izgradnju poslovnih zona.

Jelić je rekao da su rebalansom kantonalnog Budžeta za poslovne zone izdvojena dodatna sredstva od milion KM, od čega je Vlada prošle sedmice odobrila 860.000 KM za uređenje poslovnih zona u šest općina, i to Usora, Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Maglaj i Breza.

-Ministarstvo gospodarstva je prošle godine lokalnim zajednicama odobrilo sredstva za izradu projektne dokumentacije i većini tih općina smo ove godine, kroz dva jana poziva, odobrili sredstva za uređenje poslovnih zona. To govori da sistemski radimo posao i planski razvijamo sve općine u ZDK - rekao je Jelić.

Naglasio je da su Vlada i resorno ministarstvo od 2016. godine u poslovne zone investirali 7 miliona KM, a od 2009. godine, kada je pokrenut projekt podrške izgradnji poslovnih zona, za ovu namjenu je izdvojeno ukupno 10 miliona KM.

Najavio je da će do kraja sedmice biti potpisani ugovori s načelnicima općina Usora, Doboj Jug i Tešanj.

Prvu poslovnu zonu formirala je i Općina Breza, a nakon nedavne izrade zoning-plana u toku je uređenje potrebne infrastruktureu PZ "Šaš". Općinski načelnik Vedad Jusić zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu na pomoći i podršci u stvaranju boljeg ambijenta za privlačenje investicija.

-Ovakvi projekti u najveće obimu utiču na razvoj naših lokalnih zajednica, a samim tim i na naš ZDK. Na ovaj način stvaramo uslove za investicije, otvaranje

novih radnih mjesta, veće javne prihode i bolji standard svih naših građana - rekao je Jusić.

Općina Vareš treći put dobija sredstva za izgradnju poslovnih zona, a iznosom od 150.000 KM značajno će unaprijediti infrastrukturu u PZ "Kram".

Općinski načelnik Zdravko Marošević zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj izgradnje poslovnih zona, kao i politiku ravomjernog razvoja koja svakoj lokalnoj zajednici pomaže stvaranju povoljnijeg ambijenta za investiranje, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje uslova života svih građana.

 

ARCELORMITTAL I VLADA ZDK IZGRADILI NOVO IGRALIŠTE OŠ ALIJA NAMETAK U ZENICI

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić svečano su predali na korištenje novoizgrađeni sportski poligon u sklopu OŠ "Alija Nemetak" u Peharama.

Izgradnja igrališta sa pratećom infrastrukturom i rekvizitima koštala je 250.000 KM, a najveći dio sredstava osigurao je vodeći bh. proizvođač čelika, dok je Vlada ZDK putem resornog ministarstva finansirala izradu projektne dokumentacije i dio radova.

Ministar Kozlić zahvalio je "ArcelorMittalu" što kroz ovakve projekte pokazuje da je društveno odgovorna kompanija.

Naglasio je da je unapređenje oblasti obrazovanja jedan od prioriteta aktuelne Vlade ZDK-a, koja je protekle četiri godine obnovila čak 60 objekata škola i fakulteta, izgradila četiri nove škole, pet fiskulturnih sala i desetak sportskih igrališta.

Najavio je skori početak radova na rekonstrukciji ove prigradske škole koju pohađa 440 učenika, a gravitira joj područje sa oko 12.000 stanovnika.

-Za OŠ "Alija Nametak" osigurali smo preko milion maraka u sklopu aranžmana sa njemačkim KfW-om. Ova škola će sigurno biti jedna od najljepših budući da rekonstrukcija obuhvata vanjske i unutrašnje radove u školama - kazao je Kozlić, dodajući da se privode kraju i radovi na PŠ Jezero.

Naglasio je da je aranžman s KfW-om vrijedan 7 miliona KM, od čega je polovina grant sredstava, a pored OŠ "Alija Nametak" obuhvatit će rekonstrukciju još sedam škola u ZDK-u.

Direktor ArcelorMittala rekao je da je sretan što vidi radost na licima učenika koji će koristiti ovo igralište i što će biti od koristi cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

Igralište će nositi ime lokalnog NK „Drugari“, koji su nakon svečanosti odigrali revijalnu utakmicu.

Novosti za dan 23.09.2022. godine

SAOPĆENJE SA 50. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Danas, 23.09.2022. godine, održana je 50. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su razmatrane četiri tačke dnevnog reda.

Skupština je danas u skraćenom postupku razmatrala Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. Izmjene Zakona su bile potrebne kako bi se omogućila implementacija sredstava projekta “Energetska efikasnost u javnim objektima (Federacija BiH)”, koji će se finansirati sredstvima KfW-a Kreditanstat fur Wiederaufbau (Njemačke razvojne banke).

U okviru druge tačke dnevnog reda, Skupština je donijela Odluko o kreditnom zaduženju i prihvatanju grant sredstava kod Kreditanstalt fur Wiederaufbau/njemačka razvojna banka-KfW putem revolving fonda Federacije Bosne i Hercegovine. Ovom Odlukom će biti omogućeno učešće u projektu "Energijska efikasnost u javnim zgradama Federacije BiH“  putem Revolving fonda za energijsku učinkovitost Federacije BiH i omogućena implementacija mjera energijske učinkovitosti u osam školskih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona pri čemu 50% ukupne vrijednosti investicije se prenosi na kantone putem beskamatnog zajma, dok su preostalih 50% iznosa bespovratna sredstva.

Zastupnici su danas donijeli i Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, sa Odlukom o dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu u kojem su ukupni prihodi planirani u iznosu od 235.383.450 KM.
U konačnici današnje sjednice donesena je Odluka o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Prostornog plana općine Kakanj za period 2010-2030. godina.
Stručna služba Skupštine ZDK

Novosti za dan 22.09.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA ZA POVEĆANJE PLAĆE ZAPOSLENIMA U 16 INSTITUCIJA KULTURE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, utvrdila je odluku o raspodjeli sredstava za 16 institucija kulture u ovom kantonu, kojima je na ovaj način, zahvaljujući ranije usvojenom rebalansu budžeta, povećana plaća za 10 do 14 posto.

-Ovo je drugo povećanje plaće zaposlenima u institucijama kulture u 2022. godini, jer smo Transfer za institucije kulture povećali za 400.000 KM - rekao je resorni ministar Spahija Kozlić.

Press služba ZDK

VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA ZA ROBNE PAKETE I PROGRAM SAMOZAPOŠLJAVANJA START-UP 2022

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, donijela je Odluku o raspodjeli  prehrambenih proizvoda i proizvoda za higijenu socijalno ugroženim kategorijama stanovništva sa područja ovog kantona.

Kako je pojasnila resorna ministrica Azra Sinanović, radi se o 2.600 robnih paketa iz skladišta Kantonalne direkcije robnih rezervi za najugroženije stanovništvo ovog kantona.

-Pakete će dobiti 1.917 korisnika stalne novčane pomoći i korisnika pomoći u naturi sa evidencije centara za socijalni rad, dok će 683 paketa biti distribuisano JU Penzionerski dom sa stacionarom, JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama i JU Dom za stara lica i JU Dom i porodica Zenica - rekla je ministrica Sinanović.

Navela je da će odluka biti dostavljena Kantonalnoj direkciji robnih rezervi sa definisanom raspodjelom paketa centrima za socijalni rad i nadležnim općinskim službama.

Vlada ZDK je, na prijedlog ovog ministarstva, usvojila Odluku o odobravanju sredstava za "Program sufinansiranja samozapošljavanja START-UP 2022" u iznosu od 171.000 KM.

Program će biti realiziran preko JU Služba za zapošljavanje ZDK, a planirano je da se ovim iznosom podrži samozapošljavanje 25 osoba u procesu pokretanja biznisa.

-Služba za zapošljavanje će u narednih 12 mjeseci vršiti refundaciju sredstava korisnicima u iznosu od 530 KM i jednokratno isplatiti dio troškova osnivanja firmi u iznosu od 480 KM - rekla je Sinanović.

Naglasila je da se program "START-UP 2022" realizira prvi put te da će, zavisno od interesovanja nezaposlenih, po potrebi preraspodjelom biti osigurana dodatna finansijska sredstva.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA 860.000 KM ZA ORGANIZACIJU I IZGRADNJU ŠEST POSLOVNIH ZONA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ovog kantona u iznos od 860.259,20 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva na koji su pristigle prijave osam gradova i općina, od kojih je šest bilo ispravno.

Ovo je, dodao je, drugi javni poziv za poslovne zone, a finansira se iz sredstava od milon maraka koja su osigurana usvojenim rebalansom kantonalnog budžeta.

-Pravo na subvenciju i izgradnju poslovnih zona ostvarile su općine Usora, Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Maglaj i Breza, dok su Grad Zenica i Općina Olovo dostavili neuredne prijave. S ovom odlukom od 2016. godine do danas za poslovne zone smo izdvojili 7 miliona KM, što su značajna sredstva - rekao je Jelić.

Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za privredu opredijeljeni za razvoj svih lokalnih zajednica u ovom kantonu, te da je od 2009. godine, otkad se realizuje ovaj program, za poslovne zone izdvojeno ukupno 10 miliona KM.

-Siguran sam da će ovo što radimo biti ispisano zlatnim slovima u povijesti Vlade ZDK - rekao je Jelić.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA PROGRAM PODRŠKE JESENJOJ SJETVI I SREDSTVA ZA NABAVKU PLASTENIKA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila Program utroška sredstava Budžeta ZDK za podsticanje jesenje sjetve za 2022. godinu u iznosu od  243.000,00 KM. Pored toga, usvojeno je više odluka u iznosu od 179.912,00 KM, a koji su vezani za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi i veterinarstvo.

-Uzimajući u obzir prethodni period vremenske uslove (suša), trenutno stanje na tržištu i opću ekonomsku situaciju, po prvi put smo opredijelili interventna sredstva i prvi u Federaciji BiH usvojili Program poticanja jesenje sjetve za registrovane poljoprivrednike sa područja ZDK-a. Cilj programa je stabilizacija i ublažavanje uslova za rad i očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača. Na ovaj način podržala bi se jesenja sjetva za sve registrovane poljoprivrednike koji siju minimalno 2 hektara ozimih žitarica - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima, izdvojila 58.712,00 KM na ime podrške za nabavku plastenika za 15 poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovani obrt, a koji su ispunili uslove iz javnog poziva.

Na istoj sjednici odobrena su sredstava za preostali dio registrovanih farmi goveda u iznosu od 69.600,00 KM za ukupno 14 proizvodni farmi, kao i sredstva za organsku proizvodnju i uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina životinja u iznosu od 20.000,00 KM.

Iz oblasti veterinarstva odobrena je odluka za naknadu štete za eutanazirane životinje u iznosu od 31.605,00 KM.

-Ministarstvo nastavlja i dalje intenzivno provoditi aktivnosti na realizaciji zacrtanih ciljeva programa poticaja u poljoprivredi, a u narednim danima očekuje se isplata za sve mjere i podrške koje je Vlada usvojila na prethodnim sjednicama - najavio je ministar Hadžić.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

 

Novosti za dan 21.09.2022. godine

SVEČANO OTVOREN 16. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE TEŠANJ 2022: ZDK JE KIČMA PRIVREDE FBIH I BIH

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio premijer Mirnes Bašić, prisustvovala je danas svečanom otvorenju 16. međunarodnog sajma privrede "Tešanj - 2022". Sajam traje do 24. septembra, a okupio je 300 izlagača iz svih zemalja regiona te Nizozemske, Belgije, Austrije, Španije, Poljske, Njemačke, Italije i Turske.

Premijer Bašić presjekao je svečanu vrpcu zajedno s zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrewom Jewellom, ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Păcurețuom te Semirom Kantićem, predsjednikom Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj", koje je i organizator ovog sajma.

Premijer ZDK je poželio dobrodošlicu izlagačima, istakavši da je tešanjski sajam "jedini sajam u ZDK-u koji je odolio izazovima te opstao".

-Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija - podvukao je premijer Bašić.

Naglasio je da je među izlagačima i određen broj firmi koje su koristile poticaje za jačanje konkurentnosti te da priča o programima poticaja u privredi počela prije gotovo dvije decenije.

-Posebno sam ponosan na naše programe poticaja od kojih su mnogi bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti - jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje. Naši poticaji daju rezultate, a uz mnogo rada i truda postali smo kičma privrede Federacije BiH i države BiH - naglasio je premijer ZDK, navodeći da je ovaj kanton lider u industrijskoj proizvodnji, izvozu, te da ima odličnu pokrivenost uvoza izvozom.

-Rast privrede odražava se i na broj zaposlenih. Prije sedam godina broj zaposlenih i nezaposlenih bio je jednak i iznosio je 70.000. Danas imamo 86.000 zaposlenih, naspram 56.500 nezaposlenih. To je dobrim dijelom rezultat naših mjera, ali i mjera koje na području našeg kantona provodi Vlada Federacije BiH. Koristim se ovom prilikom da se zahvalim federalnoj Vladi na čelu s našim premijerom Novalićem - kazao je premijer ZDK.

Ministar privrede Zlatko Jelić podvukao je kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi…

-Program poticaja Ministarstva za gospodarstvo za 2022. godinu težak je preko 4 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera. Od ovog iznosa, rebalansom smo osigurali dodatnih milion KM, koji smo najvećim dijelom usmjerili u razvoj poslovnih zona. Vlada i Ministarstvo gospodarstva razvijaju poslovne zone od 2009. godine, a ta podrška je posljednjih nekoliko godina mnogo izdašnija. Od 2009. do 2016. za poslovne zone je izdvojeno tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana izdvojili smo šest miliona KM - rekao je Jelić.

Najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o raspodjeli sredstava za poslovne zone u iznosu od 900.000 KM, tako da će ukupna odobrena sredstva za razvoj poslovnih zona dostići 10 miliona KM.

-To je naš doprinos i podrška razvoju gospodarstva i ukupnog poslovnog ambijenta. S tog kursa nećemo skrenuti, jer želimo da ostanemo gospodarski lideri i gradimo bolje uslove za rad i privređivanje i bolju budućnost za našu djecu - rekao je Jelić.

Press služba ZDK

 

PREDSTAVNICI VLADE ZDK I EBRD-A DOGOVORILI NAČIN REALIZACIJE PROJEKTA ENERGETSKA EFIKASNOST U KANTONALNOJ BOLNICI ZENICA

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini dogovorili su na sastanku u sjedištu Vlade način početka realizacije projekta Energetska efikasnost u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Istaknuto je da se radi o generacijskom projektu koji podrazumijeva temeljitu rekonstrukciju postojećih zgrada, izgradnju novih objekata, operativnog bloka i kotlovnice, te nabavku nove opreme, čime će se značajno unaprijediti uslovi za boravak i rad te napraviti snažan iskorak ka kliničkoj bolnici.

Direktorica Ureda Manuela Naessl najavila je da će EBRD, pored ranije odobrenog kredita od 11 miliona eura i granta od 200.000,00 eura za institucionalno jačanje Kantonalne bolnice, odobriti dodatna sredstva besplatne tehničke pomoći u iznosu od 475.000,00 eura, od čega 400.000,00 eura za izradu projektne dokumentacije i tendera te 75.000,00 eura za izradu projektne dokumentacije za novu kotlovnicu na plin.

Na sastanku je usaglašeno da se do januara pokrene postupak izrade projektne dokumentacije, nakon čega bi se realizovao postupak za izbor izvođača radova po projektom definisanim fazama.

Zamjenik premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što su, okončanjem vlasničkog spora protiv Grada Zenice, kojim je utvrđeno da je Kantonalna bolnica vlasnik zemljišta u svom krugu, otklonjene prepreke i stvoreni uslovi za početak realizacije projekta koji je važan za cjelokupan zdravstveni sistem Zeničko-dobojskog kantona.

Sasatanku su, također,  prisustvovali ministar za zdravstvo Adnan Jupić, ministar finansija Josip Lovrić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak te pomoćnik direktora KBZ-a Rasim Spahić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 19.09.2022. godine

POTPISAN UGOVOR O PRIJENOSU PRAVA I OBAVEZA IZ UGOVORA O KONCESIJI SA PRIVREDNOG DRUŠTVA „TEŠANJSKI KISELJAK“ d.o.o. TEŠANJ NA PRIVREDNO DRUŠTVO „OAZA“ d.o.o. TEŠANJ

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić i direktor privrednog društva "Oaza" d.o.o. Tešanj Armin Hrvić potpisali su danas ugovor o prijenosu prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji sa privrednog društva "TEŠANJSKI KISELJAK" d.o.o. Tešanj na privredno društvo "Oaza" d.o.o. Tešanj.

Prethodno je Vlada ZDK dala saglasnost za prijenos Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne vode u količini od 0,20 l/s sa izvorišta "Dolac", na parceli označenoj kao k.č. 1838 u K.O. Raduša, općina Tešanj.

Osnovni Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne vode sa ovog izvorišta potpisan je 15. decembra 2020. godine, sa korisnikom koncesije „Tešanjski kiseljak“, na period od 30 godina, a prije potpisivanja koncesor je uplatio jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 15.000,00 KM.  

Tekuća koncesiona naknada, koja se plaća kontinuirano, utvrđena je u iznosu od 1,5 % od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog korištenjem predmetne koncesije.

Sredstva od koncesionih naknada raspoređuju se u omjeru 70% općinama/gradovima, a 30% Kantonu.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodprivredu ZDK

 

VLADA ZDK ZA ODRŽIVOST FIRMI, ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE BRANILAČKE POPULACIJE IZDVOJILA 350.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas ugovore s korisnicima programa zapošljavanja ovog ministarstva u vrijednosti 350.000,00 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da će naredna dva dana biti potpisano 218 različitih ugovora, s tim da će sutra u Tešnju biti potpisani ugovori s korisnicima poticaja iz općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.

-Radi se o 18 ugovora zapošljavanja pripadnika branilačke populacije koji su našli svog poslodavca, 10 ugovora o zapošljavanju pripadnika branilačke populacije koji su zaposleni u firmama koje su otvorene projektima Ministarstva za boračka pitanja te 190 ugovora s firmama koje su otvorene projektima ovog ministarstva, a pokazali se pozitivno poslovanje - kazao je ministar Čolaković.

Prema njegovim riječima, poslodavci koji su uspjeli opstati na tržištu te su iskazali pozitivno poslovanje podržani su s po 1.000 KM.

Premijer Mirnes Bašić podsjetio je da su prošle sedmice potpisani ugovori za otvaranje 70 novih firmi, za što je izdvojeno 560.000 KM, odnosno 8.000 KM po aplikaciji, dok je 100.000,00 KM izdvojeno za projekte zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, koje rade sa Službom za zapošljavanje ZDK.

-Mi smo uvijek primjeri za sve ostale kantone…Ovi potpisi pokazuju da su naši demobilisani borci svjesni da svojim radom i zalaganjem mogu izdržavati svoje porodice, a da institucije vlasti, naše ministarstvo i Vlada ZDK, stoje iza njih i finansijski ih pomažu. Ne samo pri otvaranju, nego i nekoliko godina nakon otvaranja biznisa pratimo ih da opstanu na tržištu Bosne i Hercegovine - rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 15.09.2022. godine

ODOBRENA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA PODSTICAJ POVRATKA RASELJENIH LICA I IZBJEGLICA

Jedan od osnovnih ciljeva i zadataka Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je osigurati kontinuitet u smislu ulaganja u infrastrukturu, a u cilju povratka i održivosti povratka, pa je tako na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Sinanović, Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 74. 954,70 KM za sufinansiranje dva projekta potpore održivog povratka na području grada Zavidovići.

Prvi projekt je "Izgradnja javne rasvjete u MZ Ribnica“, a za realizaciju ovog projekta je izdvojeno 24.954,70 KM. Okončanjem ovog projekta će se olakšati život za oko 350 povratničkih domaćinstava, s obzirom da se radi o javnoj rasvjeti na dionici puta koji ide prema školi.

Drugi projekt je "Rekonstrukcija mjesnog doma u naselju Krivaja, MZ Krivaja-Smailbašići“, a za realizaciju ovog projekta je izdvojeno 50.000,00 KM.

-Kako se radi o povratničkoj mjesnoj zajednici koja broji oko 608 povratnika, realizacijom ovog projekta uveliko će se olakšati društveni život povratnicima, zaustaviti njihovo iseljavanje i poboljšali uslovi za održivost povratka na područje MZ Krivaja - Smailbašići - rekla je ministrica Sinanović.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ RAZGOVARAO S AMBASADOROM PALESTINE U BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom, primio je u svom uredu ambasadora Palestine u Bosni i Hercegovinu, nj.e. Razeqa Namoorea.

Premijer je upoznao palestinskog ambasadora sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, s fokusom na aktivnosti i mjere koje je Vlada poduzimala tokom pandemije virusa korona, kao i razvojne projekte i investicije s ciljem unapređenja ukupnog ambijenta za život i rad u ovom kantonu.

- Samo u sektor zdravstva uložili smo 20 miliona KM, školsku infrastrukturu 20 miliona, u puteve 45 miliona, a usmjerili smo milionske iznose u poticaje poljoprivredi, privredi, boračku i socijalnu zaštitu. Sačuvali smo finansijsku stabilnost i imamo najveći budžet otkako postoji kanton. Privreda našeg kantona je kičma privrede Federacije BiH, a naš kanton je lider u peradarskoj, malinarskoj i plasteničkoj proizvodnji - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je posebno ponosan što je Vlada osigurala uslove da svaki student u ovom kantonu dobije stipendiju, što sufinansira smještaj svih studenata iz ovog kantona u domovima, te što je iznašla sredstva da porodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje poveća na 1.000 KM.

Ambasador Namoore je rekao da su rezultati Vlade ZDK-a produbili njegovo uvjerenje da je ZDK jedan od najvažnijih kantona u Federaciji BiH, te da Palestina želi očuvati i jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom i ovim kantonom.

Pohvalio je privredni ambijent u ZDK-u naglasivši da će se zalagati za privlačenje investicija iz Palestine, ali i privlačenje palestinskih ulagača iz cijelog svijeta, kao i unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja.

VLADA ZDK USVOJILA IZMJENE I DOPUNE DVIJE UREDBE: EGZISTENCIJALNA NAKNADA POVEĆANA SA 4 NA 5 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, na današnjoj sjednici usvojila je izmjene i dopune Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce i Uredbe o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

Usvojenim izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce, Ministarstvo za boračka pitanja je ispunilo propisane obaveze predviđene izmjenama i dopunama federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Time je omogućeno ostvarivanje kantonalne novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim supružnicima umrlih demobiliziranih branioca do navršenih 57 godina života. Zahtjev za ostvarivanje navedenog prava moći će podnijeti nakon objave ovih izmjena i dopuna u Službenim novinama ZDK-a, a pravo će im biti priznato od prvog dana narednog mjeseca od podnošenja zahtjeva.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković navodi da spomenuti zakon predviđa da demobilizirani branioci, korisnici prava na kantonalnu novčanu egzistencijalnu naknadu, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, bez obzira na godine starosti, ovo pravo nastavljaju koristiti na federalnom nivou.

-Vodeći računa o statusu branilačke populacije, a imajući u vidu aktuelnu ekonomsku situaciju, Ministarstvo za boračka pitanja je opet pokazalo spremnost za poboljšanje njihovog socijalnog statusa i predložilo Vladi povećanje opredijeljenih sredstava za novčanu egzistencijalnu naknadu. To je rezultiralo današnjim usvajanjem izmjena i dopuna uredbe čime je omogućeno podnošenje zahtjeva demobiliziranim braniocima sa 12 mjeseci provedenih u Oružanim snagama. Također, rezultat navedenih izmjena je i povećanje osnovice na 5 KM,

čiji obračun će početi u oktobru, a isplata u decembru tekuće godine - izjavio je ministar Čolaković.

Premijer Mirnes Bašić naglašava da je položaj branilačke populacije jedna od ključnih politika Vlade ZDK-a, što potvrđuje i stalno povećanje budžeta za ovu populaciju. Od 2014. godine, kada je budžet iznosio 5,6 miliona, budžet Ministarstva za boračka pitanja povećan je na 16,4 miliona KM u 2022. godini.

-Kroz rebalans Budžeta osigurali smo dodatnih milion KM za finansiranje prava predviđenih izmjenama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Ovu naknadu planiramo nastaviti povećavati, zavisno od punjenja budžeta, kao i izdvajanja za ostala prava branilačke populacije u našem kantonu - rekao je Bašić.

On se zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja i ministru Čolakoviću što su aktivno radili na unapređenju položaja ove populacije, te na kraju mandata aktuelne Vlade ispunili sve zacrtane ciljeve.

Dopunom Uredbe o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica predviđeno je da se sa korisnicima sredstava za priključak na infrastrukturalne mreže ne zaključuje ugovor o implementaciji sredstava, a u cilju poštivanja načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Press služba ZDK

VLADA ZDK SA 100.000 KM PODRŽALA SAJAM PRIVREDE U TEŠNJU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Odluku o sufinansiranju manifestacija i sajmova, za koju je na javni poziv pristiglo devet prijava, od kojih je "šest bilo urednih".

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da je odobreno ukupno 120.000 KM, a pojedinačno najveći iznos, i to 100.000 KM, odobren je Sajmu privrede Tešanj, koji će se održati iduće sedmice.

-Mislim da su značajna sredstva. Znamo da tešanjski privrednici, sama privreda u Tešnju, dosta participira u razvoju ZDK-a i same države BiH. Privrednici iz Tešnja daju veliki doprinos i punjenju budžeta ZDK, kroz uplatu javnih prihoda - naglasio je Jelić.

Zbog pandemije koronavirusa, ovaj sajam, jedini te vrste na području ZDK-a, nije održavan protekle dvije godine.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.09.202. godine

VLADA ZDK ZA RAD JAVNIH KUHINJA, SOCIJALNIH USTANOVA I UDRUŽENJA IZDVOJILA OKO 500.999 KM

Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona uručilo je danas odluke o sufinansiranju projekata predstavnicima javnih ustanova, humantiranih i nevladinih organizacija za njihov rad i realizaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite.

Resorna ministrica Azra Sinanović rekla je da je Vlada ZDK "rebalansom budžeta za ovu godinu znatno uvećala sredstva za te namjene", te da je putem tri javna poziva utrošeno oko 500.000 KM.

-Radi se o javnom pozivu za obilježavanje značajnih datuma iz oblasti socijalne zaštite, a sredstva su odobrna 31 aplikantu, zatim za podršku sufinansiranja rada nevladinih organizacija sa područja ZDK te za podršku humanitarnim organizacijama, koji je ukupno šest - istakla je ministrica Sinanović.

Naglasila je da su sredstva odobrena svim aplikantima koji su ispunili uslove javnih poziva, najavivši da će sredstva za ove namjene biti planirana i budžetom za narednu godinu.

Među korisnicima sredstava za pomoć humanitarnim organizacima su i organizacije "Merhameta" u Zenici i Maglau. U Okviru RO Zenica djeluju javne kuhinje u Zenici, Kaknju i Brezi, koje svakodnevno pripreme i podijele oko 730 obroka.

-"Merhamet" ulaže veliki napor da pomaže socijalno ugroženom stanovništvu, a jedna od tih pomoći su i naše javne kuhinje. Tako da nam je pomoć Vlade ZDK izuzetno značajna - kazala je predsjednica zeničkog "Merhameta" Zijada Pezić, koja se zahvalila što su Vlada ZDK i resorna ministrica prepoznali njihov rad i značaj za zajednicu.

Ističe da se u narodne kuhinje javlja sve više "ljudi iz ruralnih područja", koji nisu u mogućnosti da svakodnevno dolaze po svoj obrok, ali se "kroz svoj angažman trude da udovolje tim potrebama".

Zadovoljstvo zbog, kako je istakao, kontinuirane podrške Vlade ZDK i resornog ministarstva izrazio je i sekretar Udruženja građana "Fojničani" iz Maglaja Davor Šupuković, koji je napomenuo kako se u svom radu bave i podrškom za osiguranje boljih uvjeta za život povratnika, zatim za pomirenje te podršku ženama.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 12.09.2022. godine

VLADA ZDK I OPĆINA OLOVO GRADE OBDANIŠTE, NOVU ŠKOLU I VANJSKE TERMALNE BAZENE

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić potpisali su danas ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje obdaništa, koji će ovo ministarstvo podržati sa 200.000,00 KM.

Izgradnja obdaništa, jedan je od tri projekta koji su ozvaničeni prilikom današnje posjete delegacije Vlade na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem, a u kojoj je, pored ministra Kozlića, bio i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

-Pored izgradnje obdaništa, opredijelili smo se da zajedno s Općinom Olovo krenemo u izgradnju nove škole u Olovskim Lukama. Idejni projekat je spreman, a izgradnju ćemo finansirati u fazama zajedničkim sredstvima - rekao je ministar Kozlić.

Naglasio je da su po ovom modelu u mandatu aktuelne Vlade u gradovima i općinama ovog kantona izgrađene tri nove škole i četiri fiskulturne dvorane, a u toku je izgradnja još tri škole.

Ovom prilikom ozvaničena je i izgradnja vanjskih bazena na termalnu vodu u mjestu Solun, koje će koristiti građani i učenici, a Vlada ZDK-a je za navedeni projekat već odobrila 250.000,00 KM.

Premijer Bašić je istakao da je Općina Olovo primjer dobre saradnje Vlade ZDK-a i lokalnih zajednica, te da Vlada, politikom ravnomjernog razvoja, nastoji osigurati uslove za kvalitetan život građana i rad privrede u svim gradovima i općinama.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.09.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ PRIMIO DELEGACIJU NOGOMETNOG SAVEZA ZDK: NAJVEĆI USPJEH AMATERSKOG NOGOMETA I ODLIČNA PROMOCIJA ZDK I BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić upriličio je prijem za delegaciju Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, čija je amaterska selekcija prošlog mjeseca osvojila prvo mjesto u kvalifikacijskoj Grupi 1 i izborila plasman na završni turnir UEFA Kupa regija 2022/23.

Predsjednik NS ZDK Muris Jabandžić, selektor Bećir Mehanović, igrač Harun Šabić i sekretar Safija Mahmić prenijeli su premijeru Bašiću, ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahiji Kozliću i ministru pravosuđa i uprave Nebojši Nikoliću, koji je i član IO NS ZDK, dojmove sa utakmica u grupi u kojoj su se, pored amaterske reprezentacije NS ZDK, takmičile selekcije iz regija Škotske, Izraela i Gruzije.

Premijer Bašić je čestitao ovaj historijski uspjeh amaterskog nogometa u ZDK, kao i odličnu organizaciju kvalifikacionog turnira EUFA Kupa regija, rekavši da je to odlična promocija ZDK-a i BiH.

Naglasio je da ZDK ima posebno mjesto u bh. sportu te da Vlada namjerava značajno povećati budžet za sport. Sredstva za podršku sportu su ove godine povećana sa 750.000 KM na 1,3 miliona KM, a plan je da taj iznos bude značajno veći.

-Imamo 400 sportskih klubova i ova sredstva su dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova i kotizacija. Tražit ćemo prostora da se budžet za sport poveća na 5 miliona KM. Ova vlada je prijatelj sporta i to pokazujemo kad god smo u prilici - rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić je naglasio da je pandemija usporila planirane aktivnosti u oblasti sporta, ali da je ipak učinjen značajan napredak u ovoj oblasti. Na Filozofskom fakultetu u Zenici uveden je studijski program Tjelesni odgoj i sport, a do proljeća naredne godine planirano je donošenje novog Zakona o sportu, koji će temeljito urediti oblast sporta i biti osnov za dalji razvoj.

-Naš interes je da razvijamo sport i da jačamo podršku vrhunskim sportskim rezultatima, uspješnim pojedincima i klubovima - rekao je Kozlić.

Predstavnici NS ZDK zahvalili su Vladi ZDK na dosadašnjoj podršci, kao i podršci organizaciji održanog kvalifikacionog turnira, koja je dobrim dijelom pomogla da se Amaterska nogometna reprezentacija ZDK plasira među osam najboljih selekcija regija u Evropi.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.09.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 352.515,60 KM POTICAJA ZA POLJOPRIVREDU I ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 352.515,60 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu i Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za zdravstvenu zaštitu životinja za 2022. godinu.

Projekti u poljoprivredi podržani su sa 250.000,00 KM, a cilj je da se unaprijede uslovi poslovanja, zapošljavanja, organizovanja i samozapošljavanja poljoprivrednih proizvođača na području ZDK-a.

Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za zasnivanje novih zasada jagodičastog voća u iznosu od 73.780,00 KM za 62 poljoprivredna proizvođača.

Odobrena su sredstva na ime podrške za zasnivanje novih zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća u iznosu od 15.088,00 KM, dok je na ime podrške organizatorima sajmova za promociju i razvoj i unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje odobreno 6.500,00 KM.

Za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja vlasnicima životinja i veterinarskim stanicima odobreno je 7.147,60 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu nastavlja realizaciju i drugih aktivnosti sadržanih u Programu poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2022. godinu na području ZDK-a.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

VLADA ZDK SA NJEMAČKIM KFW-OM OBNAVLJA NOVIH OSAM ŠKOLSKIH OBJEKATA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za ulazak u kreditni aranžman s njemačkim KfW-om za obnovu osam škola s područja ovog kantona. Obnovljene će biti tri škole na području Zenice - OŠ "Alija Nametak", OŠ "Edhem Mulabdić" i OŠ "Hamza Humo", četiri škole u Zavidovićima - Prva osnovna škola, PŠ "Ribnica", PŠ "Kovači" i PŠ "Poljice", te OŠ "15. april" Kakanj.

Prema riječima resornog ministra Spahije Kozlića, ukupna vrijednost aranžmana je oko 6.900.000,00 KM.

-Ovo je izuzetno povoljan aranžman budući da on podrazumijeva da su 50 posto sredstva granta, dakle skoro 3,5 miliona KM, a preostalih 3,4 miliona KM bit će vraćeno putem kreditnog aranžmana, koji je izuzetno povoljan. Kredit će se vraćati u periodu od 12 do 32 godine te se vraća iz ušteda u energiji, a kamatna stopa je nula posto. Zapravo, to je beskamatni zajam. Ono što projekt podrazumijeva je potpuna rekonstrukcija vanjskog i unutrašnjeg dijela školskih objekata te prostora ispred škola - kazao je ministar Kozlić.

Sljedeća faza je akt Ministarstva finansija ZDK-a kojim se ide u kreditno zaduženje te saglasnost Skupštine ZDK, koja bi uskoro trebala zasjedati te usvojiti odluku o ulasku u spomenuti aranžman.

-Sve su radnje u tom smislu spremne kako bi došlo do izbora izvođača te kako bismo pristupili rekonstrukciji dodatnih osam škola na području ZDK - istakao je Kozlić.

Naglasio je da je ZDK u proteklih četiri godine u sklopu projekta "Energetska efikasnost" i drugih projekata obnovio od 60 te izgradio ili je u toku izgradnja nekoliko novih zgrada osnovnih škola, zatim sportskih dvorana, zgrada fakulteta Univerziteta Zenica, a zahvaljujući projektu s KfW-om sada će sveobuhvatnom rekonstrukcijom biti obuhvaćeno osam novih školskih objekata.

Press služba ZDK

 

POTPISANI NOVI KOLEKTIVNI UGOVORI: PROSVJETNI RADNICI U ZDK DOBILI NAJVEĆE PLAĆE U BIH

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić potpisao je s predstavnicima sindikata nove kolektivne ugovora za oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, koji će vrijediti naredne dvije godine, kao i izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što već drugi put u ovom mandatu potpisuju kolektivne ugovore za ovu oblast te da su sa svojim socijalnim partnerima "vrlo lako postigli dogovor" o novom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja.

Plaća će svim zaposlenim u obrazovanju biti uvećana za dodatnih 10 posto, a uvećana je i naknada za topli obrok za sve budžetske korisnike u ovom kantonu sa osam na 10,5 KM, kao i naknada za prijevoz na 250 KM. Novi kolektivni ugovori primjenjivat će se retroaktivno, od 1. septembra ove godine.

Kroz spomenuta dva kolektivna ugovora plaća prosvjetnim radnicima u tom kantonu, napomenuo je Bašić, uvećana je u mandatu ove vlade za skoro 30 posto.

-Jako mi je drago što smo došli do ovog momenta. Mi smo u ovom mandatu konstantno razgovarali i pregovarali s našim socijalnim partnerima, a rezultat takvih odnosa je poboljšanje materijalnog statusa za više od 5.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja ZDK - podvukao je ministar Kozlić.

Navodi kako su i ove godine, u dogovorima sa sindikatima, riješili tehnološki višak radnika u obrazovanju te da će, dokle god to budžet bude dozvoljavao, zbrinjavati tehnološki višak na način da niko ne ostane bez posla.

Kolektivne ugovore sa strane sindikata potpisali su predsjednik Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja ZDK-a Selvedin Šatorović te predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić.

-Ova je vlada najuspješnija vlada ZDK. Budžet ZDK-a je u nekim segmentima tri puta manji nego budžet nekih drugih kantona, a danas imamo situaciju da je plaća u ZDK veća nego plaća u tim kantonima… Prosvjetni radnici u ZDK, potpisivanjem ovih kolektivnih ugovora, sada imaju i najveću plaću u obrazovanju u BiH - istakao je Šatorović.

Naveo je da startna plaća prosvjetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju sada iznosi oko 1.350,00 KM, ali da i dalje pokriva tek polovinu sindikalne potrošačke korpe u BiH.

ZDK je, dodao je, primjer kako neka vlada treba da pregovara sa socijalnim partnerima te kako se odnosi prema radnicima u oblasti obrazovanja. Zato je potpisivanje kolektivnog ugovora na dvije godine “znak i povjerenja” od sindikata da će Vlada sve obaveze ispuniti.

Smatra da su napravljeni i "ogromni iskoraci" u oblasti osiguranja uslova rada za prosvjetne radnike, kao i boravak učenika u školskim prostorima.

Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić ističe da socijalni dijalog nema alternative, pogotovo kvalitetan socijalni dijalog kakav se vodi na području ZDK-a.

Vlada ZDK, u ovom sazivu, napomenuo je, osim uvećanja plaća, nakanada i poboljšanje uslova za rad, doprinijela je da se na višu razinu podigne i socijalni dijalog. Tome je doprinijela i uspješna saradnja svih sindikata koji imaju jedinstven stav prema svom poslodavcu, odnosno Vladi ZDK.

Press služba ZDK

 

ODOBRENO 1.050.000,00 KM SOCIJALNO-INTERVENIRAJUĆE POMOĆI RADNICIMA FIRMI U STEČAJU ILI POSTUPKU LIKVIDACIJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na danas održanoj 171. sjednici, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 1.050.000,00 KM za realizaciju Programa socijalno-intervenirajuće pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije sa područja grada Zavidovići.

Resorna ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanovići ističe da su ciljna skupina predmetnog programa pomoći osobe koje su bivši radnici privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije čije je sjedište bilo registrovano na području grada Zavidovići, a koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih osoba na području ZDK-a ili koje su u momentu realizacije ovog programa zaposlene kod novog poslodavca, pod uslovom da ispunjavaju kriterije utvrđene programom, odnosno da se u najvećem broju radi o bivšim radnicima Krivaje d.o.o. u stečaju.

Ministarstvo je opredijeljeno da na sistemski način riješi pitanja socijalnog zbrinjavanja radnika koji su se zbog gašenja poslovnih subjekata u kojima su radili našli u stanju socijalne potrebe, te kako ističe današnja odluka Vlade predstavlja značajnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva ZDK-a.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

 

Novosti za dan 05.09.2022. godine

ODOBRENA SREDSTVA U IZNOSU OD 119.337,19 KM ZA SOCIJALNO ZBRINJAVANJE RADNIKA PD "KRIVAJA MOBEL" D.O.O. ZAVIDOVIĆI I PD "RUDSTROJ" D.D. KAKANJ – U STEČAJU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 170. sjednici, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 119.337,19 KM, od čega 61.645,16 KM na ime pomoć Zeničko-dobojskog kantona za socijalno zbrinjavanje radnika Privrednog društva "Krivaja Mobel" d.o.o. i 57.692,03 KM za socijalno zbrinjavanje radnika Privrednog društva "Rudstroj" d.d. Kakanj – u stečaju.

Resorna ministrica Azra Sinanovići ističe da je odobravanjem sredstava za ovu namjenu osigurana uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 26 radnika PD "Krivaja Mobel" d.o.o. i sedam radnika PD "Rudstroj" d.d. Kakanj, čime su radnici stekli uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Posebno naglašava da je resorno ministarstvo na ovaj način realiziralo jedan od važnih programskih zadataka planiranih Programom rada za ovu godinu, a sve s ciljem stvaranja i održavanja socijalne sigurnosti građana ZDK-a.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 01.09.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA MILION MARAKA POTICAJA U POLJOPRIVREDI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 1.077.395,68 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022.godinu.

Vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima na području ovog kantona, Vlada je izdvojila 692.351,00 KM na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima za 160 poljoprivredna proizvođača koji imaju registrovani obrt, a koji su ispunili uslove iz javnog poziva.

-Na taj način Vlada je ispunila obećanje dato poljoprivrednim proizvođačima da će učiniti sve da zaštiti i sačuva poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima na području Kantona i da će sredstva oprijedeljena za proizvodnju u zaštićenom prostoru doprinijeti stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava za proizvodne farme za tov brojlera u iznosu od 367.844,68 KM za ukupno 43 proizvodne farme koje su lideri u proizvodnji pilećeg mesa u BiH.

Također, Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za organizaciju sajma za promociju, razvoj i unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 10.000,00 KM i zaključak o odobravanju sredstava za finansiranje produkcije informativvno-edukativnog materijala radi promocije domaće poljoprivredne proizvodnje kroz poticaje za 2022. godinu u iznosu od 7.200,00 KM.

- Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona nastavlja i dalje intenzivno provoditi aktivnosti na realizaciji zacrtanih ciljeva u Programu utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu - rekao je ministar Hadžić.

Na istoj sjednici iz oblasti vodoprivrede usvojena je Odluka o dodjeli sredstava od koncesionih naknada po Javnom pozivu za kandidovanje projekata iz Programa utroška sredstava od koncesija za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 650.000,00 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

 

POTPISAN UGOVOR O MODERNIZACIJI CESTE R445 JANJIĆI-ZENICA

Još jedan ugovor o rekonstrukciji regionalnih cesta potpisan je danas u kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnela Isaka. Riječ je o nastavku radova na modernizaciji dionice regionalne ceste Janjići-Grad Zenica (R-445 Zenica-Janjići).

Vrijednost ugovora iznosi 347.490,00 KM sa PDV-om.

Ugovor je potpisan sa grupom ponuđača koju čine: MUŠINBEGOVIĆ GRADNJA d.o.o. Visoko i CESTE-COMPANY d.o.o. Kiseljak

Rok za izvođenje radova koji su predmet ovog ugovora je 60 dana od dana uvođenja u posao.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

KRIZNI ŠTAB: U ZDK ZA SEDAM DANA POTVRĐENA 423 NOVA SLUČAJA VIRUSA KORONA

U Zeničko-dobojskom kantonu je u proteklih sedam dana (22.08.-28.08.) potvrđeno 423 novih pozitivnih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 60,4 nova slučaja.

Prema Informaciji o epidemiološkoj situaciji u ZDK-u koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a (KŠ), sedmicu dana prije (15.08.-21.08.) ukupan broj pozitivnih je bio 608, a sedmicu prije toga (08.08.-14.08) ukupan broj pozitivnih je bio 646.

-Svi sedmodnevni indikatori, incidenca, stopa mortaliteta i stopa hospitalizacije u protekle tri sedmice bilježe stagnaciju. Slična situacija je i u drugim kantonima u Federaciji BiH - zaključio je Krizni štab.

Prema podacima INZ-a, do 28. augusta u ovom kantonu je ukupno potvrđeno 36.947 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 555. Navodi se da su u zadnje četiri sedmice zabilježena ukupno 22 smrtna ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 6 smrtnih slučajeva.

Pojašnjeno je da je kod čak 17 smrtnih slučajeva postojala infekcija virusom korona, ali bez razvijene kliničke slike te da je smrt nastupila usljed komorbiditeta. Smrt niti jedne od ovih osoba se ne može dovesti u vezu s infekcijom virusom korona.

KŠ je zaključio da svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na ZDK-u u proteklih šest sedmica pokazuju dosta ujednačene vrijednosti.

-Odnos stope incidence s jedne strane i stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se, još uvijek, radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene - zaključio je Krizni štab.

Kada se radi o zauzetosti bolničkih kapaciteta, u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj trenutno je hospitalizirano 20 pacijenata. Prema podacima INZ-a, tokom posljednje sedmice broj novohospitaliziranih je bio 27, što čini sedmodnevnu stopu hospitalizacije od 7,5.

Krizni štab je usvojio prijedlog epidemioloških mjera koje će u formi naredbi, s važenjem od 30 dana, biti upućene na usvajanje Vladi ZDK-a.

 

VLADA ZDK ODOBRILA 100.000 KM ZA IZGRADNJU MOSTA U NASELJU STOG KOD ZAVIDOVIĆA

Na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Sinanović, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je odobrila sredstva u iznosu od 100.000,00 KM za sufinansiranje projekta potpore održivog povratka na područje grada Zavidovića, i to za projekat „Izgradnja cestovnog mosta preko rijeke Krivaje u naselju Stog“.

- Opredjeljenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je osigurati kontinuitet ulaganja u infrastrukturu, a u cilju povratka i održivosti povratka - rekla je ministrica Sinanović.

Ministarstvo za rad, socjalnu politiku i izbjeglice

 

PREMIJER BAŠIĆ I MINISTAR KOZLIĆ POŽELJELI DOBRODOŠLICU PRVAČIĆIMA

Centralna svečanost povodom početka nove školske 20022/2023. godine za Zeničko-dobojski kanton upriličena je u OŠ "Ćamil Sijarić" Nemila kod Zenice, a dobrodošlicu đacima poželjeli su premijer Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Premijer Bašić je posebnu dobrodošlicu poželio prvačićima, čestitajući, također, roditeljima i nastavnicima kojima je zajednička misija, svako na svoj način, da od mališana naprave ljude spremne da uspješno koračaju kroz život.

Naglasio je da škola u njemu budi najtoplija osjećanja, ali da školske zgrade nekada nisu bile tako ugodn za boravak i učenje, zbog čega je ova vlada postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta jačanje školske infrastrukture.

-Rezultati se vide u svakom gradu i općini. Samo u ovom mandatu obnovili smo 60 zgrada škola i fakulteta i po tome smo postali prepoznatljivi. Želimo da svaki školski objekat bude energetski efikasan, lijep, ugodan za učenje i boravak i da vama djeci i vašim nastavnicima zaista bude drugi dom. To je naša misija - rekao je premijer ZDK.

Izrazio je zadovoljstvo što je u ovoj školskoj godini upisan nešto veći broj prvačića nego lani, a broj srednjoškolaca je gotovo jednak prošlogodišnjem.

-Siguran sam da je ovome doprinijela i naša politika ulaganja u škole, ali i druge mjere koje poduzimamo, među kojima je i nabavka udžbenika. Posebno meni draga, a ona je populaciona mjera, je uvođenje porodiljne naknade za majke od 1.000 KM. Ona bi trebala dodatno ohrabriti roditelje da ostaju i grade život u Bosni i Hercegovini i da rađaju djecu čiji će žamor odjekivati u našim školama - rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić pozvao je učenike da vrijedno uče i postižu uspjehe u obrazovanju, kojim čuvamo sjećanje, učimo, čuvamo vrijednosti, kulturu, tradiciju i osiguravamo našu budućnost.

Rekao je da je ovaj saziv Vlade obrazovanje stavio na prvo mjesto te da je u sve "stubove na kojima počiva obrazovanje" Vlada uložila značajna sredstva i energiju.

-Do kraja mandata ćemo preći 60 objekata koje smo ili obnovili ili izgradili te uložili preko 20 miliona KM. U ovu školu, koja je najveća u ZDK, a pored centralne ima 10 područnih škola, u pet škola smo uveli centralno grijanje, šest smo utoplili, zamijenili krovove i izgradili igrališta, a sve zbog naše djece - rekao je ministar Kozlić.

Dodao je da je urađena i reforma nastavnih planova i programa, tako da se inovirani kurikulumi od ove školske godine eksperimentalno provode i u OŠ "Ćamil Sijarić", a rebalansom budžeta osigurana su i dodatna sredstva za nabavku besplatnih udžbenika.

-Također, značajno je unaprijeđen materijalni položaj nastavnika i osoblja. Uskoro ćemo treći put u ove dvije godine povećati plaće zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, čime ćemo, vjerujem, dodatno motivisati nastavno i drugo osoblje kako bi naše obrazovanje bilo što bolje - rekao je ministar Kozlić.

 

Naveo je da je u prvi razred upisan 3.051 učenik što je 38 učenika više nego prethodne školske godine, dok je u srednje škole u nadležnosti ovog ministarstva, bez Usore i Žepča, upisano 2.903 učenika, što je 13 učenika manje nego prethodne godine.

Last modified on Petak, 30 Rujan 2022 20:33
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1275

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 28347

Ovaj Mjesec 188410

Ukupno 13972854

Currently are 125 guests and no members online