Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Potpisani ugovori o stipendiranju učenika

12 Ruj 2022
1192 times

Predstavnici Eastern Mininga d.o.o. Vareš, bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu britanskog Adriatic Metalsa,

potpisali su danas ugovore o stipendiranju pet učenika na smjeru „Rudar u podzemnoj eksploataciji”, u školskoj 2022/23 godini. Riječ je o drugoj generaciji srednjoškolaca na ovom smjeru u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2, čije je uvođenje inicirao Eastern Mining. Tako se ukupan broj stipendista ove kompanije povećao na 10, saopćeno je iz kompanije.

„Eastern Mining nastavlja s misijom pružanja podrške obrazovanju mladih ljudi. Sa novom generacijom polaznika, siguran sam da je budućnost i održivost života i tradicije ovog kraja izvjesna. Drago nam je što našim aktivnostima i inicijativama doprinosimo tome, učvrščujući temelj svake zajednice – ostanak mladih ljudi i dalji održivi razvoj zajednice u cjelini,” izjavio je Adnan Teletović, direktor kompanije Eastern Mining.
Trogodišnje strukovno obrazovanje pruža priliku za usvajanje znanja o novim tehnikama i tehnologijama rudarstva kao savremene industrijske grane, te praksu u pogonima kompanije Eastern Mining.
Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole NORDBAT-2 u Varešu, ističe da je ovaj događaj plod pionirske saradnje sa kompanijom Eastern Mining.

„Nadamo se nastavku i unapređenju saradnje. Uvjeren sam da će se sa daljnjim razvojem kompanije razvijati i općina Vareš, a samim tim i naša škola,“ dodao je Hrvat.

Pet odabranih učenika će primati po 100 KM stipendije mjesečno tokom deset mjeseci u školskoj godini. O važnosti finansijske podrške za troškove nabavke knjiga, školskog materijala ili vannastavnih aktivnosti svjedoči i jedan od stipendista Faris Muftić.

„Riječ je o profesiji u kojoj vidim perspektivu i budućnost, a stipendija će značajno doprinijeti mojim ambicijama“, kazao je Muftić.  

Dodjela stipendija mladima je dio aktivnosti koji kompanija Eastern Mining sprovodi u okviru svog angažmana u oblasti razvoja zajednice i održivog rudarstva, navodi se u saopćenju.

Izvor FENA

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4640

Jučer 4250

Ovaj Tjedan 24913

Ovaj Mjesec 104685

Ukupno 13534649

Currently are 379 guests and no members online