Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec studeni 2022. godine

03 Stu 2022
777 times

Novosti za dan 30.11.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI 30. GODIŠNJICU FORMIRANJA TREĆEG KORPUSA ARBIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić čestitali su 30. godišnjicu formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je formiran 1. decembra 1992. godine.

U čestitki navode da su jedinice Trećeg korpusa bile velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine.

-Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje. Posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote - navodi se u čestitki.

Ističu da je 1. decembar 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. najbolje govori podatak da su jedinice dale 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 41 "Zlatnom policijskom značkom". Dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić naglašavaju da je položaj branilačke populacije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja to pokazuje podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve branilačke kategorije, te da Vlada svake godine nastoji povećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za branitelje.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 25.11.2022. godine

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Čestitke prisutnima i građanima ovog kantona uputio je premijer Mirnes Bašić, naglasivši da je zasjedanje ZAVNOBIH-a, održano na današnji dan 1943. godine, jedan od najvažnijih datuma za državu Bosnu i Hercegovinu, jer je na tom zasjedanju potvrđen njen državni kontinuitet i jednakost svih građana.

Naglasio je da su to temeljne ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupljati sve one koji žele dobro državi BiH i njenim narodima, a koji su, kako je rekao, kroz historiju često morali zbijati redove kako bi se branili od napada sa svih strana.

-Tako je bilo i početkom devedesetih, pet decenija nakon ZAVNOBIH-a, kada je armija bh. patriota stala u odbranu naše domovine. U toj borbi mnogi od njih su platili najveću cijenu - svojim životima. Stoga na ovaj dan našim herojima, šehidima i poginulim braniteljima, odajemo najvišu počast i poručujemo da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. Naša je dužnost da baštinimo tekovine borbe za Bosnu i Hercegovinu i da vodimo brigu o njihovim porodicama, što ovaj kanton itekako pokazuje u praksi - rekao je premijer Bašić.

Istakao je da više od dvije i po decenije od završetka agresije ne jenjavaju napadi "onih koji teže novim podjelama, ali sada neratnim sredstvima".

-Oni su kočničari svih pozitivnih procesa, ali im s ovog mjesta poručujem da smo spremni braniti našu državu, jer mi rezervnu domovinu nemamo - rekao je premijer ZDK.

Delegacija Vlade i Skupštine koju su predvodili premijer Bašić i predsjedavajući Ćazim Huskić ranije je položila cvijeće i odala počast na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima „Kameni spavač“ u Zenici.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.11.2022. godine

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM FINANSIJSKE KONSOLIDACIJE I REKONSTRUKCIJE KBZ-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, za koji će u naredne dvije godine izdvojiti po tri miliona KM - potvrdio je nakon sjednice ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

Radi se o aktu kojeg su bili u obavezi usvojiti kako bi ta bolnica dobila od Vlade Federacije BiH 23.000.000 KM, koliko će zeničkoj bolnici pripasti u naredne dvije godine, a po Odluci o konsolidaciji i restruktuiranju bolnica u FBiH.

-Naša je obaveza bila da, u smislu održavanja likvidnosti KBZ-a, u sljedeće dvije godine obezbijedimo iznos od tri miliona KM koji su već ranije bili u budžetu ZDK-a za 2021. i 2022. godinu. Procesom preraspodjele, ta sredstva će umjesto za Covid-19 biti utrošeni u popravljanje likvidnosti KBZ, a što će omogućiti i priliv ovih sredstava od Vlade FBiH bez kojih bi KBZ u budućem periodu bila u vrlo teškoj situaciji - istakao je Jupić.

Kako navodi, cilj je da KBZ i Opća bolnica Tešanj koja je također obuhvaćena pri raspodjeli sredstava za kosnolidaciju, nakon isteka tog perioda budu likvidne te da nesmetano posluju. Vlada ZDK danas je izdvojila i oko milion KM za izmirenje svojih obaveza za nabavku i servisiranje opreme te nekih građevinskih radova u KBZ-u.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napominje da su bili u obavezi da usvoje Program utroška sredstava koja će im transferirati Vlada FBiH i Vlada ZDK. Izrazio je zadovoljstvo što je kantona vlada kao osnivač KBZ-a, ovim činom ispunila svoje obaveze.

-Uz veliko razumijevanje Vlade ZDK i našeg kantonalnog ministarstva uspjeli smo završiti sve procedure te podijeliti za sljedeće godine sredstva koja ostaju u istom iznosu koji su bili i u ovim covid-godinama. Ta će sredstva biti kao podrška u ispunjavanju određenih obaveza KBZ-a, što će osigurati likvidnost i poslovanje koje će biti u skladu sa zahtjevima ovog programa i sa zakonom - ocijenio je Skomorac.

KBZ će, dodao je, novcima Vlade FBiH oko 20 miliona KM utrošiti za “krupne investicione zahvate koji su potrebni u sljedećem periodu da se, u skladu s već izvjesnim dobijanjem statusa univerzitetske bolnice, podigne i nivo zdravstvene usluge”.

-Podrška od Vlade ZDK bit će usmjerena za finansiranje edukacije doktora, za specijalizacije i subspecijalizacije, a što će svakako značajno pomoći. Mora se zanavljati kadar kojeg je sve manje, a i ovo je veliki doprinos Vlade ZDK za održavanje mladih doktora u državi, a nama stvara mogućnost da ih što više angažiramo te da podignemo nivo zdravstvene usluge. Mi svake godine imamo oko 70 doktora na specijalizaciji - navodi Skomorac.

Finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova, kako je rekao, pokazala je kako neke ustanove u FBiH nisu poštovale obaveze prema radnicima, ali je KBZ izmirila sve obaveze te radnicima platila sve što im pripada.

 

PREMIJER BAŠIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ističući da je 25. novembar 1943. godine jedan od najvažnijih datuma u prošlosti BiH, jer je na sjednici ZAVNBOBIH-a potvrđen kontinuitet državnosti i jednakost svih naroda i građana.

To su, navode, temeljne ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupiti sve one koji žele dobro narodima i građanima domovine BiH.

Naglašavaju da na ovaj dan posebnu počast odajemo patriotama koji su devedesetih godina stali u odbranu domovine i najvećih civilizacijskih vrijednosti, te da dvije i po decenije nakon završetka agresije "ne jenjavaju napadi onih koji teže novim podjelama, ali sada neratnim sredstvima“.

-Oni su kočničari svih pozitivnih procesa, ali im poručujemo da smo spremni braniti našu državu, jer mi rezervnu domovinu nemamo - stoji u čestitki.

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić pozvali su sve građane i patriote da dođu na svečanu akademiju povodom Dana državnosti u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja će se održati sutra, 25. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici s početkom u 19,00 sati.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.11.2022. godine

POTPISAN UGOVOR O REGULACIJI ODVODNJE ISPOD PODVOŽNJAKA U NEMILI

U kabinetu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnela Isaka potpisan je ugovor o sanaciji priključne saobraćajnice na regionalnu cestu R445 Nemila-Zenica i regulaciji odvodnje ispod podvožnjaka na lokalitetu Nemila.

Predviđeno je postavljanje jače, dopunske, pumpe kao i postavljanje tzv. žabljeg poklopca koji će regulisati dotok voda iz korita rijeke Bosne i regulisati kanalizacije u posebnom većem šahtu.

Također, sanirati će se 185 metara ceste sa ugradnjom ivičnjaka i novim slojem asfalta, a planirana je i ugradnja nove čelične ograde.

Vrijednost ugovora iznosi 138.738,60 KM sa PDV-om.

Ovim radovima riješit će se dugogodišnji problem koji mještanima Nemile otežava svakodnevni život, a poseban problem predstavljaju kišni periodi, kada ovaj podvožnjak redovno poplavi. Projektom koji je pokrenuo ministar Isak, odnosno nabavkom pumpe za vodu i rješavanjem odvodnje, poplave u podvožnjaku će postati prošlost, a novi asfalt će riješiti probleme na samoj saobraćajnici.

Rok za izvođenje radova koji su predmet ovog ugovora je 30 dana od dana uvođenja u posao.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

 

Novosti za dan 22.11.2022. godine

ZAVRŠENA ZAMJENA KOTLOVA U ČETIRI ŠKOLE U ZENICI I MAGLAJU

Završeni su radovi na zamjeni izvora toplinske energije na četiri školska objekta u Zenici i Maglaju vrijedni 320.000 KM, koju su zajednički finansirali "Caritas" Švicarske i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Projektom su obuhvaćene zeničke škole OŠ "Vladimir Nazor" PŠ Luke, OŠ "Alija Nametak" PŠ Jezero i OŠ "Ahmed Muradbegović" PŠ Pojske te Prva osnovna škola Maglaj.

-Na ovim objektima su ugrađene toplotne pumpe ili kotlovi na biomasu, što će omogućiti mnogo kvalitetnije zagrijavanje uz značajno smanjenje štetnog uticaja na okoliš - rekao je resorni ministar Spahija Kozlić koji je posjetio škole zajedno s predstavnikom „Caritasa“ Fuadom Imamovićem.

On je zahvalio "Caritasu" Švicarske na izdvojenim sredstvima i pomoći kojom se značajno unapređuju uslovi za odvijanje nastave i boravak u školskim objektima u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.11.2022. godine

NOVČANE NAGRADE NAJBOLJIM UČESNICIMA STUDENTSKOG TAKMIČENJA RECONNECT

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport odobrila novčane nagrade za 14 studenata koji su ostvarili zapažen uspjeh na studentskom takmičenju "Reconnect" (hackathon) održanom na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici.

-Radi se o vrlo vrijednim studentima koji su svakako zaslužili ovu nagradu, koja za osvojeno prvo mjesto iznosi 750 KM, drugo mjesto 400 KM te treće mjesto 250 KM, i za ovu namjenu je iz budžeta izdvojeno 6.000 KM - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Press služba ZDK


VLADA ZDK ODOBRILA SREDSTVA POTICAJA U POLJOPRIVREDI U IZNOSU OD 312.968,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka u iznosu od 312.968,00 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška budžetskih sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu.

U cilju ublažavanja negativnih trendova koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, usvojena je odluka o odobravanju sredstava na ime podrške za nabavku mehanizacije i priključaka u iznosu od 143.230,00 KM.

-Navedena sredstva namijenjena su za 54 korisnika koji imaju registrovani obrt kao osnovnu djelatnost i pravna lica registrovana za poljoprivrednu djelatnosti. Svrha ove podrške je dodatno podsticati obnovu mašinskog parka i djelimično olakšati ekonomsku situaciju poljoprivrednim proizvođačima - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Izdvojeno je dodatnih 72.240,00 KM na ime podrške za proizvodnju u zaštićenom prostoru, te 23.000,00 KM za nabavku protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje.

Vlada je na istoj sjednici donijela odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za jačanje kapaciteta poljoprivrednih zadruga u ovom kantonu u iznosu od 29.601,00 KM te odluku o odobravanju sredstava na ime podrške otkupljivačima ljekovitog bilja u iznosu od 14.018,00 KM. Odobrena su sredstva u iznosu od 10.000,00 KM na ime podrške za otkup nekultivisanog bobičastog voća i nekultivisanih gljiva.

Donesena je i odluka o kupovini šuma od privatnih lica za što je izdvojeno 100.000,00 KM namjenskih sredstava, a izvršena je kupovina 1.000 hektara šume na području Zavidovića, Vareša i Kaknja, kojom će od sada gazdovati JP "Šumsko privredno društvo" ZDK.

-To je projekat koji se pokazao jako uspješan. Ukupno je realizirano pet ugovora sa privatnim licima. Ovo je vrlo korisno jer smo kupili "gotove" šume, jer dugi niz godina imamo problem sa pošumljavanjem i namirivanjem količina šume koje nestaju, tako da ćemo nastojati da ovaj program povećavamo u narednim godinama kako bi povećali površinu pod šumama - rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

Novosti za dan 03.11.2022. godine

UZGAJIVAČIMA KOKA NOSILJA POTICAJ U IZNOSU OD 60.550 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila odluku o odobravanju sredstava za uzgoj koka nosilja u iznosu od 60.550,00 KM. Sredstva su odobrena za 10 registrovanih poljoprivrednih proizvođača u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji na području ZDK-a.

-Svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave držanjem koka nosilja - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je donijela i zaključak o odobravanju isplate sredstava poljoprivrednim proizvođačima na ime nerealizovanih zahtjeva iz predhodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima u iznosu od 9.910,00 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

MILION MARAKA ZA PROJEKTE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE I SUPRASTRUKTURE U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju projekata turističke infrasatrukture i suprastrukture u ukupnom iznosu od 541.905,13 KM.

Sredstva su dodijeljena putem dodatnog javnog poziva, a pravo na poticaje imale su općine, udruženja i privredni subjekti. Sredstva su dobile općine Maglaj i Kakanj, jedno udruženje te 20 privrednih subjekata.

Ministar za privredu Zlatko JUZGAJIVAČIMA KOKA NOSILJA POTICAJ U IZNOSU OD 60.550 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila odluku o odobravanju sredstava za uzgoj koka nosilja u iznosu od 60.550,00 KM. Sredstva su odobrena za 10 registrovanih poljoprivrednih proizvođača u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji na području ZDK-a.

-Svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju registrovanim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave držanjem koka nosilja - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je donijela i zaključak o odobravanju isplate sredstava poljoprivrednim proizvođačima na ime nerealizovanih zahtjeva iz predhodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima u iznosu od 9.910,00 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDKelić naglasio je da je usvajanjem ove odluke, kao i odluke koja je donesena u mjesecu aprilu, Vlada ZDK-a u 2022. godini za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture izdvojila ukupno 1.040.000 KM.

-Iznos je značajan jer dolazi u vremenu globalne krize i poskupljenja. Naša želja je da pomognemo općine, udruženja i gospodarske subjekte koji se bave turističkom djelatnošću da poboljšaju nivo svoje usluge, a samim tim i svoje prihode - rekao je ministar Jelić.

Naglasio je da će ovo ministarstvo nastaviti podržavati projekte podrške u oblasti turizma, te da se uskoro očekuje formiranje upravnih tijela u novoj Turističkoj zajednici koja je formirana odlukom Skupštine ZDK-a čime se stvaraju "preduvjeti za što bolju i kvalitetniju realizaciju projekata u oblasti turizma".

Jelić je najavio da će u ponedjeljak, 7. novembra, biti raspisan i javni poziv za refundaciju troškova za nabavku opreme za gospodarske subjekte, a maksimalan iznos za ostvarenje tog poticaja iznosit će 20.000 KM, odnosno do 30 posto vrijednosti nabavljenog stalnog sredstva za rad.

Press služba ZDK

 

NASTAVNICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NOVČANE NAGRADE ZA OSTVARENE USPJEHE NA TAKMIČENJIMA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici usvojila odluku kojom su osigurane novčane nagrade za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji su sa svojim učenicima osvojili 1., 2. ili 3. mjesto na takmičenjima iz različitih oblasti na kantonalnom, federalnom, državnom ili međunarodnom nivou.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je odobreno 56.072,8 KM za nešto više od 130 nastavnika osnovnih i srednjih škola.

Naveo je da je ovo pravo regulisano kolektivnim ugovorima za oblast osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja te da predstavlja dodatni stimulans nastavnicima da mogu što aktivnije raditi sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Press služba ZDK

Last modified on Srijeda, 30 Studeni 2022 14:42
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5666

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 39971

Ovaj Mjesec 130380

Ukupno 13914824

Currently are 302 guests and no members online