Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec prosinac 2022.

04 Pro 2022
567 times

Novosti za dan 30.12.2022. godine

 

BUDŽETSKIM KORISNICIMA U ZDK ISPLAĆENA JEDNOKRATNA POMOĆ OD 1.080 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 29.12.2022. godine usvojila Odluku o isplati jednokratne pomoći zaposlenim koji primaju platu iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i njihove savjetnike.

U skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jednokratna pomoć u iznosu od 1.080,00 KM isplaćena je zaposlenicima koji su se nalazili u radnom odnosu na dan 29.12.2022. godine.

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da se Vlada maksimalno angažovala kako bi osigurala potrebna sredstva za isplatu jednokratne pomoći za 8.382 zaposlena, a nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona 28.12.2022. godine donijela Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, koje je na hitnoj telefonskoj sjednici 22.12.2022. godine utvrdila prethodna Vlada, samo dan prije njenog razrješenja i imenovanja nove Vlade.

Naglasila je da, iako je Skupština donijela druge ovogodišnje Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu nakon kojih je Budžet Zeničko-dobojskog kantona iznosio 497.427.671,00 KM, u trenutku predlaganja i donošenja Izmjena i dopuna Budžeta od strane Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, transakcijski račun Zeničko-dobojskog kantona nije bio likvidan u dijelu koji se odnosi na budžetska sredstva, već su bila raspoloživa namjenska sredstva u iznosu od 85.348.134,50 KM.

Iz naprijed navedenog, jasno je da je sredstva za isplatu jednokratne pomoći Vlada morala osigurati pozajmicom iz namjenskih sredstava u iznosu od 9.052.560,00 KM, a što je omogućeno Odlukom o privremenom raspolaganju namjenskim sredstvima Budžeta („Službene novine Zeničkog-dobojskog kantona“, broj: 4/22), koju je 20.01.2022. godine donijela prethodna Vlada, kako bi na taj način omogućila prevazilaženje tekuće nelikvidnosti Budžeta tokom 2022. godine. Ovu pozajmicu namjenskih sredstava neophodno je vratiti tokom prvog kvartala 2023. godine.

-Iako smo zatekli nelikvidan Budžet, uspjeli smo u veoma kratkom vremenskom roku omogućiti da našoj policiji, prosvjetnim radnicima, zaposlenim u pravosuđu i javnoj upravi, bude isplaćena jednokratna pomoć od 1.080 KM - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba

 

Novosti za dan 27.12.2022. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ PREUZELA DUŽNOST, VLADA NA PRVOJ SJEDNICI OBUSTAVILA NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić preuzela je jučer premijersku dužnost od dosadašnjeg premijera Mirnesa Bašića.

Premijerka se u izjavi nakon preuzimanja dužnosti zahvalila građanima na podršci od trenutka kada je Bosanskohercegovačka inicijativa KF predložila kao nestranačkog kandidata za premijera pa sve do konačnog imenovanja na 2. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Istakla je da je svjesna bremena višestruke odgovornosti koju sa sobom nosi premijerska dužnost, te da je velika čast i privilegija biti uključen u procese koji direktno ili indirektno utiču na naše svakodnevne živote.

-Prioritet Vlade će biti stabilizacija budžeta, pružanje boljih usluga korisnicima i građanima kantona te provođenje aktivnosti za razvoj privrede i ekonomskog razvoja. Pred nama su veliki izazovi i puno posla, ali sam uvjerena da će nova Vlada, konkretnim mjerama i razvojnim projektima, uspjeti pokrenuti pozitivne procese te stvoriti uslove za kvalitetniji život u našem društvu - rekla je premijerka Mehmedić.

U toku su primopredaje dužnosti u resornim ministarstvima Vlade ZDK-a, koje će biti završene do kraja sedmice.

Novoimenovani ministri su Benjamin Sinanović (ministar unutrašnjih poslova), Edin Hasaničević (ministar za pravosuđe i upravu), Dženana Čišija (ministrica finansija), Danijel Pašić (ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline), Zlatko Jelić (ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja), Tanja Radoš Kosić (ministrica zdravstva) i Draženka Subašić (ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Samir Šibonjić (ministar za privredu) i Vinko Marić (ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu).

Vlada je jučer kasno popodne održala 1. telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o potpisnicima platnih naloga do kraja godine, kojom su utvrđena ovlaštenja za potpisivanje naloga za plaćanje za premijerku i resorne ministre.

Također, Vlada je usvojila zaključak kojim je obavezala budžetske korisnike - ministarstva, uprave i upravne organizacije, kao i javne ustanove, budžetske i vanbudžetske fondove, javna preduzeća i ostala regulisana tijela pod kontrolom Zeničko-dobojskog kantona, da u periodu privremenog finansiranja, odnosno do donošenja Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kao i pojedinačnih finansijskih planova, obustave sve postupke novog zapošljavanja službenika i namještenika u organima javne uprave, kao i postupke novog zapošljavanja u javnim ustanovama, budetskim i vanbudžetskim fondovima, javnim preduzećima i ostalim regulisanim tijelima pod kontrolom ZDK-a.

Zaključkom je naloženo da se obustave svi postupci unapređenja i premještaja državnih službenika i namještenika, kao i da se okončaju, odnosno prekinu svi ugovori o angažmanu, ugovori o djelu i slično s trećim licima, zaključno sa 31.12.2022. godine.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.12.2022. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ UPUTILA ČESTITKU ZA BOŽIĆ

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, uputila je čestitku svim građanima katoličke vjeroispovijesti povodom nastupajućeg praznika Božića.

-    Neka Božić donese u vaša srca ljubav, mir i radost. Neka božićni dani vama i vašim porodicama budu ispunjeni osjećajem sreće i zajedništva. Sretan vam Badnji dan i Božić, uz želju da ga proslavite sa svojim najmilijim,  prijateljima i komšijama - navodi u čestitki premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 22.12.2022. godine

POČINJE EVIDENCIJA DJECE POLAZNIKA PROGRAMA OBAVEZNOG PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA PRED POLAZAK U ŠKOLU (POPOiO)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i ove godine planira realizaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu u objektima javnih i privatnih predškolskih ustanova, koje su verifikovane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova ZDK-a, koji vodi ovo ministarstvo, ali i objektima centralnih i područnih osnovnih škola na području ZDK-a, s tim da se ne remeti nastavni proces.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2022/2023. godini namijenjen je djeci koja će do 1. marta 2023. godine navršiti 5 godina i 6 mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu pohađala neku od predškolskih ustanova.

Roditelji/staratelji djece trebaju prijaviti dijete za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školu koju će dijete pohađati, kod pedagoga škole ili osobe koju je ovlastio direktor škole.

Za evidentiranje nije potrebno prilaganje bilo kakve dokumentacije.

Evidencija djece će se obaviti u periodu od 26.12.2022. godine do 06.01.2023. godine u školi koju će djeca pohađati.

Roditelji/staratelji će pravovremeno biti obaviješteni o ljekarskom pregledu djece, kao i o upisu, potrebnoj dokumentaciji i vremenu realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja, putem sredstava javnog informisanja i obavještenja istaknutih na školi u kojoj su djeca evidentirana.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 21.12.2022. godine

ODRŽAN SASTANAK O SUZBIJANJU NELEGALNOG JAVNOG PRIJEVOZA NA PODRUČJU GRADA ZENICE

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUZIP) Zeničko-dobojskog kantona održan je radni sastanak na temu suzbijanja nelegalnog prijevoza na području Grada Zenice.

Direktor KUZIP Besim Spahić, glavni kantonalni inspektor za cestovni promet Edžnan Avdukić, komandir Policijske stanice Centar Samir Valentić, predstavnici Udruženja taksista Grada Zenice, kao i predstavnik prijevoznika koji pružaju usluge javnog gradskog prijevoza, dogovorili su dalje aktivnosti, kao i provođenje kontinuiranih akcija na terenu s ciljem potpunog suzbijanja nelegalnog prijevoza na području Zenice.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.12.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ ČESTITAO DAN RUDARA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić uputio je čestitku povodom 21. decembra - Dana rudara.

Ističe da rudari imaju posebno mjesto u našem društvu, jer rade izuzetno težak i častan posao, a Zeničko-dobojski kanton veoma važno mjesto u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH i Koncernu Elektroprivrede BiH, zahvaljujući Termoelektrani Kakanj i rudnicima u Kaknju, Brezi i Zenici.

Stoga, naglašava, održivost rudnika i stvaranje humanijih uslova rada u procesu restrukturiranju, ima punu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

-Stalna zadaća svih nivoa vlasti je da osiguraju rentabilnost rudnika, a da rudari budu adekvatno plaćeni za svoj rad i požrtvovanost - stoji u čestitki premijera Bašića.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.12.2022. godine

U ANUBIH ODRŽAN SASTANAK S ČLANOVIMA VIJEĆA ZA NAUKU ZDK

Članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Miloš Trifković i generalni sekretar akademik Asif Šabanović razgovarali su u Sarajevu s delegacijom Vijeća za nauku Zeničko-dobojskog kantona na čelu s predsjednikom prof.dr. Dževadom Drinom.

U delegaciji Vijeća su bili i prof. dr. Belma Pojskić, van. prof. dr. Almir Huskanović, van. prof. dr. Bernard Harbaš, van. prof. dr. Edina Rizvić-Eminović, van. prof. dr. Edin Berberović, mr. Arnel Kalušić te Alma Suljičić, kao državni službenik Ministarstva za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Tema sastanka je bila predstavljanje djelovanja i aktualnih projekata, odnosno mišljenja i iskustava Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u izradi Strategije nauke, a što će Vijeću za nauku Zeničko-dobojskog kantona biti značajan putokaz u budućem radu, odnosno izradi Strategije razvoja naučnoistraživačke djelatnosti.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 15.12.2022. godine

PROIZVOĐAČIMA JAGODIČASTOG VOĆA ODOBRENI POTICAJI U IZNOSU OD 326.972,20 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka o odobravanju sredstava poticaja u poljoprivredi u iznosu od 335.270,20 KM.

Na ime podrške za proizvodnju maline, kupine, plantažne borovnice i aronije, usvojena je odluka o odobravanju poticaja u iznosu od 326.972,20 KM za 1.295 poljoprivrednih proizvođača koji su u 2022. godini proizveli 1.720.907 kilograma jagodičastog voća.

-Vlada je na ovaj način ispunila obećanje dato proizvođačima jagodičastog voća da će učiniti sve da zaštiti i sačuva malinarstvo na području našeg kantona te da će sredstva opredijeljena za proizvodnju maline i kupine doprinijeti stabilizaciji proizvodnje maline i očuvanja liderske pozicije na teritoriji Federacije BiH - rekao je resorni ministar Mirsad Hadžić.

Vlada je na istoj sjednici donijela zaključak o odobravanju sredstava na ime nerealizovanih zahtjeva iz prethodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima u iznosu od 8.298,00 KM.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

VLADA UTVRDILA ODLUKU O PRIVREMENOM FINANSIRANJU, SREDSTVA ZA ISPLATU NOVČANE POMOĆI OSIGURATI REBALANSOM BUDŽETA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period januar-mart 2023. godine u ukupnom iznosu od 93.433.000 KM.

Prema riječima ministra finansija Josipa Lovrića, odluka je rađena na bazi izvršenja Budžeta ZDK za prvih šest mjeseci 2022. godine, a omogućit će izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza u ministarstvima i drugim organima ovog kantona u prvom tromjesečju, s obzirom da novi budžet neće biti usvojen do kraja godine.

Premijer Mirnes Bašić prošle sedmice je uputio dopis Ministarstvu finansija tražeći da sagleda mogućnosti da se kroz unutrašnje preraspodjele osiguraju sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a, a shodno Uredbi o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH.

Ministar Lovrić je na današnjoj sjednici upoznao članove Vlade da preraspodjelama nije moguće osigurati potrebnih 9,3 miliona KM, tako da je Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da pripremi prijedlog Izmjena i dopuna budžeta ZDK za 2022. godinu i na taj način osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 zaposlenih u iznosu od 1.080 KM.

-Obaveza Ministarstva finansija je da sačini rebalans za nedostajuća sredstva i očekujem da ćemo u narednim danima imati prijedlog rebalansa koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru, kako bi novčana pomoć mogla biti isplaćena do 31. decembra - rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 14.12.2022. godine

U ZDK ZA SEDAM DANA POTVRĐENO 30 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA

Svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na Zeničko-dobojskom kantonu, nakon regresije i stabilizacije od kraja jula 2022. godine, u protekle tri sedmice pokazuju blagi porast - zaključio je Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva nakon razmatranja Informacije o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

U periodu od 05. do 11. decembra potvrđeno je 30 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 4 nova slučaja. Sedmicu prije ukupan broj pozitivnih je bio 28, a sedmicu prije toga 22.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj u proteklih sedam dana hospitalizirano je 14 pacijenata. Posljednjih pet sedmica zabilježeno je ukupno 7 smrtnih ishoda.

-Aktivnost virusa je još uvijek na niskom nivou, ali je očigledno da virus i dalje predstavlja opasnost za osobe sa hroničnim oboljenjima. Zbog toga, te zbog niske provakcinisanosti i predominacije podvarijanti Omikron soja virusa, neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije, pogotovo zbog toga što nastupa sezona akutnih respiratornih infekcija i gripe, te se očekuje povećanje broja testiranja - zaključio je KŠ.

Prema podacima INZ-a, do sada je testirano ukupno 138.174 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 38.974 osobe. Od početka pandemije, u Zeničko-dobojskom kantonu je od posljedica infekcije virusom korona umrlo ukupno 1.766 osoba.

Krizni štab će uputiti prijedlog Vladi Zeničko-dobojskog kantona da produži važenje epidemioloških mjera, koje su bazirane na mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.12.2022. godine

UPLAĆENA NOVČANA EGZISTENCIJALNA NAKNADA ZA NOVEMBAR

Demobiliziranim braniocima i supružnicima umrlih demobiliziranih branilaca do 57 godina života, a koji se vode na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, danas je doznačena novčana egzistencijalna naknada za mjesec novembar. Ukupna doznačena sredstva za 3.334 korisnika naknade za iznose 638.521,43 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković ističe da je posljednjim izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce, osnovica za isplatu povećana s 4 KM na 5 KM.

Također, izmjenama su prošireni korisnici ovog prava, koje sada mogu ostvariti supružnici umrlih demobiliziranih branilaca koji nemaju navršenu dob od 57 godina života, kao i demobilizirani branioci koji su u periodu od 06.04.1992. do 23.12.1995. godine u sastavu Oružanih snaga proveli najmanje 12 mjeseci.

-Napominjemo da su korisnici prava na novčanu egzistencijalnu naknadu, dužni u tekućem mjesecu dostaviti ažuriranu dokumentaciju nadležnim gradskim/općinskim službama, a u cilju nastavka isplate naknade u narednoj budžetskoj godini. Za sve dodatne informacije korisnici naknade mogu se obratiti nadležnim gradskim/općinskim službama“, rekao je ministar Čolaković.

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona

 

Novosti za dan 09.12.2022. godine

ZAPOSLENI NA BUDŽETU ZDK-A ĆE DOBITI JEDNOKRATNU POMOĆ OD 1.080 KM

Zaposlenim koji plaću primaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona bit će isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM - potvrdio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Naglasio je da su se Vladi ranije obratili reprezentativni sindikati policije, zaposlenih u obrazovanju, pravosuđu i organima javne uprave, koji su tražili da se isplati jednokratna pomoć u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je donijela Vlada FBiH, a nakon čega je uputio dopis Ministarstvu finansija koje treba da sagleda mogućnost te dostavi konkretan prijedlog realizacije isplate pomoći.

-Ministarstvo finansija je svim ministarstvima uputilo dopis kojim traži da dostave iznose budžetskih sredstava po ekonomskim kodovima rashoda i izdataka koja neće biti utrošena do kraja godine, kako bi se obezbijedila dovoljna sredstva te eventualno sačinila Odluka o preraspodjeli sredstava iz Budžeta iz kojih bi se isplatile jednokratne naknade - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da će, ukoliko se sredstva ne budu mogla osigurati unutrašnjim preraspodjelama, Vlada predložiti Skupštini Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, kako bi se na taj način osigurala nedostajuća sredstva.

-U tom slučaju očekujemo da će Skupština podržati prijedlog rebalansa Budžeta, kako bismo isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 zaposlenih izvršili do kraja ove godine, a u skladu s rokom iz Uredbe Vlade FBiH - rekao je Bašić.

Press služba ZDK

 

FEJZIĆ: ZDK NAPRAVIO SNAŽAN ISKORAK U JAČANJU SISTEMA PREVENCIJE I BORBE PROTIV KORUPCIJE

Sekretar Ureda za borbu protiv korupcije po ovlaštenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona Dževad Fejzić izjavio je da je ovaj kanton u 2022. godini napravio snažan iskorak u jačanju sistema prevencije i borbe protiv korupcije.

Taj proces, kaže, započet je formiranjem Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije, da bi ove godine zaživio Ured za borbu protiv korupcije, kao zaseban organ koji će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije te biti podrška nadležnim organima u procesuiranju pojedinačnih slučajeva korupcije u ovom kantonu.

-Dosadašnji rezultati rada su uveliko pomjerili granice, posebno ako uzmemo u obzir da je formiran Ured, usvojena Strategija za borbu protiv korupcije, Akcioni plan, uspostavljen sistem kontakt tačaka u svim kantonalnim organima, a završnoj fazi je proces revizija diploma u ovom kantonu - rekao je Fejzić.

Fejzić je dostignuća ovog kantona podijelio i s učesnicima jučerašnje konferencije koju je u Sarajevu organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) u povodu 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Naglasio je da su u sistem koordinacije i borbe protiv korupcije u ovom kantonu uključeni svi organi uprave, upravne organizacije, tijela, zavodi i fondacije koje se finansiraju iz kantonalnog budžeta, a većina već ima kontakt tačke, operativne planove za praćenje i implementaciju Strategije za borbu protiv korupcije, a uveliko se radi na izradi planova integriteta.

-Dolazimo u fazu kada ćemo vrlo brzo uspostaviti registre koji su nam jako bitni kod praćenja koruptivnih rizika, mapirali smo rizike, sistem javnih nabavki uskoro će biti u jednom registru kao i registar zaposlenih i imenovanih lica, donijeli smo

Uredbu o zapošljavanju, te niz drugih aktivnosti koje svjedoče jednom izuzetno dobrom poslu koji je iza nas - rekao je Fejzić.

Press služba ZDK

 

BEGIĆ I NIKOLIĆ POTPISALI SPORAZUM O SUFINANSIRANJU STRUČNOG USAVRŠAVANJA DRŽAVNE SLUŽBE

Direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Refik Begić i ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić potpisali su Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u implementaciji Zakona o državnoj službi u ZDK-u i Modela sufinansiranja stručnog usavršavanja na kantonalnom nivou.

inistarstvo za pravosuđe i upravu sporazumom se obavezalo da će izdvojiti finansijska sredstva za sufinansiranje stručnog usavršavanja državnih službenika i namještenika iz ovog kantona u 2023. godini.

Begić je naglasio da je stručno usavršavanje veoma važan segment rada Agencije za državnu službu, jer doprinosi efikasnosti i efektivnosti javne uprave u pružanju usluga građanima, a to je i obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

-Ulaganje u znanje državnih službenika i namještenika će sigurno polučiti određene rezultate, a samim tim će se omogućiti dalji razvoj društvene zajednice te brže ostvarivanje prava svih građana - rekao je Begić.

On je pohvalio državnu službu koja je tokom pandemije virusa korona "dala odgovore na sve izazove", naglasivši da je pred njom mnogo posla jer je potrebno izvršiti usklađivanje propisa sa preporukama Evropske komisije, ali i izvršavanje obaveza iz reforme javne uprave.

Naglasio je da Zeničko-dobojski kanton "nije požurio s donošenjem svog Zakona o državnoj službi, nego primjenjuje zakon Federacije BiH“, za razliku od nekih kantona koji su donijeli svoje zakone, ali imaju određene probleme kod njihove implementacije.

-ZDK predvodi snažnu grupaciju politika u upravljanju ljudskim resursima u smislu harmonizacije procesa i zagovornik je da svi državni službenici u FBiH imaju ista prava, status i odgovornosti. U tom kontekstu želim pohvaliti Vladu ZDK koja insistira na harmonizaciji procesa u FBiH i ona zajedno sa nekoliko kantona podržava proces harmonizacije ukupnog službeničkog sistema - rekao je Begić.

Resorni ministar Nebojša Nikolić naglasio je da Vlada ZDK-a ima odličnu saradnju s Agencijom za državnu službu i Agencijom za žalbe u FBiH, što je još jedna potvrda opredjeljenja za usklađivanje procesa i propisa koji reguliraju rad državne službe na području čitave FBiH.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.12.2022. godine

VLADA ZDK ODOBRILA 348.261,00 KM POTICAJA U POLJOPRIVREDI I ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila je više odluka i zaključaka o odobravanju sredstava poticaja u poljoprivredi i za zdravstvenu zaštitu životinja u ukupnom iznosu od 348.261,00 KM.
Na ime podrške otkupljivačima/prerađivačima jagodičastog voća za ukupno 10 subjekata odobreno je 68.788 KM, dok je za devet otkupljivača/prerađivača mlijeka odobreno ukupno 213.661,00 KM.
Na ime podrške za registrovana kantonalna udruženja/saveze poljoprivrednika u 2022. godini odobreno je od 15.000,00 KM.
Odlukom o odobravanju sredstava za sufinansiranje troškova implementacija standarda (Program samokontrola, HACCP i Halal) odobreno je 17.980 KM za šest subjekata sa područja ovog kantona koji se bave proizvodnjom i preradom mesa.
Odlukom o odobravanju sredstava za obuke (edukacije) iz oblasti veterinarstva odobreno je 22.000 KM Javnoj ustanovi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a posebnim zaključkom odobreno je 5.450 KM za četiri veterinarske stanice radi provođenja preventivne mjere pregleda mesa na prisustvo larvi Trichinella spiralis.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

Novosti za dan 02.12.2022. godine

IZABRANO RUKOVODSTVO 9. SAZIVA SKUPŠTINE KANTONA I DELEGATI U DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH

Dana 02.12.2022. godine sa početkom u 10.00 sati održan je prvi nastavak zasjedanja Konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa šestom tačkom ranije utvrđenog dnevnog reda koja se odnosi na izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Prije samog početka rada zastupnici su se izjasnili o tome da nakon završetka 6. tačke dnevnog reda bude održana sjednica Kluba zastupnika Bošnjaka sa tačkom dnevnog reda koja se odnosi na potvrđivanje prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg.

Pretpostavke za održavanjem prvog nastavka 1. Konstituirajuće sjednice, po 6. tački dnevnog reda su stvorene nakon što je Centralna izborna komisija BiH dostavila Skupštini Kantona odluke o ovjeri kandidatskih listi za posredne izbore delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Procesom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na osnovu zaključka Skupštine Kantona rukovodila Komisija za izbor i imenovanja koja je provela postupak žrijebanja redoslijeda ovjerenih kandidatskih listi na glasačkim listićima gdje je utvrđen redoslijed za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, reda hrvatskog naroda i reda srpskog naroda.

Iz reda Bošnjaka najviše glasova dobile su kandidatske liste čiji su nosioci bili: Almina Sivić, Amra Babić, Fahrudin Čolaković, Mirnes Bašić, dok je iz reda Hrvata najviše glasova dobila kandidatska lista čiji je nosilac Ivo Tadić i Marina Mujkanović. Iz reda Srba glasove su dobile kandidatske liste Mladena Simića i Gorana Bulajića.

Ovim je okončana šesta tačka dnevnog reda i time okončan prvi nastavak 1. Konstitiuirajuće sjednica 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Potom je zasjedao Klub zastupnika Bošnjaka gdje je Behija Kulović potvrđena kao prijedlog kandidata za mjesto predsjedavajuće i/ili zamjenika predsjedavajućeg, čime su ispunjeni dalji uslovi za razmatranje 4. i 5. tačke ranije utvrđenog dnevnog reda.

Sa početkom u 14.20 sati održan je drugi nastavak zasjedanja 1. Konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa preostalim tačkama 4 i 5 ranije utvrđenog dnevnog reda, kojom je predsjedavao Mladen Simić kao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine 8. saziva.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda poslanici su donijeli Odluku o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, nakon čega su potvrđeni kandidati između sebe donijeli Odluku o izboru predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kojom su na mjesto predsjedavajućeg Skupštine izabrali Dejana Kovačevića, tako da su njegovi zamjenici Goran Bulajić i Behija Kulović.

Nakon ovoga Mladen Simić kao zamjenik predsjedavajućeg 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je novoizabranom rukovodstvu Skupštine čestitao i poželio uspješan rad.

Pod predsjedavanjem novoizabranog rukovodstva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u okviru pete tačke dnevnog reda donesena je Odluka o obrazovanju Kolegija Skupštine, koja će naknadno biti dopunjena prijedlogom Kluba zastupnika SDA, jer do momenta donošenja ove odluke taj prijedlog nije stigao.

Ovim je u potpunosti okončana 1. Konstitiuirajuća sjednica 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK

 

Novosti za dan 01.12.2022. godine

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM PRIPADNICIMA MUP-a ZDK I ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 30. GODIŠNJICE FORMIRANJA TREĆEG KORPUSA ARBIH

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i policijski komesar Rusmir Šišić otkrili su spomen obilježje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali živote u redovima policije tokom odbrane od agresije u periodu 1992-95. godina.

Spomen obilježje na kojem se nalaze imena 106 pripadnika MUP-a, a čiju je izgradnju u cjelosti sa 32.000 KM finansiralo Ministarstvo za boračka pitanja, otkriveno je u okviru obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH.

Ministar Čolaković je rekao da je ponosan što je u prilici da oda najveću počast patriotama koji su dali živote za opstanak domovine BiH i Bošnjaka kao naroda.

-Spomen obilježja ne trebaju šehidima, ali ih je potrebno graditi radi mladih naraštaja, a posebno neprijatelja koji moraju znati da u svakom trenutku postoji armija patriota koji su spremni braniti državu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Čolaković.

Policijski komesar Šišić je rekao da žrtva branilaca koji su poginuli u redovima MUP-a nikada ne smije biti zaboravljena, a da je "naša obaveza da čuvamo i gradimo državu BiH".

Nakon otkrivanja spomen-obilježja, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa ARBiH, a u organizaciji temeljnih branilačkih udruženja u ovom kantonu - Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", Jedinstvene organizacije boraca i Saveza udruženja porodica šehida i poginulih boraca u ovom kantonu.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju je predvodio premijer Mirnes Bašić.

Ministar Čolaković je u svom obraćanju naglasio da je položaj branilačke populacije jedan od prioriteta ove vlade, što pokazuje konkretnim programima i mjerama pomoći, a to najbolje ilustruje podatak da je izdvajanje za boračku populaciju u proteklih osam godina povećano sa 5 miliona KM u 2015. godini na 16 miliona koliko je izdvojeno 2022. godine.

Press služba ZDK

 

Last modified on Petak, 30 Prosinac 2022 12:31
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2178

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 7093

Ovaj Mjesec 137351

Ukupno 13704503

Currently are 68 guests and no members online