Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec ožujak 2023. godine

03 Ožu 2023
654 times

Novosti za dan 31.03.2023. godine

 KŠCZ USVOJIO PLAN UTROŠKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA I POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ZA 2023. GODINU

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 32. sjednici, kojom je predsjedavao Danijel Pašić, komandant KŠCZ i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, usvojio je Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2023. godinu i uputio na usvajanje Vladi ZDK-a.

Ukupna vrijednost programa je 1.977.536,00 KM, od čega su 1.577.050,00 KM sredstva posebne naknade za zaštitu i spašavanje, a preostali iznos od 400.486,00 KM su planirana sredstva iz Budžeta ZDK-a.

Pored sredstava za pripremanje, obuku i vježbe struktura sistema zaštite i spašavanja, predviđena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za nabavku neophodne opreme za Operativni centar civilne zaštite te kantonalne službe zaštite i spašavanja - Službu za spašavanje na vodi i pod vodom, Službu za hemijsko-biološku zaštitu, Službu za spašavanje sa visina i Službu za spašavanje iz ruševina.

Također, predviđeno je 550.000,00 KM za finansiranje hitnih mjera zaštite i spašavanja kod stanja prirodne i druge nesreće, pomoć organizacijama koje djeluju u okviru organizovanih službi zaštite i spašavanja u iznosu od 100.000,00 KM te sredstva za učešće u provođenju preventivnih mjera u iznosu od 502.000,00 KM.

- Sredstva za provođenje preventivnih mjera će biti utrošena za projekte za koje se ukaže potreba u tekućoj godini, a koje odobri Vlada Kantona kroz usvajanje izmjena i dopuna Programa utroška budžetskih sredstava i Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje - rekao je Džavid Aličić, načelnik KŠCZ-a i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 30.03.2023. godine

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA MINISTARSTVA ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU I IZBJEGLICE: NAJVEĆI IZNOS PREDVIĐEN ZA ISPLATU PORODILJNIH NAKNADA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ukupnom iznosu od 62.784.100,00 KM.

Od toga, najveći dio sredstava, oko 46 miliona KM, predviđen je za isplatu naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje u ovom kantonu u iznosu od 1.000 KM mjesečno, kao mjere pronatalitetne politike koja je uvedena u septembru 2022. godine.

Resorni ministar Zlatko Jelić kaže da su se usvajanjem programa stekli uvjeti za raspisivanje javnih poziva, kao što su javni pozivi za sufinansiranje rada javnih kuhinja i dodjelu sredstava udruženjima građana, ali i raspodjelu sredstava iz drugih transfera.

Naveo je da su programom predviđena veća sredstva za centre za socijalni rad, odnosno nadležne službe u gradovima i općinama ovog kantona koja su namijenjena za jednokratne novčane pomoći građanima u stanju socijalne potrebe, također predviđena su sredstva za zapošljavanje mladih, a tu je i značajan iznos sredstava za uvezivanje radnog staža radnicima kompanija koje su u postupku stečaja ili likvidacije.

-Uvjet da kompanije u postupku stečaja ili likvidacije ostvare pravo na sredstva je da su se prijavile na javni poziv Vlade Federacije BiH i da je federalna Vlada donijela odluke o uplati doprinosa za PIO/MIO, jer kantonalni nivo u tom slučaju plaća doprinose za zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti - rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK

Novosti za dan 28.03.2023. godine

MINISTAR PRIVREDE ZDK SAMIR ŠIBONJIĆ: U PLANU REALIZACIJA PROGRAMA PODRŠKE RAZVOJU KONKURENTNOSTI PRIVREDE U MILIONSKOM IZNOSU

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić održao je sastanak s predstavnicima Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK-a i Udruženja poslodavaca i poduzetnika Federacije BiH i Grada Zenice.

Razmotreni su svi mogući vidovi saradnje, a ministar Šibonjić je predstavio planirane javne pozive i mjere poticaja razvoja privrede u Zeničko-dobojskom kantonu.

Naveo je da ovo ministarstvo u 2023. godini planira realizirati program podrške razvoju konkurentnosti privrede u milionskom iznosu kroz investiranje u opremu, subvencionirati investicije kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, administrativne troškove kod izgradnje proizvodnih objekata, projekte turističke infrastrukture i suprastrukture, projekte razvojnih agencija, subvencionirati dio troškova organizacije sajmova i manifestacija, kao i regresirati kamate na kredite Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a odobrene u 2022. i 2023. godini.

-Planirana je i podrška samozapošljavanju i razvoju Start-upa, podrška IT sektoru u kreiranju i izvozu digitalnih rješenja, podrška ženskom poduzetništvu te komorama i udruženjima, kao i podrška promociji privrednih potencijala ovog kantona – rekao je ministar Šibonjić.

Naglasio je da će resorno ministarstvo učiniti sve što bude u mogućnosti da se investitorima olakšaju ulaganja u obnovljive izvore energije.

Press služba ZDK

 

MINISTAR JELIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA DRUŠTVA SOCIJALNIH RADNIKA ZDK

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić razgovarao je s predstavnicima Udruženja građana "Društvo socijalnih radnika" Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanaku su gosti ukazali na značajna pitanja iz oblasti organizacije rada socijalne zaštite i na mogućnosti njihovog doprinosa ka unaprijeđenju ove djelatnosti.

Ministar Jelić je izrazio podršku radu udruženja i želju za nastavak dobre saradnje s ciljem iznalaženja što efikasnijih aktivnosti i mjera socijalne zaštite građana Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

Novosti za dan 27.03.2023. godine

STIPENDIJE MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZDK POVEĆANE ZA 200,00 KM: STUDENTIMA PRVE GODINE 1.000 KM, A VIŠIH GODINA STUDIJA 1.400 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za boračka pitanja su četvrtu godinu zaredom osigurali sredstva da svi studenti - branioci i članovi njihovih porodica, koji ispunjavaju formalno-pravne uslove, dobiju stipendije ovog ministarstva za studijsku 2022/2023. godinu.

Na konkurs Ministarstva za boračka pitanja objavljen početkom novembra 2022. godine apliciralo je 1.875 studenta, a uslove za dodjelu stipendije ispunila su 1.732 redovna i samofinansirajuća studenta sa područja ovog kantona, što je za 255 studenata manje nego prethodne akademske godine.

U zadnjih mjesec dana deset studenata je odustalo od boračke stipendije i skinuto sa konačne rang liste, jer su u međuvremenu prihvatili stipendiju drugih davalaca.

Novina je da će stipendije po prvi put otkad se dodjeljuju biti uvećane za 200,00 KM, tako da će studenti prve godine, umjesto 800,00 KM, dobiti 1.000,00 KM, dok će studenti viših godina studija, umjesto 1.200,00 KM, dobiti stipendiju u iznosu od 1.400,00 KM.

Stipendije se isplaćuju u osam mjesečnih rata od 125,00 KM za studente prve godine te 175,00 KM za studente viših godina studija, i to putem nadležnih gradskih-općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica kaže da je u Budžetu ZDK-a za isplatu stipendija ovog ministarstva osigurano 2.260.000,00 KM, a da je odluku o povećanju iznosa stipendija donio s namjerom da se studentima i njihovim porodicama pomogne da se lakše nose s poskupljenjima i inflacijom te mladi dodatnu podstaknu da ostanu u domovini i učestvuju u pozitivnim promjenama i napretku Zeničko-dobojskog kantona.

-Raduje me da smo uspjeli povećati iznos stipendije i da će stipendije i ove godine dobiti svi studenti koji ispunjavaju uslove konkursa - rekao je ministar Sirovica.

Prema Zakonu o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, pravo na dodjelu stipendija ovog ministarstva imaju studenti redovnog i redovnog samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja na visokoškolskim ustanovama u BiH i inostranstvu, a koji su srednje obrazovanje stekli u školama na području BiH, dok je Uredbom o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica regulisano da aplikanti moraju imati prebivalište na području ZDK najmanje dvije godine neprekidno do podnošenja zahtjeva, osim povratnika u entitet Republika Srpska.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj stipendija odobren je studentima iz Grada Zenice - 444 (574.400,00 KM), Grada Visoko 234 (301.600,00 KM), Općine Tešanj 184 (241.600,00 KM), Grada Zavidovići 181 (233.800,00 KM), Općine Žepče 176 (226.400,00 KM), Općine Kakanj 127 (168.200,00 KM), Općine Maglaj 118 (155.200,00 KM), Općine Breza 94 (120.000,00 KM), Općine Olovo 59 (77.000,00 KM), Općine Vareš 47 (62.600,00 KM), Općine Doboj Jug 40 (52.400,00 KM) i Općine Usora 28 (37.600,00 KM).

Ministar Sirovica je najavio da će tokom ove sedmice, po dostavljenoj obavijesti i spiskovima od strane Ministarstva za boračka pitanja, nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu gradova-općina napraviti rješenja o dodjeli stipendija koja će se uručiti studentima putem pošte.

Nakon pravosnažnosti rješenja, ministar Sirovica će donijeti odluke o broju odobrenih stipendija po gradovima/općinama te ih proslijediti Ministarstvu finansija na dalju nadležnost tj. isplatu prve rate boračke stipendije.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.03.2023. godine

MINISTAR MARIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA ZDK

Plastenička proizvodnja povrća u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) svake godine se poveća za oko dvadeset procenata, a predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja, od resornog ministra Vinka Marića zatražili su zagarantovan iznos poticaja u iznosu od šest konvertibilnih maraka po jednom metru kvadrata plastenika.

- U program poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu bit će uvršteno znatno više sredstava nego što je to bilo u ranijim sazivima Vlade ZDK. Zadaća nam je da to realiziramo jer svjedočimo porastu cijena povrća diljem regiona, a samim tim i sve većom potražnjom na tržištu - kazao je ministar Marić.

Naglašava da je nelogično da poticaje dobijaju samo proizvođači čija plastenička površina je od 500 do 1.200 metara kvadratnih i da ta ograničenja treba ukinuti. Smatra da će ukidanje ograničenja stimulisati poljoprivrednike da povećaju proizvodnju.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Vladimir Ferzanović iz Visokog istakao je da udruženje pokušava okupiti sva poljoprivredna udruženja u kantonu, kako bi omogućili bolje uslove za sve poljoprivrednike. Ministra Marića je, na zajedničkom sastanku, upoznao sa prijedlogom dodatnih posticajnih mjera koje će dati veći zamah u proizvodnji povrća.

- Dobio sam uvjeravanja da naš kanton prednjači u plasteničkoj proizvodnji i veoma je bitno da se fokusiramo na domaće proizvođače. Program poticajnih mjera koji je u izradi, zasigurno neće razočarati poljoprivrednike - zaključio je ministar Marić.

Pres služba ZDK

Novosti za dan 22.03.2023. godine

Na šestoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 22.03.2023. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

Danas je Skupština donijela Odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana prihoda i rashoda JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu. Ukupno planirani prihodi za 2023. godinu iznose 25.845.319 KM (izvršenje Finansijskog plana Službe za 2022. godinu iznosio je 23.828.762 KM).

Na šestoj sjednici Skupština je razmatrala i donijela Odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu. Finansijskim planom Zavoda za 2023. godinu, planirani su ukupni prihodi u iznosu od 250.139.895 KM. Planirani rast ukupnih prihoda u odnosu na finansijski plan za 2022. godinu iznosi 6,3%, (Finansijski plan Zavoda za 2022. godinu iznosio je 235.383.450 KM).

Potom je Skupština donijela Odluku o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U naredne tri tačke dnevnog reda razmatrana su tri izvještaja o finansijskoj reviziji koje je sproveo Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaključcima primila k znanju zajedno sa mjerama i aktivnostima navedenim u izvještajima o finansijskoj reviziji Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a riječ je o slijedećim Izvještajima o finansijskoj reviziji koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaključcima primila k znanju:

- Izvještaj o finansijskoj reviziji Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, (povodom kojeg je donesen i zaključak o obavezi dostavljanja polugodišnjih izvještaja o realizovanim preporukama Ureda za reviziju Institucija u FBiH),

- Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu;

- Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu.
U konačnici rada Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Informaciju o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.

MINISTAR MARIĆ I CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA ZA OKRUGLIM STOLOM O EKSPLOATACIJI ŠLJUNKA

Sa ciljem da se zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka u vodotocima rijeke Bosne i Krivaje, Centri civilnih inicijativa (CCI) su u Žepču organizovali okrugli sto kojem je prisustvovao i Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

- Iznimno je važno da sarađujemo sa civilnim sektorom i tražimo rješenja koja su od obostrane koristi. Za ovim okruglim stolom smo čuli da je procedura za legalnu eksploataciju minerala iz slivova rijeka izuzetno komplikovana, zbog čega neki rizikuju i šljunak vade "na crno". Zajednički cilj nam je da imamo lijepo uređene obale i čiste rijeke - kaže ministar Marić.

Predstavnici ribarskih udruženja istakli su značaj da se u vrijeme mrijesta ribe, privremeno obustavi produbljavanje korita rijeka, a aktivisti CCI su ukazali na brojne nelogičnosti u zakonskoj i podzakonskoj regulativi iz ove oblasti.

Predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, pojasnili su da vodne saglasnosti u slivu rijeka Bosne, Krivaje, Drine i Vrbasa, koje su istekle 31.12.2022. godine važe do 30.09.2023. godine.

Predviđeno je da se i u ovoj godini nastavi produbljivanje korita u gradovima Zenica, Visoko i Zavidovići, kao i u općinama Žepče i Kakanj.

Pres služba ZDK

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRICA SUBAŠIĆ RAZGOVARALE S PREDSTAVNICIMA KROVNIH INSTITUCIJA KULTURE NARODA U BIH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su u sjedištu Vlade s predstavnicima krovnih organizacija temeljnih institucija kulture naroda u Bosni i Hercegovini - Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta".

Ove organizacije traže da se "Preporod", "Napredak", "Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" proglase organizacijama od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton, na način kako je to ranije uradio Bosanskopodrinjski kanton, a u proceduri je donošenje odgovarajućih zakona u Kantonu Sarajevo i na nivou Federacije BiH.

To bi, prema riječima Sanjina Kodrića, predsjednika "Preporoda", ovim organizacijama vratilo status u društvu koji su imale prije zabrane rada neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a u dogledno vrijeme bi se omogućilo sistemsko finansiranje njihovih aktivnosti.

Premijerka Mehmedić i ministrica Subašić su naglasile da Vlada Zeničko-dobojskog kantona prepoznaje značaj ovih organizacija za tradiciju i kulturu svih naroda i cjelokupno društvo u BiH.

Najavile su da će sagledati mogućnosti donošenja odgovarajućeg zakona ili odluke, vodeći računa da se ne ugroze prava drugih srodnih organizacija u ovom kantonu.

Press služba ZDK


Novosti za dan 21.03.2023. godine

MINISTAR HASANIČEVIĆ PRISUSTVOVAO SASTANKU O REFORMSKIM AKTIVNOSTIMA ZA UNAPRJEĐENJE EFIKASNOSTI RADA PRAVOSUĐA

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Edin Hasaničević prisustvovao je jučer u Sarajevu sastanku dužnosnika na ministarskom nivou o otvaranju dijaloga o reformskim aktivnostima za unaprjeđenje efikasnosti rada pravosuđa, koji je održan u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i podršku Kraljevine Švedske.

Poruka sastanka, koje je prisustvovala i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, je da je saradnja sudske i izvršne vlasti ključna u provođenju reformskih procesa u oblasti pravosuđa, a oba nivoa vlasti spremna su poduzeti adekvatne aktivnosti.

Tokom sastanka se posebno govorilo o izazovima i mjerama koje je neophodno poduzeti s ciljem unapređenja pravnog okvira izvršnog postupka i postupka po žalbi te uvođenju novih modela rada u sudovima, s obzirom da je riječ o oblastima koje se direktno reflektuju na zadovoljstvo građana.

Istaknuto je da je glavni cilj reformi pravosudnog sistema izgradnja stabilnog pravnog sistema koji će građanima pravdu učiniti dostupnijom i garantovati zaštitu svih zagarantovanih prava.

Predstavnici ministarstava su saglasni da je VSTV BiH strateški partner ministarstava u provođenju aktivnosti u oblasti pravosuđa, koje će, kako je najavljeno tokom sastanka, u narednom periodu biti intenzivirane.

- Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK daje punu podršku reformskim aktivnostima koje će povećati efikasnost rada pravosuđa i spremni smo preuzeti sve buduće obaveze u okviru raspoloživih kapaciteta. Bosna i Hercegovina mora dovesti svoju administraciju i pravosuđe na nivo potreban za pristupanje EU, koja je naš starteški cilj - rekao je ministar Hasaničević.

Press služba ZDK

MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO SA SLUŽBENIKOM AMBASADE SAD U BIH MARKOM HANDLOFFOM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je danas u svom uredu s Markom Handloffom, službenikom za ekonomska pitanja, okoliš i energetsku politiku u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ministar Šibonjić je predstavio privredu Zeničko-dobojskog kantona istakavši da će u fokusu ovog ministarstva u narednom periodu biti korištenje solarne energije, IT sektor i zapošljavanje mladih.

Dodao je da u novije vrijeme postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u solarne elektrane, koje proizvode električnu energiju za potrebe privrede a proizvedene viškove plasiraju na tržište.

- U ZDK imamo 350 firmi koje se bave proizvodnjom solarne energije. Izvoz našeg kantona iznosi 2 milijarde maraka, a projekcija je da bi se od solarne energije, putem elektrana privrednih subjekata, posebno na proizvodnim halama u naše 22 industrijske zone, ali i domaćinstvima, svake godine moglo uprihodovati dodatnih milijardu maraka. Zbog toga očekujemo da Federacija BiH što prije donese potrebne zakone i ubrza izdavanje neophodnih saglasnosti - rekao je ministar Šibonjić.

Naveo je da će u fokusu biti i razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih zona te privlačenje investicija kroz projekte javno-privatnog partnerstva, oblast koju je ovaj kanton prvi uredio u Federaciji BiH još 2017. godine, sačinio četiri kataloga potencijalnih projekata, a 2019. godine potpisao prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu.

Rekao je da je Zeničko-dobojski kanton otvoren za investicije iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i svih zemalja koje žele iskoristiti komparativne prednosti ovog kantona, kao što su dobra saobraćajna uvezanost, poslovne zone i edukovana radna snaga.

Handloff je pozdravio planove Ministarstva za privredu da kroz projekte korištenja obnovljivih izvora energije, javno-privatnog partnerstva i zaštite okoliša, osigura ekonomski rast i budućnosti preusmjeri fokus sa teške industrije koja je dominantna u ovom kantonu.

Naglasio je da je Zakon o zaštiti zraka, Zakon o obnovoljivim izvorima energije i novi Zakon o električnoj energiji u FBiH moguće donijeti i prije formiranja Vlade FBiH te da nova vlast ima priliku da pokaže da želi raditi dinamičnije na promjenama i ekonomskoj reformi.

Istakao je da je Američka privredna komora u BiH (AmCham BiH) posvećena jačanju privrednih veza dvije zemlje, povezivanju kompanija i drugim aktivnostima s ciljem jačanja ekonomske saradnje.

Naglasio je da su SAD pokazale da su 30 godina najbolji prijatelj Bosne i Hercegovine te da će BiH okrenuta Evropi i savremenom svijetu ostati partner SAD-a.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 20.03.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ ČESTITALA 20. MART - DAN GRADA ZENICE

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić uputila je čestitku povodom 20. marta – Dana Grada Zenice gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, predsjedavajućem Gradskog vijeća Mirzi Husetiću, dobitnicima javnih priznanja i svim građankama i građanima Zenice.

-Grad Zenica je jedan od najvažnijih privrednih, sportskih i kulturnih centara Bosne i Hercegovine te najveća jedinica lokalne samouprave i grad-sjedište Zeničko-dobojskog kantona. Zenica je grad bogate prošlosti, uvažavanja i tolerancije, ali i velikog patriotskog srca, što je pokazala kada je našoj domovini i narodu bilo najteže.

Uvažavajući njen značaj i ulogu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je opredijeljena za građenje konstruktivnih, kvalitetnih i održivih odnosa sa Gradom Zenica.

Želimo u Gradu Zenici realizovati i podržavati razvojne projekte koji će doprinijeti stvaranju boljeg sveukupnog ambijenta za poboljšanje kvaliteta života svih stanovnika koji ovdje žive i privređuju.

Jer, sa snažnim gradovima i općinama jača cjelokupan Zeničko-dobojski kanton i Bosna i Hercegovina. Sretan vam Dan Grada! - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.03.2023. godine

ESV ZDK: SOCIJALNI PARTNERI PODRŽALI USVOJENI BUDŽET ZDK ZA 2023. GODINU

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je 35. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su socijalni partneri razmatrali Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

Socijalni partneri su nakon iscrpne rasprave Vladi Zeničko-dobojskog kantona čestitali na donesenom Budžetu ocijenivši da je socijalno izbalansiran, budući da su osigurana sredstva za najosjetljivije kategorije stanovništva ZDK-a.

Također su dali punu podršku Vladi da u narednom periodu, prateći ekonomska kretanja, fokus svog djelovanja usmjeri ka poticanju privrednog razvoja većim izdvajanjima iz Budžeta za poticaje u privredi.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona


VLADA ZDK USVOJILA FINANSIJSKI PLAN ZZO ZDK: POVEĆANA SREDSTVA ZA ESENCIJALNU LISTU LIJEKOVA, ORTOPEDSKA POMAGALA I BANJSKO LIJEČENJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2023. godinu koji iznosi 250.139.895,00 KM.

Ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić kazala je da su planom povećana sredstva po mnogim stavkama, a posebno za Esencijalnu listu lijekova za koju je planirano 34,4 miliona KM, što je za 4,2 miliona KM više u odnosu na realizaciju u 2022. godini.

- To će omogućiti ukidanje ograničenja propisivanja za pojedine lijekove i uvođenje novih lijekova na esencijalnu listu lijekova - kazala je ministrica Radoš Kosić.

Naglasila je da su za ortopedske sprave i pomagala planirana sredstva u iznosu od 7,75 miliona KM, što je za 2,15 mil. KM više u odnosu na planirana sredstva za 2022. godinu.

- Razlog povećanja sredstava na ovoj stavci je što su na listu ortopedskih pomagala uvrštena nova pomagala, proširene su indikacije za ostvarivanje prava na određena ortopedska pomagala - senzore za mjerenje glukoze u krvi za sva osigurana lica do 18 godina života te studente do 26 godine zivota - rekla je ministrica zdravstva ZDK.

Za zdravstvenu zaštitu u specijalnim bolnicama (lječilišta - banje) planirana su sredstva u iznosu od 1.450.000,00 KM, što je za 700.000,00 KM više u odnosu na planirana sredstva za 2022. godinu. To će, dodala je, omogućiti da se uvaže mnogobrojni zahtjevi pacijenata na banjsko liječenje koji do sada nisu mogli biti realizirani zbog nedovoljno predviđenih sredstava.

Također je istakla da je za program preventivne zdravstvene zaštite (skrining mamografija) planirano 450.000,00 KM što je 250.000,00 KM više u odnosu na planirana sredstva u 2022. godini.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Omer Škaljo rekao je da je u odnosu na prethodnu godinu planiran rast ukupnih prihoda u iznosu od oko 14 miliona KM ili 6,3 posto.

Press služba ZDK


TALIJANSKA REGIJA PIEMONTE I ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON NASTAVLJAJU INSTITUCIONALNU SARADNJU

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i regionalni ministar za decentralizovanu međunarodnu saradnju Regije Piemont Maurizio Marrone, u prisustvu regionalnog ministra zdravstva Luigi Genesio Icardija, potpisali su Protokol o saradnji ove italijanske regije i Zeničko-dobojskog kantona, kojim su se dvije strane opredijelile za nastavak institucionalne saradnje i partnerstva koje traje od 1995. godine.

Potpisivanjem protokola počela je druga konferencija povodom završetka projekta "Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK kao ogledni primjer za Bosni i Hercegovini" u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

-Jako sam sretna da danas imamo drugu međunarodnu konferenciju na temu koja je jako važna iz više razloga, a posebno radi stvaranja institucionalnih okvira i osiguravanja materijalnih sredstava da se radi na skrining programima te da se pojačaju aktivnosti u dijelu prevencije, jer znamo da preventivni pregledi i rane dijagnoze dugoročno spašavaju živote - istakla je na press konferenciji premijerka Mehmedić.

Ministrica zdravstva Tanja Radoš-Kosić dodala je kako je dugogodišnja saradnja ove dvije regije rezultirala realizacijom mnogobrojnih projekata iz oblasti zdravstvene zaštite koji su, uz pomoć italijanskih partnera, promijenili u potpunosti i na bolje sliku zdravstvenog sustava ZDK-a.

-Prvenstveno mislim na projekt skrininga grlića maternice, zatim formiranje Onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica kao i sam ovaj skrining mamografije. Iskoristila bih priliku da pozovem sve žene da se odazovu ovom pozivu za mamografiju, da učine nešto dobro za sebe, za svoje zdravlje i općenito za društvo - kazala je Radoš-Kosić.

Regionalni ministar Maurizio Marrone zahvalio je Vladi ZDK-a na odnosu koji su izgradili sa Regijom Piemonte, a koja je urodila velikim rezultatima, naglasišvi da će potpisivanje protokola dodatno osnažiti odnose, a sama konferencija doprinijeti razmjeni stručnih iskustava i znanja.

- Želio bih pozvati diplomatske i predstavnike vlasti da se ova saradnja dodatno ojača i nastavi. Zbog toga smo mi danas ovdje - naglasio je Marrone.

Istaknuto je da je Italijanska agencija za kooperaciji i razvoj za ovu je namjenu proteklih godina širom BiH uložila 16 miliona eura, a ove godine opredijelila je dodatna četiri miliona eura.

Predstavnik Ambasade Republike Italije Matteo Evangelista pozdravio je potpisivanje protokola o saradnji, naglasivši da Italijanska ambasada prepoznaje dugogodišnju saradnju ove dvije regije.

-Znamo da sve ovo doprinosi promociji BiH, ne samo kada je u pitanju promocija na kulturnom ili planu trgovinskih odnosa, nego smo podrška BiH na njenom putu ka integraciji u Evropsku uniju - naglasio je Evangelista.

Ministar zdravstva regije Piemonte Icardi naglasio je kako je ovo jako bitan projekat te da su sektor zdravstva i briga o zdravlju veoma bitni. U tom smislu, naglasio je značaj Onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji je otvoren uz podršku Regije Pijemonte.

-Također i Program mamografskog skrininga podrazumijeva veliku korist građanima, jer se vodimo idejom da je bolje prevenirati nego liječiti. Na taj način pokušavamo da promovišemo ne samo zdravlje, nego želimo da sa naše strane aktiviramo kompletan stručni kadar koji ovdje može biti na raspolaganju - naglasio je Evangelista, izrazivši nadu da će u narednim godinama biti realiziran i registar tumora, koji će dati jasne podatke i smijernice za rad u narednom periodu.

Predstavnica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Selvedina Spahić-Sarajlić pojasnila je da je novi model tzv. "struktuirani skrining", koji se provodi u saradnji sa nevladinom organizacijom "RE.TE" i uz podršku prijatelja iz regije Piemonte, podrazumijeva snimak na digitalnim mamografima visokog kvaliteta i potpuno novi pristup, jer svaki snimak čitaju neovisno dva radiologa, što značajno povećava izglede za otkrivanje bolesti.

Također je navela da je pored visokokvalitetne opreme, u regiji Piemonte obavljena stručna obuka ljekara i patologa i uvezivanje s Onkologijom i Radioterapijom KBZ-a.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 15.03.2023. godine

MONKS ZDK I CARITAS ŠVICARSKE OZVANIČILI ZAVRŠETAK PROJEKTA UTOPLJAVANJA ČETIRI ŠKOLSKE ZGRADE

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (MONKS) Zeničko-dobojskog kantona i "Caritas" Švicarske uspješno su okončali treću fazu projekta "Energetska efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije" kojim su obuhvaćene četiri školska objekta u ovom kantonu - zeničke škole OŠ "Vladimir Nazor" PŠ Luke, OŠ "Alija Nametak" PŠ Jezero i OŠ "Ahmed Muradbegović" PŠ Pojske te Prva osnovna škola Maglaj PŠ Moševac. Prigodna svečanost tim povodom održana je u PŠ Luke.

U rekonstrukciju je uloženo ukupno 315.000 KM od čega je "Caritas" Švicarske osigurao 175.000 KM, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport 140.000 KM. U tri škole je urađena potpuna energetska sanacija i zamjena sistema grijanja, dok je u četvrtoj školi instalisana toplotna pumpa, budući da je u prethodnoj fazi izvršeno njeno utopljavanje.

- Cilj „Caritasa“ je da svojim intervencijama pokaže nove tehnologije, anuliramo emisije ugljen dioksida i drugih štetnih plinova u atmosferu te da smanjimo potrebu objekata za energijom, protužujući vijek trajanja objekata i stvarajući bolje uslove za rad škola - rekao je projekt menadžer "Caritasa" Fuad Imamović.

PŠ Luke dobila je novu fasadu, stolariju i krov, a stari kotao na ugalj zamijenjen je toplotnom pumpom. Time su, prema riječima direktora OŠ "Vladimir Nazor" Mirnesa Varupe, učenici i nastavnici dobili mnogo bolje uslove za rad, a školski objekat kontinuirano zagrijavanje te značajnu uštedu električne energije.

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić zahvalila se "Caritasu" Švicarske što je u resornom ministarstvu i Vladi ZDK-a prepoznao ozbiljnog partnera te što pomaže u stvaranju boljih uslova za obrazovanje posebno u područnim školama.

- U toku su razgovori oko nastavka saradnje u naredne dvije godine, a planiramo da četvrtom fazom projekta obuhvatimo potpunu rekonstrukciju još tri škole u ZDK-u - rekla je ministrica Subašić.

Fuad Imamović je najavio da će "Caritas" i ovo ministarstvo pokušati razviti novo stručno zanimanje - instalater fotonaponskih sistema, kako bi ovaj kanton pratio potrebe tržišta nakon očekivanog donošenja seta zakona koji će omogućiti izgradnju solarnih elektrana na privatnim kućama i zgradama. To bi instalaterima fotonaponskih sistema zbog velike potražnje dalo sigurnu perspektivu na tržištu.

Nakon obilaska škole u zeničkom naselju Luke, predstavnici "Caritasa" i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport posjetili su Prvu osnovnu školu Maglaj PŠ Moševac.

Press služba ZDK

 

AKCIJA POŠUMLJAVANJA NA PODRUČJU ZE-DO KANTONA POVODOM 21. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŠUMA

Povodom Međunarodnog dana šuma, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Pozivamo javnost da 21. mart - Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini ili na neki drugi prigodan način, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

S ciljem očuvanja postojećih šumskih resursa, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići svake godine organizuje akcije pošumljavanja novih površina, kao i akcije provođenja mjera njege na šumskim kulturama koje su ranije podignute.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih šumskih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart Međunarodnim danom šuma 2012. godine kako bi se obilježavanjem tog dana podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma. Zemlje se ohrabruju da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore u organizaciji aktivnosti koje uključuju provoviranje brige o šumama, kao što su kampanje sadnje drveća.

Tema za 2023. godinu je “Šume i zdravlje”.

Šume tako mnogo doprinose našem zdravlju, kroz čistu vodu, čist zrak i hvatanje ugljika u borbi protiv klimatskih promjena. Obezbjeđuju hranu i lijekove za spašavanje života i doprinose blagostanju na zemlji. Ovi, ali i mnogi drugi aspekti našeg života su na ovaj ili onaj način povezani sa šumama.

Održivo upravljanje šumama i njihovo racionalno korištenje izuzetno je važno za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i blagostanju sadašnjih i budućih generacija. Šume igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva i postizanju ciljeva održivog razvoja. Ipak, uprkos svim ovim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, uništavanje šuma u vidu njihovog krčenja i nepravilnog korištenja se nastavlja alarmantnom brzinom.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

Novosti za dan 14.03.2023. godine

ČLANOVI VLADE ZDK NA ČELU S PREMIJERKOM MEHMEDIĆ POSJETILI OPĆINU KAKANJ

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođeni premijerkom Amrom Mehmedić posjetili su Općinu Kakanj, gdje su s općinskim načelnikom Mirnesom Bajtarevićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Slavenom Katičićem i rukovodiocima resornih općinskih službi razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je ravnomjeran razvoj među ključnim politikama Vlade koju predvodi te da kroz posjete gradovima i općinama i direktne kontakte s gradonačelnicima i općinskim načelnicima žele identifikovati potrebe i definisati prioritetne projekte u jedinicama lokalne samouprave.

- Upoznali smo se projektima koji su inicirani i započeti u prethodnom periodu, odnosno projektima koji su u završnici, tako da smo razgovarali o budućoj saradnji i temama koje su u interesu lokalne zajednice i Zeničko-dobojskog kantona, svako u dijelu svojih nadležnosti odnosno što možemo raditi u narednom periodu i kako bismo svi dali svoj doprinos u poboljšanju kvaliteta života ne samo u općini Kakanj, nego sveukupno u ZDK - rekla je premijerka Mehmedić.

Općinski načelnik Bajtarević zahvalio je Vladi na posjeti i kvalitetnoj saradnji dva nivoa vlasti u prethodnom periodu. Naglasio je da su prioriteti Općine Kakanj ulaganja u vodnu, putnu i školsku infrastrukturu, povećanje poticaja u oblasti privrede i poljoprivrede, kao i unapređenje politike stipendiranja i prijevoza učenika i studenata.

- Također smo se fokusirali na izazove i probleme na kojima moramo zajedno raditi. Nakon ovog sastanka očekujem da će resorna ministarstva u Vladi i nadležne općinske službe zajedno tražiti rješenja kako bi neke stvari za koje mi smatramo da možda nisu najbolje, uredili i podigli na veći nivo - rekao je Bajtarević.

Vlada na čelu s premijerkom Mehmedić započela je obilazak jedinica lokalne samouprave u prošlog mjeseca, a prije Kaknja posjetila je Zenicu, Tešanj i Visoko. U narednom periodu planirane su posjete i drugim gradovima i općinama u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

SAOPĆENJE SA 5. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 5. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 10.03.2023. godine razmatrano je sedam tačaka dnevnog reda.
Prije prelaska na zvaničan rad, novi poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Elmin Šabanović, dao je svečanu izjavu kojom je zvanično preuzeo dužnost poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona imajući u vidu da je 30.01.2023. godine u Skupštini Kantona zaprimljena Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o prestanku mandata poslanika u Skupštini Kantona Marić Vinku i dodjeli mandata Šabanović Elminu, sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta BOSANSKOHERCEGOVAČKA INICIJATIVA – KASUMOVIĆ FUAD – ZA BIH koji je prihvatio dodijeljeni mandat.

U okviru prve tačke dnevnog reda u skraćenom postupku razmatran je i donesen Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu u iznosu od 540.582.580 KM. Budžet je veći za cca 43,1 mil. KM u odnosu na iznos Budžeta za 2022. godinu od 497.427.671 KM, što je iznos Budžeta koji je Zeničko-dobojski kanton imao na raspolaganju u 2022. godini. Donesenim Bužetom Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM iz čega proizilazi pozitivan tekući bilans budžeta u iznosu od 45.062.208 KM. Skupština je potom donijela i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu po skraćenom postupku, bez kojeg realizacija donesenog Budžeta za 2023. godinu nije moguća.
Skupština je potom donijela Zakon o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona (Prečišćeni tekst), predlagača Alena Kapkovića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, predlagača Vibora Handžića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo. Utvrđeno mišljenje Skupštine bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine i svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predlagaču delegatu Viboru Handžiću, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potom je Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaključkom prihvatila Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju, koji se upućuje u javnu raspravu u sve općine i gradove Zeničko-dobojskog kantona, sa rokom za provođenje javne rasprave od 30 dana.

Potom je Skupština donijela Program rada Skupštine za 2023. godinu. Programom su obuhvaćeni planirani akti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nosioci izrade istih, predlagači, razlozi za donošenje, postupak donošenja i rokovi za njihovo razmatranje. Program čine akti iz normativno-pravne, studijsko-analitičke i informaciono-dokumentacione djelatnosti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su propisane Ustavom Federacije BiH, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i zakonima.

U konačnici sjednice donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK

Novosti za dan 13.03.2023. godine

MINISTAR SIROVICA PODRŽAO KOŠARKAŠE U KOLICIMA I POSJETIO POVRATNIKE U KOTOR VAROŠI

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica, na poziv Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine i Košarkaškog invalidskog kluba "Bosna" Zenica, boravio je u Banjaluci gdje je od 09. do 12. marta održan veliki EuroCup 1 košarke u kolicima.

- Želio sam da na ovaj način iskažem podršku i poštovanje našim sportistima invalidima i sportskim radnicima koji svojim primjerom pokazuju i razvijaju zajedništvo i zdrav duh. Oni zaslužuju i imaju punu podršku Vlade ZDK - rekao je ministar Sirovica.

Ministar Sirovica posjetio je i Kotor Varoš gdje se sastao sa predstavnicima boračkih udruženja Armije RBiH i Islamske zajednice.

Razgovarano je o uslovima života i problemima povratničke populacije, a posebno radu boračkih udruženja i načinima podrške i pomoći od strane Vlade ZDK-a i Ministarstva za boračka pitanja.

Dogovoreno je da se ovakvi susreti i razgovori nastave u kontinuitetu.

Press služba ZDK

 

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO UDRUŽENJE PČELARA U ŽEPČU

Skupštini udruženja pčelara iz Žepča, koja je održana proteklog vikenda, prisustovao je i Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona.

Pčelari su se žalili na nedostatak bilo kakvog poticaja sa kantonalnog nivoa vlasti, nelojalnu konkurenciju koja uvozi med upitne kvalitete i zatražili pomoć za otvaranje punionice meda, koja bi bila od velike koristi proizvođačima pčelinjih proizvoda.

- Oko sedamdeset pčelara u Žepču zaslužuje pomoć države. Već godinama samostalno uče, brinu se o pčelinjim društvima i na tržište plasiraju nešto što je kvalitetno i nezamjenjivo u ljudskoj ishrani. Kanton će učiniti sve da se pomogne pčelarima u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona i dat ću sve od sebe da se ta pomoć realizuje u narednoj godini - rekao je ministar Marić.

Pres služba ZDK

MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA RMU BREZA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Samir Šibonjić razgovarao je u svom uredu s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Breza (RMU Breza) o stanju ovom rudniku te aktivnostima na dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja.

Navedeno je da se RMU Breza susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije - projekata i elaborata koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom da je uslov za naprijed navedenu ovjeru dokumentacije ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom za privredu ZDK-a.

Specifičnosti zahtjeva RMU Breza za dodjelu koncesije je da se rudna polja za eksploataciju uglja prostiru na dva kantona i tri jedinice lokalne samouprave - Brezi, Visokom i Ilijašu.

Ministar Šibonjić je zajedno sa svojim saradnicima iskazao spremnost za iznalaženje efikasnih rješenja kako bi se s RMU Breza potpisao ugovor o koncesiji te najavio da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.

Press služba ZDK


MINISTAR ŠIBONJIĆ PRIMIO DELEGACIJU INSTITUTA YUNUS EMRE

Delegacija Instituta Yunus Emre Sarajevo, koju je predvodio direktor Mehmet Akif Yaman, posjetila je Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona.

Resornog ministra Samira Šibonjića i saradnike upoznali su s aktivnostima koje Institut provodi na prostorima ZDK-a i Bosne i Hercegovine, kao što je bratimljenje škola i aktivnosti učenja turskog jezika u školama, a predstavili sui  planove i programe koje tek imaju u planu realizovati.

Ministar Šibonjić zahvalio je na posjeti te izrazio saučešće Republici Turskoj u ime građana ZDK-a za sve stradale u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, sa željama za što brži oporavak povrijeđenih i što skorije rješavanje posljedica ovog katastrofalnog zemljotresa.

Naglasio je kako Turska i Bosna i Hercegovina imaju dugu prijateljsku saradnju koja će se i u budućnosti nastaviti, posebno sa akcentom na razvoj privredne saradnje. Istakao je da ovo ministarstvo stoji na raspolaganju i pruža podršku kako turskim tako i svim drugim investitorima.

Direktor Instituta Yunus Emre najavio je da će se od 26. aprila u ZDK-u održati manifestacija “Dani djeteta”, na kojoj će se okupiti djeca iz ZDK-a i BiH.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 10.03.2023. godine

ISPLATA NAKNADA ZA NEZAPOSLENE PORODILJE POČETKOM IDUĆE SEDMICE

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice obavještava žene-majke koje nisu u radnom odnosu - korisnice prava na novčanu pomoć, da je na danas održanoj 5. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kojim su odobrena sredstva za finansiranje ove novčane pomoći u iznosu od 1.000,00 KM.

Ministarstvo je odmah po usvajanju Budžeta završilo administrativne procedure u vezi sa isplatom novčane pomoći za mjesec januar 2023. godine, tako da će isplata novčane pomoći biti realizirana početkom iduće sedmice.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ NAKON USVAJANJA BUDŽETA ZA 2023. GODINU: BUDŽET JE STABILIZIRAJUĆI, A UJEDNO I SOCIJALNOG KARAKTERA

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kojim su planirani ukupni prihodi i primici od 540.582.580,00 KM, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 536.301.950,00 KM. Preostali iznos od 4.280.630,00 KM planiran je za pokriće deficita iz ranijih godina.

Premijerka Amra Mehmedić izrazila je zadovoljstvo što je većina skupštinskih zastupnika podržala Vladin prijedlog Budžeta koji je u odnosu na rebalans Budžeta za 2022. godinu iz decembra prošle godine veći za 43.154.909,00 KM ili 10,49 posto.

- Budžet je stabilizirajućeg, a ujedno i socijalnog karaktera, budući da se na bruto plate i naknade zaposlenih izdvaja 49,63 posto te za socijalna davanja 15,65 posto, tako da su ove dvije skupine u strukturi rashoda zastupljene sa 65,28 posto. Izdaci za kapitalna ulaganja iznose 9,17 posto, dok se ostatak raspoloživog budžeta odnosi na materijalne izdatke, otplate kredita i finansiranje kamata - rekla je premijerka Mehmedić.

Naglasila je da u Budžetu nisu planirana kreditna zaduženja te da su povećana sredstva podsticaja u oblasti poljoprivrede, privrede, izdvajanja za mlade, kao i  izdvajanja za boračku populaciju u dijelu egzistencijalne naknade.

- Svakako je važno napomenuti da smo u ovom budžetu osigurali sredstva za porodilje, tako da ću iskoristiti ovu priliku da se zahvalim našim nezaposlenim porodiljama što su imale strpljenja i najavim da će porodiljne naknade biti isplaćene već u ponedjeljak - rekla je premijerka ZDK.

Istakla je da je Vlada u procesu donošenja ovog budžeta vodila razgovore i pregovore sa sindikatima budžetskih korisnika o povećanju plate te da su se usaglasili da se dijalog nastavi a plate povećaju u toku godine.

- Vrlo je važno da smo danas donijeli Budžet prevashodno zbog naših porodilja, a nastojat ćemo da u što kraćem vremenskom roku usvojimo i sve programe, koje sada treba da rade resorna ministarstva, kako bi budžet bio operativan krajem ovog mjeseca - rekla je premijerka ZDK.

Press služba ZDK

 

MINISTAR MARIĆ POSJETIO FARMERE U MAGLAJU I ŽEPČU

Posjetom farmerima u općinama Maglaj i Žepče, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinko Marić nastavio je obilazak vlasnika farmi u Zeničko-dobojskom kantonu.

Smatra da samo direktnim kontaktom može spoznati što je najpotrebnije uzgajivačima stoke, kako bi se kasnije realizovali planovi za pomoć i podršku koja im je neophodna.

- Većina njih je izgubila nadu da će im država pomoći, izuzev redovnih podsticaja za koje se bore, a koji najčešće nisu dovoljni za razvoj. Vlasnicima farmi potrebna je poljoprivredna mehanizacija, obnova stočnog fonda i nova tehnologija za mužu krava - kaže ministar Marić.

Farmerima koji još nisu registrovali djelatnost pojasnio je da bez registracije djelatnosti ne mogu očekivati bilo kakav podsticaj od države.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.03.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ U POSJETI NAČELNICIMA OPĆINA OLOVO I VAREŠ

Poljoprivredni proizvođači i mali farmeri iz općina Vareš i Olovo, u proteklom periodu, zbog strogih zakonskih kriterija, iskoristili su manje od jednog procenta ukupnih podsticaja za njihovu proizvodnju. Dok njihove kolege iz drugih općina dobijaju znatna finansijska sredstva, sa nivoa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), uzgajivači iz ove dvije općine uglavnom su ostajali - praznih ruku.

- Vrijeme je da se to promijeni. Zatražio sam ažurirane podatke za proizvođače i male farmere iz Olova i Vareša, nakon čega ćemo ovim općinama doznačiti sredstva koja i oni zaslužuju. Radi se o dvije općine koje se ubrzano razvijaju, a njihovi načelnici se domaćinski odnose prema budžetu - kaže Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je obećao da će njegova stručna općinska služba napraviti presjek o stanju u poljoprivredi i stočarstvu i te podatke žurno dostaviti resornom ministarstvu ZDK.

- Mnogi nisu mogli aplicirati za značajnija sredstva jer su previše mali i nemaju dovoljan broj jedinica, bez obzira o čemu se radi. Ovo je prijateljska saradnja sa Vladom ZDK i nadam se da će biti nastavljena u budućnosti - izjavio je Marošević.

Sličnog mišljenja je i Đemal Memagić, načelnik Općine Olovo koji smatra da proizvodnja mesa, mlijeka i poljoprivrednih proizvoda mora biti prioritet jer je zbog općih uslova, sve manje hrane u svijetu.

- Imamo proizvođače koji ne mogu ispuniti kriterije za podsticaj sa federalnog nivoa vlasti, tako da mnogi nikada nisu aplicirali za neka sredstva. Spremni smo na saradnju sa kantonalnim ministarstvom, da se ovaj projekat realizuje - kaže Memagić.

Ministar Marić je posjetu načelnicima Olova i Vareša iskoristio i za obilazak farmeru u selima Gurdići i Ponijerka, u olovskoj općini kao i farmera u vareškom selu Zaruđe.

Press služba ZDK

 

PREMIJERKA MEHMEDIĆ ČESTITALA 8. MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, u ime Vlade i u svoje lično ime, uputila je čestitku za 8. mart - Međunarodni dan žena, u kojoj se navodi:

- Ravnopravnost žene, društvena, ekonomska i politička prava temeljna su prava i vrijednosti demokratskog svijeta, kojima i naše društvo teži. Ona se ne smiju prepoznavati samo u pravnom smislu, nego se moraju uspješno ostvarivati u svim sferama društva. Moramo svi zajedno raditi na razbijanju predrasuda i stereotipa, koji su još uvijek prisutni u našem društvu.

Ponosna sam što sam prva premijerka i što predvodim Vladu koja ima četiri ministrice, što je najveći broj žena u Vladi otkako postoji Zeničko-dobojski kanton. Obaveza svih nas je da nastavimo djelovati u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti i jačanja položaja žena u našem društvu. To je jedna od temeljnih politika Vlade.

Žene su svojim trudom i požrtvovanošću pokazale da su stub porodice i našeg društva. Zato moramo nastaviti graditi okruženje u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni i graditi društvo jednakih šansi - u kojem će žene biti ekonomski osnažene, jednako plaćene za iste poslove, više angažovane u politici i društvenom životu.

U toj borbi imaju i imat će punu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Sretan Vam 8. mart - Međunarodni dan žena.

Amra Mehmedić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona

 

Novosti za dan 07.03.2023. godine

OSCE-MISIJA U BIH PODRŽAVA JAČANJE UREDA ZA BORBU I PREVENCIJU KORUPCIJE U ZDK

Delegacija Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio Mark Hanbury, zamjenik šefa Odjela za ljudsku dimenziju, razgovarala je s premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić, ministrom pravosuđa Edinom Hasaničevićem i vršiocem dužnosti sekretara Ureda za borbu protiv korupcije Dževadom Fejzićem o institucionalnom jačanju, planovima i aktivnostima ovog kantona na borbi i prevenciji korupcije.

Hanbury i saradnici iz Glavne kancelarije OSCE-a u Sarajevu i Terenskog ureda OSCE-a u Travniku, naglasili su da OSCE snažno podržava izgradnju institucija i donošenje zakonskog okvira za borbu protiv korupcije, posebno Zakona o prijavi i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija, te da je uz njihovu podršku do sada formirano pet ureda za borbu protiv korupcije - u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici i Brčkom.

Naveli su da je ta podrška posebno fokusirana na izradu digitalnih alata, a kao dobar primjer naveli su javno dostupnu digitalnu bazu podataka Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koja sadrži podatke o zaposlenim i imenovanim dužnosnicima, transferima i utrošku poticaja u svim resorima.

Predstavnici OSCE-a potvrdili su opredjeljenje da nastave podržavati rad Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, formiranog odlukom Vlade ZDK iz februara 2022. godine, koji djeluje u skladu s donesenim pravnim okvirom i akcionim planovima, a trenutno radi s tri zaposlena. Plan Ureda je da također izradi digitalni registar podataka, za koji je OSCE ranije donirao potrebnu licencu.

Premijerka Mehmedić je zahvalila OSCE-u na saradnji i podršci, naglasivši da nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona ima nulti stepen tolerancije na korupciju te da će uložiti maksimalne napore da Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a zaživi u punom kapacitetu koristeći sopstvena, ali i znanja i iskustva domaćih i međunarodnih partnera.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 06.03.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO MESNU INDUSTRIJU "MADI" U TEŠNJU

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić proteklog vikenda posjetio je kompaniju "Madi" iz Tešnja, obišao proizvodne pogone i razgovarao sa Maidom Jabandžićem, direktorom društva i Edinom Jabandžićem, izvršnim direktorom najveće mesne industrije u Bosni i Hercegovini.

- "Madi" je dokaz da su privredna čuda moguća i najpozitivniji primjer privrednog uspjeha u našem kantonu i državi. Mladi ljudi upravljaju kompanijom, imaju strateške planove i jasne ciljeve koje postižu. Oni bi mogli držati seminare po Evropi o tome kako se prerađuje meso i osvaja kvalitet - kaže ministar Marić.

Smatra da bi nova Vlada Federacije BiH, kada bude formirana, trebala razmotriti sve opcije koje će konkretno podržati domaće proizvođače, kakav je "Madi". Priznaje da je ZDK previše "malen" pred vratima jedne ovakve kompanije i da su njihovi ekonomski podvizi za svaku pohvalu.

- Zadivljen sam organizacijom, tehnološkim procesom i pristupu svim fazama posla. Ništa nije prepušteno slučaju i nema sumnje da će za par godina izrasti u još većeg privrednog giganta - zaključuje ministar Marić.

Izvršni direktor Edin Jabandžić, objasnio je da kontinuirano, više od trideset godina, ulažu u sve faze proizvodnih procesa i modernu tehnologiju.

- Više od trideset procenata naših proizvoda odlazi na inostrana tržišta, a na putu smo da postanemo najveći proizvođač stočne hrane u regionu. Imamo vlastitu farmu roditetljskih jata i inkubatorku stanicu jednodnevnih pilića - pojašnjava Jabandžić.

O kakvoj industriji se radi, najbolje svjedoči podatak da "Madi" godišnje potroši sedamdeset hiljada tona stočne hrane, a desetine vrsta njihovih proizvoda od pilećeg i junećeg mesa distribuira se širom države i regiona.

Pres služba ZDK

 

Novosti za dan 03.03.2023. godine

NAČELNIK OPĆINE USORA POSJETIO MINISTARSTVO ZA PRIVREDU ZDK


Ministar za privredu Samir Šibonjić primio je delegaciju Općine Usora na čelu s općinskim načelnikom Zvonimirom Anđelićem. Sastanku je prisustvovao i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić.

Načelnik Anđelić je predstavio stanje privrede u ovoj općini, ciljeve i planove, kao i pravac u kojem žele da razvijaju općinu u narednom periodu, a upoznao je ministra i s aktivnostima na izgradnji dijela autoputa na Koridoru 5C koji prolazi kroz Usoru.

Naglasio je opredjeljenje općinske uprave da nastavi unapređivati poslovni ambijent, fokusirajući se na izgradnju infrastrukture u industrijskoj zoni "Ularice".

Ministar Šibonjić je rekao da će ovo ministarstvo nastaviti pružati podršku Općini Usora u izgradnji infrastrukture u ovoj industrijskoj zoni te čestitao općinskoj upravi na čelu s Anđelićem na uspješnom vođenju općine, koje se ogleda i u porastu broja zaposlenih sa 760 na 2.100.

Najavio je da planira posjetiti općinu Usora i privredne subjekte koji u njoj egzistiraju.

Press služba ZDK


MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA POSLODAVACA ZENICA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je u svom uredu s delegacijom Udruženja poslodavaca Zenica koju su činili Mladen Perić, Harun Imamović, Eldin Vrače i Adela Mehinagić.

Čestitali su ministru Šibonjiću imenovanje te iznijeli svoje mišljenje o mogućim vidovima saradnje, s akcentom na javne pozive za dodjelu sredstava poticaja Ministarstva za privredu, razvoj turizma, korištenje obnovljivih izvora energije, kao i toplifikaciju objekata na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar Šibonjić se zahvalio na posjeti i predstavio buduće planove i ciljeve ovog ministarstva, naglasivši da će imati u vidu iznesene sugestije. Rekao je da i sam dolazi iz privrede i da dobro poznaje izazove i potrebe privrednika te da će uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi se olakšalo poslovanje privrednika u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Istakao je da je Ministarstvo za privredu na raspolaganju svim privrednicima i otvoreno za kvalitetne ideje, najavivši da će u narednom periodu nastaviti s posjetama privrednim subjektima te posjetiti Udruženje poslodavaca Zenica.

Press služba ZDK

PONOVO USPOSTAVLJENA AUTOBUSNA LINIJA VAREŠ-ZENICA

Od srijede 15.03. 2023. godine ponovo će biti uspostavljena autobusna linija Vareš-Zenica. Polasci na ovoj liniji će se održavati od ponedjeljka do petka, iz Vareša s polaskom 06:30/09:11 sati i povratkom iz Zenice “AS” u 11:50/14:06 sati te s polaskom iz Vareša u 06:30/09:14 sati i povratkom iz Zenice “AS” u 15:00/17:41 sati.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu oblast javnog linijskog prijevoza putnika izvršilo izmjenu na registrovanim redovima vožnje kantonalnih autobusnih linija Vareš-Zenica „AS“ prijevoznika Babić-Bisstours d.o.o. Zenica, tako što je izvršeno uvođenje kooperanta Ljaljić-Turs d.o.o. Čelić na tim linijama.

- Raduje me da smo uspjeli prevazići ranije poteškoće u funkcionisanju ove linije i da je ponovo uspostavljena saobraćajna povezanost općina Vareš i Breza kantonalnim autobusnim linijama sa gradom Zenica, kao sjedištem Zeničko-dobojskog kantona. Smatram da svaka općina i svaki građanin našeg kantona ima pravo na redovne autobusne linije bez obzira na udaljenost od administrativnog centra kantona, a posebno od zdravstvenih usluga koje se pružaju u Kantonalnoj bolnici Zenica ili Stacionaru - kaže Danijel Pašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Koordiniranim aktivnostima resornog ministarstva, definisani su međusobni odnosi navedenih prijevoznika u zajedničkom-kooperativnom održavanju reda vožnje, tako što će naizmjenično održavati u vremenskom intervalu od po 36 mjeseci, a prvi održavanje reda vožnje započinje prevoznik Ljaljić-Turs d.o.o. Čelić.

Press služba ZDK

Novosti za dan 02.03.2023. godine

VLADA ZDK NA ČELU S PREMIJERKOM MEHMEDIĆ POSJETILA GRADSKU UPRAVU VISOKO

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić boravila je danas u radnoj posjeti Gradskoj upravi Visoko, gdje je s gradonačelnikom Mirzom Ganićem i njegovim saradnicima razgovarala o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je podsjetila da je Vlada u januaru organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a prošlog mjeseca započela obilazak jedinica lokalne samouprave, posjetivši do sada Grad Zenicu i Općinu Tešanj.

- Vlada ZDK je prvi put u službenoj posjeti Visokom. Mi ćemo kao Vlada nastaviti da obilazimo i druge jedinice lokalne samouprave, jer je naše opredjeljenje da u direktnim razgovorima s gradonačelnicima i njihovim saradnicima čujemo šta je to urađeno u proteklom periodu te koji su to planovi i strateška opredjeljenja i u kojem pravcu idu naše jedinice lokalne samouprave - rekla je premijerka Mehmedić.

Naglasila je da je zajednička zadaća Vlade i gradskih i općinskih uprava da zajedno rješavaju probleme, otklanjaju "uska grla" i prevazilaze sve poteškoće, posebno u dijelu koji se tiče administracije, kako bi zajedničkim naporima i snagama, ali i zajedničkim sredstvima, ulagali i implementirali projekte koji su od značaja za sve jedinice lokalne samouprave.

- Zajednički cilj nam je da svi građani ZDK-a imaju sve bolje uslove za život, odnosno da unaprijedimo kvalitet života u našem kantonu - rekla je premijerka ZDK.

Gradonačelnik Ganić je prezentirao projekte započete u mandatu prethodnog saziva Vlade, izdvojivši asfaltiranje puteva, izgradnju kružnog toka na ulazu u Visoko, rekonstrukciju škola i određene vodne projekte.

Naglasio je da Grad Visoko u 2023. godini očekuje podršku Zeničko-dobojskog kantona za nove infrastrukturne projekte. Posebno je naglasio potrebu završetka nove zgrade Obdaništa Visoko u čiju je izgradnju protekle dvije godine uloženo 1,2 miliona KM, a za završne radove i vanjsko uređenje objekta potrebno je osigurati gotovo jednak iznos sredstava.

Poručio je da je Grad Visoko otvoren za saradnju s Vladom ZDK-a te da želi zajedno osmisliti i realizirati što više projekata od kojih će najveću korist imati građani.

Press služba ZDK

Last modified on Utorak, 04 Travanj 2023 05:46
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4509

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 36964

Ovaj Mjesec 203619

Ukupno 13770771

Currently are one guest and no members online