Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec travanj 2023. godine

04 Tra 2023
531 times

Novosti za dan 28.04.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ OTVORIO MEĐUNARODNI SAJAM VINA I GASTRONOMIJE U ZENICI

Međunarodni sajam vina i gastronomije, kojeg je juče u zeničkom hotelu Dubrovnik, otvorio Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, okupio je osamnaest  izlagača vina i osam predstavnika gastronomije.

- Ovaj sajam koji se u Zenici održava osmi put' zaredom, prilika je za promociju grada i samog kantona. Mogli smo kušati domaće specijalitete i vina iz cijele regije - kaže ministar Marić.

Organizator sajma Rahela Dervišević, tvrdi da sajam iz godine u godinu postaje sve posjećeniji i da učesnici sajma imaju priliku da predstave svoje najbolje proizvode.

- Ovdje su najreprezentativniji izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji posjetiocima, na svih dvadeset i šest štandova, predstavljaju svoje proizvode. Nastavit ćemo sa održavanjem ove turističke manifestacije - zaključuje Rahela Dervišević, voditelj hotela u kojem je sajam održan.

Pres služba ZDK

PREMIJERKA MEHMEDIĆ NA 14. SIMPOZIJU MNM 2023: VLADA ZDK PODRŽAVA RAZVOJ NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG RADA NA UNZE

Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) Univerziteta u Zenici (UNZE) domaćin je 14. Simpozija "Metalni i nemetalni materijali - proizvodnja, svojstva, primjena“, na kojem učestvuju predstavnici akademske zajednice iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, predstavnici kompanija, komorskog sistema te vlasti Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Dobrodošlicu učesnicima u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona poželjela je premijerka Amra Mehmedić, koja je uputila čestitke organizatoru i dekanu MTF-a prof.dr. Farzetu Bikiću.

Naglasila je da Vlada podržava razvoj Univerziteta u Zenici, što je pokazala značajnim povećanjem budžeta u 2023. godini.

- U okviru navedene podrške želja nam je da se na UNZE poveća nivo naučno-istraživačkog rada. Ovakvi naučni skupovi su dobar put i pokazatelj da se ide u tom smjeru. Najbolji put za razvoj ZDK-a, FBiH i države BiH jeste ozbiljna saradnja akademske zajednice i privrednih subjekata. Značajan doprinos ovog skupa, uz izlaganje naučnih radova, bit će upravo izmjena naučne misli i sklapanja veza između akademskog osoblja i privrede - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 26.04.2023. godine

VLADA ZDK NA ČELU S PREMIJERKOM AMROM MEHMEDIĆ BORAVILA U RADNOJ POSJETI GRADU ZAVIDOVIĆI I OPĆINI ŽEPČE

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić boravili su danas u radnoj posjeti Gradu Zavidovići i Općini Žepče, gdje su s čelnicima ovih jedinica lokalne samouprave razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima koje realizuju dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada direktnim razgovorima s gradonačelnicima i općinskim načelnicima želi da identifikuje potrebe i sagleda mogućnosti implementacije zajedničkih projekata, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave i građane. Vlada je ranije posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, krenuvši od najveće do najmanje jedinice lokalne samouprave.

- Vlada se opredijelila za drugačiji pristup i da tretira sve gradove i općine na principu ravnomjernog razvoja. Naš zajednički cilj je da svi građani ZDK-a imaju bolje uslove za život, odnosno da unaprijedimo kvalitet života u našem kantonu - rekla je premijerka ZDK.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović rekao je da Grad Zavidovići i Vlada imaju dobru saradnju te da su u proteklom periodu implementirali značajan broj zajedničkih projekata. Od problema na području ove jedinice lokalne samouprave, izdvojio je problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u Industrijskom preduzeću "Krivaja", pitanje vodosnabdijevanja određenih naselja te potrebu kvalitetnijeg održavanja i rekonstrukcije regionalnih puteva, a posebno puta prema Kamenici, koja je važan turistički potencijal.

Na sastanku je istaknuto da bi ove godine trebala zaživjeti Turistička zajednica ZDK-a, koja će raditi na promociji turističkih ljepota i privlačenju turista, gdje posebno mjesto imaju Park prirode Tajan i Kamene kugle kod Zavidovića.

Delagacija je posjetila pogone "Krivaje TMK", koja svoje montažne kuće izvozi na tržište širom svijeta.

Općina Žepče je proteklih nekoliko decenija prešla put od izuzetno nerazvijene do jedne od najrazvijenijih općina u ovom dijelu BiH, sa kvalitetnom komunalnom infrastrukturom, poslovnim zonama i dobrim ambijentom za privlačenje investicija.

Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovke, trenutno se radi na formiranju četvrte poslovne zone, izgradnji nove zgrade osnovne škole, dvije ambulante porodične medicine te brojnim drugim infrastrukturnim projektima, koje finansijski pomaže i Vlada ZDK-a.

Istaknuto je da je kvalitetna saradnja dva nivoa vlasti posebno važna zbog prostorno-planske dokumentacije i ishodovanja neophodnih dozvola, što je posebno važno za privlačenje ulaganja, te da je Vlada opredijeljena da ubrza procedure i ukine sve barijere koje su u njenoj nadležnosti.

Delegacija je posjetila gradilište nove zgrade osnovne škole, započete 2018. godine. Projekat je vrijedan 5,5 miliona KM, a do sada je uloženo oko 3 miliona, dijelom i iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Plan je da škola bude useljena iduće godine. Članovi Vlade posjetili su i KŠC "Don Bosco" Žepče.

Press služba ZDK

SAOPĆENJE SA 7. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Na sedmoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 25.04.2023. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.
U okviru prve tačke dnevnog reda zastupnici u Skupštini su razmatrali i zaključkom primili na znanje Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je sačinjen u julu 2021. godine. Potom su zastupnici dali saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. U izvještaju su dati prikazi finansijskog poslovanja u 2022. godini sa ukupnim sumiranjem prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka. Zavod je u 2022. godini ostvario suficit, odnosno višak rashoda nad prihodima u iznosu 6.343.947 KM. Ukupni prihodi su iznosili 226.282.051 KM, a rashodi 219.938.104 KM.
U okviru treće tačke dnevnog reda razmatran je Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za period 01.01.-31.12.2022. godine, Po okončanju diskusije u okviru ove tačke dnevnog reda, Zaključak kojim Skupština Kantona prihvata Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za period 01.01.-31.12.2022. godine, nije dobio potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bio donesen. U Izvještaju se navodi da je ostvaren negativni finansijski rezultat u iznosu 326.892 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 6.147.347 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 6.474.239 KM.
Na sedmoj sjednici, Skupština je prihvatila Izvještaj o poslovanju JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, a u Izvještaju se navodi da je ostvaren negativni finansijski rezultat u iznosu 304.034 KM koji proizilazi iz ostvarenih ukupnih prihoda od 3.037.513 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 3.341.547 KM.
Naredne dvije tačke dnevnog reda koje su razmatrali zastupnici u Skupštini odnosile su se na Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za period 01.01.2020.-31.12.2020. godine i Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za period 01.01.2021.-31.12.2021. godine. Po okončanju diskusije u okviru ove dvije tačke dnevnog reda, Zaključci kojim bi Skupština Kantona prihvatila predmetne izvještaje  nisu dobili potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bili doneseni.
U okviru posljednje tačke dnevnog reda Skupština je razmatrala Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. U okviru ove tačke dnevnog reda utvrđeno je da broj prisutnih zastupnika u Skupštini nije dovoljan da bi se sjednica Skupštine mogla nastaviti. Shodno Poslovniku Skupštine, sjednica Skupštine je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a o nastavku iste će odlučiti Kolegij Skupštine.

Stručna služba Skupštine ZDK

 

Novosti za dan 25.04.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I PREDSTAVNICI UNDP-a RAZGOVARALI O TRANZICIJI KA MODELIMA CIRKULARNE EKONOMIJE

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je danas u svom uredu s delegacijom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH o mogućnostima korištenja otpada sa Regionalne deponije (RD) "Mošćanica" kao industrijskog resursa u proizvodnim preduzećima na području ovog kantona.

UNDP je pokrenuo aktivnosti na razvoju i testiranju poslovnog modela za tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije u prioritetnim industrijama u BiH, uključujući i sprovođenje pilot procjene izvora, vrste, kvaliteta i količine ponovo iskoristivog otpada (PET, metal, drvo, biootpad, guma, građevinski otpad...), koji se odlaže na najsavremenijoj deponiji u ovom dijelu BiH. Na ovaj način bi se identificirale ključne spone između otpada i industrijskih sirovina te dalo usmjerenje za korištenje industrijskog otpada kao resursa za proizvodne procese.

Predstavnici UNDP-a naglasili su da BiH mora izvršiti tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije, na koji se fokusirala i Evropska unija koja je u martu 2020. godine usvojila Akcioni plan za razvoj cirkularne ekonomije s ciljem smanjenja oslanjanja na prirodne resurse i podsticanja održivog razvoja i rasta. Ovaj akcioni plan jedan je od glavnih elemenata Evropskog zelenog plana,  kojim EU želi postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Kako je neophodno da u ove aktivnosti budu uključeni svi ključni akteri na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Zenica, RD "Mošćanica", Zeničke razvojne agencije ZEDA i Alba Zenica, koji su dali podršku i stavili se na raspolaganje za sve predstojeće aktivnosti u okviru pilot aktivnosti za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji.

Direktor RD "Mošćanica" Adnan Šabani rekao je da ova deponija trenutno iz mješovitog komunalnog otpada, koji se dovozi iz Zenice, Visokog, Zavidovića, Žepča te pet općina Srednjobosanskog kantona, godišnje izdvoji oko 20 tona industrijskog otpada, a da je za značajnije povećanje ove količine neophodno investirati u mehaničku sortirnicu. Na taj način bi bilo moguće iz komunalnog otpada godišnje izdvojiti i do 7.000 tona otpada koji bi se koristio kao sirovina u industriji.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ZDK-a snažno podržava aktivnosti u oblasti zaštite okoliša te da svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za poboljšanje infrastrukture jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća za prikupljanje i deponovanje otpada, kao i jačanje svijesti građana.

Naglasila je da je Vlada otvorena za implementaciju kvalitetnih projekata u oblasti zaštite okoliša, a jedan od takvih projekata je Centar za zbrinjavanje otpada, čija je izgradnja planirana na RD "Mošćanica" uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 20.04.2023. godine

PREMIJERKA AMRA MEHMEDIĆ ČESTITALA RAMAZANSKI BAJRAM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić uputila je svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti najiskrenije čestitke povodom  Ramazanskog bajrama uz želju da isti provedu u krugu porodice i prijatelja.

Neka bajramski dani budu vrijeme zbližavanja, darivanja i međusobnog poštovanja. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

 

Novosti za dan 19.04.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ ODRŽAO SASTANAK SA NOVOM UPRAVOM ŠPD-a ZAVIDOVIĆI

Na radnom sastanku Vinka Marića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, sa novoimenovanom upravljačkom strukturom ŠPD-a Zavidovići, zaključeno je da će prednost u plasmanu drvnih sortimenata imati privrednici Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

- Nije sporno da se višak proizvoda plasira i van našeg kantona ali prednost će imati domaći prerađivači. Saglasni smo da je neophodna tijesna saradnja resornog ministarstva i Šumsko-privrednog društva (ŠPD) ZDK - kazao je ministar Marić.

Nedavno imenovani direktor ŠPD-a, Hasan Hasić istakao je da će obnoviti saradnju sa kooperantima od kojih ovisi 65 procenata ukupne proizvodnje i da stara praksa koja je pogodovala kupcima, na štetu kooperanata mora da se zaustavi.

- Drvo je tražena i roba i nema problema sa prodajom, tako da ćemo uz domaćinski odnos moći da konsolidujemo situaciju u ovom javnom preduzeću - rekao je direktor Hasić.

Predsjednik Skupštine ŠPD-a, Dalija Mujkić istakao je da su novoimenovane upravljačke strukture svjesne odgovornosti koju imaju i da je neophodno promijeniti staru praksu koja nije davala dovoljno dobre rezultate.

Na sastanku se moglo čuti da bivši tehnički direktor, kao i glavni inžinjer eksploatacije nisu izlazili na teren i da nova uprava sebi ne smije dozvoliti taj luksuz.

Pres služba ZDK


RESORNO MINISTARSTVO PODRŽALO PROJEKAT PORIBLJAVANJA RIJEKE BOSNE I STAVNJE

Juče je u gornjem toku rijeke Bosne, od Visokog do Maglaja, na različitim lokacijama u riječno korito ubačeno 307 kilograma šarana, a u rijeku Stavnju, na potezu od Vareša do Ilijaša 59 kilograma mlađi pastrmke.

- Radi se o projektu poribljavanja Kantonalnog saveza sportskih ribolovaca koji je realizovan sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK - kaže ministar Vinko Marić.

Predstavnici ribarskih udruženja iz Zenice, Visokog, Breze, Vareša, Kaknja, Žepča, Maglaja i općine Doboj Jug, odmah po preuzimanju pastrmke i šarana, pristupili su poribljavanju.

- Ovo je izuzetno važno zbog ribljeg fonda, a možda bi trebalo uvesti strožije kontrolore kako bi spriječili nezakonit lov ribe u našim rijekama - smatra Zumra Gušo, predstavnica Kantonalnog saveza sportskih ribolovaca.

Realizaciju ovog projekta, tokom cijelog dana, nadzirali su nadležni inspekcijski organi Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.04.2023. godine

UPLAĆENA PRVA RATA STIPENDIJA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je gradovima i općinama sredstva za isplatu prve rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 1.729 studenata prvog i drugog studijskog ciklusa za akademsku 2022/2023. godinu, a za isplatu prve rate izdvojeno je 280.925 KM. Obaveza jedinica lokalne samouprave je da stipendije doznače na račune korisnika.

Iznos stipendija za ovu akademsku godinu je povećan za 200 KM, tako da stipendija za studente prve godine iznosi 1.000 KM, za studente viših godina studija 1.400 KM, a isplaćuje se u osam rata po 125 KM, odnosno 175 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja ove godine je za stipendiranje studenata-branilaca i članova njihovih porodica, pored ostalih transfera pomoći branilačkoj populaciji, opredijelilo sredstva u iznosu oko 2.247.400 KM, a stipendije su dobili svi studenti koji su ispunjavali propisane uslove.

Resorni ministar Adnan Sirovica rekao je da je iznos stipendija povećan kako bi se studentima i njihovim porodicama pomoglo da se lakše nose s poskupljenjima i inflacijom te mladi dodatnu podstaknu da ostanu u domovini.

Po jedinicama lokalne samouprave, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 444 (71.800 KM), Visokom 232 (37.450 KM), Tešnju 184 (30.200 KM), Zavidovićima 181 (29.225 KM), Žepču 176 (28.300 KM), Kaknju 127 (21.025 KM), Maglaju 118 (19.400 KM), Brezi 94 (15.000 KM), Olovu 59 (9.625 KM), Varešu 44 (7.825 KM), Doboj Jugu 40 (6.550 KM) i Usori 27 (4.525 KM).

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.04.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ RAZGOVARALA S MUFTIJOM ZENIČKIM MEVLUDINOM-EF. DIZDAREVIĆEM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je u svom uredu sa muftijom zeničkim hfz. prof.dr. Mevludin-ef. Dizdarevićem o aktivnostima i projektima na kojima radi Muftiluk zenički.

Muftija je rekao da je Muftiluk fokusiran na završetak Islamskog centra u Zenici, koji je, kako je istakao, drugi najznačajniji objekat Islamske zajednice u BiH, odmah poslije zgrade Rijaseta u Sarajevu. Naveo je da je otvorenje zgrade planirano za septembar ove godine.

Vlada i narod Kuvajta donirali su značajna sredstva za završetak zgrade, čija je izgradnja počela prije 13 godina, koja nisu dovoljna za završetak objekta zbog poremećaja na tržištu i povećanja cijena građevinskog materijala.

Muftija Dizdarević je rekao da su sredstva za završne radove dali općine Kakanj i Tešanj, a podršku je obećao i Grad Zenica, te da očekuje finansijsku podršku i od Zeničko-dobojskog kantona.

Premijerka Mehmedić je zahvalila na posjeti te naglasila važnost Islamskog centra, koji će otvoriti svoja vrata za građane, posebno što će dio kompleksa biti namijenjen djeci, a biblioteka će služiti svima.

Sastanku je prisustvovala i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić koja je pohvalila napore Muftijstva zeničkog na ovom projektu, naglasivši da je veoma važno što će objekat biti u funkciji potreba mladih.

Naglasila je i skoro raspisivanje javnog poziva za dodjelu sredstava, na koji se Muftijstvo zeničko može prijaviti s projektom Islamskog centra.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 14.04.2023. godine

PREMIJERKA AMRA MEHMEDIĆ ČESTITALA VASKRS

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić uputila je pravoslavnim vjernicima čestitku povodom nastupajućeg praznika uz želju da ga provedu u sreći, miru i blagostanju u krugu svojih najbližih, prijatelja i komšija.

-Poruka najvećeg hrišćanskog praznika je mir i uvažavanje. Neka vam Vaskrs bude ispunjen radošću i vjerom u bolje sutra, dijeleći radost praznika sa svojim najbližim. Sretan Vaskrs - navodi u čestitki premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI KOVAČEVIĆ ČESTITALI 15. APRIL - DAN ARMIJE RBIH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine svim patriotama, a posebno pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz AR BiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca te ratnim vojnim invalidima, u kojoj se kaže:

"Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku BiH, a pod zastavom Armije RBiH borili su se pripadnici svih bh. naroda.

Armija RBiH je priča o herojskom otporu agresiji i borbi patriota za očuvanje suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Zato na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima AR BiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali život.

Briga o branilačkoj populaciji trajna je obaveza Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, ne samo u smislu provedbe ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa. Kroz kvalitetne programe i mjere, želimo da budemo istinska podrška dokazanim bh. patriotama i njihovim porodicama.

Sretan Dan Armije RBiH".

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.04.2023. godine

VLADA ZDK ODOBRILA NEDOSTAJUĆA SREDSTVA ZA PENZIONISANJE 11 RADNIKA PD KRIVAJA MOBEL D.O.O. ZAVIDOVIĆI - U STEČAJU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na 16. sjednici odobrila je sredstva u iznosu od 25.886,96 KM za uplatu zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti za 11 radnika Privrednog društva "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići - u stečaju, koji su ispunili uslove za penzionisanje.

Resorni ministar Zlatko Jelić rekao je da je Vlada FBiH ranije odobrila sredstva u iznosu od 32.183,79 KM za uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za navedene radnike za period od 01.12.2014. do 22.01.2017. godine.

Budući da "Krivaja Mobel" nije u mogućnosti samostalno izmiriti preuzete obaveze koje se odnose na uplatu doprinosa po osnovu zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti, naveo je Jelić, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice predložilo je Vladi ZDK-a da odobri navedeni iznos sredstava i omogući realizaciju odluke Vlade FBiH.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAME UTROŠKA SREDSTAVA ZA STIPENDIRANJE STUDENATA I NAUČNO-ISTRAŽIVAČKU DJELATNOST

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj 15. sjednici, usvojila je Program utroška sredstava za stipendiranje studenata Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u akademskoj 2022/2023. godini, za što je predviđen iznos od jedan milion KM.

Resorna ministrica Draženka Subašić rekla je da se očekuje da će nominalni iznos stipendija biti nešto veći nego prošle godine, s obzirom na manji broj upisanih studenata iz ovog kantona. Prošle godine stipendija je isplaćena jednokratno u iznosu od 750 KM.

Vlada je usvojila i Program utroška sredstava sa Transfera za naučno-istraživački rad, koji je povećan u odnosu na 2022. godinu i iznosi 100.000 KM.

Sredstva će se koristiti za sufinansiranje troškova odbrane doktorskih disertacija, organizovanje naučnih skupova i učešća naučnih radnika i studenata na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, izdavanje univerzitetskih udžbenika, podršku studentskim organizacijama na takmičenjima koja će se realizovati tokom ove akademske godine, a predviđena je i podrška Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Herecgovine (ANUBiH).

- I ove godine smo predvidjeli iznos od 50.000 KM za podršku ANUBiH, a u narednom periodu očekujemo realizaciju ovog dijela programa kroz potpisivanje sporazuma - rekla je ministrica Subašić.

Vlada je dala saglasnost ministrici Subašić da potpiše ugovore sa pet studentskih centara u FBiH u kojima će studenti sa područja ZDK moći ostvariti pravo na subvenciju u iznosu od 249 KM, koja je zbog rasta indeksa potrošačkih cijena u odnosu na prethodnu godinu povećana za 30 KM. Korisnici subvencije za smještaj u studentskim domovima nemaju pravo učešća na konkursu za dodjelu stipendija.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 12.04.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTAR ŠIBONJIĆ RAZGOVARALI S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA POSLODAVACA FBIH

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su danas radni sastanak s delegacijom Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) koju su činili predsjednik i direktor Adnan Smailbegović i Mario Nenadić, predsjednica Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH Alma Zaimović te potpredsjednici Grupacije Ibrahim Meškić i Nagib Mujkić.

Predstavnici UPFBiH upoznali su premijerku i ministra s radom i aktivnostima Udruženja poslodavaca u FBiH i Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH, kao i radom delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću ZDK.

Naveli su da je jedna od važnih aktivnosti ovog udruženja priprema prijedloga novih zakonskih rješenja i propisa kojima se popravlja poslovno okruženje i unaprjeđuju uslovi za razvoj privrede i ekonomske reforme, te da se kroz ovu i druge aktivnosti otvara prostor za saradnju s vlastima.

Od aktivnosti po kantonima na kojima bi se u narednom periodu trebalo aktivno raditi, pa tako i u Zeničko-dobojskom kantonu, naveli su donošenje Zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću, Zakona o dualnom obrazovanju, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta te rješavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage kroz prilagođavanje nastavnih kurikuluma, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Premijerka Mehmedić je istakla da poslodavci imaju partnera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona te da postoji spremnost Vlade da zajedno rade na poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta.

Ministar privrede Šibonjić rekao je da je intencija ovog ministarstva da pruži još snažniju podršku jačanju konkurentnosti privrede ZDK-a, koja je jedan od pokretača ekonomije FBiH, navodeći da je ovogodišnji program podsticaja za privredu skoro udvostručen, tako što je povećan sa 4,5 miliona na 8,3 miliona KM.

Od toga, za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predviđeno je 4,6 miliona KM, a preostalih 3,7 miliona KM za razvoj infrastrukture poslovnih zona, što je najveće izdvajanje do sada.

Press služba ZDK

 

VEĆI PODSTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE U ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na 15. sjednici, usvojila je Program podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima vrijedan 140.000 KM i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za 2023. godinu za koji je predviđen iznos od 745.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je podsticaj za zapošljavanje branilačke populacije u pravnim licima povećan sa 7.200 KM na 9.600 KM po jednom novozaposlenom radniku sa NK, KV, SSS ili VŠS spremom, dok podsticaj za zapošljavanje radnika sa VSS, koji je ranije iznosio 9.600 KM, sada iznosi 10.800 KM. Obaveza poslodavca je da radnike zaposli najmanje 24 mjeseca.

Povećan je i iznos podsticaja za samozapošljavanje branilačke populacije kroz programe "Prvi biznis" i "Biznis plus".

Korisnici programa "Prvi biznis" će za pokretanje biznisa dobiti podsticaj od 10.000 KM, umjesto dosadašnjih 8.000 KM, a bolji benefiti očekuju i poslovne subjekte koji su pokrenuti prethodnih godina uz podršku Ministarstva za boračka pitanja.

Pored dosadašnje dvije varijante ovog programa – „A“ i „B“, uvedena je i treća varijanta namijenjena subjektima koji su izmirili obavezu plaćanja poreza na dobit.

- „A“ varijanta podrazumijeva podsticaj od 7.000 KM za dosadašnje korisnike programa koji su zaposlili jednog ili više radnika, „B“ varijanta je namijenjena korisnicima koji su zadržali poresku registraciju i izmirili poreske obaveze a oni će moći dobiti podsticaj od 1.000 KM, dok je varijanta „C“ usmjerena na firme koje su platile porez na dobit, a moći će ostvariti podsticaj u rasponu od 1.000 do 5.000 KM - rekao je ministar Sirovica.

Najavio je da će Ministarstvo za boračka pitanja naredne sedmice raspisati javni poziv za dodjelu podsticaja po ova dva programa.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK SA 3 MILIONA KM SUFINANSIRA SPECIJALIZACIJE I SUBSPECIJALIZACIJE U KANTONALNOJ BOLNICI ZENICA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva, na 14. sjednici usvojila je Program utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu na poziciji "Tekući transfer JU Kantonalna bolnica Zenica - Podrška za realizaciju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja JU Kantonalna bolnica Zenica, za sufinansiranje specijalizacija i subspecijalizacija.

Prema riječima ministrice zdravstva dr. Tanje Radoš Kosić, programom je predviđeno finansiranje plata specijalizanata i subspecijalizanata JU Kantonalna bolnica Zenica u 2023. godini u iznosu od 3 miliona KM, odnosno 250.000 KM na mjesečnom nivou, dok će ostali troškovi biti finansirani iz vlastitih sredstava JU Kantonalna bolnica Zenica.

-Ovaj iznos će biti dostatan za bruto plate oko 70 specijalizanata i subspecijalizanata. Jednak iznos je planiran i za 2024. godinu i nadam se da će podrška ući u praksu i za naredne godine - rekla je ministrica Radoš Kosić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.04.2023. godine

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU ZDK OSIGURALO ZAJEDNIČKI NASTUP PRIVREDNIKA NA SAJMU SIF U SARAJEVU
 
 Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona i Međunarodni industrijski sajam - sajam građevinarstva, mašinstva i metalne industrije SARAJEVO INDUSTRY FAIR - SIF postigli su dogovor o saradnji, a riječ je o kolektivnom predstavljanju firmi iz ZDK na ovom sajmu.
 
Tim povodom nedavno je u Ministarstvu privrede održan sastanak ministra Samira Šibonjića i Dejana Radovića, predstavnika organizatora sajma ispred agencije PROFI TEAM.
 
- Novost je da da smo ove godine osigurali da svi zainteresirani izlagači iz našeg kantona sudjeluju zajedno na jednom štandu. Na taj način ćemo omogućiti jedno reprezentativno predstavljanje naših kompanija kao i ukupnih privrednih potencijala ZDK. Uvjeren sam da ćemo kod domaćih i stranih partnera ostaviti dojam kakav zaslužujemo. Jer, privreda ZDK je stub razvoja Bosne i Hercegovine, a lideri smo u sektoru građevinske, metalne i mašinske industrije. Sajmovi, privredne manifestacije i poslovni susreti su prilika da se ostvare kontakti sa potencijalnim poslovnim partnerima - kazao je ministar Šibonjić.
 
U idućih nekoliko dana resorno ministarstvo će objaviti javni poziv za prijavu firmi za učešće na Sajmu SIF u okviru kolektivne prezentacije izlagača iz ZDK-a. Iz ovog ministarstva pozivaju sve zainteresovane firme iz područja građevinske, metalne i mašinske industrije da se prijave na javni poziv.
 
Međunarodni industrijski sajam, sajam građevinarstva, mašinstva i metalne industrije SARAJEVO INDUSTRY FAIR - SIFodržat će se u Sarajevu, u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran – ZETRA" od 18. do 20. maja ove godine. Na prostoru od 10.000 m2 okupit će se preko 90 izlagača iz svih segmenata građevinske, metalne, mašinske industrije, alata, robotike, te segmenta energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije iz regiona i Evrope.
 
Sajam SIF je prilika da kompanije prezentuju svoje proizvode i usluge potencijalnim kupcima. Koncept sajma je organizacija B2B sastanaka, a uz organizaciju panela u oblasti betona i solarnih sistema te prezentacije nekoliko kompanija.
 
Privrednici će imati jedinstvenu priliku da predstave i promovišu svoje proizvodne potencijale i novitete, kolekcije i trendove, te da se povežu sa poslovnim partnerima i unaprijede svoju prodaju krajnjim kupcima. Na sajmu će firme također imati mogućnost direktne prodaje njihovih proizvoda posjetiteljima.

Ministarstvo za privredu ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM KAPITALNIH ULAGANJA UPRAVE POLICIJE: PREDVIĐENA KUPOVINA NOVIH PIŠTOLJA, VOZILA, OPREME I NOVOG STACIONARNOG RADARA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 14. sjednici usvojila je Program kapitalnih ulaganja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojim je za nabavku opreme predviđen iznos od 1.040.000,00 KM.

Prvi put od 1998. godine planirana je nabavka veće količine pištolja za potrebe službenika policije. Za kupovinu 480 pištolja programom su predviđena sredstva u iznosu od 390.000,00 KM.

Također, planirana je nabavka dva policijska kombi vozila u vrijednosti 190.000,00 KM, tri putnička policijska vozila vrijedna 158.500,00 KM te nabavka stacionarnog radara vrijednog 120.000,00 KM, koji će biti instalisan na području Grada Zavidovići na lokaciji "Gvozdeni most".

Ministar unutrašnjih poslova Benjamin Sinanović rekao je da MUP postupa po zahtjevima lokalnih zajednica te da se na navedenoj lokaciji zadnje tri godine desilo više od 80 saobraćajnih nesreća.

- Tu imamo benzinsku pumpu, nekoliko praonica i nekoliko privrednih društava. Lokacija je prometna, desilo se mnogo nesreća, tako da smo se opredijelili za tu lokaciju ove godine, a sljedeće godine planiramo instalisati nove radare na još jednoj ili dvije lokacije na području ZDK-a - rekao je ministar Sinanović.

Programom kapitalnih ulaganja Uprave policije MUP-a ZDK predviđena je i nabavka jednog motornog čamca, računara, kancelarijskog namještaja i opreme, foto opreme, električnih uređaja i radio stanica.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.04.2023. godine

PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRICA SUBAŠIĆ RAZGOVARALE S PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJA „PRONI“ I „NEŠTO VIŠE“

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su s predstavnicima udruženja "PRONI" Centar za omladinski razvoj Brčko i "NEŠTO VIŠE" iz Mostara o mogućnostima međusobne saradnje u oblasti omladinske politike i obrazovanja.

Ova dva udruženja realizuju grant projekat Evropske unije pod nazivom "Program zadržavanja mladih u BiH - Opšta mobilizacija", koji ima za cilj doprinijeti ostanku mladih u Bosni i Hercegovini. U protekle dvije godine aktivno rade na kreiranju i realizovanju javnih politika i uključivanju mladih kako bi osigurali rješavanje problema na polju obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, stipendiranja i drugih pitanja koja su od važnosti za mlade u Bosni i Hercegovini.

Premijerka Mehmedić je rekla da je nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena stvaranju uslova za poboljšanje položaja i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini, što pokazuje konkretnim mjerama i programima, te da je budžet ovog kantona za 2023. godinu naklonjen i mladima.

-Mladi zaslužuju pažnju i resurse svih nivoa vlasti. Moramo osmisliti više konkretnih mjera i projekata koji će kreirati bolji ambijent i više prilika za mlade - rekla je premijerka ZDK.

Razgovarano je o mogućnosti saradnje Zeničko-dobojskog kantona i ove dvije omladinske organizacije na izradi Strategije za mlade te strategija u oblasti obrazovanja, kojima će ovaj kanton definisati strateške politike za mlade te stvoriti uslove za privlačenje IPA sredstva za finansiranje omladinskih projekata.

Ministrica Draženka Subašić je rekla da je resorno ministarstvo trenutno u fazi monitoringa Strategije za mlade, koja je istekla s 2022. godinom, te da je intencija ovog ministarstva da se nova srednjoročna strategija završi do kraja ove godine.

Navela je da ovaj kanton još uvijek nema strategije u oblasti obrazovanja, te da je opredjeljenje ministarstva da se rade dva dokumenta - Strategija razvoja predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, te Strategija razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.

Predstavnici organizacija "PRONI" i "NEŠTO VIŠE" pozdravili su opredjeljenja Vlade i resornog ministarstva u ovoj oblasti, stavivši se na raspolaganje institucijama ovog kantona za izradu strateških dokumenata, kreiranja omladinskih politika i jačanja omladinskog aktivizma, koji će doprinijeti poboljšanju položaja i zadržavanja mladih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Press služba ZDK

MONKS ZDK I MREŽA SAVJETA/VIJEĆA UČENIKA POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić i predsjednica Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona i Mreže savjeta/vijeća učenika Federacije BiH (mreSVUBiH) Nedžla Čolo potpisale su danas u Centru za mlade u Zenici Memorandum o saradnji u oblasti poboljšanja položaja učenika srednjih škola, kvaliteta obrazovanja mladih i razmjeni informacija.

Ministrica Subašić je kazala da resorno ministarstvo na ovaj način potvrđuje svoju podršku mladima, koji kroz Mrežu savjeta/vijeća učenika rade na rješavanju problema i potreba te poboljšanju sveukupnog položaja mladih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izrazila je zadovoljstvo što Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine odnedavno ima sjedište u zeničkom Centru za mlade.

-Mreža vijeća učenika može očekivati našu podršku u smislu promjene nastavnih planova i programa srednjih škola, kao i podršku u projektnim aktivnostima koje će realizovati tokom godine kroz javne pozive resornog ministarstva. Na taj način pomožemo da se čuje njihov glas, šta je to što je zaista srednjoškolcima potrebno ne samo u smislu školovanja, nego i u samoj društvenoj zajednici - rekla je ministrica Subašić.

Predsjednica Mreže vijeća učenika ZDK i Mreže savjeta/vijeća učenika FBiH Nedžla Čolo rekla je da je memorandum "vjetar u leđa" za dalji nastavak rada i međusobne saradnje te znak da je prepoznat rad ove organizacije, koja unazad nekoliko godina provodi niz aktivnosti, kao što su obilježavanje Dana srednjoškolaca, razmjena srednjoškolaca i akcija "Jedan slatkiš, jedno dijete".

Izvršni direktor Mreže savjeta/vijeća učenika BiH Ermin Mandžuka zahvalio se ministrici Subašić i resornom ministarstvu na podršci, naglasivši da će ova saradnja omogućiti da organizacija uspješno realizuje projekte koji su značajni za sve mlade u Bosni i Hercegovini, a posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.

Press služba ZDK


PREMIJERKA AMRA MEHMEDIĆ ČESTITALA KATOLIČKI USKRS

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić u ime Vlade i u svoje lično ime uputila je čestitku za Uskrs, koji katolički vjernici slave u nedjelju, 09. aprila.

-Neka vas ovi dani ispune nadom i podstaknu na jačanje zajedništva i solidarnosti, širenje dobra među ljudima i međusobnog poštovanja te da Uskrs proslavite u dobrom zdravlju i prijateljskom okruženju. U to ime vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs - navodi u čestitki premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

MINISTAR VINKO MARIĆ U NOVOM ŠEHERU KOD MAGLAJA INICIRAO IZRADU PROJEKTA ZA ZAŠTITU OD POPLAVA

Na poziv grupe vijećnika iz Maglaja i Jasminka Kapića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, boravio je u Novom Šeheru kod Maglaja.

On je sa domaćinima obišao korito rijeke Liješnice koja posljednjih godina, u vrijeme kišnih dana, stvara bujične poplave koje ugrožavaju lokalno stanovništvo i nogometni stadion u tom mjestu.

- Predložio sam da se žurno uradi građevinski projekat kako bi imali predstavu o tome što resorno ministarstvo može učiniti i koliko je novca potrebno za uređenje korita novošeherske Liješnice. Nadam se da uz posredovanje općinskih vlasti u Maglaju možemo obezbijediti sredstva da se ovaj problem trajno riješi - kazao je ministar Marić.

Jasminko Kapić je pojasnio da nabujala rijeka u sezoni velikih padavina nosi sve pred sobom i da u dužini od dvije stotine metara vlasnici kuća uz obalu rijeke, do svojih domova mogu doći jedino čamcima.

- Neophodno je produbiti korito i urediti korito Liješnice nizvodno od Begove ćuprije. Štete koje imamo nakon poplava su ogromne a to se iz godine u godinu samo pojačava. Nadam se da ćemo u saradnji sa ministrom Marićem i općinskim vlastima, napokon riješiti ovaj gorući problem u Novom Šeheru - zaključio je kantonalni zastupnik Jasminko Kapić.

Pres služba ZDK

 

Novosti za dan 06.04.2023. godine

MINISTAR PRIVREDE SAMIR ŠIBONJIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA RMU ZENICA

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Samir Šibonjić razgovarao je danas u svom kabinetu s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU Zenica) o stanju ovom rudniku i aktivnostima na dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja.

Navedeno je da se RMU Zenica susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije - projekata i elaborata koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom na to da je uslov za ovjeru dokumentacije ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom privrede ZDK-a.

Osvrnuvši se na stanje u RMU Zenica, ministar Šibonjić je rekao da je „apsolutno neprihvatljivo da se danas, kada cijena i potražnja uglja i energenata na svjetskom tržištu raste, neko bogati na krvi i znoju rudara".

- Danas više nego ikada, kada je cijena tone uglja na svjetskom tržištu enormno porasla, imamo šansu da spasimo naše rudnike, a da našim rudarima nadležni daju primanja koja će biti dovoljna za dostojan život čovjeka - rekao je ministar Šibonjić.

Iskazao je spremnost za iznalaženje efikasnih rješenja kako bi se s RMU Zenica potpisao ugovor o koncesiji te najavio da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.

Presss služba ZDK


PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRICA SUBAŠIĆ ODRŽALE RADNI SASTANAK S DEKANIMA TRI FAKULTETA UNZE

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić održale su radni sastanak s dekanima Medicinskog fakulteta Harunom Hodžićem, Politehničkog fakulteta Samirom Lemešom i Metalurško-tehnološkog fakulteta Farzetom Bikićem.

Na sastanku je razgovarano o uvođenju novih studijskih programa, koji će pratiti potrebe tržišta rada, kao i prostornim kapacitetima navedenih fakulteta Univerziteta u Zenici.

Dekani Metalurško-tehnološkog i Medicinskog fakulteta su iznijeli plan budućeg otvaranja novog studijskog programa Farmacije kao zajedničkog studijskog programa navedena dva fakulteta. To je jedan od razloga zašto je Metalurško-tehnološki fakultet krenuo u proceduru izmjene naziva u "Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka".

Dekani fakulteta su se zahvalili ministrici Subašić na izvanrednoj komunikaciji koju imaju s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport otkad je ona na čelu ovog ministarstva.

Dekani su se također premijerki i ministrici zahvalili za povećanje budžeta Univerziteta u Zenici, a time i fakulteta u 2023. godini. Time će, kako navode, moći implementirati planirane projekte unutar svojih fakulteta.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 05.04.2023. godine

VLADA ZDK PREDSTAVILA REZULTATE RADA TOKOM PRVIH 100 DANA MANDATA

Premijerka Amra Mehmedić i ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona predstavili su na konferenciji za novinare rezultate rada Vlade tokom prvih 100 dana mandata.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada, imenovana 23. decembra, imala prilično težak početak jer je treći dan nakon preuzimanja dužnosti održana sjednica Skupštine sa Rebalansom Budžeta za 2022. i finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, a koju je obilježio i štrajk budžetskih korisnika.

-U izuzetno kratkom roku uspjeli isplatiti jednokratnu pomoć u maksimalnom iznosu za sve budžetske korisnike, jer je rebalans budžeta za 2022. godinu usvojen dan pred imenovanje ove Vlade, a koji je od strane Skupštine usvojen tri dan pred istek kalendarske godine. Podsjećanja radi, na istoj sjednici sam povukla finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Službe za zapošljavanje jer ova vlada nije učestvovala u njihovoj izradi. Bilo je dosta pritisaka da će neusvajanje posebno plana ZZO-a ugroziti rad cjelokupnog zdravstvenog sistema što se pokazalo neistinitim. Međutim, u zakonski predviđenim rokovima je usvojen Budžet za 2023. godinu, kao najvažniji dokument, koji je u odnosu na posljednji rebalans iz 2002. godine veći za 10,5%, a zatim finansijski planovi ZZO i JU Službe za zapošljavanje - rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da se usvojeni Finansijski plan ZZO za 2023. godinu se značajno razlikuje od prijedloga iz decembra mjeseca, jer su znatno povećana sredstva za esencijalnu listu, ortopedska pomagala, banjsko liječenje od kojih će direktnu korist imati građani ZDK.

Premijerka Mehmedić je rekla da je Vlada u fazi izrade Budžeta imala intenzivan dijalog sa sindikatima budžetskih korisnika, koji su imali razumijevanje za trenutno finansijsko stanje, te da je intencija Vlade da ovisno o ostvarenim budžetskim prihodima poveća plate sredinom godine.

Vođena politikom transparentnosti i odgovornosti, dodala je, Vlada i Skupština su razmatrali izvještaje Ureda za reviziju u FBiH o radu pojedinih institucija ovog kantona.

-Vlada je posvećena da koristi sve kontrolne mehanizme kako bi menadžmenti svih preduzeća i ustanova, budžetskih i vanbudžetskih fondova, bili odgovorni u dijelu otklanjanja nedostataka uočenih u izvještajima, odnosno u implentaciji svih preporuka revizora - kazala je.

U prvih 100 dana, obavljen je niz sastanaka sa međunarodnim organizacijama, a u februaru je ugostila šefa Delegacije EU i visoko predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera s kojim je razgovarano o evropskoj perspektivi BiH.

S OSCE-om se radi na uspostavljanju funkcionalnog Ureda za borbu i prevenciju korupcije, koji djeluje kao samostalan organ, a s EBRD-om se konkretizuju aktivnosti na projektu uspostavljanja Centra za okoliš kao i projektu zamjene izvora toplote u domaćinstvima, koji je izuzetno značajan u smislu smanjenja aerozagađenja.

-S EBRD-om užurbano radimo na Projektu poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji je započet još 2018. godine a vidljivih rezultata još uvijek nemamo. U ovom periodu smo uspjeli ažurirati plan javnih nabavki, morali smo prekomponovati određene segmente projekta, a na nama je da intenzivno radimo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme i ubrzamo realizaciju ovog projekta - rekla je premijerka ZDK, naglasivši da je iz Budžeta ZDK-a prošle godine plaćeno 400.000 KM penala zbog nepovlačenja operativnih sredstava iz kredita EBRD-a.

Istakla je da je Vlada opredijeljena za jačanje saradnje s jedinicama lokalne samouprave te da je organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a potom i započela obilazak jedinica lokalne samouprave. Vlada je do sada posjetila Grad Zenicu, Općinu Tešanj, Grad Visoko i Općinu Kakanj, a uskoro će upriličiti posjete i ostalim gradovima i općinama.

Premijerka Mehmedić je navela da nakon nedavnog usvajanja Budžeta ZDK-a, resorna ministarstva rade na pripremi programa rada, koji će biti završeni do sredine aprila.

-Potom slijedi implementacija programa rada i realizacija Budžeta za 2023. godinu, nakon čega će biti vidljivi i mjerljivi rezultati našeg zajedničkog rada - rekla je premijerka Mehmedić.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević rekao je da je kantonalni parlament u ovom periodu održao pet redovnih sjednica, na kojima je raspravljano od 29 tačaka, te je da je Skupština opredijeljena da radi na stvaranju boljih uslova za život i rad u ovom kantonu.

Rezultate rada u svojim resorima tokom prvih 100 dana mandata prezentirali su i svi ministri u Vladi ZDK-a.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 04.04.2023. godine

MINISTAR HASANIČEVIĆ OBIŠAO NOVOIZGRAĐENE PROSTORIJE OPĆINSKOG SUDA U ZENICI

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Edin Hasaničević posjetio je danas Općinski sud u Zenici gdje je s predsjednicom Dženanom Brković razgovarao o radu ovog suda i međusobnoj saradnji, a posebno na započetim i budućim projektima.

U fokusu razgovora bili su završni radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Općinskog suda, koji se finansiraju sredstvima Evropske unije u iznosu oko 2.000.000,00 eura i Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja je preko resornog ministarstva uložila oko 400.000,00 KM.

Nakon sastanka, ministar Hasaničević i predsjednica Brković obišli su novoizgrađene prostorije suda, čije se otvorenje uskoro očekuje.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.04.2023. godine

MINISTRICA RADOŠ KOSIĆ I DIREKTORI DOMOVA ZDRAVLJA POTPISALI ANEKS PROTOKOLA O POSTUPANJU I SURADNJI U PROCESU PROCJENE I UPUĆIVANJA DJECE S TEŠKOĆAMA I INVALIDITETOM

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš Kosić i direktori svih domova zdravlja koji djeluju na području ovog kantona potpisali su danas Aneks Protokola o postupanju i suradnji u procesu procjene i upućivanja djece sa teškoćama i invaliditetom.

Ministrica Radoš Kosić je istaknula kako je osnovni razlog potpisivanja Aneksa osigurati kvalitetniju suradnju i rad svih nadležnih institucija, ustanova i organizacija roditelja djece s invaliditetom, a sve kako bi se na vrijeme prepoznala djeca koja su u riziku i djeca sa teškoćama te osigurala adekvatna pomoć i podrška.

Press služba ZDK

 MINISTAR PRIVREDE SAMIR ŠIBONJIĆ I AMBASADOR ITALIJE MARCCO DI RUZZA U ZENICI RAZGOVARALI O UNAPRJEĐENJU SARADNJE: UDRUŽIMO LI RESURSE IMAT ĆEMO IZVANREDNE KOMPARATIVNE PREDNOSTI

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini nj.e. Marcco Di Ruzza razgovarali su u Zenici o mogućnostima unaprjeđenja saradnje kompanija iz ovog kantona sa kompanijama iz Italije.

Razgovor je upriličen u okviru susreta privrednika koje je organiziralo Udruženje Italijanskih privrednika u BiH "SPIN 316".

Ministar Šibonjić je istako da je privreda ZDK-a stub razvoja Bosne I Hercegovine, te da je kao takva veoma zainteresirana za joint venture projekte.

-Zajedno smo snažniji. Udružimo li resurse sa kojima raspolažemo, a koji se prije svega temelje na izvanredno motiviranoj i obučenoj radnoj snazi, kao i odličnom geografskom položaju u okviru kojeg poslujemo, imat ćemo izvanredne komparativne prednosti. Također, mi kao ministarstvo zainteresirani smo za partnerske programe sa italijanskim prijateljima kojima bismo bili u stanju još snažnije unaprijediti poslovni ambijent u našem, privredno vrlo aktivnom kantonu. Italija je naš susjed i italijanski privrednici su dobro došli u ZDK i BiH. S druge strane, naše kompanije ostvaruju značajne rezultate izvozeći u Italiju. To su činjenice koje raduju. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da ova saradnja bude još bolja - kazao je ministar Šibonjić.

U razgovoru je istaknuto da će ove godine u Sarajevu biti organiziran Business forum koji će okupiti bosanskohercegovačke i italijanske privrednike i zvaničnike sa ciljem privlačenja italijanskih investicija u BiH. Ministar Šibonjić je uputio poziv da se isti takav forum održi i u Zenici.

Da su poslovne aktivnosti i saradnja kompanija iz ZDK sa Italijom vrlo žive govori i podatak da na Sajam privrede koji će se u maju ove godine održati u Milanu od 8 kompanija iz BiH – čak 4 dolaze iz ZDK.

Na kraju razgovora je dogovoreno da se organizira zvanični susret ambasadora i ministra.

Press služba ZDK

Last modified on Petak, 28 Travanj 2023 11:41
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6480

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 11613

Ovaj Mjesec 171676

Ukupno 13956120

Currently are 254 guests and no members online