Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Upozorenje biciklistima

01 Kol 2023
1105 times

U posljednje vrijeme evidentan je porast broja malodobnih vozača bicikala u prometu od kojih je veliki broj onih mladih od 12 godina.

Naime, Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u FBiH člankom 99. propisano je da na javnoj cesti biciklom smije upravljati osoba kaja je navršila 12 godina, kao i da je vozač bicikla prilikom kretanja dužan kretati se što bliže desnom rubu kolnika. Također, ukliko se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.

Člankom 100. istog zakona, propisano je da vozači bicikla moraju istim upravljati na način kojim se ne umanjuJe stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a naročito je zabranjeno:   ispuštati upravljač iz ruku, osim kada se najavljuje promjena smjera kretanja

- sklanjati noge sa pedala,

- pridržavati se za drugo vozilo,

- imati na oba uha slušalice za audio uređaje,

- koristiti mobilni telefon

Člankom 102 zakona propisanoje i da vozači bicikla u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju koristiti svjetloodb0Jni prsluk ili odgovarajuću reflektirajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla.

Nepoštivanje navedenih zakonskih odredbi je kažnjivo, a člankom 249. je propisano da ukoliko prekršaj počini malodobna osoba/maloijetnik, za prekršaj će se kazniti roditelj, odnosno staratelj ukoliko je prekršaj učinjen kao posljedica dužnog staranja o istom.

Molimo naše sugrađane, vozače i roditelje djece koja upravljaju biciklima da zajedničkim djelovanjem a posebno poštivanjem navedenih zakonskih odredbi svi zajedno osiguramo veću razinu sigurnosti svih sudionika u prometu.

Naš cilj je sigurnost, sretno i bezbrižno djetinjstvo naših najmlađih te vas molimo za aktivan doprinos tomu, navodi se u obavijesti koju smo dobili iz PS Vareš.

 

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5297

Jučer 5924

Ovaj Tjedan 40261

Ovaj Mjesec 77242

Ukupno 14085196

Currently are 296 guests and no members online