Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec listopad 2023.

02 Lis 2023
450 times

Novosti za dan 30.10.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM 100. GODIŠNJICE PROGLAŠENJA REPUBLIKE TURSKE

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić uputio je ambasadoru Republike Turske u Bosni i Hercegovini, njegovoj ekselenciji Sadiku Baburu Girginu, čestitku povodom 100. godišnjice proglašenja Republike Turske.

"U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, Vama, narodu Republike Turske i predsjedniku Recepu Tajjipu Erdoganu, upućujem najiskrenije čestitke povodom 100. godišnjice proglašenja Republike Turske. Republika Turska proteklo stoljeće je prolazila kroz razne epohe, od borbe za nezavisnost i tranzicije vlasti, do društvenih i ekonomskih reformi koje su opredijelile put Republike ka modernoj državi sa snažnom ekonomijom i globalnim uticajem", stoji u čestitki.

Ističe da je Republika Turska dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, što je pokazala tokom agresije na našu domovinu u periodu 1992-95. godina, a i u mirnodopskom razdoblju, kada se aktivno uključila u obnovu naše države te jačanje veza na svim poljima, posebno kulturi, obrazovanju i privredi. Turski privrednici, dodaje, investirali su značajan kapital u Bosni i Hercegovini, a jedna od najvećih investicija realizirana je upravo u Zeničko-dobojskom kantonu - u kompaniji "Natron Hayat" u Maglaju.

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i historijske veze, a u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime pozivam Vas da nastavimo jačati međusobnu saradnju u svim oblastima, na zadovoljstvo prijateljskih naroda dviju država", navodi se u čestitki premijera Pivića.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.10.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ PREUZEO DUŽNOST: PRIORITETI STABILNOST, SIGURNOST I RAZVOJ

Nezir Pivić preuzeo je danas premijersku dužnost od dosadašnje premijerke Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amre Mehmedić. Premijer Pivić rekao da je svjestan odgovornosti i tereta koje sa sobom nosi premijerska dužnost te da će glavni smjerovi djelovanja nove Vlade biti stabilnost, sigurnost i razvoj.

- Nastojat ćemo da napravimo iskorake u svim segmentima. U fokusu će biti razvoj privrede, poljoprivrede, položaj mladih, obrazovanje, a puno planova imamo i u zdravstvenom sektoru, posebno u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje smo određene stvari već trebali da uradimo, ali nismo zbog određenih administrativnih razloga, prepirki i svađa različitih nivoa vlasti. Nemam namjeru u budućnosti voditi besplodne rasprave, nego želim da se svi zajedno okrenemo realizaciji određenih ideja i planova koji će donijeti dobro građanima - rekao je premijer Pivić.

Mehmedić je prezentirala aktivnosti u proteklih deset mjeseci, a premijer Pivić se zahvalio za sve mjere i projekte koji su bili u interesu građana.

Premijer je potom održao i prvi radni sastanak sa ministrima u Vladi na kojem je zatražio da budu posvećeni racionalizaciji troškova iz budžeta te insistirao na radnoj i finansijskoj disciplini u svim organima javne uprave, javnim ustanovama i preduzećima.

- Naša prva zadaća je da sagledamo stanje koje smo zatekli u Vladi i ministarstvima, provedemo analizu realizacije ovogodišnjih programa rada te se fokusiramo na izradu budžeta za 2024. godinu u koji ćemo uzgraditi naše razvojne politike i projekte od značaja za društvo i građane - rekao je premijer Pivić.

Vladu koju predvodi premijer Nezir Pivić čine ministri Dženana Čišija (ministrica finansija), Samir Šibonjić (ministar za privredu), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja), Mirza Mušija (ministar za obrazovanje, nauka, kultura i sport), Emir Vračo (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić (ministar pravosuđa i uprave), Jasmin Čajić (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Adnan Šabani (ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša), dr. Aida Salčinović iz Zenice (ministrica zdravstva) te dr. Antonio Šimunović (ministar rada, socijalne politike i izbjeglica).

Press služba ZDK

 

SAOPĆENJE SA 18. SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana, 26.10.2023. godine održana je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrana jedna tačka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru ove tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona, donijela je Odluku o potvrđivanju Vlade Zeničko–dobojskog kantona, koja stupa na snagu danom donošenja, a članovi, odlukom, potvrđene Vlade su:

- Nezir Pivić, premijer Zeničko-dobojskog kantona,

- Emir Vračo, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova,

- Nebojša Nikolić, ministar Ministarstva za pravosuđe i upravu,

- Dženana Čišija, ministrica Ministarstva finansija,

- Samir Šibonjić, ministar Ministarstva za privredu,

- Adnan Šabani, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline,

- Antonio Šimunović, ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice,

- Adnan Sirovica, ministar Ministarstva za boračka pitanja,

- Aida Salčinović, ministrica Ministarstva zdravstva,

- Mirza Mušija, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i

- Jasmin Čajić, ministar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Ova odluka je proizašla iz aktivnosti nove parlamentarne većine u Skupštini Kantona koja je provela neophodne aktivnosti i procese dogovora oko predlaganja novog kandidata za premijera Zeničko-dobojskog kantona i predlaganja kandidata za nove ministre u Vladi Kantona.

Nakon što su članovi novoformirane Vlade Kantona pristupili činu davanja svečane izjave, predsjedavajući Skupštine je čestitao Neziru Piviću na preuzimanju prava i dužnosti premijera Kantona, kao i svim ministrima na imenovanju u sastav nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Također se zahvalio prethodnoj Vladi Kantona predvođenoj premijerkom Amrom Mehmedić i svim ministrima na dosadašnjoj saradnji i poželio im zdravlje i sreću u životu i budućem radu.

Stručna služba Skupštine ZDK

 

Novosti za dan 24.10.2023. godine

UZ PODRŠKU VLADE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA: OLOVO DOBIJA SAVREMENI BAZENSKI KOMPLEKS NA TERMALNU VODU

U općini Olovo u toku je izgradnja vanjskih bazena na termalnu vodu. Radi se o kompleksu edukativno-turističkog karaktera sa raznolikim sadržajima kojima je cilj u prvom redu poboljšati edukativne uslove, proširiti turističku ponudu te olakšati pristup i korištenje termalne vode.

Objekat bazena nalazi se u naselju Solun, a lociran je između rijeke Krivaje i regionalnog puta R357 na ravnom terenu sa kolskim i pješačkim pristupom. Koncept bazenskog kompleksa zasnovan je na tri odvojene cjeline koje funkcionišu nezavisno jedna od druge.

Prva cjelina je prostor banjsko-lječilišnog tipa namijenjen starijim osobama s malim bazenom sa termalnom vodom. Druga cjelina obuhvata veliki bazen prilagođen za treninge plivanja, također sa toplom vodom, koji će prioritetno služiti potrebama OŠ Solun, ali i za komercijalne potrebe. Treća cjelina obuhvata prostore za odmor i rekreaciju uz rijeku Krivaju, a čine je otvoreni prostori za sjedenje, sportski sadržaji te manji montažni uslužni objekat.

- U dosadašnjem periodu vođene su aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnih odnosa unutar planirane parcele, izradi projektno tehničke dokumentacije, ispitivanju izvorišta, ishodovanju potrebnih dozvola te izgradnji betonske konstrukcije samog bazena - navode iz Općine Olovo.

Procijenjena vrijednost projekta je 1.600.000,00 KM, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je do sada izdvojila 550.000,00 KM - 250.000,00 KM u 2022. i 300.000,00 KM tokom ove godine. Općina Olovo je, pored administrativnih troškova, troškova uređenja građevinske parcele i praćenja i ispitivanja izvorišta tople vode, u prvoj fazi izvođenja radova izdvojila 30.000,00 KM.

Sredstvima Vlade od 300.000,00 KM finansirat će se druga faza izgradnje kompleksa, koja se odnosu na bazen, pumpnu stanicu, zaštitu izvorišta, dovod tople vode na bazenski komleks, odvodnju i vanjsko uređenje.

- Tenderska dokumentacija i analiza tržišnih vrijednosti predstojeće faze izgradnje su u završnoj fazi, a bit će objavljeni na portalu javnih nabavki do kraja tekućeg mjeseca. Samo izvođenje radova planirano je u drugom kvartalu 2024. godine - navode iz Općine Olovo.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić ističe da je Vlada tokom 2023. godine u infrastrukturne projekte iz djelokruga rada Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport posredstvom kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti usmjerila 4,68 miliona KM.

- Ovakvi projekti su potvrda opredjeljenja Vlade da ulaganjem u infrastrukturu poboljšava kvalitet uslova života građana u svim jedinicama lokalne samouprave, ali i dobar primjer saradnje različitih nivoa vlasti na projektima značajnim za građane - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.10.2023. godine

ZAPOČETI RADOVI NA PROŠIRENJU KORONARNE JEDINICE KANTONALNE BOLNICE ZENICA

U Kantonalnoj bolnici Zenica su u toku radovi na proširenju Koronarne jedinice Odjeljenja za kardiologiju u okviru projekta koji sa 700.000,00 KM finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za zdravstvo.

Radovi su započeti početkom oktobra, a izvođač je, nakon određivanja puteva radnika i građevinskog materijala, u prvoj fazi izvršio rušenje pregradnih i postojećih fasadnih zidova kako bi se dobio jedinstven prostor buduće Koronarne jedinice.

- Uz početak zidanja pregradnih i novih fasadnih zidova radi se na ispitivanju postojećih instalacija koje su predviđene za izmještanje kako bi se mogla ostvariti projektovana cjelina buduće Koronarne jedinice. Sa konstruktivnog aspekta ugrađeni su ankeri za nove stubove na koje će se oslanjati nova armirano-betonska (AB) ploča nadograđenog dijela, a sa projektantom i nadzorom za konstrukciju dogovoreni su detalji produžetka dijela postojeće AB ploče - navode iz Kantonalne bolnice Zenica, uz napomenu da je nabavljen, dopremljen i unešen materijal za zidanje, koje će se raditi u narednoj fazi.

Rok za završetak radova je šest mjeseci, a Koronarna jedinica će, pored postojećih 6, dobiti novih 10 kreveta na 250 kvadrata prostora, tako da će ova jedinica imati ukupno 16 kreveta, što će značajno poboljšati uslove za pacijente i osoblje, a time i podići kvalitet zdravstvene usluge.

Premijerka Amra Mehmedić naglašava da je oblast zdravstva u ovoj godini bila u primarnom fokusu Vlade Zeničko-dobojskog kantona te da je uložila maksimum napora da se najveća i najznačajnija javna zdravstvena ustanovu u ZDK-u ojača u smislu infrastrukture, opreme i kadrova.

Proširenje Koronarne jedinice je samo jedan od 11 projekata u oblasti zdravstva ZDK-a za koje je Vlada u 2023. godini izdvojila 8.788.998,57 KM.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 19.10.2023. godine

REKONSTRUKCIJA ENTERIJERA GIMNAZIJE KAKANJ U ZAVRŠNOJ FAZI: BOLJI USLOVI ZA BORAVAK I ODVIJANJE NASTAVNOG PROCESA

Učenici i nastavnici Gimnazije "Muhsin Rizvić" Kakanj uskoro će dobiti mnogo bolje uslove za održavanje nastave i boravak u školi, zahvaljujući novom ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u iznosu od 250.000,00 KM.

Trenutno se izvode radovi na unutrašnjem uređenju objekta, koji su podijeljeni na tri tendera, i to: zamjena rasvjete, rekonstrukcija podova i moleraj te rekonstrukcija mokrih čvorova.

Radovi na zamjeni rasvjete su okončani, a škola je dobila novu led rasvjetu u svim hodnicima i učionicama. Izvršena je zamjena svih podova u učionicama, završeni su molersko-farbarski radovi, a ostalo je još da se izvrše farbarski radovi u hodnicima, ali će to biti okončano nakon što budu privedeni kraju radovi na sanaciji mokrih čvorova. U poodmakloj fazi su i radovi na sanaciji mokrih čvorova. Predviđena je zamjeni sanitarija u svih 28 toaleta te keramičarski, elektro i molersko-farbarski poslovi, a završetak radova se očekuje do kraja mjeseca oktobra.

Potrebno je naglasiti da je u prethodne tri godine realizovan projekat energetske efikasnosti, gdje je izvršeno kompletno vanjsko uređenje škole -termoizolacija i fasada, izvršena je zamjena krova na školskom objektu - umjesto salonit ploča ugrađen je lim, zamjena oluka, a dotrajala drvena stolarija zamijenjena je PVC stolarijom. Također, izvršena je rekonstrukcija svih radijatora te zamjena starih sa ventilima sa automatskom termoregulacijom, a objekat gimnazije je dobio i zasebnu toplotnu podstanicu. Za ove potrebe Vlada ZDK-a je izdvojila oko 400.000,00 KM u okviru projekta "Energetska efikasnost u BiH" finansiranog iz kredita Svjetske banke.

- Kada se okončaju radovi u ovoj fazi, objekat Gimnazije će biti u potpunosti renoviran u pogledu enterijera i eksterijera. Ambijent za odvijanje nastavnog procesa će biti mnogo bolji te će učenici, a i nastavno i ostalo osoblje škole, imati odlične uslove za rad - kaže Maid Goralija, direktor Gimnazije "Muhsin Rizvić" Kakanj.

Napominje da će u narednim fazama biti potrebno izvršiti zamjenu starog namještaja te izvršiti nabavku savremenih nastavnih sredstava i pomagala, čime će se stvoriti optimalni uslovi za rad nastavnika, osoblja i 221 učenika, koji su raspoređeni u 12 odjeljenja.

Premijerka Amra Mehmedić ističe da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena unapređenju kvaliteta života u svim sferama u svim jedinicama lokalne samouprave, među kojima je sektor obrazovanja jedan od najvažnijih prioriteta.

- Obrazovanje je izuzetno važno za cjelokupno društvo, a da bi uspješno funkcionisalo učenici i nastavnici moraju imati optimalne uslove za rad. Zbog toga smo opredijeljeni da nastavimo ulagati u školsku infrastrukturu i kontinuirano poboljšavati stanje u sektoru obrazovanja - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 18.10.2023. godine

SAOPĆENJE SA 17. (HITNE) SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana 17.10.2023. godine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je održala 17. (hitnu) sjednicu, a pošto se radi o hitnoj sjednici Skupštine, na samoj sjednici je predložen i utvrđen dnevni red sa četiri tačke dnevnog reda:
1.    Prijedlog Odluke o smjenjivanju Amre Mehmedić, premijera Zeničko-dobojskog kantona,
2.    Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Kluba zastupnika Bošnjaka 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
3.    Prijedlog Odluke o dopuni Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, predlagača Amele Granić, zastupnice u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona,
4.    Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni/dopunama Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine.
U okviru prve tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluku o smjenjivanju Amre Mehmedić, premijera Zeničko-dobojskog kantona, koja povlači smjenjivanje ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.  Navedena Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od dana stupanja na snagu Odluke o potvrđivanju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.
Nakon toga Skupština je donijela Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Kluba zastupnika Bošnjaka 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Pomenutom Odlukom se pored promjene u rukovodstvu Kluba zastupnika Bošnjaka, odnosno promjene predsjednika Kluba, ujedno vrši usklađivanje sastava Kluba sa faktičkim stanjem članova Kluba.
U okviru treće tačke dnevnog reda, Skupština je donijela Odluku o dopuni Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, čiji je predlagač Amela Granić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.
U okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,  čije donošenje je bilo neophodno kao posljedica formiranja nove skupštinske većine zbog koje došlo je i do određenih promjena vezanih za sastav Kolegija Skupštine, pa je bilo neophodno uskladiti važeću Odluku o obrazovanju Kolegija Skupštine sa novonastalom situacijom.

 

Novosti za dan 17.10.2023. godine

ZAHIDU MUŠANOVIĆU ISPORUČEN ELEKTROMOTORNI DODATAK ZA INVALIDSKA KOLICA NA MEHANIČKI POGON

U prostorijama Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona izvršena je isporuka elektromotornog dodatka za invalidska kolica na mehanički pogon Zahidu Mušanoviću, ratnom vojnom invalidu, paraplegičaru i amputircu.

Ovo ortopedsko pomagalo je nabavljeno putem provedenog postupka javne nabavke, gdje je kao najpovoljniji ponuđač izabran OTTO BOCK ADRIA Sarajevo. Ministarstvo je za navedeno pomagalo izdvojilo 14.940,00KM bez PDV-a, a u postupku javne nabavke vodilo se računa da se obezbjedi pomagalo sa tehničkom specifikacijom dostavljenom od strane krajnjeg korisnika.

Ministarstvo je, kao i do sada, pokazalo spremnost i odlučnost u obezbjeđivanju osnovnih potreba koje će omogućiti našim paraplegičarima bolji i kvalitetniji život, a imajući u vidu njihov doprinos tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Meni kao ministru je ukazana prilika da mogu na zakonit i transparentan način, provođenjem postupka javne nabavke, olakšati svakodnevnicu ovih ljudi koji su nas zadužili doprinosom tokom agresije na RBiH - istakao je resorni ministar Adnan Sirovica.

Trenutno je u toku i postupak nabavke fiksnog lifta za kadu za dizanje nepokretne osobe za paraplegičara Šefika Patkovića, a ubrzo se očekuje isporuka pomagala.

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona



ZAPOČETO ASFALTIRANJE DIONICE REGIONALNE CESTE R457 U NASELJU BABINA RIJEKA: RADOVE FINANSIRA VLADA ZDK SA 1.234.880,83 KM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetili su dionicu regionalne ceste R457 u zeničkom naselju Babina rijeka, gdje su jutros započeti radovi na postavljanju prvog sloja asfalta.

Radove izvodi privredno društvo "Komgrad-ze", a projekat obuhvata sanaciju kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izradu nove vertikalne i horizontalne signalizacije te pješačko-biciklističkih staza na dionici od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice "Ivana Gundulića" u Zenici ukupne dužine oko 1,6 kilometara.

Vrijednost ugovora je 1.234.880,83 KM, a sredstva su osigurana Programom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a.

Premijerka Mehmedić zahvalila se Gradskoj upravi Zenice, javnim preduzećima "Grijanje" i "Vodovod i kanalizacija" Zenica, resornom ministarstvu i Direkciji za ceste na saradnji i odličnoj koordinaciji aktivnosti, jer se istovremeno radilo na polaganju instalacija, posebno na kraju dionice gdje je u toku izgradnja Zatvorenog olimpijskog bazena.

- Raduje me da ćemo dobiti jednu kvalitetnu saobraćajnicu koja je zaista frekventna i koja vodi prema Kantonalnoj bolnici, a koju koristi veliki broj građana, ne samo Zenice nego cijelog Zeničko-dobojskog kantona - rekla je premijerka Mehmedić.

Gradonačelnik Kasumović naglasio je da je ova gradska ulica bila u katastrofalnom stanju te se zahvalio Vladi i premijerki Mehmedić što su osigurali sredstva za rekonstrukciju.

- Istovremeno smo proveli i instalacije gasa, sredit ćemo i trotoare, tako da će ovo biti predivna ulica za upotrebu građanima - rekao je gradonačelnik Kasumović.

Premijerka Mehmedić je jučer, zajedno sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijelom Pašićem i direktorom po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste Rasimom Kovačom, posjetila zeničko naselje Grm, gdje su završeni radovi na postavljanju prvog sloja asfalta na dionici regionalne ceste R413a Čajrdaš-Lokvine u dužini od jedan kilometar. Radove je izvela firma "Komgrad-ze", a i finansirala ih je Kantonalna direkcija za ceste sredstvima u iznosu od 895.000,00 KM. Ugradnja završnog sloja asfalta planirana je za narednu godinu.

Radi se o izuzetno značajnoj saobraćajnici za oko 15.000 stanovnika naselja u slivu rijeke Kočeve, a cesta se koristi i kao alternativni put za Travnik.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 16.10.2023. godine

MINISTAR VINKO MARIĆ POTPISAO UGOVORE SA LOVAČKIM ORGANIZACIJAMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Pet lovačkih organizacija sa područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uskoro će dobiti ukupno 50.000 konvertibilnih maraka koje će biti iskorištene za unapređenje lovstva, lovočuvarskih službi, poboljšanje životnih uslova za divljač kao i za čuvanje i zaštitu lovnih područja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade ZDK Vinko Marić, danas je potpisao ugovore sa predstavnicima pet lovačkih organizacija kojima će u narednim danima novčana sredstva biti doznačena.

- Radi se o realizaciji projekata koje su pripremili u lovačkim društvima "Zmajevac" Zenica, "Klek" Zavidovići, "Tetrijeb" Olovo, "Zvijezda" Vareš i "Jeleč" iz Žepča. Resorno ministarstvo svake godine na ovaj način pomaže lovačke organizacije - kaže ministar Vinko Marić.

Press služba ZDK

UČENICI I GRAĐANI USORE DOGODINE DOBIJAJU SPORTSKU DVORANU: VLADA ZDK PODRŽALA PROJEKAT SA 800.000,00 KM

U općini Usora u toku je izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane za potrebe osnovne i srednje škole u mjestu Žabljak. Izgradnja je započeta 2019. godine i do sada je urađeno V faza vrijednosti 1.230.000,00 KM, a u narednim danima se očekuje potpisivanje ugovora za VI fazu vrijednosti 200.000,00 KM.

Sredstva su osiguravana iz više izvora - od Vlade Federacije BiH, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Usora, a projekat je podržala i Vlada Republike Hrvatske.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prethodnih godina za ovaj projekat izdvojila 550.000,00 KM, a na prošlosedmičnoj sjednici Vlade odobrila još 250.000,00 KM, tako da je iz budžeta Zeničo-dobojskog kantona za izgradnju dvorane u Usori do sada odobreno ukupno 800.000,00 KM.

Ukupna projektna vrijednost dvorane je oko 2.000.000,00 KM, a završetak projekta i stavljanje u funkciju očekuje se sredinom iduće godine.

- Otvaranjem nove dvorene osnovna i srednja škola, a i mještani općine Usora i susjednih općina će dobiti novi prostor u kojem će se moći održavati razni sadržaji, što će svakako poboljšati uvjete življenja u ovom kraju Bosne i Hercegovine - poručuju iz Općine Usora.

Premijerka Amra Mehmedić ističe da je u fokusu Vlade u toku 2023. godine bila izgradnja infrastrukture, posebno objekata namijenjenih mladima i sportu, ali i projektima koji doprinose poboljšanju uslova života za sve građane Zeničko-dobojskog kantona.

- Vlada je podržala kapitalne infrastrukturne projekte u svim jedinicama lokalne samouprave, vođena principima pravične raspodjele sredstava i ravnomjernog razvoja, a jedan od takvih projekata je i izgradnja dvorane u Usori. Tokom 2023. godine u infrastrukturne projekte iz djelokruga rada Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport smo posredstvom kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti usmjerili 4,68 miliona KM - kaže premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 13.10.2023. godine

NK KRIVAJA ZAVIDOVIĆI UZ PODRŠKU VLADE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA DOBIJA TEREN SA UMJETNOM TRAVOM

Nogometni klub "Krivaja" Zavidovići dobit će teren sa umjetnom travom zahvaljujući projektu koji najvećim dijelom finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Vlada je za projekat "Izgradnja pomoćnog terena sa pratećim sadržajem za nogomet uz Gradski nogometni stadion Zavidovići" Nogometnom klubu "Krivaja" odobrila 200.000,00 KM, a u finansiranju projekta učestvuju i Grad Zavidovići, koji je osigurao 40.000,00 KM, te Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sa 9.500,00 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 400.000,00 KM, od čega prva faza košta 150.000,00 KM, a druga 250.000,00 KM.

Nakon što je NK „Krivaja“ ishodovao potrebne dozvole, a Gradsko vijeće dodijelilo koncesiju za korištenje gradskog zemljišta na period od 30 godina, nedavno su započeti pripremni radovi u smislu skidanja humusa, nivelacije terena, izrade hidroizolacije i drenaže te postavljanja priključaka struje, vode i kanalizacije.

- Betoniraju se stope za postavljanje reflektora i izvode drugi betonski radovi, a sve s ciljem da se u proljeće naredne godine stvore pretpostavke za konačnu realizaciju projekta, odnosno njegovu završnu fazu koja podrazumijeva postavljanje umjetne trave - kaže Adnan Tursić, predsjednik UO NK "Krivaja" Zavidovići.

Pored ugradnje umjetne trave u budućnosti je planirana i izgradnja tribina za oko 200 gledalaca, kao i potrebnih kabina uz postavljanje ograde i adekvatne rasvjete.

Premijerka Amra Mehmedić naglašava da se Vlada opredijelila da sufinansira ovaj projekat, jer donosi bolju perspektivu za sport u gradu Zavidovići, a posebno NK "Krivaja" i sve takmičarske selekcije.

- Poboljšanje uslova za mlade i sport su među ključnim prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što pokazujemo podrškom infrastrukturnim projektima u svim jedinicama lokalne samouprave, vodeći se principima pravične raspodjele i ravnomjernog razvoja - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 12.10.2023. godine

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA AMFITEATRA NA IZLETIŠTU SMETOVI: PROJEKAT FINANSIRALI GRAD ZENICA I VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Na zeničkom izletištu Smetovi otvoren je rekonstruisani amfiteatar. Projekat sanacije amfiteatra vrijedan je 123.424,96 KM, a sredstva za realizaciju obezbijedili su Grad Zenica u iznosu od 93.424,96 KM i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 30.000,00 KM.

Osim sanacije amfiteatra, postavljene su betonske ploče na prilaznim pješačkim stazama prema amfiteatru, spomeniku te saobraćajnici, a s ciljem obogaćenja turističke ponude Grada Zenice i Smetova.

U okviru promocije projekta, upriličen je zanimljiv program u kojem su učestvovali Duvački orkestar Zenica, Savez izviđača Grada Zenica, a glumci Bosanskog narodnog pozorišta izveli su predstavu za djecu "Ježeva kućica". Upriličeno je i druženje izviđača i planinara uz logorsku vatru i muziku, a učesnici su uživali u prezentaciji posmatranja zvjezdanog neba uz Afana Abazovića i Udruženje "AZIMUTH 135".

Tom prilikom prisutnima su se obratili premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Premijerka Mehmedić je izrazila zadovoljstvo što su se ovim projektom stvorile pretpostavke za realizaciju različitih edukativnih i kulturnih sadržaja na otvorenom na Smetovima.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 11.10.2023. godine

U SJEDIŠTU VLADE ZDK POTPISANI KOLEKTIVNI UGOVORI ZA OBLAST ZDRAVSTVA: LJEKARIMA I ZDRAVSTVENIM RADNICIMA POVEĆANJE SATNICE SA 2,90 NA 3,10 KM

Kolektivni ugovori o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije te Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području Zeničko-dobojskog kantona potpisani su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Kolektivne ugovore su potpisali ministrica za zdravstvo ZDK-a dr. Tanja Radoš Kosić te čelnici zdravstvenih sindikata - predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona Zaim Begić, a u prisustvu premijerke Amre Mehmedić, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Almire Kapidžić Baručija, direktora Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarika Zulovića te člana Pregovaračkog tima Vlade ZDK-a Harisa Hrgića.

Kolektivni ugovori predviđaju povećanje satnice za oko 700 ljekara i 3300 radnika u zdravstvu sa 2,90 KM na 3,10 KM, a primjenjivat će se od 01.11.2023. do 30.04.2024. godine.

- Smatram da smo vodili vrlo kvalitetan dijalog i raduje me činjenica da smo zajedničkim naporima uspjeli povećati plaće doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima. Ovim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora pokazali smo da cijenimo njihov rad i njihovu predanost. Nadam se da će ovo biti motivacija za sve zdravstvene radnike da pruže još bolje zdravstvene usluge našim pacijentima - rekla je ministrica Radoš Kosić.

Predstavnici zdarvstvenih sindikata izrazili su zadovoljstvo ishodom pregovora i zaključivanjem novih kolektivnih ugovora, koji donose poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

- Vjerujem da će potpisivanje kolektivnog ugovora dovesti do poboljšanja uslova života zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i njihovim porodicama. To će svakako popraviti atmosferu među zaposlenim, a siguran sam da će se pozitivno odraziti na radni proces i kvalitet zdravstvene usluge - rekao je dr. Cikotić.

Premijerka Amra Mehmedić je također izrazila zadovoljstvo zbog zaključivanja novih kolektivnih ugovora, rekavši kako je poboljšanje stanja u sektoru zdravstvva jedan od ključnih prioriteta ove vlade, kako u smislu izgradnje infrastrukture i nabavke opreme, tako i unapređenju položaja zdravstvenih radnika.

- Važno je da povećanje plata neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenih ustanova, tako da očekujemo da Skupština hitno usvoji rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK kako bi se stvorili uslovi za primjenu kolektivnih ugovora od 1. novembra - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 10.10.2023. godine

PROJEKAT POBOLJŠANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KANTONALNOJ BOLNICI NAJVEĆI PRIORITET VLADE ZDK U OBLASTI ZDRAVSTVA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u 2023. godini intenzivirala aktivnosti na implementaciji projekta Poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica, koji se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a na osnovu projektnog ugovora potpisanog sa ovom finansijskom institucijom u julu 2018. godine.

EBRD je za navedeni projekat odobrio kredit od 10 miliona eura, sa rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grace periodom, te dodatni milion eura investicijskog granta namijenjen za izgradnju nove kotlovnice na gas i priključak na gasovodnu mrežu, uz rok od 30 mjeseci za početak radova.

Vlada u prethodnom sazivu i bivša uprava Kantonalne bolnice vodile su aktivnosti na implementaciji projekta bez konkretnih rezultata zbog čega su u periodu od 26.08.2018. do 28.04.2023. godine plaćene takse/penali na nepovučena sredstva po osnovu kredita EBRD-a u ukupnom iznosu od 236.250,00 EUR odnosno 462.064,84 KM.

Projekat Poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica podrazumijeva rekonstrukciju 32.000 m2 postojećih objekata i izgradnju novih 2.800 m2 prostora, a paralelno izgradnju nove kotlovnice na gas i priključku na gasovodnu mrežu, kao zasebnom segmentu projekta, koji će zajedno finansirati Vlada, iz granta EBRD-a, te Grad Zenica - iz vlastitog budžeta.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić ovaj kapitalni projekat je odredila kao najznačajniji u oblasti zdravstva.

- Projekat stvara nove mogućnosti i donosi bolju perspektivu Kantonalnoj bolnici Zenica, a time i cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite, jer se radi o najvećoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u našem kantonu. Paralelno s ovim projektom, intenzivno radimo na stvaranju uslova da naša bolnica dobije status univerzitetske, a u perspektivi da postane moderni univerzitetsko-klinički centar  - rekla je Mehmedić.

Jedinica za implementaciju projekta (PIU) je u saradnji sa Konsultantom, izabranim od strane EBRD-a za tehničku podršku i podršku u nabavkama u decembru 2022. godine, pripremila Plan nabavki koji obuhvata sve komponente projekta na koji je saglasnost dao EBRD.

Dana 15.05.2023. godine, u skladu sa procedurama EBRD-a, objavljen je tender za odabir konsultanta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju svih objekata unutar kompleksa bolnice, izuzev kotlovnice, te izboru dodatnog konsultanta za podršku PIU-u za implementaciju dijela projekta koji se odnosi na gasifikaciju Grada Zenica i priključak Kantonalne bolnice na gasovodnu mrežu. Očekuje se da ugovor najpovoljnijem ponuđaču bude dodijeljen krajem oktobra ove godine, a rok za izradu projektne dokumentacije je šest mjeseci od potpisivanja ugovora.

PIU je uz podršku konsultanta radio na pripremi projektnog zadatka za izgradnju gasne kotlovnice, zatim za rekonstrukciju postojećeg objekta kotlovnice te za nabavku izgradnje vrelovodne distrubitivne mreže od nove kotlovnice do novih/postojećih toplotnih podstanica. Usaglašena tenderska dokumentacija po ugovornom modalitetu „projektuj i izgradi“ je objavljena na stranici EBRD-a 18. avgusta, a rok za dostavu ponuda je 20. oktobar. Očekuje se da će se ugovor s najpovoljnijim ponuđačem potpisati sredinom novembra, a rok za projektovanje i izgradnju nove kotlovnice je 580 kalendarskih dana.

Uporedo s navedenim aktivnostima, sa JP Zenica gas d.o.o. Zenica radilo se na definisanju i usaglašavanju projektnog zadatka za izradu glavnog projekta gasifikacije Grada Zenice, uključujući i priključak gasovoda na Kantonalnu bolnicu. Procedura izbora konsultanta za izradu glavnog projekta i obaveznu reviziju je pokrenuta 24.05.2023. godine. Ugovor sa izabranim konsultantom za izradu glavnog projekta i reviziju projekta je potpisan 12.07.2023. godine. Glavni projekat sa revizijom je 04.10.2023. godine isporučen u Kantonalnu bolnicu. Tokom mjeseca novembra je planirana izrada tenderske dokumentacije za odabir izvođača radova.

Projektni zadatak za stručni nadzor pri izvođenju radova u vezi sa ugovorom o izgradnji nove gasne kotlovnice i izgradnji gasovodne mreže u Gradu Zenica, uključujući i priključak gasovoda za KBZ, je završen, a pripremljena je i tenderska dokumentacija. Procedura izbora konsultanta je započeta 27.09.2023. godine, a rok za dostavljanje ponuda je 06.11.2023. godine.

-Vlada, novi menadžment Kantonalne bolnice Zenica i PIU tim su uložili maksimalne napore da se ovaj projekat pomakne sa mrtve tačke. Sasvim je izvjesno da će izgradnja primarne gasovodne mreže u dužini od 3,3 km sa regulatornom mjernom stanicom započeti na proljeće 2024. godine, a ostali građevinski radovi u drugoj polovini godine - kaže premijerka Mehmedić.

Naglašava da će se paralelno raditi na traženju novih izvora finansiranja, jer je izvjesno da zbog rasta cijena građevinskog materijala i usluga, usljed poremećaja na tržištu, kredit od 10 miliona EUR neće biti dovoljan za implementaciju svih komponenti projekta.

To se potvrdilo i na tenderu za izvođača radova koji je objavljen na stranici EBRD u decembru 2021. godine, a na koji se prijavio samo jedan ponuđač čija je ponuda bila trostruko veća od procijenjene vrijednosti iz studije izvodljivosti iz 2017. godine, prema kojoj su ovi radovi tada okvirno koštali 20 miliona KM.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK PODRŽALA ODLAZAK MLADIH ROBOTIČARA NA SVJETSKU ROBOTIČKU OLIMPIJADU U PANAMI

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za takmičare STEM Akademije iz Zenice koji će učestvovati na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi za djecu i mlade od osam do 18 godina u Panami od 7. do 9. novembra.

Iz Zenice na Olimpijadu putuju dvije ekipe mladih robotičara koje su ostvarile plasman na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u robotici - Rejhan Babić i Mahdi Tabić sa trenerom Inelom Hodžić, u najmlađoj kategoriji, te Nina Bešlagić, Timur Maglić i Zlatan Bešlagić sa trenerom Ernadom Bešlagićem, koji će se takmičiti u najstarijoj kategoriji. Treća ekipa koja putuje u Panamu su takmičari STEM Akademije iz Tuzle.

Kenan Varda iz zeničke STEM Akademije zahvalio se Vladi i premijerki Mehmedić na podršsci radu i aktivnostima ovog udruženja, prvo kroz pomoć organizaciji Državnog prvenstva u robotici, održanom u maju ove godine u Zenici, a sada i kroz odobravanje finansijskih sredstava za pokriće troškova odlaska mladih robotičara iz Zenice na Svjetsku robotičku olimpijadu gdje će se takmičiti sa ekipama iz 72 države svijeta.

Prošle godine, na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično 8. mjesto u konkurenciji 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je našim takmičarima dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara svijeta.

Premijerka Mehmedić je poželjela puno uspjeha mladim robotičarima, potvrdivši opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da nastavi ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove sa kojima će se suočavati u budućnosti.

Press služba ZDK

 

JAČANJE ZDRAVSTVENOG SEKTORA MEĐU NAJVAŽNIJIM PRIORITETIMA: VLADA ZDK SUFINANSIRA IZGRADNJU AMBULANTE PORODIČNE MEDICINE U MZ PERIN HAN

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš Kosić i savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu Grada Zenica Mirsad Heleg, u kabinetu premijerke Amre Mehmedić, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju Projekta izgradnje objekta Ambulante porodične medicine sa pratećim sadržajima u MZ Perin Han u Zenici.

Planirano je da se u MZ Perin Han u Zenici gradi stambeni objekat bruto površine od 846 m2, gdje će pored zgrade porodične ambulante sa prostorijama za dvije ordinacije i dvije intervencije ukupne površine 220 m2, biti planiran i prostor za apoteku, matični ured, poštu, zajedničko naplatno mjesto, multifunkcionalni prostor i prostor za potrebe mjesne zajednice.

Procijenjena vrijednost građevinskih radova za izgradnju objekta, bez uključene opreme i namještaja, iznosi 2.462.672,52 KM sa PDV-om, od čega će Grad Zenica obezbijediti iznos od 1.882.672,52 KM, a Ministarstvo zdravstva iznos od 580.000,00 KM samo za dio građevinskih radova koji se odnosi na izgradnju ambulante koja sadrži dvije ordinacije, dvije intervencije i prateće sadržaje koji su neophodni za rad ambulante. Rok za izgradnju objekta je 12 mjeseci nakon potpisivanja ugovora o izvođenju radova.

Ministrica Radoš Kosić naglasila je da se radi o još jednom veoma važnom projektu koji će mještanima MZ Perin Han i ostalim stanovnicima koji gravitiraju ovoj porodičnoj ambulanti omogućiti brži i efikasniji pristup zdravstvenoj zaštiti.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ovakvim projektima pokazuje da je opredijeljena za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite te sufinansiranje kapitalnih projekata sa svim nivoima vlasti. Naglašava da je Vlada u 2023. godini izdvojila 8.788.998,57 KM za 11 projekata koji su u fazi realizacije ili ugovaranja.

- Uglavnom se radi o infrastrukturnim projektima - rekonstrukcijama postojećih i izgradnji novih objekata, nabavci opreme, ali i projektima čiji je cilj kadrovsko jačanje zdravstvenih ustanova, a posebno naše najveće javne zdravstvene ustanove - Kantonalne bolnice Zenica. Sufinansiramo specijalizacije i subspecijalizacije, za što smo opredijelili ukupno 3 miliona KM u ovoj i narednoj godini, jer su stručni kadrovi - ljekari naš najvažniji resurs - rekla je premijerka Mehmedić.

U Kantonalnoj bolnici Zenica sufinansira se rekonstrukcija Koronarne jedinice Odjela interne medicine, izgradnja objekta za smještaj infektivnog otpada, održavanje medicinske opreme i informacionih sistema, a u fokusu je i stvaranje preduslova za početak radova u okviru Projekta poboljšanja energetske efikasnosti.

Vlada je izdvojila i sredstva za sufinansiranje izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, pored objekta Ambulante porodične medicine u MZ Perin Han sufinansira i izgradnju Područne ambulante u Željeznom Polju (Žepče), kao i nabavku sanitetskog vozila za JU "Dom zdravlja sa stacionarom" Žepče, RTG aparata za potrebe JU Dom zdravlja „Prim.dr Mijo Grgić“ Usora te nabavku digitalnog mamografa u JU Opća bolnica Tešanj.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.10.2023. godine

VLADA ZDK IMENOVALA ADMIRA GAZIĆA ZA POLICIJSKOG KOMESARA MUP-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici imenovala je Admira Gazića na dužnost policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova na mandat od četiri godine. Vlada je Gaziću rješenjem o imenovanju dodijelila čin generalnog inspektora policije za vrijeme trajanja mandata.

Procedura izbora policijskog komesara provedena je u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila u maju ove godine, a kojima je u zakon vraćena odredba da kandidati za policijskog komesara moraju imati čin glavnog inspektora, kao i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Proceduru izbora proveo je Nezavisni odbor Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojim predsjedava Semir Šut, bivši policijski komesar, a koji je ministru unutrašnjih poslova Benjaminu Sinanoviću dostavio rang-listu sa imenima tri kandidata koji su se prijavili na konkurs objavljen u dnevnoj štampi 18. jula i Službenim novinama Federacije BiH 21. jula, i to imena Admira Gazića, Adisa Imamovića i Fahrudina Pušine.

Na osnovu intervjua, ocjene kvalifikacija koje odgovaraju potrebama radnog mjesta i prijedloga plana i programa rada za vrijeme trajanja mandata, Nezavisni odbor je najviše bodova dodijelio Gaziću. Konkursna procedura okončana je na sjednici održanoj 07. septembra, nakon što je Općinski sud u Zenici ukinuo ranije izrečenu mjeru osiguranja razriješenom policijskom komesaru Rusmiru Šišiću.

U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ministar Sinanović je Vladi dostavio prijedlog sa imenima dva najbolje rangirana kandidata sa rang-liste - Gazića i Imamovića, a Vlada se opredijelila da na ovu poziciju imenuje prvorangiranog Admira Gazića.

Gazić je dugogodišnji službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Vodio je Odjel za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte i Odjel kriminalističke policije u Upravi policije Zenica, gdje mu je dodijeljen čin samostalnog inspektora, a uspješno je prošao stručna usavršavanja u Americi, Egiptu i više evropskih država.

Godine 2006. dodijeljen mu je čin glavnog isnpektora, kada je preraspoređen na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Upravi policije ZDK. Dvije godine kasnije postavljen je za načelnika Policijske uprave Zenica I, a tu dužnost je obavljao 13 godina, sve do početka prošle godine kada je smijenjen, iako je dužnost uspješno obavljao.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.10.2023. godine

U TOKU REKONSTRUKCIJA KROVA BNP-a: IZVOĐAČ FOKUSIRAN NA SANACIJU KROVNE KUPOLE

Već dva mjeseca traju radovi na rekonstrukciji krovnih ploha na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP). Građevinska operativa društva "Braća Karić" fokusirana je na zidarske radove i rekonstrukciju krovne kupole, koja se sastoji od sedam etaža. Rok za završetak radova je četiri mjeseca.

- Za naredni period planirana je izrada bitumenske hidroizolacije, termoizolacije i završni sloj TPO membrane na koti +28,85 m, koja je ujedno i najviša kota krova. Uporedo sa radovima na najvišem krovu, nastavljeno je sa demontažom i pripremnim radovima na koti krova +12,00 m. Ukoliko vremenske prilike budu zadovoljavajuće, odnosno ako ne bude mnogo kišnih dana, radovi bi mogli biti završeni u ugovorenom roku, dakle do kraja godine - rekao je direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Radovi na rekonstrukciji krovnih ploha najveći su građevinski zahvat na velelepnoj zgradi BNP-a od njenog otvaranja 1978. godine, a projekat vrijedan 1,5 miliona KM zajednički finansiraju Grad Zenica, koji je izdvojio 1.000.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa 450.000 KM i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, koje je opredijelilo 50.000 KM.

Vlada ZDK-a na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić opredijelila se da finansijski podrži rekonstrukciju, u okviru projekta "Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgrade BNP Zenica", jer se radi o najznačajnijoj i najvećoj ustanova kulture u ovom kantonu. Zgrada BNP-a je prokišnjavala godinama unazad, zbog čega je došlo do oštećenja plafona, dijelova instalacija i podova, što je umnogome otežavalo rad ove ustanove.

Osnivač BNP-a je Grad Zenica, a iz budžeta kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport finansiraju se plate i materijalni troškovi zaposlenih, kao i u ostalim ustanovama kulture u ovom kantonu - muzejima i javnim bibliotekama.

- BNP je "hram kulture" koji je značajan ne samo za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Želimo da ustanove kulture razvijamo i jačamo, a ovaj projekat, koji realizujemo zajedno sa Gradom Zenica, dokaz je da različiti nivoi vlasti zajedno mogu napraviti značajne iskorake u svim segmentima - rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba ZDK

 

ČESTITKA ZA SVJETSKI DAN UČITELJA

Poštovani odgajatelji, nastavnici i profesori,

U ime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, čestitam Vam Svjetski dan učitelja - 5. oktobar, koji se i ove godine slavi u preko stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.
Ovaj dan je prilika da se istakne rad odgajatelja, nastavnika i profesora, cijeni kao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva i da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece. Na ovaj način iskazujemo podršku odgajateljima, nastavnicima i profesorima naglašavajući važnost profesije i odgoja i obrazovanja čiji su nosioci. Biti učitelj nije samo zanimanje, to je više od toga, to je životni poziv za koji se opredjeljujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Vi ste djeci učitelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i unijeti toplinu, radost  i ljubav u svakodnevni školski život i okruženje.
Ove godine Svjetski dan učitelja obilježavamo pod sloganom „Učitelji koje trebamo, za obrazovanje koje želimo“. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je opredjeljeno za podršku poboljšanju kvaliteta obrazovanja, a svoju posvećenost unapređenju obrazovanja pokazuje između ostalog i kroz promociju i podršku rada nastavnika u vannastavnim aktivnostima, koji su sa učenicima osvojili značajne rezultate na svim nivoima takmičenja, od kantonalnih do međunarodnih nivoa. Ove godine Ministarstvo će nagraditi 202 nastavnika osnovnih i srednjih škola, koji su upravo svojim radom pokazali koliko je značajna uloga nastavnika, uz čiju pomoć su učenici ne samo stekli znanje, osvojili zapažene rezultate, nego stekli i neprocjenjivo životno iskustvo i lekciju da se znanje i trud isplati i da će biti prepoznato i nagrađeno.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Vas ovim putem obavještava da će se centralna kantonalna manifestacija povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, održati u četvrtak, 05.10.2023. godine, u kinosali JU Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj, sa početkom u 18,00 sati. Domaćini i nositelji cjelokupne organizacije su osnovne i srednje škole na području Općine Maglaj.
Nastavnici širom svijeta prije stupanja na ovaj časni i plemenit posao svečano daju zakletvu, na koju ćemo ovom prilikom ponovo ukazati :
„Vršit ću svoju obavezu savjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.“

SRETAN VAM SVJETSKI DAN UČITELJA, 5. OKTOBAR, kaže se na kraju čestitke koju potpisuje ministrica Draženka Subašić.


Novosti za dan 02.10.2023. godine
 
POČELA REKONSTRUKCIJA ZGRADE KULTURNO-SPORTSKOG CENTRA ZAVIDOVIĆI SREDSTVIMA VLADA ZDK I FBIH


Zgrada JU Kulturno-sportski centar (KSC) Zavidovići uskoro će dobiti ljepši i funkcionalniji izgled, zahvaljujući rekonstrukciji koju sa 300.000 KM finansira Vlada Zeničko-dobojskog kantona sredstvima podrške za kapitalne investicije Budžeta Federacije BiH.

- Trenutno se vrši detaljno snimanje postojećeg stanja objekta, postavljanje metalne skele kao i izmještanje elektro kablova, nakon čega će se pristupiti skidanju postojećeg maltera na objektu kao preduslov za izolaterske i zidarske radove. Realizacijom navedenog projekta grad Zavidovići će dobiti jedan od najreprezentativnijih objekata na području grada - kaže direktor ove ustanove Sanel Jalmanović.

Objekat Kulturno-sportskog centra, nekadašnjeg Doma kulture, sagrađen je davne 1956. godine i ovo je jedan od najvrjednijih građevinskih zahvata od izgradnje zgrade. Nalazi se u centru grada, a u zgradi su također smještene brojne javne ustanove i udruženja građana.

U okviru rekonstrukcije, predviđena je ugradnja temoizolacione fasade i zamjena vanjske stolarije. Procijenjena vrijednost radova iznosi 315.000 KM sa PDV-om, a izvođač je preduzeće DKM d.o.o.Maglaj.

Grad Zavidovići je aplicirao na javni poziv raspisan od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja gdje je odobreno dodatnih 30.000 KM, tako da će navedena sredstva upotpuniti planirane projektne aktivnosti na zgradi Kulturno-sportskog centra.

- Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prepoznala potrebu da se napokon krene u rekonstrukciju zgrade Kulturno-sportskog centra, koji je veoma važan za kulturni i društveni život građana Zavidovića. Kroz ovakve projekte pokazujemo da smo opredijeljeni za unapređenje kvaliteta života u svim jedinicama lokalne samouprave, vodeći se politikom pravedne raspodjele dobara i ravnomjernog razvoja - rekla je premijerka Amra Mehmedić.

Press služba ZDK

Last modified on Utorak, 31 Listopad 2023 11:16
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1028

Jučer 6332

Ovaj Tjedan 26581

Ovaj Mjesec 13286

Ukupno 14021240

Currently are 165 guests and no members online