Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novosti iz ZDK za mjesec studeni 2023. godine

02 Stu 2023
385 times

Novosti za dan 30.11.2023. godine

ODRŽANA 36. SJEDNICA EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ZA PODRUČJE ZDK: OSIGURATI KONTINUIRAN DIJALOG SOCIJALNIH PARTNERA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dana 29.11.2023. godine održana je 36. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK, na kojoj je konstituisano novo članstvo imenovano rješenjem Vlade ZDK iz reda ministara u novom sazivu Vlade ZDK, a za predsjednika vijeća izabran je premijer Nezir Pivić.

Socijalni partneri su u nastavku sjednice primili k znanju Prijedlog Budžeta ZDK za 2024. godinu i Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta ZDK za 2024. godinu, te zaključili da u narednom periodu Vijeće treba intenzivirati rad, sve s ciljem osiguranja kontinuiranog tripartitnog socijalnog dijaloga između partnerskih strana, članica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje ZDK.

Press služba ZDK

VLADA PODRŽAVA UNAPREĐENJE MATERIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH NA UNIVERZITETU U ZENICI, ALI OČEKUJE ISKORAK U UPRAVLJANJU I KVALITETU RADA

Pregovarački tim Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za zaključivanje kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i predstavnici Sindikata Univeziteta u Zenici započeli su pregovore o zaključivanju novog kolektivnog ugovora za ovu oblast.

Posebna pažnja posvećena je usaglašavanju članova kolektivnog ugovora koji nisu usklađeni sa važećim normativima i aktima za oblast radnih odnosa, a što je i bila preporuka Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva za pravosuđe i upravu ovog kantona.

Pregovarački tim je potvrdio opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju predvodi premijer Nezir Pivić, da se udovolji svim osnovanim sindikalnim zahtjevima, ali očekuje iskorak u upravljanju i kvalitetu rada Univerziteta.

- Vlada je opredijeljena da novim kolektivnim ugovorom poboljša materijalni položaj nastavnog i nenastavnog osoblja, ali istovremeno očekujemo zakonitost i veću transparentnost u radu Univerziteta u Zenici. Također, očekujemo i iskorak u kvaliteti rada, jer je naš univerzitet doživio pad rejtinga na međunarodnim listama uspješnosti. Želimo da imamo zadovoljno nastavno i nenastavno osoblje, ali se istovremeno moramo vratiti na put stare slave, isticati se svojim nastavnim, naučnim, istraživačkim i studentskim uspjesima i vratiti povjerenje studenata. Želimo da Univerzitet u Zenici bude među najboljim visokoškolskim ustanovama u BiH i regionu - rekao je član Pregovaračkog tima i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Arnel Kalušić.

Najavio je da će Pregovarački tim i Sindikat Univerziteta u Zenici nastaviti pregovore, kako bi usaglasio odredbe novog do isteka postojećeg kolektivnog ugovora.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK USVOJILA PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA BUDŽETA ZA 2023. GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na svojoj 5. sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2023. godinu u iznosu manjem za 19 miliona KM u odnosu na budžet usvojen u martu ove godine.

Prema prijedlogu rebalansa, koji je upućen u skupštinsku proceduru, prihodi iznose 521.496.490 KM, a i rashodi su manji za 16,5 miliona KM, dok su sredstva za pokriće deficita iz ranijeg perioda manja za 2.254.000 KM i trenutno iznose 2.028.489 KM.

- Ministarstvo finansija je na Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za 2023. pribavilo sva potrebna mišljena Federalnog ministarstva finansija, Sekretarijata za zakonodavstvo i Ministarstva za pravosuđe i upravu. Također, prilikom izrade rebalansa obavili smo konsultacije sa svim organima i ministarstvima te uvažili sve njihove zahtjeve - rekla je ministrica finansija Dženana Čišija.

Prijedlog rebalansa jedna je od 70 tačaka dnevnog reda 5. sjednice Vlade, što, prema riječima premijera Pivića, pokazuje da Vlada radi punim intenzitetom.

- Pored rebalansa, donijeli smo niz odluka kojim se daje podrška naučno-istraživačkom radu, zatim podrška najboljim studentima i, naravno, podrška našoj boračkoj populaciji, koja jeste kontinuitet odluka Vlade ZDK-a. To je sve ono što smo govorili u našem ekspozeu i ispunjavamo stavke koje smo naveli kao prioritete našeg rada i djelovanja - rekao je premijer Pivić.

Vlada je razmatrala i Izvještaj o stanju privrede u ZDK-u za 202. godinu te konstatovala da privreda u ovom kantonu kontinuirano ostvaruje rast.

-Kao što smo više puta isticali, ZDK je kičma privrednog razvoja FBiH i BiH i u tom smislu ćemo nastaviti sa nizom aktivnosti koje će davati podršku razvoju privrede i privrednog potencijala - rekao je premijer ZDK.

Vlada je podržala kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama" u okviru globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", što je, kako je

rekao premijer Pivić, vrlo važno uzimajući u obzir negativne trendove i jako veliki broj negativnih primjera i slučajeva nasilja.

- Svi mi na svim nivoima vlasti moramo preduzeti ključne korake u smislu prevencije rodno zasnovanog nasilja, ali i svih drugih oblika nasilja koji se dešavaju u našem društvu i moramo poslati jasnu poruku da ćemo se suprotstaviti svakom vidu nasilja u društvu. Smatram da, ne samo kantonalni, nego i viši nivoi vlasti, koji imaju veću odgovornost i mogućnosti, da svojim izmjenama određenih zakona mogu uticati na to da vršimo prevenciju nasilja, a ne da imamo samo represiju kada se dese slučajevi nasilja - rekao je premijer Nezir Pivić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 29.11.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ, MINISTRI U VLADI I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ POSJETILI MUFTIJU DIZDAREVIĆA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, zajedno s ministrima u Vladi, boravili su u prvoj zvaničnoj posjeti muftiji zeničkom Mevludinu ef. Dizdareviću.

Razgovarano je o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima, radu i planovima nove Vlade, kao i aktivnostima i radu Muftijstva zeničkog, koje organizacijski pokriva centralni i sjeverni dio Zeničko-dobojskog kantona te općine Doboj i Teslić u entitetu Republika Srpska.

Premijer Pivić se zahvalio na prijemu potvrdivši opredjeljenje nove Vlade i skupštinske većine da jačaju saradnju sa Islamskom zajednicom i Muftijstvom zeničkim u svim oblastima i na projektima od kojih korist imaju građani i društvo.

- Vlada je posvećena općem razvoju, a naš fokus je i na jačanju saradnje sa Islamskom zajednicom i svim drugim vjerskim zajednicama u našem kantonu. Vlada će pokušati pronaći mehanizam kojim bi se osiguralo stalno i stabilno finansiranje rada vjerskih zajednica, koje su veoma značajne za narod i cjelokupno društvo - rekao je premijer Pivić.

Najavio je da će Vlada nastaviti podržavati projekat Islamskog kulturnog centra u Zenici, čije je otvorenje planirano na proljeće, a koji će, kao novo duhovno i kulturno središte, biti važan za cjelokupnu zajednicu.

Muftija Dizarević se zahvalio na posjeti i poželio Vladi na čelu sa premijerom Pivićem uspjeh u radu, rekavši da uspjeh rada Vlade predstavlja uspjeh čitavog naroda. Naglasio je da se raduje novim projektima i da je vrlo važno da Vlada bude stabilna i jaka, jer bez jake vlade i podrške skupštinske većine nema ni važnih odluka i kvalitetnih rješenja.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 28.11.2023. godine

MINISTAR ŠABANI I GRADONAČELNIK GANIĆ: PODRŠKA RAZVOJNIM PROJEKTIMA U VISOKOM

U sklopu redovnih terenskih posjeta, ministar prostornog uređenja, komunikacija i zaštite okoliša, Adnan Šabani, posjetio je grad Visoko gdje je održao sastanak sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem. Razgovarano je na temu implementacija razvojnih projekata u segmentu putne infrastrukture koja je u nadležnosti Direkcije za ceste ZDK, ali i projekata za zaštitu okoliša. Sastanku je prisustvovao i direktor Direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač.

-Da bi programa utroška sredstava našeg ministarstva bio kreiran shodno realnim potrebama i prioritetima obilazimo lokalne zajednice i razgovaramo s načelnicima i gradonačelnicima, te sagledavamo stvarno stanje na terenu. Danas smo dobili informacije od gradonačelnika Ganića za potrebne investicije u Gradu Visoko, a iz domena su našeg ministarstva, što je sasvim dovoljno da svoje resurse usmjerimo u tom pravcu - naglasio je ministar Šabani te dodao:

-Grad Visoko jedini pored Zenice koji sav svoj komunalni otpad dovozi u regionalnu deoniju Mošćanica, što je za cijeniti i što ćemo prepoznati u narednom periodu kroz kreiranje različitih programa podrške, a kako bi se pojeftinili troškovi transporta. Otvorili smo teme subvencioniranja priključaka plina, što je posebno ostalo u fokusu naše pažnje, jer povećanjem broja korisnika ovog energenta, smanjujemo pojedinačna ložista i osiguravano čišći zrak.

Sastanak je bio prilika za ministra da iz prve ruke sazna o trenutnim izazovima i potrebama koje grad Visoko ima u oblastima putne infrastrukture i zaštite okoliša.

Nakon sastanka istaknuta je važnost saradnje između ministarstva i lokalnih vlasti te je obećana daljnja podrška projektima koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika grada Visoko.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

 

VLADA ZDK IZDVOJILA JEDAN MILION KM ZA IZGRADNJU POSLOVNIH ZONA U OSAM GRADOVA I OPĆINA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je jedan milion KM za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u osam jedinica lokalne samouprave u ovom kantonu, a ugovore o dodjeli sredstava s predstavnicima gradova i općina potpisao je ministar za privredu Samir Šibonjić u uredu premijera Nezira Pivića.

Sredstva poticaja, putem javnog poziva, dobili su gradovi Zenica (Izgradnja saobraćajnice br. 5 u PZ "Zenica 1" - 150.000 KM) i Zavidovići (Sanacija komunalne infrastrukture u krugu PZ "Majdanska polja" - 112.906,87 KM) te općine Tešanj (Sanacija saobraćajnica u PZ "Ekonomija" - 150.000 KM), Doboj Jug (Rekonstrukcija puta u PZ "Mravići" - faza II - 97.994,29 KM), Žepče (Nastavak izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije te dionice vodovoda u PZ "Radovlje" - 112.500 KM), Maglaj (Izgradnja primarne servisne saobraćajnice a-b-c na dionici od profila P16-P20 u PZ" Liješnica" - 150.000 KM), Usora (Rekonstrukcija, modernizacija i asfaltiranje prometnice u PZ "Ularice-faza II" - 150.000 KM te Olovo (Izgradnja putne infrastrukture i hidroinstalacija na lokalitetu PZ "Golubište-Pilana-faza II" - 76.598,84 KM).

Premijer Pivić navodi da u ovom kantonu postoje 23 poslovne zone te da je namjera Vlade i resornog ministarstva da se kroz ulaganje u infrastrukturu, zajedno sa gradovima i općinama, unaprijedi ambijent za privlačenje novih investicija.

- Mi smo rekli da će fokus našeg budućeg djelovanja biti privreda. ZDK je kičma privrednog razvoja FBiH a samim tim i BiH i u narednom djelovanju i budućem budžetu će biti nastavljene ove aktivnosti i nastojat ćemo da pružimo što konkretniju podršku kad govorimo o razvoju privrede našeg kantona - rekao je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić naglašava da resorno ministarstvo kroz razne oblike poticaja nastoji ojačati konkurentnosti domaćih kompanija, ali i unaprijediti ukupan poslovni ambijent.

- Ulaganje u poslovne zone stvaramo uslove da se što veći broj investitora odluči da ulaže u ZDK, koji je već poznat kao mjesto gdje privrednici uspješno realizuju svoje investicije. Preko 80 posto investicija u našem kantonu su domaće investicije i to nas raduje, jer se naši privrednici odlučuju da višak kapitala reinvestiraju u privredu - rekao je Šibonjić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog jačanja poslovnih zona, ali i zbog otvaranja novog rudnika u Varešu, čime će se, kako je rekao, promijeniti privredna slika u ZDK i čitavoj BiH.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko rekao je da je svi nivoi vlasti imaju zadaću da riješe problem odlaska mladih i nezaposlenosti, a jedan od načina je izgradnja poslovnih zona.

- Mi to radimo u Žepču, gdje smo prvu zonu otvorili 1995. godine, a danas gradimo četvrtu poslovnu zonu. Na taj način umanjujemo odlazak mladih, jer kad imaju posao i dobre uslove za rad, manje razmišljaju o odlasku i rješavaju svoje egzistencijalno pitanje - rekao je Zovko. Naglasio je da većina zaposlenih u Žepču radi u ove četiri poslovne zone te još tri poslovne zone u privatnom vlasništvu.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić zahvalio se Vladi ZDK-a što je kroz dva javna poziva u 2023. godini osigurala sredstva za izgradnju poslovnih zona.

- Ekonomija u BiH je u padu, tako da je jako važno da nastavimo ciklus ulaganja naročito u pripremu novih lokacija za poslovne zone. Općina Tešanj je u prvih deset mjeseci imala najveći rast uplate poreza i prometa putem fiskalnih uređaja u FBiH, vjerujem da će ovo biti dobra prilika za tešanjske i druge investitore da nastave svoja ulaganja - rekao je Huskić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 27.11.2023. godine

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTONA NASTAVLJA SARADNJU SA SOS DJEČIJIM SELIMA U BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović razgovarali su danas s direktorom SOS Dječijih sela u BiH Malikom Garibijom i nacionalnom koordinatoricom za zagovaranje ove organizacije Melikom Šahinović o nastavku saradnje i osiguravanju prijema novih korisnika iz ZDK-a.

U SOS Dječijim selima u BiH trenutno je iz ovog kantona smješteno šestoro djece i mladih bez roditeljskog staranja, od kojih je dvoje punoljetnih.

Istaknuto je da SOS Dječija sela u BiH pored alternativne brige, uspješno apliciraju na projekte preventivnih usluga, a aktivnosti se realizuju i na području ZDK-a. Trogodišnjim projektom YEEP, baziranim na osnaživanju mladih koji izlaze iz alternativnih oblika brige i onih iz socijalno ugroženih porodica u zajednici, 50 mladih iz ZDK-a će imati priliku proći niz obuka u cilju njihovog zaposlenja.

Djelovanje ove organizacije, navedeno je tokom sastanka, prepoznato je u oblastima unaprjeđenja zakonodavnih okvira i izrade akcionih planova u cilju provedbe deinstitucionalizacije, transformacije socijalnih usluga i kreiranja novih usluga prema potrebama socijalnih korisnika, razvoja hraniteljstva te doprinosa u izradi i usvajanju novih zakona koji su od suštinskog značaja za razvoj sistema socijalne i dječije zaštite u BiH.

Premijer Pivić i ministar Šimunović zahvalili su se predstavnicima SOS Dječijih sela u BiH, potvrdivši spremnost za nastavkom dugogodišnje saradnje, a što će biti definisano i novim protokolom o saradnji.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 25.11.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: ČUVAJMO DOMOVINU I NASTAVIMO JE VODITI KA NAPRETKU I BOLJOJ BUDUĆNOSTI

Svečana akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Čestitke građanima i prisutnim na akademiji uputio je premijer Nezir Pivić, koji je rekao da je 25. novembar 1943. godine historijski čin koji je potvrdio neophodnost zajedničkog političkog i državnog života ljudi na ovom prostoru. Naglasio je da je ZAVNOBiH potvrdio kontinuitet države Bosne i Hercegovine i jednakosti ljudi koji u njoj žive i da su to duh i slovo zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu.

- Delegati ZAVNOBIH-a iz svih krajeva BiH i tada su bili svjesni naših različitosti u odnosu na druge republike bivše zajedničke države. Bili smo kulturnocivilizacijski unikat, jer su na našu državu i naše narode ostavili traga svi koji su vladali ovim prostorima. Zato je rezolucijom sa Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a izražena odlučnost naroda da BiH bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i narodnosti - rekao je premijer ZDK.

Naveo je da su u Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice, koje su međunarodno priznate i 1992. godine, kada se u Nju Jorku zavijorila zastava sa ljiljanima.

- Kroz historiju smo često morali zbijati redove kako bi se branili od napada na domovinu i naš narod. Tako je bilo i početkom devedesetih, pet decenija nakon ZAVNOBIH-a, kada je armija patriota organizovana prvo kroz Teritorijalnu odbranu, a potom veličanstvenu Armiju Republike Bosne i Hercegovine, pod komandom predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića, stala u odbranu naroda i zemlje od brutalne agresije. U toj borbi, borbi za najveće civilizacijske

vrijednosti, mnogi od njih su platili cijenu svojim životima. Stoga, na ovaj dan odajemo počast šehidima i poginulim borcima, koji su dali živote boreći se pod zastavom RBiH. Odajemo počast i učesnicima NOB-a koji su se također borili za najveće ljudske vrijednosti - slobodu i domovinu - rekao je premijer Pivić.

Istakao je da žrtva patriota nikada neće niti smije biti zaboravljena, te da je dužnost institucija i svih nas da baštinimo tekovine borbe za domovinu te vodimo brigu o braniocima i njihovim porodicama, što ovaj kanton itekako pokazuje svojim mjerama i politikama.

- Iako je od uspostave mira prošlo gotovo tri decenije, ne prestaju napadi na državni suverenitet i integritet te težnje za novim podjelama. Ono što nisu uspjeli u ratu, žele ostvariti u miru. Te snage opstruišu naš evropski put i jačanje države te općenito usporavaju pozitivne procese. Sa ovog mjesta im želim poručiti da ćemo istrajati u naporima da kreiramo ambijent po mjeri svakog građanina i da učvrstimo poziciju naše države u Evropi i svijetu, ali i da smo spremni braniti našu državu svim sredstvima. Jer, mi rezervnu domovinu nemamo. Zato zajedno čuvajmo našu Bosnu i Hercegovinu i nastavimo je voditi ka boljoj budućnosti i napretku. To mora biti zadaća svih nas - rekao je premijer Nezir Pivić.

U programu svečane akademije učestvovali su Kamerni simfonijski orkestar, Mješoviti hor "Art Sonore", Ženski hor "Druge gimnazije", solist Sajid Jusić, Harun Milak za klavirom, Edvin Halilović harmonika te dirigenti Amna Huseinagić i Sajid Jusić.

Press služba ZDK

PREMIJER PIVIĆ I PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U čestitki navode da je 25. novembar dan kada se s ponosom prisjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine u njenim historijskim granicama, kao multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih građana.

- Nove generacije veliki su dužnik naših predaka koji su herojskom borbom protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sačuvali integritet bosanske države. Posebna zahvalnost pripada svim bh. patriotama koji su stali u odbranu međunarodno priznate države BiH od agresije 1992. godine, a posebno onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote - naših šehida i poginulih boraca. Svim građanima čestitamo Dan državnosti i pozivamo da svi zajedno svojim radom i zalaganjem gradimo i jačamo državu po mjeri svih njenih građana - navodi se u čestitki.

Press služba ZDK

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BIH: DELEGACIJA VLADE I SKUPŠTINE ZDK POLOŽILA CVIJEĆE I ODALA POČAST NA SPOMEN OBILJEŽJU KAMENI SPAVAČ I SPOMEN-KOSTURNICI PAPIRNA

Delegacije Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Ćazim Huskić, povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima "Kameni spavač" te spomen-kosturnici palim borcima NOB-a "Papirna" u Zenici.

Premijer Pivić je, čestitajući građanima Dan državnosti, rekao da je ovo jedan od najvažnijih datuma u prošlosti države Bosne i Hercegovine, jer su na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine potvrđeni principi koje i danas njeguje cijela Evropa, a to je multikulturalnost države BiH koju je branila i kroz odbranu od agresije.

- Svi napadi koji traju na našu državu su dokaz da BiH nikada neće pasti, da neće odustati i da patriote koje su branile BiH i danas postoje. BiH mora ostati ono što jeste i što je utvrđeno na zasijedanju, a to je mjesto gdje žive različiti ljudi kultura, vjera i nacija. Ima mjesta za sve, nije važno ko ste već da ste čovjek. BiH će ostati ono što jeste, najveća vrijednost Evrope, ali i sebe. Možemo biti primjer cijeloj Evropi da na malom prostoru mogu živjeti ljudi koji su različitih vjera, kultura i tradicija - rekao je premijer Pivić.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić izrazio je žaljenje što se Dan državnosti obilježava samo u jeednom dijelu države BiH, ali i što se na ovom području prave opstrukcije ovog značajnog datuma za državu.

- Nadam se da ćemo shvatiti važnost ove države i početi uvažavati ovu državu i ljude koji su svoje živote dali za ovu državu - rekao je predsjedavajući Huskić.

Cvijeće su položili i članovi veteranske reprezentacije BiH „Master Bosna“, koji danas na stadionu Bilino polje u Zenici u 17:00 sati igraju utakmicu protiv

veteranske reprezentacije Republike Turske, također u okviru obilježavanja Dana državnosti.

Dan državnosti obilježava se nizom aktivnosti u organizaciji ili uz podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona. Osim odavanja počasti šehidima i poginulim borcima te palim pripadnicima NOB-a te nogometne utakmice, planirana je tradicionalna svečana akademija koja će se održati u 19:00 sati u Bosanskom narodnom pozorištu te oratorij „Zapis o zemlji“ koji će u 20:00 sati na „Trgu Alije Izetbegovića“ izvesti Omladinski hor Zenica. U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta postavljena je izložba slika "Stara Bosna".

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.11.2023. godine

KANTONALNA INSPEKCIJA NIJE UTVRDILA PRISUSTVO SPORNIH NAPITAKA NA TRŽIŠTU ZDK

U mjesecu novembru Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, zaprimio je obavijest Agencije za sigurnost hrane BiH u kojoj se traže pojačane mjere kontrole prilikom uvoza i na unutrašnjem trzištu, a na osnovu saznanja da se sa tržišta Republike Hrvatske vršilo povlačenje spornih proizvoda Coca-Cola Original Taste 500 ml u plastičnoj ambalaži (PET) i Romerquella Emotion Bleuberry Pomagrante 330 ml u staklenoj ambalaži, te suspektnih proizvoda Coca-Cola 2l, Original Taste i Zero.

Također, zaprimljene su i obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH, koje se odnose na pojačane mjere kontrole prilikom uvoza i na unutrašnjem trzištu Prime drinks hidratacijskog napitka bez kofeina i energetskog napitka sa kofeinom koji sadrzi L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, mandarina koje su uvezene u BiH i ulja od komine masline Olio si sansa di oliva.

Shodno navedenim obavijestima Agencije za sigurnost hrane BiH, kantonalni sanitarni inspektori su izvršili 43 inspekcijskih nadzora i tom prilikom nije utvrđeno prisustvo spornih proizvoda na tržištu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Jedina nepravilnost utvrđena prilikom inspekcijskih nadzora, odnosila se na nepravilno deklarisan proizvod Prime drinks hidratacijskog napitka bez kofeina, te je zabranjena njegova upotreba i naloženo povlačenje navedenog proizvoda, dok se ne usaglasi deklaracija na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK


ISLAMSKA ZAJEDNICA URUČILA PREMIJERU PIVIĆU ZAHVALNICU ZA PODRŠKU RADU STUDENTSKOG CENTRA U SARAJEVU

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila je Vladi Zeničko-dobojskog kantona zahvalnicu za doprinos u radu Studentskog centra IZ u BiH. Na svečanoj akademiji povodom 5. godišnjice rada ovog centra u Sarajevu, zahvalnicu je premijeru Neziru Piviću uručio zamjenik reisul-uleme IZ u BiH prof.dr. Enes Ljevaković, a akademiji je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija.

Premijer Pivić se zahvalio Islamskoj zajednici i Studentskom centru, rekavši da je studentska populacija u fokusu Vlade, što pokazuje konkretnim programima podrške, kao što su stipendiranje te sufinansiranje smještaja studenata u studentskim centrima.

Proteklih godina Vlada je putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport sufinansirala smještaj 50 studenata u ovom centru, a od ove godine taj broj je povećan na 60.

Studentski centar Islamske zajednice u BiH osnovan je 2018. godine, a ima kapacitet za smještaj 200 studenata Fakulteta islamskih nauka, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Press služba ZDK

 

SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA FISKULTURNA SALA U PŠ PORIJEČANI KOD VISOKOG

Područna škola "Poriječani" OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Visoko dobila je novu fiskulturnu salu vrijednu 350.000 KM, čiji su izgradnju finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je izdvojila 280.000 KM i Grad Visoko, sa oko 70.000 KM.

Salu su svečanim presjecanjem vrpce otvorili premijer ZDK-a Nezir Pivić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Premijer Pivić je rekao da je sretan i ponosan što svjedoči završetku projekta od kojeg najveću korist imaju djeca te da je posebno sretan što je sala otvorena u okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

-ZDK je postao prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu. Vlada ovakve projekte podržava godinama. Ovaj projekat smo zajedno započeli u jeku pandemije i uspjeli smo da ga završimo. Nastavnici i učenici u Poriječanima sada imaju odlične uslove za održavanje nastave tjelesnog odgoja, a biće ovo mjesto i za mnogo korisnije korištenje slobodnog vremena naše djece - rekao je premijer Pivić.

Dodao je da naš kanton ima oko 100 osnovnih i srednjih škola i da gotovo da ne postoji školski objekat u koji zadnjih godina Vlada nije uložila sredstva.

- Neke škole smo potpuno rekonstruisali - od krovova, fasada, stolarije, školskog namještaja i mobilijara, do rekonstrukcije grijanja gdje smo se opredijelili za ekološki prihvatljiva goriva. Jer, ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najbolja investicija u našu djecu i našu budućnost. I to je naše opredjeljenje - rekao je premijer Pivić.

On se zahvalio Gradu Visoko i gradonačelniku Ganiću što podržavaju i izdvajaju značajna finansijska sredstva za infrastrukturne projekte u oblasti obrazovanja, iako je obrazovanje u nadležnosti kantona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 23.11.2023. godine

VLADA ZDK UTVRDILA PRIJEDLOG BUDŽETA ZA 2024. GODINU I NACRT ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BORACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 4. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, utvrdila je Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu u iznosu od oko 595 miliona KM, koji je u odnosu na budžet za 2023. godinu veći za 54 miliona KM.

- Ovo je rekordni budžet i u njemu su sadržane ne samo obaveze prema našim građanima, nego i jedan razvojni segment koji podrazumijeva ispunjavanje svih onih obaveza koje smo rekli u ekspozeu, a koje će se ogledati i u našem programu rada za 2024. godinu - rekao je premijer Pivić.

Rashodi i izdaci, prema riječima ministrice finansija Dženane Čišija, planirani su u iznosu od 587,5 miliona KM, dok je za pokriće akumuliranog deficita iz ranijih godina planirano 7,3 miliona KM. Prije dostavljanja Prijedloga budžeta Vladi na utvrđivanje, dodala je, pribavljena su neophodna pozitivna mišljenja, i to Federalnog ministarstva finansija, Sekretarijata za zakonodavstvo ZDK i Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK.

- Također, u skladu sa zakonskim propisima obavljeni su pregovori sa granskim sindikatima te potpisani sporazumi, odnosno dogovori o daljim pregovorima. Stručna služba Vlade ZDK Prijedlog budžeta će danas uputiti u daljnju skupštinsku proceduru - rekla je ministrica Čišija.

Vlada je utvrdila i Nacrt Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koji je potpuno novi zakon usklađen sa krovnim zakonom Federacije BiH. Resorni ministar Adnan Sirovica kaže da je postojeći zakon iz 2014. godine zastario, a stari i populacija koju zakon tretira.

- Zakonom smo obuhvatili izmjene federalnog zakona iz prošle godine te unaprijedili postojeća prava boračke populacije iz trenutno važećeg zakona u

ZDK-u. Novim zakonom djeca šehida i poginulih boraca, kojima je prestalo pravo na novčani dodatak, vraćaju se ponovo u pravo, a povećava se i dobna granica za djecu živih i umrlih ratnih vojnih invalida i demobiliziranih branilaca - rekao je ministar Sirovica. Napominje da je Ministarstvo za boračka pitanja za donošenje novog zakona dobilo potrebne saglasnosti nadležnih organa ZDK-a, kao i svih boračkih saveza na nivou ovog kantona.

Premijer Nezir Pivić ističe da je briga o boračkoj populaciji jedna od najvažnijih zadaća Vlade ZDK-a, a novi zakon donosi i značajno povećanje izdvajanja za ovu populaciju.

-To znači da ćemo u narednom budžetu imati 8 do 9 miliona KM dodatnih obaveza prema boračkoj populaciji, što su značajna izdvajanja za naš budžet. Pored toga, imali smo na dnevnom redu jednu kontinuiranu podršku pripadnicima boračke populacije po osnovu javnih poziva, tako da smo donijeli i određene odluke u pogledu podrške pripadnicima ove populacije koji su ispunili uslove javnog poziva - rekao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

Novosti za dan 22.11.2023. godine

MINISTAR MUŠIJA RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA ODSJEKA ZA KULTURALNE STUDIJE FILOZOFSKOG FAKULTETA UNZE

Ministar za obrazovanje, nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija održao je radni sastanak s predstavnicima Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a u fokusu razgovora bilo je donošenje Strategije kulturne politike ZDK za period 2021-2027. i pokretanje novog studijskog programa Kultura i turizam na Filozofskom fakultetu.

Tokom razgovora istaknuti su bitni aspekti Strategije kulturne politike ZDK, jedine strategije za kulturnu politiku u Federaciji BiH, te obaveze Monitoring tima u vezi sa realizacijom Strategije i Akcionog plana. Također je predočen i Elaborat o pokretanju novog studijskog programa Kultura i turizam, koji bi trebao upisati prvu generaciju studenata u akademskoj 2024/2025 godini.

Zaključeno je da Strategija kulturne politike ZDK predstavlja veoma značajan dokument i da će Ministarstvo podržati realizaciju Strategije i rad Monitoring tima. Isto tako, podržan je koncept novog studijskog programa Kultura i turizam koji bi trebao biti veoma atraktivan za buduće studente, ali i značajan za unapređenje kulture i turizma na ovim prostorima.

Press služba ZDK

 

OPĆINAMA, UDRUŽENJIMA I PODUZETNICIMA PODRŠKA ZA RAZVOJ TURISTIČKE INFRASTRUKTURE U IZNOSU OD 239.000 KM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, u prisustvu premijera Nezira Pivića, potpisao je danas ugovore o dodjeli subvencija za razvoj turističke infrastrukture i turističke ponude sa tri jedinice lokalne samoprave - Maglaj, Usora i Kakanj, šest udruženja i četiri privredna subjekta koji se bave turističkom djelatnošću, u ukupnom iznosu od 239.000 KM.

Premijer Pivić je korisnicima subvencija poželio puno uspjeha u realizaciji projekata, naglasivši da je opredjeljenje nove Vlade da jača segment privrede ovog kantona, koja je kičma razvoja privrede FBiH, te da će se posebno posvetiti razvoju turizma.

-To je poruka da ćemo u budućnosti staviti poseban akcenat na razvoj turizma na području ZDK-a, a u tom smislu se može gledati i na uspostavu Turističke zajednice. Smatramo da postoje odlični turistički potencijali koje je potrebno iskoristiti, a da bi se razvijao turizam moramo imati i odgovarajuću turističku infrastrukturu koja će biti na usluzi svim turistima koji će posjećivati naš kanton - rekao je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić je rekao da će zadaća Turističke zajednice ZDK-a biti da iskoristi značajan turistički potencijal u ovom kantonu, te da se očekuje ozbiljno povećanje prihoda i dolazak većeg broja turista.

-Turistička zajednica će imati obavezu da u koordinaciji sa Vladom i Ministarstvom za privredu promoviše turističke potencijale ovog kantona, a znamo da ih ima mnogo, od piramida u Visokom, ski-centra na Ponijerima, kamenih kugli u Zavidovićima, naših starih tvrđava... Ogroman je broj turističkih destinacija koje ni građani ZDK-a ne poznaju. Cilj nam je da poboljšamo infrastrukturu, a jedan od značajnih projekata je put od Zavidovića prema Ponijerima, jer tu imamo značajan potencijal. Ovo je tek početak. Subvencijama

koje smo danas dodijelili počinjemo kreirati uvjete za razvoj turizma u našem kantonu - rekao je ministar Šibonjić.

Ponovio je da je Vlada na čelu s premijerom Nezirom Pivićem odlučna da bude vlada koja će od turizma na području ovog kantona napraviti ozbiljnu granu privrede.

Press služba ZDK

 

ČLANOVI VIJEĆA ZA NAUKU URUČILI MINISTRU MUŠIJI NACRT STRATEGIJE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija održao je prvi sastanak sa članovima Vijeća za nauku ZDK-a.

Predsjednik Vijeća prof.dr. Dževad Drino tom prilikom uručio je ministru Mušiji prvi Nacrt Strategije naučno-istraživačke djelatnosti ZDK-a za period 2023 - 2027. godina.

Pored prof.dr. Drine, u izradi strategije učestvovali su i prof. dr. Edin Berberović, zamjenik predsjedavajućeg, te članovi Vijeća prof. dr. Belma Pojskić, prof. dr. Almir Huskanović, prof. dr. Bernard Harbaš, prof. dr. Edina Rizvić-Eminović te pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Arnel Kalušić.

Na sastanku je također razgovarano o narednim aktivnostima i saradnji Vijeća za nauku i ovog ministarstva, a naglašena je puna opredjeljenost nove Vlade razvoju naučno-istraživačke djelatnosti u ZDK-u.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 21.11.2023. godine

SUBVENCIJU TROŠKOVA POKRETANJA BIZNISA DOBILO 13 MLADIH PODUZETNIKA IZ ZDK

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je ugovore o dodjeli subvencije troškova kod pokretanja poslovnih ideja, registracije i poslovanja privrednih subjekata sa 13 mladih poduzetnika iz ovog kantona u pojedinačnom iznosu od 7.000 KM.

Uspjeh u poduzetničkim vodama korisnicima podsticaja je poželio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, naglasivši da je nova Vlada posvećena unapređenju ukupnog poslovnog okruženja u ovom kantonu i stvaranju boljih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar Šibonjić je rekao da se novi start-upi, osim novčane podrške, mogu osloniti na Ministarstvo za privredu kod organizacije poslovanja i svih izazova sa kojima će se susretati.

- Mi smo izrazito opredijeljeni da uradimo sve što je u našoj moći da pomognemo mladim poduzeticima da pokrenu svoje biznise i razvijaju posovne ideje u BiH te da skupa stvaramo novu vrijednost. Raduje nas što smo kod korisnika vidjeli motivaciju, nekoliko korisnika je već pokrenulo biznise s kojima su zadovoljni i mi ćemo se potruditi da im pomognemo da budu još uspješniji - rekao je ministar Šibonjić.

Naglasio je da će Vlada i Ministarstvo za privredu nastaviti podržavati razvoj privrede kroz razne programe podsticaja, koji su fokusirani na jačanje konkurentnosti kompanija i obrta, povoljno kreditiranje i uređenje poslovnih zona širom ovog kantona.

Press služba ZDK


URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZDK ODRŽAO RADIONICU ZA KOORDINATORE O IZRADI PLANOVA INTEGRITETA: PREMIJER PIVIĆ NAJAVIO DONOŠENJE ZAKONA O PRIJAVI IMOVINE NOSILACA JAVNIH FUNKCIJA

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK BiH) te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao je za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija i gradova/općina ZDK-a radionicu na temu "Izrada planova integriteta i registar rizika".

Direktor APIK-a BiH Elvis Kondžić istakao je kako je ova radionica veliki korak i za svaku pohvalu jer je organizirana na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije Vlade ZDK te da je ovo prilika da se ukaže na značaj izrade planova integriteta kao prvog stepena borbe protiv korupcije u smislu prevencije korupcije u institucijama.

-Želimo poslati i poruku da institucije pripadaju građanima i da svi koji su danas došli ovdje, a predstavljaju svoje institucije, imaju namjeru da te institucije vrate građanima, na način da će sami početi da skeniraju svoje slabosti na korupciju izradom planova integriteta i, naravno, kasnije i procesuiranjem svih eventualnh neregularnosti u tom radu - kazao je Kondžić.

Naglasio je da su partnerske organizacije APIK-a BiH, svi ostali uredi ili tijela za borbu protiv korupcije iz cijele BiH, kao i međunarodne organizacije OSCE, Delegacija Evropske unije, USAID te ambasade prijateljskih zemalja. Posebno je istakao značaj donošenja Strategije za borbu protiv korupcije na nivou države BiH, na osnovu čega će doći do međusobnog usaglašavanja antikoruptivnih aktivnosti.

- Mi smo jučer na Vijeću ministara BiH dobili odobrenje, odnosno izglasana je Radna grupa za izradu Strategije, tako da se nadamo da će i ove, a i sve naredne aktivnosti biti intenzivirane u narednom periodu – naglasio je Kondžić.

Premijer ZDK Nezir Pivić učestvovao je u uvodnom dijelu radionice, naglasivši da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta ove vlade, što je naglasio i u svom ekspozeu.

- Jedan od prvih koraka je da ćemo u zakonodavnu proceduru uputiti i zakon koji se odnosi na oblast korupcije, odnosno prijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija. To je samo jedan segment onoga što ćemo raditi, svakako pored toga ćemo raditi i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije. U tom ćemo smislu uključiti i sve institucije koje pripadaju ZDK-u - istakao je premijer Pivić. Najavio je da će se nastaviti proces provjere diploma zaposlenih u svim ustanovama i institucijama ZDK-a.

Dževad Fejzić, sekretar Ureda za borbu i prevenciju korupcije po ovlaštenju Vlade ZDK-a najavio je da će Ured u narednom periodu, pored stvaranja institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, intenzivno raditi na uspostavljanju elektronskih registara imenovanih lica i zaposlenih u organima ZDK-a.

- Cilj ovih registara je da eliminišemo rizike kod reguliranih tijela i kod samog zapošljavanja, što je jedan od najvećih rizika generalno u BiH. Također, radit ćemo i na uspostavi drugih registara za koje je Ured ovlašten, a radit ćemo i na izradi Zakona o prijavi i porijeklu imovine javnih funkcionera. Na tome će biti fokus u narednom periodu i to je ključ kako bismo ozakonili procese i stavili tačku na određene rizike pojave korupcije - rekao je Fejzić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 17.11.2023. godine

POTPREDSJEDNIK FBIH REFIK LENDO BORAVIO U SLUŽBENOJ POSJETI ZDK: PUNA PODRŠKA VLADI KOJU PREDVODI PREMIJER NEZIR PIVIĆ

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravio je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Potpredsjednik Lendo je čestitao imenovanje premijeru Piviću i ministrima, podržavši opredjeljenje Vlade ZDK-a da bude od koristi za sve građane i istovremeno vodi računa o ravnomjernom razvoju svih gradova i općina.

-Posebno mi je drago ovo što sam sada čuo od premijera - kako i na koji će način usmjeravati i voditi Vladu, a to je da ona zaista bude od koristi za sve građane ovog kantona. Da bude koordinator, kako u okviru vlade, tako i s premijerom FBiH, ali istovremeno voditi računa o ravnomjernom razvoju svih naših lokalnih zajednica - istakao je Lendo.

Dodaje da će kao jedan od potpredsjednika nastojati kantonalnoj Vladi biti podrška, naročito u okviru koordinacije s Vladom FBiH u smislu da ono što sljeduje ovaj kanton, građanima bude i raspoređeno.

-Iz razgovora s premijerom i Vladom ZDK, ono što mi je posebno drago, shvatio sam da će oni da se prihvate posla te da upravo prave prioritete - kazao je Lendo, koji je naglasio kako su članovi nove vlade ovog kantona “mladi i puni znanja”, ali istovremeno i iskusni te da će građani biti zadovoljni njihovim radom.

Premijer Pivić, potpredsjedniku Lendi je "čestitao na istrajnosti u odbrani demokratije, vladavine prava i principa zakonitosti" jer nije popustio pritiscima prilikom formiranja Vlade FBiH, zbog čega je Vlada FBiH formirana suspenzijiom Ustava FBiH na jedan dan.

Premijer Pivić se zahvalio na posjeti potpredsjedniku Lendi, kojeg su, kako je kazao nakon sastanka, upoznali s aktivnostima i prioritetima njegove vlade. Vlada će iduće sedmice raspravljati o Budžetu za 2024. godinu, kako bi uspjeli usvojiti budžet do 31. decembra.

-Bez obzira što smo došli prije nekih 15-ak dana, želimo da budžet bude maksimalno operativan i na usluzi svim građanima ZDK, kako bi poboljšali standard naših građana - kazao je premijer Pivić.

- Zamolili smo potpredsjednika FBiH da u budućem djelovanju vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli prihoda po svim kantonima i da, bez obzira kakav je politički sastav vlada na kojem nivou, ne bude prepreka pravednijoj raspodjeli prihoda. Mi smo svjedočili da je dugo godina ZDK, ali i drugi kantoni bili neopravdano zanemareni iz razloga što nisu dobivali onu podjelu prihoda kakvu su, praktično, doprinosili punjenju tog budžeta. Mi smo imali jednu takvu izmjenu, ona je djelomično popravljena i smatramo da se u budućnosti trebamo kretati u tom pravcu, da svi građani FBiH, gdje god da žive, trebaju da crpe jednaka prava - rekao je premijer Pivić.

Najavio je da će Vlada ZDK jednako razvijati sve lokalne zajednice, bez obzira iz koje političke partije su na čelu načelnici ili gradonačelnici, a takav odnos očekuje i od Vlade FBiH prema kantonima.

Potpredsjednik Lendo i premijer Pivić su potom posjetili "Arel" Zenica, građevinsku kompaniju specijaliziranu za armiračke radove.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK ODOBRILA POMOĆ NARODU PALESTINE U IZNOSU OD 100.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je na današnjoj redovnoj sjednici odluku o uplati novčane pomoći u iznosu od 100.000 KM za narod Palestine, koji je usljed ratnih dejstava doveden u stanje socijalne potrebe.
Sredstva će biti doznačena putem Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.
– Donijeli smo odluku kojom se odobrava pomoć narodu, odnosno državi Palestini, kao ljudski i moralni čin prema tom narodu i državi Palestini. Znamo kroz šta prolaze, a mi se svakako suosjećamo s njima jer smo i mi, nažalost, prolazili ono što danas prolazi narod Palestine. Nastojat ćemo da ta pomoć stigne što prije u prave ruke – kazao je premijer Pivić.
Na sjednici Vlade raspravljano je i o kontinuiranoj pomoći boračkoj populaciji u ovom kantonu.
– Ono što je važno, a to sam već kazao i u ekspozeu, da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade imati izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca i boračke populacije, što je vrlo važno, jer se time uvode dodatna prava pripadnicima ove populacije – rekao je premijer Pivić.
Najavio je da će na sljedećoj sjednici Vlade biti razmatran i Budžet za narednu godinu, koji će biti veći od ovogodišnjeg te iznositi 594.874.450 KM. Ovogodišnji budžet usvojen je u iznosu od 540.582.580 KM.
- Iskazali smo svoje puno opredjeljenje, ali isto tako apelujemo na Grad Zenicu da završi rješavanje imovinsko pravnih odnosa i pitanje vodovodno-kanalizacionih instalacija, kako bismo mogli završiti ovaj dio posla. Ne smijemo dozvoliti da zbog administrativnih prepreka imamo zastoj u radu ovako važnih dionica. Mi smo opredijeljeni da to završimo, ali isto tako očekujemo i od lokalnih vlasti da imaju razumijevanja, rade u interesu građana i da poboljšaju uslove za život građana na ovom prostoru - rekao je premijer Pivić.


Novosti za dan 16.11.2023. godine

PREMIJER PIVIĆ I MINISTAR ŠABANI POSJETILI GRADILIŠTA NA DIONICAMA REGIONALNIH CESTA U BABINOJ RIJECI I ČAJDRAŠU
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani posjetili su danas gradilišta na dionicama regionalnih puteva R457 u zeničkom naselju Babina rijeka i R413a u mjestu Grm u naselju Čajdraš.
U naselju Babina rijeka izvodi se sanacija dionice u dužini od 1,6 kilometara, od raskrsnice kod Doma penzionera do Kantonalne bolnice Zenica, a projekat obuhvata sanaciju kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izradu nove vertikalne i horizontalne signalizacije te izgradnju pješačko-biciklističkih staza. Vrijednost ugovora je 1.234.880,83 KM, a sredstva su osigurana Programom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.
Premijer Pivić naglašava da se radi o izuzetno važnoj i frekventnoj saobraćajnici, jer samo u naselju Babina rijeka živi oko 10.000 stanovnika, a cesta se koristi i kao jedan od puteva prema mjestima u slivu Babine rijeke. Podsjetio je da je na prošloj sjednici Vlade ZDK-a odobreno dodatnih 800.000 KM za nastavak radova na dionici puta prema mjestu Arnauti, tako da je za cestu R457 ove godine izdvojeno ukupno 2 miliona KM.
- Opredjeljenje nove Vlade ZDK-a je da nastavi ulaganje u putnu infrastrukturu, što će svakako poboljšati kvalitet života građana ali i potrebe privrede. U tu svrhu su izdvojena značajna sredstva za ulaganja, tako da iduće godine očekujemo mnogo više radova. Značajno je i za pohvalu da novi ministri i cjelokupna Vlada nije čekala određeni proces prilagođavanja, jer već vidite da se krenulo u realizaciju projekata koji su čak stajali i koji nisu realizirani, a bila su planirana sredstva - rekao je premijer Pivić.
Ministar Šabani je izrazio žaljenje što radovi u Babinoj rijeci neće biti završeni u ugovorenom roku, ali ne zbog angažovanog izvođača, nego zbog drugih firmi jer se sanacija izvodi zajednički sa javnim preduzećima "Zenicagas", "Vodovod i kanalizacija" i "Grijanje" Zenica.
- Sve instalacije su provedene kroz trup saobraćajnice tako da bi kompletan projekat trebao biti završen do Nove godine. Imamo obećanje da ćemo naredne sedmice izvesti asfaltiranje kompletne dionice u prvom sloju asfalta - rekao je ministar Šabani.
U mjestu Grm na dionici regionalne ceste R413a Čajrdaš-Lokvine u dužini od jedan kilometar nedavno je urađen prvi sloj asfalta, a iduće sedmice planirano je postavljanje završnog sloja. Vrijednost ovih radova je oko jedan milion maraka.
Ministar Šabani naglašava kako je i ovdje bilo određenih zastoja u radovima, zbog rješavanja pitanja kanalizacije koja je u nadležnosti grada Zenice.
Premijer Pivić i ministar Šabani su u razgovoru sa mještanima za narednu godinu najavili nova ulaganja, a cilj je da završi rekonstrukcija ovog puta do granice sa Srednjobosanskim kantonom, odnosno granice Grada Zenice i Općine Travnik.

Novosti za dan 15.11.2023. godine

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU ZATVORENOG OLIMPIJSKOG BAZENA U ZENICI: VLADA ZDK PRVU FAZU PODRŽALA SA MILION KM

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona dao je punu podršku projektu izgradnje Zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici, za koji je danas svečano položen kamen-temeljac.

Ministar Mušija se na svečanosti obratio u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i premijera Nezira Pivića, rekavši da je nova Vlada posvećena ravnomjernom razvoju i pravednoj raspodjeli dobara na cijelom području našeg kantona, jer "želi da svaki građanin ima jednako kvalitetne uslove za život".

- Ovo je jedan od projekata koji zasigurno podižu letvicu kvalitete života za građanke i građane Zenice, jer donosi sadržaj koji grad Zenica trenutno nema. Vlada je imala sluha i odobrila te u avgustu mjesecu uplatila jedan milion maraka na ime učešća u finansiranju prve faze izgradnje Zatvorenog olimpijskog bazena - rekao je ministar Mušija.

On je izrazio razočarenje zbog odluke Vlade Federacije BiH koja je Zenici uskratila obećanih 3,5 miliona KM na ime sufinansiranja projekta i što su, kako je rekao, građani postali žrtve političkih igara i nadmudrivanja.

- Politička koplja se ne smiju lomiti preko leđa građana. Premijer Pivić je prije imenovanja na premijersku dužnost, kao poslanik u Parlamentu Federacije BiH, amandmanski tražio da se Zenici vrati uskraćenih 3,5 miliona, ali nažalost vlast na nivou Federacije BiH nije imala sluha niti je podržala njegov zahtjev - rekao je.

Naglasio je da će Vlada ZDK-a tražiti načina i sredstava da pomogne realizaciju sličnih infrastrukturnih projekata, najavivši da će se u narednom periodu posvetiti "još jednom ovakvom projektu koji će unaprijediti uslove za život u Zenici".

- To je zatvoreni bazen u Industrijskoj školi, čiji je vlasnik Vlada, a iduće godine namjeravamo započeti rekonstrukciju objekta, na zadovoljstvo građana, a posebno mladih Zenice - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija.

Press služba ZDK

 

MINISTAR ŠABANI POSJETIO CENTAR ZA OKOLIŠ: SLIJEDE AKTIVNOSTI NA IZRADI REGISTRA KUĆNIH LOŽIŠTA I PILOT PROEJKTA ZAMJENE PEĆI NA ČVRSTO GORIVO

U skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja se između ostalog zasnivaju i na efikasnoj realizaciji i unapređenju projekata iz oblasti zaštite okoliša na području kantona, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani je zajedno sa saradnicima upriličio posjetu Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici.

Sastanak je organizovan s ciljem razmatranja realizovanih aktivnosti i programskih zadataka Centra za okoliš od perioda donošenja Zakona o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša, kao i sa ciljem doprinosa kadrovskom i stručnom osposobljavanju Centra za okoliš pri Institutu “Kemal Kapetanović”.

Jedan od ključnih aspekata razgovora baziran je na stvaranju preduslova za pokretanje aktivnosti na realizaciji projekata vezanih za izradu Registra kućnih ložišta i Pilot projekta zamjene peći koje kao energente koriste ekološki prihvatljiva goriva.

Skupština ZDK je 2013. godine donijela Zakon o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša, kojim se svi stručni poslovi koji se vezuju za monitoring kvaliteta zraka, upravljanje kvalitetom zraka, kao i ostalim segmentima okoliša putem javnih ovlaštenja prenose na stručnu instituciju Institut "Kemal Kapetaniović"# na Univerzitetu u Zenici sa ciljem formiranja Centara za okoliš.

Ministar Šabani je izrazio zadovoljstvo zbog konstruktivnih tema razmatranih na sastanku sa predstavnicima Instituta "Kemal Kapetanović" i naveo je kako će ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budućem periodu nastaviti ulagati napore na kadrovskom i stručnom jačanju Centra za okoliš.

- Glavni cilj je postizanje planiranog poboljšanja kvaliteta zraka i obezbjeđenja uvjeta za zdrav život građana Zeničko-dobojskog kantona - rekao je ministar Šabani.

Press služba ZDK

 

Predsjedavajući Huskić razgovarao sa predstavnicima JOB-a „Unija veterana“ Zeničko-dobojskog kantona

Danas je, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić zajedno sa ministrom Ministarstva za boračka pitanja Sirovica Adnanom u Skupštini Kantona primio predstavnike JOB-a „Unija veterana“ Zeničko-dobojskog kantona.

Predstavnici JOB-a „Unija veterana“ Zeničko-dobojskog kantona - Vernes Karzić, Alija Kahriman i Bekrija Mehić su upoznali domaćine o aktivnostima i problemima sa kojima se susreću članovi JOB-a „Unije veterana“.

Ovom prilikom predsjedavajući Huskić je izrazio zadovoljstvo na prilici da ugosti uvažene veterane proteklog rata i predstavnike JOB-a „Unije veterana“ Zeničko-dobojskog kantona. Tom prilikom su evocirana sjećanja na tradiciju naše slavne Armije, sa osvrtom na nastanak i ratni put Armije i sa posebnim sjećanjem na saborce i druge heroje odbrane. Ministar Sirovica je izrazio podršku svim udruženjima koja su proizašla iz proteklog rata sa naglaskom da je ovakve razgovore potrebno obaviti i sa svim ostalim boračkim udruženjima.

Na kraju su se predsjedavajući i ministar zahvalili gostima na posjeti i izrazili zajedničku podršku aktivnostima JOB-a „Unija veterana“ Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK

 

Novosti za dan 14.11.2023. godine

PREDSTAVNICI VLADE ZDK I PREDSTAVNIŠTVA NJEMAČKE PRIVREDE RAZGOVARALI O UNAPREĐENJU POSLOVNOG AMBIJENTA I PRIVLAČENJU NOVIH INVESTICIJA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je u svom uredu sa Azrom Ramić, zamjenicom direktorice Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) i direktoricom DEinternational d.o.o. o tome kako unaprijediti poslovno okruženje za postojeće kompanije, ali i privući nove investicije.

Sastanku su prisustvovali i Samir Šibonjić, ministar za privredu te Abaz Alispahić, izvršni direktor zeničke kompanije RM-LH, koja je član Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Premijer Pivić je naglasio da je Vlada koju predvodi posvećena jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Zeničko-dobojskom kantonu, uklanjanju administrativnih barijera te unapređenju poslovnog ambijenta kako bi bio privlačniji za nove investicije.

Zamjenica direktorice AHK u BiH Azra Ramić zahvalila se na pozivu Vladi ZDK-a i kompaniji RM-LH, naglasivši da privatni sektor ima veliki značaj za razvoj i prosperitet cijele regije.

Press služba ZDK


POTPISANI UGOVORI O REDOVNOM I ZIMSKOM ODRŽAVANJU REGIONALNIH CESTA R445, R473, R441, R413a, R457a i R444b

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Rasim Kovač potpisao je s predstavnicima preduzeća "Almy-Transport" d.o.o. Zenica i "Porobić" d.o.o. Zavidovići ugovore o redovnom i zimskom održavanju regionalnih cesta na području kantona.

Ugovor potpisan sa preduzećem "Almy-Transport" d.o.o. Zenica odnosi se na održavanje regionalnih cesta: R445 Lašva-Zenica-Nemila, R473 Nemila-Bistričak-Teslić (granica Federacije), R441 Zenica-Vjetrenice-Vitez (granica Kantona), R413a Čajdraš-Ovnak-Travnik (granica Kantona), te R457a skretanje R445 za Rudnik Zenica - spoj sa kružnim tokom u Radakovu R457, što sveukupno iznosi 79,8 km.

Ukupna vrijednost radova održavanja (redovno i zimsko) odnosno ukupna vrijednost ovog ugovora sa uračunatim porezom na dodanu vrijednost iznosi 1.249.918.02 KM.

Drugi ugovor sklopljen sa preduzećem “Porobić” d.o.o. Zavidovići vezan je za redovno i zimsko održavanje regionalne ceste R444b Šimin Potok - Ravne – Kamenica.

Ukupna vrijednost odžavanja regionalne ceste R444b (redovno i zimsko) sa uračunatim PDV-om iznosi 366.029.54 KM.

Radovi održavanja, između ostalog, obuhvataju opravku kolovoza trupa, potpornih i obložnih zidova, uklanjanje odronjenog materijala, čišćenje kolovoza, sistema i objekata za odvodnju, održavanje bankina i kosina nasipa, usjeka i zasjeka, održavanje potrebne preglednosti puta i oznaka u putnom pojasu, košenje trave i odrstranjivanje smetajuće vegetacije u putnom pojasu radi

preglednosti, obilježavanje klizišta, odrona, masnih mrlja i slično radi sigurnosti učesnika u saobraćaju, manje zahvati na obnavljanju dotrajalih kolnika, ojačanju i zamjeni propusta te saniranju klizišta i odrtona, uređenje i popravka sistema odvodnje, popravka lokalnih oštećenja, uključujući udarne rupe i pukotine te nabavku abrazivnog materijala i soli za posipanje kolovoza.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

PREDSTAVNICI POLJSKE KOMPANIJE ECON NA SASTANKU KOD MINISTRA ŠABANIJA: RAZMATRANE STRATEGIJE ZA EFIKASNO SORTIRANJE I ODVOZ OTPADA

U kabinetu ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona Adnana Šabanija, održan je sastanak sa direktorom poljske kompanije Econ Maciejom Bodnarom i njegovim timom eksperata iz oblasti vezanih za upravljanje otpadom.
Sastanak je organizovan na inicijativu zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Alena Kapkovića, s ciljem razmatranja ključnih pitanja u vezi sa upravljanjem otpadom, reciklažom i obnovljivim izvorima energije.
Jedan od ključnih aspekata razgovora bio je na iskustvu kompanije "Econ" u povezivanju sa EU fondovima. Predstavnici kompanije su istakli svoju spremnost da podijele stručnost i pruže podršku ministarstvu u apliciranju za sredstva koja su dostupna putem EU fondova.
Razmatrane su strategije za efikasno sortiranje i odvoz otpada, kako bi se smanjio negativan uticaj na okoliš i stvorili uslovi za održivije upravljanje resursima.
Ministar Šabani izrazio je zadovoljstvo zbog konstruktivnih razgovora i naveo je kako će ministarstvo nastaviti ulagati napore za daljnu saradnju s kompanijom "Econ" kako bi se implementirale najbolje prakse i postigli konkretni rezultati u oblasti ekologije.
Grupacija Econ na tržištu je prisutna od 1998. godine, a godišnje upravlja s više od 800 hiljada tona otpada.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

 

Novosti za dan 13.11.2023. godine

MINISTAR MIRZA MUŠIJA: BIVŠA VLADA ZDK TREBA DATI ODGOVOR ZAŠTO JE NK ČELIK IZOSTAVLJEN IZ RASPODJELE SREDSTAVA IZ TRANSFERA ZA SPORT

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija oglasio se povodom reakcija u javnosti na odluku Vlade o odobravanju sredstava sa Transfera za sport u 2023. godini u iznosu od 344.500,00 KM sportskim klubovima, sportskim udruženjima, klubovima osoba sa invaliditetom i sportistima pojedincima sa područja ZDK-a, a koju je Vlada usvojila na prijedlog ovog ministarstva.

Sredstva su namijenjena za sufinansirane aktivnosti klubova najvišeg državnog ranga ligaškog takmičenja - Premijer lige, sufinansiranje klubova koji su ostvarili plasman u viši rang takmičenja te sufinansiranje perspektivnih sportista pojedinaca koji su osvojili medalju na svjetkom i evropskom prvenstvu, a dodijeljena su putem drugog javnog poziva u 2023. godini.

Ministar Mušija pojašnjava da je javni poziv raspisan po drugi put, jer prilikom prvog javnog poziva nije bilo moguće pružiti podršku sportskim klubovima budući da je u to vrijeme klubovima još uvijek bila u toku sezona 2022/2023. te nisu bili poznati ishodi takmičenja. Također, navodi da je procedura javnog poziva provedena za vrijeme bivše Vlade ZDK-a.

- Bivša Vlada je usvojila kriterije za dodjelu sredstava i mi, nova Vlada, smo kao legalisti taj poziv proveli do kraja, uvažavajući činjenicu da smo ušli u posljednji kvartal i da nije bilo vremena za ponavljanje javnog poziva. Nova Vlada će donijeti nove kriterije, kojima će nastojati obuhvatiti klubove i pojedince koji sada nisu ispunili uslove. Tu, među ostalima, mislim i na NK "Čelik" Zenica, a bivša Vlada treba dati odgovor zašto je ovaj klub izostavljen u raspodjeli sredstava - rekao je ministar Mušija.

Press služba ZDK

 

PREMIJER PIVIĆ RAZGOVARAO SA MAESTROM KAROVIĆEM: OMLADINSKI HOR ZENICA PRIPREMA ORATORIJ ZA DAN DRŽAVNOSTI BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić primio je u svom uredu maestra Milenka Karovića, osnivača i dirigenta Omladinskog hora Zenica.

Omladinski hor je tokom 32 godine rada dao snažan pečat kulturno-umjetničkom životu Zenice i Bosne i Hercegovine. Nastupali su širom Evrope i svijeta, a među najznačajnijim projektima su "Carmina Burana", "Srebrenički inferno", tradicionalni novogodišnji koncerti, mjuzikli, saradnja sa Safetom Isovićem, Hankom Paldum, Akijem Rahimovskim, Đelom Jusićem i mnogim drugim. Hor je do sada objavio četiri nosača zvuka, "Carmina burana", 1997, "Veče opere", 2000, "Pavarotti i prijatelji", 2002, "Srebrenički inferno", 2003, te DVD "Muzika Balkana", 2005, i "Carmina burana" 2006. godine.

Trenutno pripremaju oratorij "Zapis o zemlji" koji će izvesti na Dan državnosti BiH, 25. novembra, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, sa solistima Omladinskog hora Sandrom Ubiparip, Ajdinom Huskićem, Emom Čukerić i Arijanom Karovićem.

Podršku ovom projektu dala je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Premijer Pivić se zahvalio maestru Karoviću i Omladinskom horu što su duže od tri decenije najbolji umjetnički ambasador Zenice i Zeničko-dobojskog kantona te što novim projektom uveličavaju obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma iz prošlosti Bosne i Hercegovine.

Karović se zahvalio institucijama Zeničko-dobojskog kantona što prepoznaju značaj Omladinskog hora za bh. društvo, a posebno omladinu jer je kroz ovaj hor do sada prošlo više od 3.500 mladih Zeničanki i Zeničana.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 10.11.2023. godine

SPORTSKIM KLUBOVIMA I ISTAKNUTIM POJEDINCIMA VLADA ZDK DODIJELILA 344.500,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, usvojila je odluku o odobravanju sredstava sa "Transfera za sport" u 2023. godini sportskim klubovima, sportskim udruženjima, klubovima osoba sa invaliditetom i sportistima pojedincima sa područja ZDK-a u iznosu od 344.500,00 KM.

Sredstva su namijenjena za sufinansirane aktivnosti klubova najvišeg državnog ranga ligaškog takmičenja - Premijer lige, sufinansiranje klubova koji su ostvarili plasman u viši rang takmičenja te sufinansiranje perspektivnih sportista pojedinaca koji su osvojili medalju na svjetkom i evropskom prvenstvu, a dodijeljena su putem drugog javnog poziva.

Resorni ministar Mirza Mušija naglašava da je javni poziv raspisan po drugi put, jer prilikom prvog javnog poziva nije bilo moguće pružiti podršku sportskim klubovima jer je u to vrijeme klubovima još uvijek bila u toku sezona 2022/2023 i nisu se znali konačni ishodi.

- Također primarna svrha drugih javnih poziva jest i sufinansiranje sportista pojedinaca sa područja ZDK-a, koji su nakon prvog javnog poziva ostvarili značajan rezultat, osvojivši medalju na nekom velikom međunarodnom takmičenju kao što su svjetska i europska prvenstva. Pored toga, drugim javnim pozivom nastojalo se dati dodatnu podršku klubovima sa područja ZDK-a koji u ekipnim sportovima nastupaju u najvišem državnom rangu takmičenja (kao što su premier lige), da bi se što ravnopravnije natjecali s klubovima iz cijele Bosne i Hercegovine te na taj način predstavljali i ZDK diljem naše zemlje - kaže ministar Mušija.

Sredstva su odobrena sljedećim klubovima i pojedincima: Rukometni klub "Krivaja" Zavidovići (27.000,00), Ženski rukometni klub „Krivaja“ Zavidovići

(27.000,00), Rukometni klub "Maglaj" (27.000,00), Rukometni klub "Čelik" Zenica (27.000,00), Odbojkaški klub "Kakanj 78" Kakanj (27.000,00), Košarkašli ženski klub "Čelik BH Telekom" Zenica (27.000,00), Košarkaški klub "Orlovik" Žepče (27.000,00), Košarkaški klub "Jumper skakač" Zenica (27.000,00), Streljački klub "Tešanj" Tešanj (9.000,00), Streljački klub "Visoko" Visoko (9.000,00), Nogometni klub "Nemila" Zenica (7.000,00), Šahovski klub "Napredak" Zenica (13.500,00), Šahovski klub "Čelik" Zenica (9.000,000), Šahovski klub "Preporod" Zenica (9.000,00), Golf klub "Krivaja" Zavidovići (9.000,00), Stonoteniski klub "Mladost" Zenica (9.000,00), Biciklistički klub "Rotacija-Spin" Zenica (9.000,00), Klub sjedeće odbojke "Čelik 07" Zenica (10.000,00), Invalidski odbojkaški klub "Auto servis Huso" Maglaj (10.000,00), SKISO "Breza 304" Breza (10.000,00), Košarkaški invalidski klub "Bosna" Zenica (10.000,00), Nadina (Elvin) Mehmedović (taekwondo, Seniorska bronzana medalja na Evropskom prvenstvu 2023. - 3.000,00), Kanita (Enes) Muminović (kickbox, Juniorska bronzana medalja na Evropskom prvenstvu 2023. - 2.000,00).

Press služba ZDK


VLADA ZDK NASTAVLJA REALIZACIJU POTICAJA ZA POLJOPRIVREDU ZA 2023. GODINU

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka i zaključaka u iznosu od 249.241,00 KM, a koji su vezani za realizaciju Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2023. godinu.

Vlada je vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u podršci za proizvodnju krastavca/kornišona izdvojila iznos od 68.411,00 KM za 98 poljoprivredna proizvođača, zatim na ime podrške za zasnivanje novih zasada jagodičastog voća odobrila iznos od 48.390,00 KM za 63 poljoprivredna proizvođača, na ime podrške za proizvodnju gljiva odobrila je iznos od 30.000,00 KM, a za proizvodnju presadnica povrća iznos od 30.000,00 KM.

- Na istoj sjednici Vlada je donijela odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 61.378,00 KM na ime podrške i sufinansiranja nabavke plastenika i drugih mjera iz programa poticaja poljoprivredne proizvodnje - rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Naglasio je da će ovo ministarstvo u narednom periodu nastaviti realizaciju svih drugih aktivnosti sadržanih u Programu poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu na području ZDK-a.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK


NA SASTANKU KOD MINISTRA ŠABANIJA RAZGOVARANO O PROJEKTIMA NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ

U kabinetu ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša ZDK Adnana Šabanija, održan je sastanak kojem su prisustvovali načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević sa svojim saradnicima i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Alen Kapković.

Razgovarano je o novim infrastrukturnim projektima kao što su nastavak rekonstrukcije regionalnih saobraćajnica, projekat izgradnje saobraćajnice prema općini Vareš i kraljevskom gradu Bobovac, ali i novim ekološkim projektima koji bi unaprijedili turističku ponudu kako Kaknja, tako i cijelog ZDK-a.

Naglašena je potreba za razvojem turizma na području Kaknja i cijelog ZDK-a sa akcentom na planinski i sportski turizam.

Ministar Šabani je istakao da će u toku mandata jednako podržavati sve gradove i općine na području ZDK-a.

Neki od projekata koje je ovo ministarstvo do sada uspješno realizovala na području općine Kakanj su izgradnja saobraćajnice kroz vikend naselja Ponijeri, rekonstrukcija dijela regionalnog puta Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri-Zavidovići, izgradnja mosta u Kraljevoj Sutjesci, rekonstrukcija Eko kuće na Ponijerima te izgradnja dijela regionalne ceste Donji Kakanj-Arnauti-Zenica.

Press služba ZDK


PREMIJER PIVIĆ OTVORIO SAJAM OPENS: PLODOVI, SIROVINE I PROIZVODI IZ ZDK NOSE PEČAT KVALITETE PREPOZNAT U MNOGIM DRŽAVAMA EU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić svečano je otvorio Sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva OPENS 2023, koji se po 11. put održava na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a okupio je poljoprivredne proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine.

Trodnevni sajam održava se pod sloganom "Poljoprivreda je važna", a generalni pokrovitelj je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Pivić je čestitao organizatorima uspješnu organizaciju sajma te se zahvalio svima koji su na bilo koji način dali doprinos da iz ideje izraste projekat od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton. Posebno se zahvalio "našim marljivim poljoprivrednicima i svim izlagačima čije su vrijedne ruke kroz težak rad i mnogo odricanja dali plodove i proizvode koje danas imamo priliku da vidimo na sajmu".

Naglasio je da je Vlada ZDK prepoznala je važnost ovog sajma te da je Vladi pripala čast da kroz ulogu generalnog pokrovitelja da svoj doprinos, najavivši da će nastaviti da podržavamo sve dobre i korisne projekte za naše društvo i kanton.

- Izražavam snažno uvjerenje da će uz predan rad i uz podršku Vlade ZDK sajam nastaviti da raste, da će progresivno svake godine rasti broj izlagača, posjetilaca te da će sajam dobiti i regionalni značaj. Tradicija poljoprivredne proizvodnje, stočarstva, peradarstva uz cjelokupnu industriju proizvodnje i prerade hrane duboko je utkana u privredne i društvene procese u ZDK-u. Plodovi, sirovine i proizvodi porijeklom iz ZDK-a nose pečat najbolje kvalitete i izvrsnosti prepoznat u mnogim državama EU u koje se izvoze i na čijem tržištu ostvaruju siguran plasman. To je prije svega zasluga naših vrijednih i čestitih ljudi, čije su vrline i ljudske kvalitete jednako prepoznate i cijenjene - rekao je premijer Pivić.

Istakao je da "imamo svijest i sluh za brojne izazove, probleme i prepreke sa kojim se poljoprivredni proizvođači u cjelini i proizvođači organske hrane posebno susreću" te da je opredjeljenje Vlade ZDK stvaranje potrebnih uslova i otklanjanje svih vrsta prepreka sa ciljem jačanja konkurentske pozicije naših proizvođača na domaćem tržištu te stvaranje prethodnih pretpostavki za realizaciju izvoznih potencijala.

- Sajam je još jedna prilika da kroz neposrednu komunikaciju razmijenimo mišljenja, ideje i prijedloge te da Vlada ZDK-a može donositi informisane odluke koje se tiču kontinuiranog provođenja analiza i pripreme programa poticaja. Vlada će uložiti posebne napore da osigura ravnomjeran i ujednačen razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji cijelog ZDK-a te će predano raditi na modernizaciji i jačanju poljoprivredne i druge infrastrukture. Poljoprivreda i organska proizvodnja su budućnost koja se naslanja na već poznatu tradiciju ZDK-a. U takvom jedinstvenom spoju leži potencijal za rast i razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i dalje jačanje položaja ZDK-a kao lidera u poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je premijer ZDK.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić rekao je da ovo ministarstvo naredne godine planina povećati poticaje za poljoprivredu te uvesti niz novih programa poticaja. Založio se da se ovaj sajam, zbog svog značaja za domaću poljorpiverdnu proizvodnju, narednih godina održava i u drugim gradovima ZDK-a.

Savez poljoprivrednih udruženja ZDK-a, organizator sajma, dodijelio je zahvalnice premijeru Piviću i ministru Čajiću, nakon čega je upriličen obilazak izlagača i štandova.

Press služba ZDK


VLADA ZDK USVOJILA ODLUKE O ODOBRAVANJU SREDSTAVA ZA POTREBE PRIVREDE, POLJOPRIVREDE, OBRAZOVANJA I SPORTA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 2. redovnoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila odluke kojim se odobravaju finansijska sredstva za potrebe privrede, poljoprivrede, obrazovanja i sporta.

Za oblast privrede izdvojeno je 1.330.000 KM, od čega 1.000.000 KM za izgradnju i uređenje poslovnih zona, 91.000 KM na ime subvencioniranja troškova kod pokretanja novih biznisa te 240.000 KM za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture.

U oblasti poljoprivrede odobreni su podsticaji u iznosu od 249.000 KM i to za nabavku plastenika te proizvodnju kornišona, gljiva, jagodičastog voća...

- Mi ovim pokazujemo opredjeljenost da pomognemo našoj privredi i poljoprivredi te nastavimo pružati podršku i u budućnosti - rekao je premijer Pivić.

Značajna sredstva izdvojena su iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a odobrene su nagrade pojedincima za istaknute sportske rezultate.

- Kontinuirano ćemo voditi računa o finansijskim sredstvima namijenjenim za sport i nagrade za vrhunske sportske rezultate. Dakle, Vlada ZDK je već u radu 2. redovne sjednice usvojila odluke i na taj način stala čvrsto iza programa rada saopćenog u ekspozeu prilikom imenovanja - rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić najavio je skoro potpisivanje ugovora korisnicima sredstava podsticaja koja su dodijeljena putem javnog poziva.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.11.2023. godine

NOVOIMENOVANI NOTARI POLOŽILI SVEČANU ZAKLETVU

Zeničko-dobojski kanton dobio je tri nova notara. Svečanu zakletvu pred ministrom za pravosuđe i upravu Nebojšom Nikolićem danas su položili Mineta Hrvat iz Vareša, koja je imenovana na notara za područje općine Vareš i Adnan Husomanović iz Visokog, imenovan za notara za područje općine Breza. Svečanu zakletvu naknadno će položiti Sulejman Ismić iz Visokog, koji je imenovan za notara za područje općine Kakanj.

Ministar Nikolić je izrazio zadovoljstvo imenovanjem tri nova notara, najavivši da će ovo ministarstvo početkom iduće godine pokrenuti proceduru imenovanja nedostajućih notara u gradovima i općinama, uključujući i općinu Olovo, jedinu općinu u ZDK-u koja trenutno nema notara.

Press služba ZDK

EU FINANSIRA OBNOVU FISKULTURNE SALE OŠ AHMED MURADBEGOVIĆ STRANJANI: PREMIJER PIVIĆ I MINISTAR MUŠIJA NAJAVILI NOVA ULAGANJA U OBRAZOVNU INFRASTRUKTURU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija posjetili su danas Osnovnu školu "Ahmed Buradbegović" u Stranjanima, gdje su u toku radovi na rekonstrukciji sportske dvorane, koji se finansiraju sredstvima Evropske unije.

Premijer Pivić se zahvalio Delegaciji EU u BiH, istakavši značaj infrastrukturnih projekata za lokalnu zajednicu i Zeničko-dobojskih kanton. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova te izrazio uvjerenje da će izvođač radove završiti u predviđenom roku i da će učenici već od početka drugog polugodišta školske 2023/2024. godine imati na raspolaganju dvoranu za sport i tjelesni odgoj.

- Vlada je proteklih godina učinila mnogo u smislu ulaganja u obrazovnu infrastrukturu i sigurno ćemo nastaviti sa tim trendom, kako bismo popravili uslove u svim školama u našem kantonu, jer smo sigurni da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost - rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da će Vlada ZDK-a iskoristiti sve dostupne oblike saradnje sa svim nivoima vlasti, ali i sa međunarodnim partnerima i finansijerima, kako bi se obezbijedila sredstva za značajnija ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Direktor OŠ "Ahmed Buradbegović" Mirnas Buljubašić zahvalio se Delegaciji EU na odobrenim sredstvima u iznosu od 250.000 KM, a Vladi ZDK-a na kontinuiranoj podršci i ulaganjima u ovu školu, kojima su značajno unaprijeđeni uslovi za boravak i odvijanje nastavnog procesa za oko 370 učenika koji pohađaju centralnu školu te još oko 230 učenika tri područne škole.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija rekao je da su u toku konkretni razgovori o novim ulaganjima, a jedan od značajnijih projekata finansirat će UNDP, kroz projekat kojim će biti obuhvaćeno 40 škola u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

- U prvoj fazi ćemo raditi analize, da vidimo koje škole posjeduju energetske audite, a potom odabrati 15 škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojima će biti realizovane mjere energetske efikasnosti - rekao je Mušija.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović zahvalio se Vladi na kontinuiranim ulaganjima, naglasivši da se svaki prosvjetni radnik raduje ovakvim projektima.

- Ovo je zaokret u politici Vlade ZDK-a, jer smo u proteklih 10 mjeseci bili ignorisani od strane prethodnog premijera, a prosvjetni radnici su bili građani drugog reda. Očekujem bolje dane za prosvjetne radnike, bolje uslove rada i bolje uslove za djecu - rekao je Šatorović.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 08.11.2023. godine

MINISTAR ŠIBONJIĆ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AGENCIJE FIPA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, sa saradnicima, održao je radni sastanak sa delegacijom Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), koju su činili šef Odjela za projekte Stipo Djak, šefica Odjela za podršku stranim investitorima Dika Mustafić i stručna savjetnica za projekte Sevda Valjevčić.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti ovog ministarstva i kantonalne Vlade vezano za investicijske potencijale te poboljšanje investicijskog okruženja na kojem se radilo u prethodnom periodu na teritoriji ZDK-a.

- Ministarstvo je predstavilo ažurirane informacije investicijskih lokacija, poslovnih zona, potencijalnih poslovnih zona, atraktivnih zemljišta i investicijskih projekata koje bi se promovirale stranim investitorima u FIPA-i. Također, na sastanku je bilo govora o projektima javnog privatnog partnerstva, koje od ranije promovira FIPA - kaže ministar Šibonjić.

Dogovoreno je da se pripreme promotivni materijali sa informacijama o novim poslovnim zonama i investicijskim projektima koje će FIPA prezentirati stranim investitorima u svijetu na konferencijama, okruglim stolovima, business forumima i drugim poslovnim događajima.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 07.11.2023. godine

SAOPĆENJE SA 14. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 14. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 07.11.2023. godine razmatrano je pet tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

Danas je Skupština donijela novi Zakon o prostornom uređenju i građenju. Donesenom Zakonu je prethodila redovna procedura u kojoj je na Prijedlog istog Zakona podneseno 27 amandmana, od kojih je 13 amandmana prihvatila Vlada Kantona, koja je u svojstvu podnosioca istog, podnijela svoja 3 amandmana, a svi oni su postali sastavni dio Prijedloga Zakona o kojem se Skupština i izjašnjavala. Razlozi za donošenjem ovog zakona proizilaze iz potrebe za usklađivanjem sa odredbama Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije BiH što će omogućiti uvođenje energijskog certifikata, kao i potrebe modernizacije rada organa nadležnih za poslove građenja kroz program e-uprave kao segmenata ukupnog procesa reforme javne uprave u BiH što je i uslov za uspješnu integraciju BiH u Evropsku uniju. Donesenim zakonom su otklonjene nepreciznosti i poteškoće u primjeni pojedinih odredbi prethodno važećeg Zakona o prostornom uređenju.

U okviru druge tačke zastupnici su razmatrali Prijedlog Odluke o imenovanju predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona, koja nije dobila potreban broj glasova da bi bila donesena.

Potom je razmatrana i prihvaćena Inicijativa Gorana Bulajića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za izmjene i dopune člana 120. i 126. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 13/07, 13/11, 14/12-Aut.tum., 3/15, 2/16, 3/17-Aut.tum. i 16/22). Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zadužila Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Vladu Zeničko-dobojskog kantona, da povodom ove Inicijative, u roku od 30 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Nacrt kantonalnog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda, Skupština je zaključkom odbila Inicijativu JU Centar za socijalni rad Zenica za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 33. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 16/22). Inicijativa je odbijena kao neosnovana, jer je pomenuta zakonska odredba čije se autentično tumačenje traži, (shodno datom Mišljenju resornog kantonalnog ministarstva koje je prihvatila Vlada Kantona), dovoljno jasna i precizna zbog čega nema potrebe za davanjem autentičnog tumačenja.

U konačnici današnje sjednice Skupština je prihvatila Informaciju o stanju privrede na području Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu sa posebnim osvrtom na stanje poduzetništva.

Stručna služba Skupštine ZDK

 

Novosti za dan 06.11.2023. godine

MINISTAR NEBOJŠA NIKOLIĆ RAZGOVARAO SA PREDSJEDNICIMA OPĆINSKIH SUDOVA U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić održao je u svom uredu radni sastanak sa predsjednicima općinskih sudova u Zenici, Kaknju, Žepču i Visokom. Sastanku iz opravdanih razloga nisu prisustvovali predsjednici sudova u Tešnju i Zavidovićima.

Analizirano je stanje u oblasti pravosuđa i rad ovih institucija u proteklih 11 mjeseci, a predsjednici sudova iznijeli su i potrebe u smislu nastavka ulaganja u infrastrukturu i opremu, kako bi se pravovremeno mogla planirati potrebna sredstva u budžetu za 2024. godinu.

Ukazano je i na potrebu da se što prije završe aktivnosti na tehničkom prijemu i u funkciju stavi dograđeni objekat Općinskog suda u Zenici.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.11.2023. godine

INSPEKTORI UTVRDILI NEPRAVILNOSTI I NEPOŠTIVANJE ZABRANE ZAPOŠLJAVANJA U JAVNIM PREDUZEĆIMA I USTANOVAMA

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona izvršila je inspekcijski nadzor u više javnih ustanova, preduzeća i zavoda, čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton, a u pravcu poštivanja zaključaka Vlade ZDK-a od kraja prošle i 2023. godine, kojima je obustavljeno novo zapošljavanje u organima javne uprave, javnim ustanovama, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, javnim preduzećima i ostalim regulisanim tijelima pod kontrolom ZDK-a.

Inspektori su kontrolama uočili niz nepravilnosti i postupanja suprotno navedenim zaključcima Vlade - od prijema radnika na određeno ili neodređeno vrijeme bez saglasnosti Vlade i resornih ministarstava, do grešaka u proceduralnom smislu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić naglašava da će Vlada provesti detaljne analize utvrđenih nepravilnosti.

- Vlada neće tolerisati neodgovoran odnos prema ovim subjektima i nepoštivanje odluka osnivača. U svim subjektima u kojima su utvrđene nepravilnosti, nakon analiza ćemo poduzeti adekvatne mjere protiv odgovornih osoba - rekao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

ODRŽANA PRVA SJEDNICA VLADE ZDK: POKRENUTA TEMELJITA REVIZIJA STANJA U ZDK

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona danas je održana prva sjednica novog saziva Vlade pod predsjedavanjem premijera Nezira Pivića.

Vlada je na prvom zasjedanju usvojila Prijedlog odluke o određivanju potpisnika naloga platnih transakcija za period od 27.10.2023. godine do 31.12.2023. godine, zatim Prijedlog odluke o odobravanju sredstava sa "Tekućeg transfera za ustanove kulture" za oktobar 2023. godine te više odluka o uvećanju sredstava u Budžetu ZDK-a za 2023. za budžetske korisnike iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Premijer Pivić ističe da je Vlada već poduzela prve korake u pravcu postizanja ciljeva koji su izloženi u ekspozeu, a to je prije svega temeljita revizija trenutnog stanja u ZDK-u.

-Nakon analize ćemo poduzeti određene ključne korake prema nastavku stabilizacije kantoa a zatim i realizaciji određenih razvojnih projekata, koji će biti prisutni u narednom periodu. Jako je puno obaveza pred nama, a mislim da će najvažnije biti da ćemo raditi implementaciju određenih projekata u okviru Ministarstva zdravstva, koji su od suštinske važnosti za građane – istakao je Pivić.

Pojašnjava da se radi o projektima u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji su zbog administrativnih problema u zastoju, ali je izrazio nadu da će ta bolnica, uskoro i Univerzitetska bolnica Zenica, postati "najveće gradilište na području ZDK-a".

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila novčane nagrade za nastavnike koji su dali doprinos edukaciji i postizanju izvanrednih rezultata učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Press služba ZDK

 

VLADA ZDK I ZIRAATBANK BH: MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA KREDITNA LINIJA OD 7,55 MILIONA KM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i predsjednik Uprave ZiraatBank BH Bulent Suer potpisali su danas u uredu premijera Nezira Pivića ugovor o plasmanu kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamate od strane ovog ministarstva za mala i srednja preduzeća koja posluju na području ovog kantona za 2023. godinu.

ZirratBank BH odabrana je putem javnog poziva, a kreditna linija vrijedna je 7.550.000,00 KM. Ministarstvo za privredu je obezbijedilo novčana sredstva u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM namijenjena za subvencioniranje kamate, a koja se odnosi na cijeli period trajanja kreditiranja. Maksimalan iznos kredita po korisniku je 500.000,00 KM.

-Ministarstvo se obavezuje da će subvencionirati godišnju kamatu u procentu od 3,00% za svaku djelatnost po svakom pojedinačnom kreditu za privrednog subjekta kome banka odobri kredit, tako da će privredni subjekti moći po izuzetno povoljnim uslovima doći do sredstava za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i/ili usluga te očuvanje postojećih i obezbjeđenje novih radnih mjesta – kazao je ministar Šibonjić.

Predsjednik Uprave ZirratBank BH Bulent Suer najavio je da će banka uskoro pokrenuti javnu kampanju za dodjelu kredita, izrazivši zadovoljstvo što je ovoj banci povjeren plasman kreditne linije čiji je cilj jačanje malih i srednjih preduzeća u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pravo na kredit i subvenciju kamate moći će ostvariti pravna i fizička lica sa sjedištem na području ovog kantona, koja su u većinskom privatnom vlasništvu te registrovana kod nadležnog organa u skladu sa pozitivnim propisima, bez obzira na oblik organizovanja, a koja obavljaju djelatnost u području prerađivačke

industrije, izuzev proizvodnje duhanskih proizvoda, koksa i rafiniranih naftnih derivata, zatim djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, informacija i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te ostale uslužne djelatnosti subjekata male privrede iz Zakona o poticanju razvoja male privrede.

Premijer Nezir Pivić istakao je da je jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća jedan od ključnih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

-Privreda ZDK-a je kičma razvoja države Bosne i Hercegovine. Sa time u vezi, Vlada će pripremiti nove i nastaviti postojeće programe subvencioniranja malog i srednjeg poduzetništva, obrta i samozapošljavanja. Poduzet ćemo aktivnosti sa ciljem stimulacije izvoza i jačanja izvoznog potencijala privrednih subjekata u našem kantonu te intenzivirati aktivnosti u procesu digitalizacije i modernizacije oblasti privredne proizvodnje i prerađivačke industrije - rekao je premijer ZDK.

Najavio je i aktivnosti Vlade na unapređenju okruženja za privredni rast i razvoj te privlačenje investicija, kao i nova ulaganja u poslovnu infrastrukturu, posebno industrijske i poslovne zone u jedinicama lokalne samouprave, kako bi se privrednicima i novim investitorima omogućili što kvalitetniji uslovi za rad i poslovanje.

Press služba ZDK

 

Saopćenje za javnost
U posjeti Upravi policije MUP-a ZDK boravili predstavnici Centra za sigurnosne studije BiH

Dana 02.11.2023. godine, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravili su predstavnici nevladine organizacije "Centar za sigurnosne studije BiH", u čijem sastavu su bili potpredsjednik CSS-a i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, gospodin Armin Kržalić i generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, gospodin Benjamin Plevljak.

Tom prilikom, policijski komesar Admir Gazić je zaželio dobrodošlicu cijenjenim gostima, te se zahvalio na posjeti. Takođe je u uvodnom izlaganju istakao da je upoznat sa radom Centra i svim značajnijim  projektima koji su provedeni a koji imaju u osnovi za cilj razvijanje dobrih odnosa, baziranih na međusobnom uvažavanju i pružanju podrške institucijama sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

"Naročito smo otvoreni i zainteresovani za vođenje razgovora sa predstavnicima svih organizacija, tu mislimo i na međunarodne organizacija u BiH, udruženja i asocijacija o aktuelnim temama koje se tiču funkcionisanja policije u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno u kontekstu realizacije projekata koji imaju za cilj jačanje demokratizacije društva, vladavine prava, ljudskih prava i sigurnosne saradnje", u svom obraćanju je naglasio komesar Gazić.

Predstavnici Centra za sigurnosne studije upoznali su komesara Gazića sa rezultatima postignutim u radu, dosadašnjoj zajedničkoj saradnji i budućim planovima, a posebno su pojasnili najznačajnije aspekte projekta koji je Centar za sigurnosne studije inicirao u okviru programa "MATRA" (Kraljevina Nizozemska), te u tom smislu i potrebama jačanja lokalne zajednice od ekstremizma u svjetlu aktuelnih dešavanja i programa reintegracije povratnika sa stranih ratišta.

Budući da je Centar za sigurnosne studije, sa sjedištem u Sarajevu, vodeća nevladina organizacija u Bosni i Hercegovini kada se govori o sigurnosnim pitanjima, na održanom sastanku su analizirane i druge bitne teme u domenu sigurnosti, te su definisane smjernice bitne za razvijanja daljnje saradnje i prijateljskih odnosa, kao i planiranje zajedničkih projekata.


Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

 

Novosti za dan 02.11.2023. godine

PREMIJER NEZIR PIVIĆ: BORBA PROTIV KORUPCIJE MEĐU KLJUČNIM PRIORITETIMA VLADE ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, putem resornih ministarstava, zatražila je od svih javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač, da dostave izvještaje o radu za prvih devet mjeseci 2023. godine.

Namjera Vlade, kako pojašnjava premijer Nezir Pivić, jeste da se analizira poslovanje javnih ustanova i preduzeća u navedenom periodu, sa težištem na zakonitost poslovanja. Ističe da je borba protiv korupcije jedan od ključnih prioriteta Vlade koju predvodi.

- Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučna je da se suprotstavi svim oblicima kriminala i korupcije u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima. Stoga, na rukovodećim pozicijama u ovim subjektima moraju biti najkvalitetniji kadrovi, koji će se ponašati odgovorno i domaćinski i koji će vratiti zakonitost, rad i red kao temeljne društvene vrijednosti - rekao je premijer Pivić.

Naglašava da će se Vlada, pored toga što će voditi računa o upravljanju ovim subjektima, posvetiti donošenju potrebnih zakona sa ciljem da se ojača institucionalni kapacitet za odgovor vlasti na korupciju i sukob interesa.

- Vlada će izvršiti analizu i pripremiti potrebne izmjene i dopune strateških dokumenata vezanih za borbu protiv korupcije i sukob interesa u institucijama vlasti. S obzirom da se od Bosne i Hercegovine kao države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji očekuje da usvoji nove zakone i obezbijedi nove pravne i policijske alate u borbi protiv korupcije, Vlada će izvršiti sve potrebne pripreme i težiti da bude prvi kanton koji će uspješno implementirati nove federalne i državne antikoruptivne zakone kada oni budu usvojeni od strane viših nivoa vlasti - rekao je premijer ZDK.

Premijer Pivić ističe da će u ovim procesima koristiti znanja, iskustva i dobre prakse koje je sticao kao šef Delegacije Bosne i Hercegovine pri Komitetu eksperata MONEYVAL-a, a koja obuhvataju proces pripreme i usvajanja niza pravnih propisa koji se tiču sprečavanja pranja novca i krivičnih djela korupcije.

Last modified on Petak, 01 Prosinac 2023 08:15
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5171

Jučer 6357

Ovaj Tjedan 18466

Ovaj Mjesec 5171

Ukupno 14013125

Currently are 115 guests and no members online