Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

„Vareš kroz vrijeme“ – izložba koja budi uspomene

12 Tra 2016
1554 times

U holu Osnovne škole Vareš sinoć, 15. srpnja 2013. godine, otvorena je izložba „Vareš kroz vrijeme“ kao prvi sadržaj manifestacije Ljetni festival Vareš

2013. Izložbu je otvorio pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i BIZ Rusmir Berberović, koji je istaknuo kako je osnovni cilj organiziranja izložbe bio pokušati na jedan način sve ono što je karakteristično za općinu i grad Vareš kroz stoljeća postaviti na jedno mjesto i predstaviti široj javnosti. Zahvalio se svim udruženjima koja su radila na organizaciji, a to su Izvorno vareško, Udruženja žena Pogar, Strica i Budoželje, Bošnjačka zajednica kulture Preporod Vareš, te Enez Bešić direktor vareške livnice i Mladen Franjić. U svom govoru Berberović je posebno pohvalio etno muzej na Pogari u Domu kulture, te etno kuću Vijaka u Osnovnoj školi i sve vrijedne ljude i entuzijaste koji su vrijedno i neumorno skupljali sve predmete i umjetnine i na taj način sačuvali vrijedno naslijeđe i još ga uvijek čuvaju od zaborava.
Izložba „Vareš kroz vrijeme“ je uistinu prava riznica bogatog naslijeđa i tradicije vareškog kraja i prava je šteta ukoliko je ne posjetite. Teme izložbe su: vareški liv i lijevani proizvodi obitelji Ravlija i Livnice Vareš, dio izložaka iz etno kuće Pogar, dio eksponata iz etno kuće Vijaka, puno zanimljivih članaka i zapisa o Varešu sačuvanih u Zavičajnoj zbirci, kao i nošnje vareškog kraja. Posebnu pozornost posjetitelja sinoć su privukle peći „kraljice“, stari kućanski predmeti poput glačala na žar, mlina za prženje kave, vezenih starih stolnjaka sa šaljivim napisima, tkanih predmeta… Jednostavno, probudi svaki eksponat puno lijepih uspomena i sjećanja na naše pretke i još jednom nas podsjeti na svu ljepotu i težinu nekih davnih vremena.
Osim stalne postavke izložbe Vareš kroz vrijeme koja će biti otvorena sve do 16.08. - Dana općine Vareš u terminu od 18 do 21 sat i subotom od 10 do 13 sati, sinoć je u holu škole otvorena i izložba grafika Erola Islamovića, našeg sugrađanina koji je rođen u Varešu 1974. godine, gdje je završio osnovnu školu, srednju školu i Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod će ići za potrebe Pučke kuhinje Vareš.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5695

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 49431

Ovaj Mjesec 209494

Ukupno 13993938

Currently are 167 guests and no members online