Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vrijedne ruke u Vijaci

13 Tra 2016
1113 times

Danas, 09.03.2014. godine u krčmi F&M u Vijaci održana je izložba ručnih radova grupe žena „Vrijedne ruke“. Izložba je upriličena u prostorijama

ugostiteljskog objekta od 12 sati. Kako nam je rekla voditeljica ove izložbe, Marjana Franjkić, na ideju su došli prije nekoliko mjeseci, a sve u cilju da se ne zaborave stari običaji poput vezenja, rišljanja, heklanja, tkanja i ostalih starih običaja izrade raznih rukotvorina. Mladi nisu mnogo zainteresirani za ručne radove, ali ne smijemo zaboraviti što su radile naše bake i kako su s ljubavlju izrađivale ove rukotvorine, kaže Marjana. Pored već spomenutih vezenih i sličnih radova tu se moglo vidjeti i nekoliko maketa preslica, stanova za tkanje i slično, a sve to iz ruku Darka Jurkića. Pored radova koje su žene same napravile bilo je izloženo i nekoliko radova koji imaju muzejsku vrijednost. Riječ je o jednom ručnom radu koji je star devedeset godina, a koji se darivao kao poklon mladoj prilikom vjenčanja. Stolnjaci, prekrivači, ponjave, vunene čarape, šibičnjaci, češnjaci, likeri, božićno janje, uskrsni zeko i još mnogo toga su vrijedne ruke danas pokazale. Namjera je da se u narednom razdoblju nastavi sa ovakvim aktivnostima i izložbama ne samo ručnih radova nego i umijeća koje ove žene znaju. Interesantno je napomenuti da je među najstarijim ženama bila Antonija Matić koja ima sedamdeset godina i da svoje ručne radove još uvijek radi bez naočala. Jedino naočale stavi kada treba uvući konac u iglu. Za sve prisutne osigurana je  mala zakuska pripremljena rukama vrijednih domaćica. Nećemo na ovome stati, ne smijemo dozvoliti da se zaborave stari običaji kažu iz grupe žena „Vrijedne ruke“. Fotografije pogledajte u galeriji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6773

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 48817

Ovaj Mjesec 35522

Ukupno 14043476

Currently are one guest and no members online