Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vladimirova „Bosanska priča“ za prvo mjesto

13 Tra 2016
1079 times

Kada imate 17 godina želite promijeniti svijet u kojem živite. Već ste dovoljno zreli da vidite sve anomalije društva u kojem živite

i ponekad želite naglas izreći sve te nepravde i ukazati na njih. Zamišljate svoju zemlju kao mjesto ugodnog življenja, a znate da je stvarnost potpuno drugačija.  I bolno ste svjesni  da nešto treba mijenjati i to odmah.
A šansu za promjene makar kroz esej vidio je naš mladi sugrađanin Vladimir Ruf. On je, sasvim slučajno u bespućima interneta pronašao zanimljiv natječaj koji je objavila Europska komisija i Komesarijat za proširenje EU-a na temu „Što proširenje Europske unija znači za vas“ (What does enlarged European Union mean to you?). Natječaj je bio namijenjen mladima od 15 do 25 godina, podijeljenim u  dvije grupe (od 15 do 19 godina i od 19 do 25). Pravo sudjelovanja imali su svi stanovnici europskih zemalja bez obzira jesu li njihove države članice EU-a ili ne.
Zanimljivo je da se Vladimir na  natječaj prijavio u zadnji trenutak, par sati prije njegovog isteka (11. svibnja 2014. godine). Napisao je kratki esej od 500 riječi, a tema koju je odabrao bila je „My and Bosnian Tale“ ( Moja i bosanska priča). Iako je imao izbor pisati na maternjem ili engleskom jeziku, Vladimir se odlučio za engleski, a pisao je o stanju u BiH prije rata i sada, o sebi, svojoj obitelji, gradu u kojem živi. Glavna poruka njegovog rada bila je „Europo dođi i spasi nas!“
Sretna vijest o osvajanju prvog mjesta u BiH na ovom natječaju Vladimiru je stigla 01. srpnja 2014. godine, a trenutno čeka rezultate izbora najboljeg rada na razini Europe.
Za kraj evo nekoliko riječi više o junaku naše priče. Vladimir Ruf rođen je 29. kolovoza 1997. godine u Sarajevu u obitelji Jelene i Zorana Rufa. Pohađa Opću gimnaziju u Varešu, a hobi mu je web dizajn i popravka računara. Želja mu je upisati Filozofski fakultet, smjer povijest ili psihologija, a vidi se i kao student bilo gdje u svijetu zahvaljujući projektu Erasmus plus. Na naše pitanje što za njega znači osvajanje prvoga mjesta i ovo priznanje Europske komisije odgovara „Daje mi poticaj da idem dalje“, a svojim vršnjacima poručuje „Nikada nemojte odustati od svojih planova i ideja“.
U ime redakcije radio Bobovca upućujemo iskrene čestitke Vladimiru i  želimo puno sreće u sljedećem krugu natjecanja.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5144

Jučer 7738

Ovaj Tjedan 55473

Ovaj Mjesec 141290

Ukupno 14149244

Currently are 72 guests and no members online