Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

„Ruska večer“ VaClaf-a oduševila publiku

13 Tra 2016
921 times

Drugi festivalski koncert koji je održan sinoć, 24. rujna 2014. u staroj vareškoj crkvi bio je posvećen komornim remek-djelima istaknutih

ruskih skladatelja Glazunova, Borodina i Čajkovskog objednjenih kroz koncept pod nazivom Ruska večer. Publika je s nestrpljenjem očekivala nastavak glazbene priče, a pred publikom je i ove večeri bila još jedna glazbena poslastica.Na početku koncerta publiku su pozdravili Petar Jelić, predsjednik Udruženja prijatelja glazbe Emil Milo Cipra i fra Mirko Majdandžić, vareški župnik.
Koncert je započeo djelom ruskog skladatelja Aleksandra Konstantinoviča Glazunova koji je poznat prvenstveno kao instrumentalni skladatelj koji je usavršio rusku simfonijsku glazbu  u koju je unio mogućnosti polifonog oblikovanja, potpuniju preglednost forme i monumentalnost faktura. Pridonio  je i daljem izgrađivanju ruske koncertne, kamerne, klavirske muzike, i baleta, a često je nazivan i kao ruski Brahms. Riječ je o djelu Rêverie orientale za klarinet i gudački kvartet, op. 14, br. 2.  koje je inspirirano rusko – europskom percepcijom egzotičnog Istoka, naročito bajkovitim i misterioznim mjestima poput Buhare i Samarkanda, što je izraženo kroz sanjiv zvučni ugođaj.
Na programu je bilo i djelo Aleksandra Porfirjeviča Borodina – Gudački kvartet br. 2 u D duru koje je doprinijelo ambijentu, te osvojilo varešku publiku. Istaknuti skladatelj, član ruske Petorke, majstor dramskih efekata, te velikih formi, Borodin je jedna od najutjecajnijih ličnosti svoga doba.
Publika je imala priliku uživati u djelu Pjotra Iljiča Čajkovskog, jednog od najvećih skladatelja iz razdoblja romantizma, a riječ je o varijaci na teme iz baleta Orašar za klarinet i gudački kvartet. Ovo je jedno od najpoznatijih i najviše izvođenih djela ovog velikog ruskog skladatelja koje donosi bajkovitu priču vješto dočaranu izuzetno maštovitim i melodičkim ulomcima. Na ovom koncertu u okviru VaClaf festivala djelo je bilo izvedeno u aranžmanu za klarinet i gudački kvartet klarinetiste Sylvestera Perschlera, a popraćeno je gromoglasnim pljeskom.
Bila je ovo večer koja je donijela niz majstorskih ostvarenja u izvedbi skupine najuspješnijih europskih mladih glazbenika u sastavu Sylvester Perschler (klarinet), Liudmila Kharitonova (violina), Alma Dizdar (violina), Dino Dragović  (viola), Bas Jongen (violončelo) i  Andrea Nikolić (violina) koji su svojim glazbenim umijećem stvorili prekrasan ugođaj koji zbližava i ujedinjuje ljude bez obzira na generacijsku pripadnost.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1380

Jučer 8344

Ovaj Tjedan 16975

Ovaj Mjesec 102792

Ukupno 14110746

Currently are 95 guests and no members online