Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Obilježena hramovna slava u Varešu

13 Tra 2016
1549 times

Služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu u Varešu počelo je obilježavanje današnjeg pravoslavnog blagdana - Pokrova

Presvete Bogorodice, koji se obilježava 14. 10. svake godine.
Ovogodišnju Svetu arhijerejsku liturgiju, predvodio je paroh Božidar  Tanović, koji opslužuje parohije Ilijaš, Breza, Vareš i Nišić, a uveličali su je protojerej-stavrofor Vojo Bilbija, jerej Milan Bužanin-  izaslanik vladike Grigorija, paroh Mladen Drobnjak iz Lukavice, paroh Marko Maleš iz Kaknja, paroh Ognjen Veljančić iz Vršca (inače naš Varešanin).  Uveličali su je vjernici iz Vareša i okolnih gradova.
Blagdan Pokrova Presvete Bogorodice je slava hrama u Varešu, pa je protojerej-stavrofor Vojo Bilbija posvetio slavsko žito i prelomio slavaski kolač.  U sklopu Svete liturgije obavljen trokratni ophod - litija oko svetog hrama.   “ Sveta litija je običaj iz ranih kršćanskih dana kada su vjernici išli ulicama slaveći boga, noseći ikone i pjevajući svečane  svete himne  u znak zahvalnosti bogu. Slavski kolač simbolizira tijelo Kristovo, vino koje se po njemu sipa simbol je krvi Kristove, a slavsko žito predstavlja  Kristovo vaskrsenje”, pojasnio nam je paroh Božidar Tanović.
Kum hramovne slave Pokrova Presvete Bogorodice u Varešu ove je godine bio Stjepan Đurđić.  Na naš upit o obavezama kuma krsne slave, paroh Tanović nam je rekao: “ Svaka porodica ima svog sveca zaštitnika čiju ikonu drži na zidu i svake godine je domaćica je na dan sveca zaštitnika dužna napraviti slavski kolač, pripremiti žito i svijeću, kako bi se obilježila slava. Sve ostalo dolazi po vlastitim mogućnostima”.
Prema  određenim izvorima, hram Pokrova Presvete Bogorodice u Varešu sagrađen je 1884. godine, a prema drugim, koji se zasniva na natpisu na crkvenom zvonu, sagrađen je 1891. godine. Od 2009. godine povijesni spomenik – Crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice s pokretnom imovinom u Varešu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Više fotografija pogledajte u našoj galeriji.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4150

Jučer 5926

Ovaj Tjedan 23371

Ovaj Mjesec 10076

Ukupno 14018030

Currently are 152 guests and no members online