Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prezentacija Studije izvodljivosti za zaštitu planine Zvijezde

14 Tra 2016
2303 times

U velikoj dvorani općine Vareš jučer, 22. prosinca 2014. godine upriličena je prezentacija dokumenta

“Studija izvodljivosti za zaštitu područja planine Zvijezde”, koju je izradila konzultantska tvrtka Enova d.o.o. iz Sarajeva. Studija je rađena po narudžbi općine Vareš, a financijski ju je podržao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Riječ je o zaštiti ukupno 6.224,55 ha područja planine Zvijezde kroz VI kategorija - zona stroge zaštite (I i II zona zaštite izvorišta), zone aktivne zaštite (Vidak), prijelazne zone (III zona zaštite izvorišta, Divić grad, Sklopovi, Slišković, Bijeli kramovi, Ponikva, Papratno i Križ) i zone korištenja (Ivančevo Stavnja i Gornja Oćevija).
Na početku prezentacije prisutne je pozdravio predstavnik Enove Mahir Hadžiabdić, te načelnik općine Vareš Avdija Kovačević, koji je istaknuo da je riječ “o Studiji koja općini Vraeš treba zbog budućnosti, jer idemo europskim putem, a morat ćemo uskladiti postojeće zakone i akte s europskim pravnim aktima”. Gospodin Hadžiabdić je potom ukratko predstavio sadržaj Studije koja ime 15 poglavlja uz napomenu da će ona postići svoj cilj tek kada se počne implementirati. Istaknuo je kako je stanje zaštite prirodnog blaga kod nas katastrofalno, jer Federacija BiH ima samo 1% zaštićenog područja, BiH 2%, dok je europski prosjek 18-20%.
Studiju su u nastavku prezentirali  Ajla Mehmedović, Maja Jaćimovska i Muris Mešetović, članovi stručnog tima Enove.  U izlaganju Ajle Mehmedović rečeno je da je cilj Studije utvrditi prirodne i kulturne vrijednosti planine Zvijezde, pokazati utemeljenost zaštite tih vrijednosti u skladu sa Zakonom i predložiti održivo rješenje zaštite. Maja Jačimovska govorila je o koncepciji provedbe zaštite i modelima upravljanja, a Muris Mešetović se osvrnuo na analizu koristi i troškova na razdoblje od 5 godina.

Prezentaciji su prisustvovali , pored načelnika općine i predsjedavajući OV-a Vareš Zdravko Marošević, predstavnici ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići (Zihnet Muhić), Sindikata ŠPD-a ZDK d.o.o. Zavidovići (Džemal Šačić) , Šumarije Vareš (Fahrudin Brkić), Šumarije Olovo (Taib Alilović), JKP Vareš (Zafer Kamenjaš), BBM-a Vareš (Izudin Sjerotanović), nevladinog sektora (predstavnici udruženja ribara, pčelara i lovaca Ilhan Klančević i Zoran Andrić) i radio Bobovca.
Nakon prezentacije otvorena je diskusija u kojoj je sudjelovala većina prisutnih. Predstavnici lokalne zajednice i NVO sektora su afirmativno govorili o Studiji, dok su predstavnici ŠPD-a ZDK izrazili svoje nezadovoljstvo. Na samom kraju Mahir Hadžiabdić zaključio je da je Studija rađena samo zbog uvođenja reda u gazdovanje prirodnim blagom, a potom da je i dobra podloga za razvojne projekte, te da će služiti za bolje očuvanje podneblja u kojem živimo.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6643

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 13894

Ovaj Mjesec 99711

Ukupno 14107665

Currently are 108 guests and no members online