Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

"Žuta žaba" pokladni običaj u VIjaci

14 Tra 2016
1733 times

Jedan od najstarijih običaja na području Vijake održao se i ove godine, riječ je o Žutoj žabi. Tradicionalno na pokladni utorak,

što je ove godine bilo 17.02.2015. godine, održala se ova manifestacija. Kako to i dolikuje, mještani Vijake okupili su se u Društvenom domu da bi održali tradiciju i prisjetili se starih vremena. Muškarci su u tradicionalnim nošnjama sa bijelim tkanim košuljama, crnim hlačama i fesom koji mora bit crne boje. Žene su također, u nošnjama sa crnim dimijama,  bijelim košuljama i vezenim maramama. Manifestacija započinje u 18 sati i uz pjesmu o žutoj žabi kreće se uz Vijaku držeći se za ruke do župne crkve. Ispred župnog dvorišta ili u dvorištu, ovisno o vremenskim uvjetima, naloži se vatra i kada povorka stigne igra se uz pjesmu oko vatre. Sve pjesme koje se pjevaju vezane su uz Vijaku i njihova vremena. Potom se ponovno vraćaju prema Društvenom domu uz popjevke i vrisku. I ove godine bili su ispraćeni pogledima sa prozora mještana koji nisu mogli izaći da im se pridruže, a ostali koji su to željeli pridružili su im se u povorci. Po dolasku u dom nastavlja se uz igru i pjesmu, što se pretvara u igranku koja traje točno do pola noći jer nastupa Korizma i vrijeme posta. Mještanima Vijake pridružile su se mačkare iz susjednih sela Pogari, Oćevije, Strice i mnogih drugih, a za najbolje maske osigurane su četiri vrijedne nagrade koje su dodijeljene na samom kraju zabave. Ovogodišnja „Žuta žaba“ bila je u organizaciji krčme „F&M“ i Mjesne zajednice Vijaka, a prema obećanjima tako će bit i naredne godine uz više sadržaja koji će obogatiti ovaj narodni običaj. Iako je ove godine bilo malo sudionika, svi su se držali one narodne „bolje da nestane sela nego običaja“.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1950

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 9201

Ovaj Mjesec 95018

Ukupno 14102972

Currently are 90 guests and no members online