Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Poziv za poticaj poljoprivrednim proizvođačima

19 Srp 2016
8527 times

U okviru IFAD projekta pozivaju se svi poljoprivredni proizvođači s područja općine Vareš koji žele sudjelovati u programu

poticaja poljoprivredi da se do 31.07.2016. godine jave u nadležnu službu općine Vareš radi popunjavanja upitnika.

O  B  A  V  I  J  E  S  T
Program podrške za poljoprivrednike  u okviru projekta
Razvoj ruralnog poslovanja (IFAD)

Nakon održane prezentacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja – komponenta 1 Podrška ruralnom biznisu i prikupljenih prvih informacija od općine i mjesnih zajednica, u okviru IFAD projekta održan je 17.06.2016 godine i drugi sastanak na kome su od strane SERD-e predstavljeni Upitnici za udruženja poljoprivrednika/zadruge i Upitnici za domaćinstva (poljoprivrednike koji nisu članovi udruženja poljoprivrednika/zadruga). Na bazi popunjenih upitnika IFAD će dobiti potrebne informacije za odabir poljoprivrednih proizvođača koji će biti učesnici Projekta.    

Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave proizvodnjom
•    Jagodičastog voća: maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle, šumske jagode, brusnica, aronija
•    Povrća: kornišoni, paradajz, paprike
•    Ljekovito i aromatično bilja: smilje, kamilica, bosiljak, neven, nana, kantarion, lavanda, vrijesak i sl.
da se uključe u Projekat tj. da se jave u nadležnu općinsku službu kako bi popunili Upitnike za domaćinstva.
Projektom će biti obuhvaćeni vrlo siromašni i siromašni poljoprivrednici (sa prihodima do 417 KM po glavi domaćinstva i veličinom zemljišta u posjedu do 0,5 ha), prve dvije kategorije u tabeli:
Program podrške za poljoprivrednike u okviru projekta Razvoj ruralnog poslovanja (IFAD) podrazumijeva sufinansiranje nabavke starter paketa za sadnju jagodičastog voća, povrća ili ljekovitog i aromatičnog bilja na do 2 dunuma zemljišta po domaćinstvu.
Zbog velikog rasta tražnje i izvoza, te dobre otkupne cijene, uzgoj jagodičastog voća, povrća i ljekobilja omogućava siromašnim poljoprivrednicima koji se bave ostalim poljoprivrednim djelatnostima (proizvodnja mlijeka, mesa i sl.) da na vlastitom imanju ostvare dodatnu zaradu.
Starter paket obuhvata kompletan paket opreme za sadnju 1 dunuma jagodičastog voća, povrća ili ljekovitog/aromatičnog bilja:
-    Analiza zemljišta
-    Nabavka sadnica
-    Sistem za navodnjavanje
-    Žica, mreža
-    Zaštitna sredstva
-    Gnojivo
-    Ostalo (priručnik/vodič za proizvodnju,
-    plastenici do 100 m2, itd.)
Finansijski model podrazumijeva do 40% granta – bespovratnih sredstava (20% sufinansiranje od strane projekta IFAD-a, 10% od općine i 10% od otkupljivača/lidera) dok će 60% obezbijediti poljoprivrednik na jedan od sljedećih načina:
OPCIJA 1:  Cjelokupan iznos od 60% poljoprivrednik plaća iz vlastitih ušteda ili uz kreditiranje po povoljnijim uslovima a preko projekta IFAD-a
OPCIJA 2: 20% iznosa poljoprivrednik plaća unaprijed dok ostatak od 40% otplaćuje u rodu (proizvodima) u narednih nekoliko godina
OPCIJA 3: Cjelokupan iznos od 60% poljoprivrednik plaća u rodu (proizvodima) u narednih nekoliko godina
Približne (okvirne) cijene starter paketa za sadnju jednog duluma:
o    Malina Willamette: 1.713 KM
o    Malina Meeker-Tulameen 2.133 KM
o    Malina Polka: 2.333 KM
o    Kupina Jumbo 1.630 KM
o    Šumska jagoda: 3.490 KM
o    Krastavac kornišon: 1.200 KM
o    Itd.
Zainteresovana poljoprivredna domaćinstva trebaju popuniti upitnike (u općini):
-    Upitnik za poljoprivredna domaćinstva (ako nisu članovi neke zadruge/udruženja) ili
-    Upitnik za članove i kooperante zadruge/udruženja (ako su članovi zadruge/udruženja)
Izabrana poljoprivredna domaćinstva će biti kontaktirana radi potpisivanja Ugovora sa otkupljivačem/liderom kojim će se definisati način plaćanja, otkup proizvoda, rokovi i sl.
Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave gore nekom od navedenih proizvodnji da prisustvuju sastankuna kome će se dati dodatne informacije o ovom projektu koji će se održati 21.07.2016 godine (četvrtak) u 13 časova u velikoj Sali općine Vareš (da se uključe u Projekat) tj. da se jave u nadležnu općinsku službu kako bi popunili Upitnike za domaćinstva. Rok prijave 31.07.2016 godine
Za sve dodatne informacije možete kontaktirati nadležnu općinsku službu ili Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju SERDA

Last modified on Nedjelja, 31 Srpanj 2016 07:28
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5337

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 5337

Ovaj Mjesec 215552

Ukupno 13999996

Currently are 163 guests and no members online