Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Evaluacija projekata u sklopu programa "Razvoj ruralnog poslovanja"

13 Pro 2016
3516 times

U uredu općinskog načelnika Zdravka Maroševića 12.12.2016. godine održan je sastanak s direktorom Jedinice za koordinaciju

poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem i njegovim suradnicima u okviru programa „Razvoj ruralnog poslovanja“. Pored načelnika Maroševića sastanku su prisustvovali Dragan Orozović, Mersad Đido, Adaleta Pezo i Dženan Džafo. 

Osnovni cilj ovog sastanka bila je evaluacija projekata koje je općina Vareš uputila prema Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a koji se odnose na ruralnu infrastrukturu, uz podršku SERDA-e. Nakon evaluacije projekata potrebno je dostaviti popunjen aplikacijski obrazac u SERDA-u, a odmah po pregledu pristupa se izradi tenderske dokumentacije za provedbu projekta. Radi se o projektima vrijednosti do 250.000 KM uz sudjelovanje lokalne zajednice od 20% vrijednosti projekta.

 „Projekat kroz svoj razvoj pomaže tri sela kroz pomoć farmerima i farmerskim udruženjima na nivou primarne poljoprivredne proizvodnje kroz kreditne linije putem komercijalnih banaka. Vrijednosti projekata preko 250.000 KM snosi lokalna zajednica iz vlastitih izvora ili izvora viših nivoa vlasti ili iz sredstava donatora. Najkvalitetniji projekti ili najpodobniji su oni koji se odnose na hlađenje, odnosno čuvanja svježine poljoprivrednih proizvoda kao što su hladnjače, otkupne stanicei tržnice. Tu još spadaju seoski vodovodi odnosno vodovodi za natapanje, seoski putevi i slično. Svi ovi projekti usmjereni su prema farmerima da što lakše dođu do tržišta. Ovaj projekat obuhvata 27 općina i nadam se da će u narednoj godini u svakoj od općina bit realiziran bar po jedan, a sam projekat traje tri godine“, rekao je Halil Omanović.

Općina Vareš će u narednom razdoblju što prije dostaviti popunjene aplikacijske obrasce i pripremiti još neke od projekata koji bi se mogli realizirati u sklopu programa "Razvoja ruralnog poslovanja".

FMPVS
IMG4088
IMG4090
IMG4091

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4501

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 16442

Ovaj Mjesec 176505

Ukupno 13960949

Currently are 77 guests and no members online