Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna rasprava o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti

10 Svi 2017
2245 times

U dvorani općinskog vijeća danas, 10.05.2017. godine održana je javna rasprava o Nacrtu Zakona o

znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Cilj javne rasprave je da se o propisanim rješenjima u  Nacrtu Zakona o znanstvenoistraživačkoj  djelatnosti upoznaju predstavnici obrazovnih ustanova, znanstvenih institucija, političkih stranaka, udruženja građana i drugih zainteresiranih subjekata, uz sudjelovanje predstavnika javnog informiranja, kako bi se i građanima odnosno široj javnosti učinila dostupnim rješenja iz Nacrta Zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti Ze-do kantona.

„Ovo je potpuno novi zakon u odnosu na stari zakon koji je donešen 1999. godine, i odmah da naglasim da smo donijeli zakon koji omogućava osnivanje privatnog instituta, s tim da se jasno moraju ispoštovati sva pravila. Ovim zakonom omogućeno je profesorima s fakulteta da paralelno mogu dobivati titule istraživača što do sada nije bilo moguće. Do sada je ovaj zakon usvojio samo Sarajevski kanton, a nadam se da će i naš Zeničko-dobojski vrlo brzo isti usvojiti, a ostali kantoni dužni su da postojeći zakon usklade s državnim ili da donesu novi. Ovaj novi zakon daje prednost mladim ljudima da se bave istraživanjem, a to i jest bio prvenstveni cilj. Zakon o obrazovanju je dozvolio osnivanje Centra za obrazovanje odraslih koji omogućava da se u kratkom roku odrasli prekvalificiraju za određeno zanimanje prema potrebama tržišta. Analizom postojećih podataka, iz proračuna Zeničko-dobojskog kantona izdvaja se najmanje milijun i pol maraka za istraživanje, a što ne znači da ta cifra može bit i mnogo veća. Primjedbe, prijedloge i sugestije na ovaj Nacrt zakona mogu se u narednih sedam dana dostaviti u nadležno ministarstvo koje će iste pregledati i po mogućnosti uvrstiti u navedeni zakon“, rekao je Željko Bodul pomoćnik minstra za znanost i visoko obrazovanje Ze-do kantona koji je bio moderator ove Javne rasprave.

Tijekom debate upućeno je nekoliko zanimljivih pitanja i sugestija koje su zabilježene i bit će uvrštene u Nacrt zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Iako je ova oblast jako zanimljiva i ima širok spektar djelovanja veoma mali broj ljudi se  odazvao na ovu Javnu raspravu.

IMG6923-JRZnanost
IMG6924-JRZnanost

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 524

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 34829

Ovaj Mjesec 125238

Ukupno 13909682

Currently are one guest and no members online