Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Osvrt na proteklu turističku sezonu u Varešu

07 Stu 2017
2836 times

U općinskoj dvorani 07.11.2017. godine održan je sastanak sa pružateljima usluga u turizmu sa područja općine Vareš

i tima koji je predvodio Tim Clancy. Uz gospodina Clancyja prisutne su pozdravili načelnik općine Zdravko Marošević i Boško Andrić. Tema današnjeg sastanka bila je analiza protekle turističke sezone i planovi za budućnost.

Sve prisutne pozdravio je načelnik Marošević i u kratkim crtama dao smjernice što se očekuje od svih pružatelja usluga u turizmu, a također dao punu podršku svim aktivnostima na promociji turističkih potencijala naše općine. Također, osvrnuo se na neke od nedostataka koji su se pojavili u dosadašnjem radu i način kako ih prevazići.

„Imamo potencijale, imamo znanje ali nemamo iskustvo. Mi smo u povojima kao pojedinci i kao općina jer smo godinama odlazili na posao u neka poduzeća i vraćali se kući i živjeli od plaće koju zaradimo. Ta su vremena prošla i moramo se okrenuti drugim načinima života. Vi sami morate imati svoje ideje, morate znati u kom pravcu možete ići i što možete ostvariti kroz razne projekte. Bez rada nema ništa, ali znajte tko želi raditi taj će i imati. Smisao razvoja Vareša je razvoj ruralnih područja, a to možemo vidjeti kroz sve segmente života.

Sve što imamo od boga je dato, a mi to trebamo samo iskoristiti. Geografski položaj je takav da na našem području možemo imati i rudnike i zračne banje, a jedno drugome neće smetati zbog konfiguracije terena.  Ako je ovo moglo funkcionirati prije sto godina, zašto to nebi moglo i danas kada je tehnologija znatno uznapredovala. Općinski organ vam stoji na raspolaganju u svim segmentima, jer to sam zacrtao u svom programu i od nove godine, nadam se, da će bit oformljen centar za kulturu i turizam koji će u narednoj godini polučiti još bolje rezultate.

I na kraju, moram naglasiti što je najvažnije, pripazite na okoliš. Neće turista doći u prljavo, neće doći u zapuštano, tu ne mislim na vaše objekte nego na ono što se nalazi pored vaših objekata. Osvijestite se i nemojte šutjeti, ako je vaš susjed bacio smeće, prijavite ga i tek tada će proraditi svijest i kod onih drugih nesavjesnih. Pozivam mlade da se uključe i da daju ideje kako da sebi naprave bolju budućnost jer je prave sebi, a ne nama. Imat će svu moju podrušku, a ovi dosadašnji rezultati pokazuju da se u Varešu može dobro i lijepo živjeti“, rekao je načelnik Marošević.

Boško Andrić iznio je podatke o aktivnostima turist info centra u ovoj godini, a početak se desio 15.04.2017. godine kada je otvoren i dolaskom 50 planinara iz Sarajeva. Završetak sezone bio je dolaskom 47 izviđača iz Švedske koji su u Varešu boravili pet dana.

„ Mi u turist info centru, gledajući generalno, zadovoljni smo obzirom u kakvim uvjetima radimo, ali moramo shvatiti ovo su počeci i moramo to prihvatiti. Ove godine je ostvaren izuzetno veliki promet ljudi i novca, ovo odgovorno tvrdim jer imamo stvarne pokazatelje. Kada je smješataj u pitanju, imamo prijavljeno 12 objetkata sa 71 krevetom. Četiri vikendice sa 19 kreveta. Pored ovoga, ubrajamo i Kuću susreta sa 36 kreveta, što jednokrevetnih što dvokrevetnih, apartman Baba Luce sa 20 ležajeva koji nije u potpunosti završen.

Uz sve ovo tu su i planinarski domovi i lovački domovi sa ukupno 147 ležaja. Ukupan kapacitet s kojim raspolažemo je 293 ležaja što nije zanemarivo. Svi ovi objetki nalaze se izvan grada i to nam predstavlja problem jer u gradu nemamo smještajnih kapaciteta“, rekao je Boško.

Iznesene su primjedbe, kritike i pohvale onih koji su koristili smještajne kapacitete, a razgovaralo se i  o mogućnostima zimske sezone, odnosno što sve treba pripremiti za zimski turizam. Akcenat je dat na gostoprimstvo i pripremu hrane, ali i grijanje u zimskom razdoblju, te pripremu suvenira i njihovu prodaju na što više lokacija.

Na kraju prisutne je pozdravio Tim Clancy i rekao nekoliko  riječi o sebi, uz naglasak da je došao iz Amerike prije 20 godina i ostao da živi u Bosni i Hercegovini. „Cijeli život sam se bavio turizmom, radio po raznim hotelima i raznim mjestima. Mnogo se priča o potencijalima u Bosni i Hercegovini ali rijetko se to realizira, a ja bih volio da se to realizira u Varešu jer Vareš ima strahovite potencijale. Vidim prve pozitivne korake u zadnjih godinu dana, jer prije se samo razgovaralo, a ništa se nije radilo, a sada se razgovara i dosta se radi i stavri idu u dobrom pravcu.

Ovo je proces, ove stvari se ne dešavaju preko noći, niti za mjesec ili godinu već za nekoliko godina i nemojte da vas to obeshrabri. Svake godine trebamo bit bolji sa novim idejama i trebate shvatiti da smo ograničeni sa nekim resursima, kako vi sami tako i općina. Znamo da u turizam treba ulagati, da za to treba novca, a vi ga nemate, jedan dio mog posla će bit da lobiram kod međunarodne zajednice i svih drugih institucija da vam pomognu. Iskoristite svoju lokaciju, Sarajevo je jako blizu i imaju veliku kupovnu moć i imaju puno stranaca koji žele da dožive ono što sam ja doživio u Varešu jer imate dosta toga interesantnog.

Imate puno prirodnih ljepota i još uvijek dosta sačuvanih autentičnih domaćinstava koje stranci mogu vidjeti samo u muzejima i mogu reći Vareš je jedan živi muzej i to iskoristite. Najbitnije je da pirvučete turiste da ovdje borave nekoliko dana, a ne da dolaze samo u dnevnu posjetu i bazirajte se na smještajne kapacitete. Ovo je početak ali uz dobar timski rad svih nas ali i vas mi možemo uspjeti“, naglasio je Tim Clancy.

Sudionici današnjeg skupa iznijeli su svoja viđenja, primjedbe ali i prijedloge, te će naredni sastanci koji se budu organizirali uvelike pomoći na promociji Vareša kao turističkog mjesta. Upućen je poziv svim potencijalnim pružateljima usluga, koji se do sada nisu registrirali da to učine ili da dođu u turist info centar i porazgovaraju o mogućnostima koje pružaju.

IMG2192-Turizam
IMG2193-Turizam
IMG2194-Turizam
IMG2195-Turizam
IMG2197-Turizam
IMG2196-Turizam
IMG2198-Turizam
IMG2199-Turizam
IMG2200-Turizam

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9341

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 30634

Ovaj Mjesec 197289

Ukupno 13764441

Currently are 230 guests and no members online