Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija knjige "Pisma H. Altarcu"

10 Tra 2016
4343 times

Dana 24. Veljače 2011. Godine u velikoj dvorani Općine Vareš sa početkom u 19 sati, u organizaciji Hrvatskog

kulturnog društva „Napredak“- Podružnica  Vareš održana je promocija knjige pod nazivom „ Pisma Haimu Altarcu iz koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu“, koju su pripremile i objavile djelatnice Državnog arhiva BiH Sandra Biletić i Amira Hajdur. Knjiga predstavlja svjedočanstvo o apotekaru koji je bio veliki humanist, ali i o građanskoj hrabrosti Varešana koji su ga kao Židova, uspjeli zaštititi u Drugom svjetskom ratu. Naime, riječ je o Haimu Altarcu, rođenom 1895. godine u Sarajevu, od oca Salomona i majke Rebeke. Imao je sestru Gracijelu koja je jedno vrijeme živjela kod njega u Varešu, a kasnije otišla u Sarajevo. Zanimljivo je to što je tijekom cijelog Drugog svjetskog rata ostao u Varešu, radio kao apotekar, a, prema postojećim saznanjima, narod ga je štitio kako od ustaša, tako i od drugih vojski koje su prolazile Varešom. Njegova  kuća se  nalazila na platou naspram župne crkve gdje se kasnije nalazio montažni objekt, a nedavno je uklonjen zbog otvaranja prilaza domu časnih sestara.
On je bio jedan od rijetkih Židova koji su preživjeli Holocaust u svojem gradu, ali je cijelo vrijeme nesebično pomagao zatočenike te slao pomoć u lijekovima, opremi i instrumentima na "Oslobođeni teritorij". Umro je 1962. godine i sahranjen u Sarajevu. Na početku prisutnima se  obratio gospodin Mladenko Marijanović koji je bio i voditelj programa tijekom večeri, izrazivši srdačnu dobrodošlicu gostima kao i svima prisutnima. Potom se obratio i predsjednik vareške podružnice Napretka gospodin  Mario Mirčić. Zatim su se obratile i autorice knjige, te podijelile neka iskustva o pronalasku spisa i nastanku knjige. O knjizi su govorili i dr. Arhivistike Andrej Rodinis i književnik Željko Ivanković. Na samom kraju i naši sugrađani Stjepan Jelić i Emilija Zloušić iznijeli su svoja sjećanja o Haimu Altracu.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1077

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 35382

Ovaj Mjesec 125791

Ukupno 13910235

Currently are 232 guests and no members online