Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Primjena europskih izvješća o prometnoj nezgodi

07 Pro 2018
1501 times

Europsko izvješće o prometnoj nezgodi je standardan obrazac koji se koristi u cijeloj Europi

i koji je validan kao i policijsko izvješće, odnosno zapisnik o očevidu nezgode, u slučaju prometnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom.

Europsko izvješće se primjenjuje u slučaju nastanka manje materijalne štete, gdje su sudionici prometne nezgode suglasni o odgovornosti za nastanak iste. U takvim slučajevima, sudionici nezgode su dužni da o tome odmah obavijeste policiju, uklone vozila sa kolnika, te popune i potpišu obrazac europskog izvješća koji se inače, uz važeću policu osiguranja, može preuzeti u osiguravajućim društvima. Nakon što je obaviještena nadležna policijska stanica da se dogodila prometna nezgoda sa manjom materijalnom štetom i da su sudionici nezgode suglasni o popunjavanju izvješća, policijski službenici nisu dužni izlaziti na mjesto prometne nezgode, niti su dužni sačinjavati zapisnik o izvršenom očevidu.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u kontekstu primjene člana 158. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koji i definira primjenu ovog izvješća, postupaju u skladu sa istim već duže vremensko razdoblje i upućuju sudionike nezgode na opisanu proceduru, kada su ispunjeni zakonski uvjeti za primjenu iste.

Ovakvim pristupom i načinom postupanja je znatno olakšana i ubrzana procedura za sudionike u prometnoj nezgodi u kojoj je nastupila manja materijalna šteta, što je svakako dovoljan razlog da sugeriramo svim vozačima da se upoznaju sa opisanim procedurama i postupaju u skladu sa istim.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3910

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 38215

Ovaj Mjesec 128624

Ukupno 13913068

Currently are 350 guests and no members online