Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zlatna medalja za Eko farmu Duboštica

10 Tra 2016
3936 times

Kada je 1999. godine povratnik u Dubošticu Slobodan Đurić krenuo s uzgojem ljekovitog bilja vjerojatno nije ni slutio kakva će priznanja njegov rad

i trud za 10 godina postići. Vrhunac tog mukotrpnog rada na poljima ljekovitog bilja, samoniklog i iz uzgoja koja se prostiru na 4 hektara je Zlatna medalja u kategoriji pčelinji proizvodi za preparat Bronho Med koju je Slobodan dobio na 8. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja TEA-FEST koji je održan od 23. do 27.06.2010. godine u Sarajevu. TEA-FEST (Međunarodni Festival čaja i ljekovitog bilja) je ekološka,gospodarska, turistička i kulturna manifestacija kojom se nastoji otkloniti bar dio problema koji su   
danas prisutni, a tiču se zaštite našeg biodiverziteta, očuvanja čiste i zdrave životne okoline, ispravnog skupljanja, uzgoja, prerade i prodaje ljekovitog i aromatičnog bilja, preparata proizvedenih na bazi tog bilja, kao i pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda. Na Festivalu je ove godine sudjelovalo više od 70 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a bili su predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od ljekovitog bilja, široka lepeza čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja, pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.
Podsjećanja radi recimo da je i prošle 2009. godine na istom festivalu u kategoriji ljekovito bilje Eko farma Duboštica - Vareš, osvojila drugo mjesto za majčinu dušicu, a u kategoriji čajni pripravci treće mjesto  za planinski čaj.
Kada govorimo o radu na Eko farmi tu svakako moramo sada već pokojnog proof. Zdravka devetaka koji je brojnim savjetima jako pomogao Slobodanu u radu, otvorio mu mnoga vrata u svijet – kako to Slobodna slikovito kaže. Rad s ljekovitim biljem zahtijeva i mnogo učenja i edukacije, tu je i nemjerljiva pomoć koju Slobodanu pruža njegova majka Ljubica, koja se posebno brine o uzgoju nevena. Osim nevena, na poljima eko farme u Duboštici pronaći ćete i melisu – matičnjak, mentu, majčinu dušicu (najdražu Slobodanovu biljku), te koprivu – žaru.
U proteklih 10 godina Slobodna je svoje proizvode i pripravke predstavio na festivalima i sajmovima u Sarajevu, Novom Sadu i Herceg Novom. Osnovni plan za neko buduće vrijeme je širenje tržišta i stjecanje certifikata za organsku proizvodnju, ističe Slobodan. A svi vi koji još niste probali ništa iz palete api, fito i šumskih proizvoda Eko farme Duboštica imate šansu kupiti proizvode svake subote na vareškoj tržnici.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6885

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 18826

Ovaj Mjesec 178889

Ukupno 13963333

Currently are 73 guests and no members online