Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Molitva za sve pokojne na Dušni dan

10 Tra 2016
1747 times

U organizaciji koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata s područja općine Vareš danas, na Dušni dan (02.11.2011.) u 16 sati upriličeno je odavanje počasti,

polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen-obilježju braniteljima HVO-a i civilnim žrtvama proteklog rata koje se nalazi u dvorištu crkve sv. Mihovila. Polaganju vijenaca prethodilo je paljenje 125 svijeća, po jedna za svaku žrtvu čije se ime nalazi na spomen obilježju.  Vijence su položili predstavnici vareške Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruge maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata, Hrvatske udruge logoraša i zatočenika, Udruge žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina, predsjednik federacije BiH Živko Budimir sa suradnicima, pripadnici hrvatske komponentne Oružanih snaga BiH, Općinskog vijeća Vareš, političkih stranaka OO HDZ-a i OO NHI-ja, te HSP-a BiH i pripadnici Policijske stanice Vareš. Mnogi Varešani su se pridružili  Koordinaciji braniteljskih udruga u odavanju počasti poginulim braniteljima koji su svoje živote dali prije 18 godina. U 18 sati u župnoj crkvi u varešu služena je misa zadušnica za sve žrtve proteklog rata, kao i za sve preminule Varešane. U svojoj propovijedi fra Vjeko Tomić je istaknuo da ovaj dan ne možemo nazvati Danom mrtvih, jer mrtvi zapravo ne postoje, postoje samo živi s druge strane groba. Citirao je velikog pjesnika Maka Dizdara i njegove stihove „zemlja je smrtnim sjemenom posijana“. Propovijed je zaključio također Dizdarovim stihovima „Smrću je samo obasjana staza od zvijezda do zvijezda“ i rekao „Neka se tom stazom uspnu svi naši pokojni, svi naši branitelji. Pokoj vječni daruj im Gospodine!“
Crkva uvijek moli za svoje pokojne, istaknuo je vareški župnik fra Bono Tomić. Najavio je obilježavanje Dana sjećanja 08.studenog 2011. godine u spomen na sve vareške žrtve.
Mislili smo danas na sve one koji su otišli prije nas, ali i na činjenicu vlastite smrtnosti. Naše molitve bile su iskrene i jake, a odsjaji stotina svijeća činili su svjetlijim put do vječnosti, do naših pokojnika kojih se trebamo sjećati svakog dana.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4785

Jučer 8185

Ovaj Tjedan 31857

Ovaj Mjesec 191920

Ukupno 13976364

Currently are 123 guests and no members online