Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Još jedna naredba ministarstva zdravstva

13 Ožu 2020
2800 times

Krizni stožer ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, a vezano za Naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

broj: 01-33-1472/20 od 12.03.2020. godine. shodno odredbi člana 6 stav (4) Pravilnika o organizaciji i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva („Službene novine Federacije BiH”. broj: 10/12). Krizni stožer ministarstva zdravstva Zeničko- dobojskog kantona donio je sljedeću

                                 N A R E D B U

1. Nalaže se obustavljanje rada dječjih vrtića na podrućjii Zeničko-dobojskog kantona do daljnjeg.

2. Zabranjuje se do daljnjeg održavanje svih kulturnih manifestacija i sportskih dogadaja kao i treninga na području Zeničko-dobojskog kantona.

3. Nalaže se menadžmentu svih zdravstvenih ustanova bez obzira na oblik vlasništva kao i nositeljima privatnih praksi u Zeničko-dobojskom kantona da zdravstvenim radnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanja izvan zemlje, bez posebnog odobrenja rukovoditelja.

4. Zabranjuje se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim suradnicima da u uvjetima promijenjenje epidemiloške situacije, odnosno u uvjetima kada je Svjetska zdavstvena organizacija proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19). napuštaju područje Federacije BiH bez posebnog odobrenja rukovoditelja.

5. Nalaže se osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožene zarazom novinm coronavirusom (Kina, ltalija, Južna Koreja, Iran, Francuska, Njemačka i Španjolska), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obvezno telefonski jave nadležnim epidemiološkiin službama domova zdravlja ili Institutu za zdravlje i sigurnost  hrane Zenica, u cilju uspostavljanja zdravstvenog nadzora. Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

6. Preporučuje se stanovništvu Zeničko-dobojskog kantona. kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Zeničko-dobojskom kantonu  da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Zeničko-dobojskog kantona i zdravsvenili ustanova.

7. Preporučuje se učenicima u osnovnim i srednjim školama kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona da  razdoblju obustave nastave u osnovnim srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke za maloljetna osobe odgovorni su roditelji odnosno staratelji, a za punoljetne osobe (učenike i studente). navedeno je osobna odgovornost.

8. Preporučuje se lokalnom stanovništvti kao i stranim državljanima na području Zeničko- dobojskog kantona da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

9. Preporučuje se osobama sa područja Zeničko-dodobjskog kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da zbog povećanog rizika od unošenja novog koronavirusa (COViD-19) i pogoršanja epidemiološke sittiacije ne dolaze u Federaciju Bosne i Hercegovine.

10. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2620

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 36925

Ovaj Mjesec 127334

Ukupno 13911778

Currently are 227 guests and no members online